Identitetsprocesser og relationelt arbejde i online-fankulturer
I Am A Larrying Larrie Who Larrys

Screenshot af specialet

Skrevet af

Cecilie Hertz

1 artikler

0 indlæg

Specialet tager udgangspunkt i fankulturer gennem profiler og opslag på det sociale medie, Tumblr, og bidrager med en sociolingvistisk forskningsvinkel på det at skabe fanfællesskaber online. Det demonstrerer, hvordan fans positionerer sig i online-fællesskaber, samt hvordan de kommunikerer på baggrund af normer, de opstiller for hinanden.
Afhandlingens omdrejningspunkt er deltagernes interaktion med særligt fokus på identifikation, autentifikation og positionering. Undersøgelsen tager udgangspunkt i en analyse af deltagernes udnyttelse af mediets multimodale potentiale, som de anvender til at opstille nuancerede identitetstræk på deres profiler.
 
Fankulturerne er hhv. Beliebers (fans af sanger Justin Bieber) og Directioners (fans af boyband One Direction). De to fankulturer er kendetegnet ved at være fællesskaber, der deler nogle træk for, hvordan medlemmerne dyrker deres idoler. Men de adskiller sig også ved, at de investerer i nogle forskellige områder.
 
Dataindsamlingen er gjort på baggrund af en online etnografisk metode, da specialet udelukkende analyserer deltagernes virtuelle handlinger. Analysen er baseret på en sociolingvistisk forståelse af sprog, dynamisk identitetsteori og indsigter om sociale mediepraksisser.
 
Specialet viser, hvordan deltagerne positioner sig selv, andre fans og deres idoler gennem deres gensidige identifikationsprocesser. De aktiviteter, der undersøges, er labelling, shipping, historiefortælling, fantasier og sekventielt organiserede udvekslinger i form af spørgsmål og svar.Deltagerne anvender semiotiske træk associeret med ungdomssprog til at fremstille sig selv på deres egne og andres profiler. De sproglige særtræk, der går igen i fanfællesskaberne, er ironi, grammatik der afviger fra en standardnorm samt emotionelle elementer som udråbstegn og versaler.
 
Desuden peger undersøgelsen på venskaber som en essentiel del af interaktionen i fanfællesskaberne på Tumblr. Det ses blandt andet gennem deltagernes italesættelse af de virtuelle venskabers betydning samt deres kontrastering til deres fysiske virkelighed. Dermed er det muligt for fansene at trække på nogle sociale ressourcer i online-fællesskaberne, når de møder udfordringer i deres offline-hverdag.
 
Specialet er skrevet af Cecilie Hjelm Hertz ved Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab på Københavns Universitet, og er bedømt til karakteren 10.
 

Giv din stemme

22 stemmer
4,8/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

23 JOB

Student Assistant

Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.

Vi bruger cookies for at give dig en bedre brugeroplevelse.