Er du en valgrygte-rytter?

Du støder på den på arbejdspladsen, over aftensmaden, på caféen, i toget, til familiefesten og på de sociale medier: ”Tror du, der bliver valg?” Snakken har i flere uger været et dominerende samtaleemne. Og valgrygterne tager kun til, i takt med at Lars Løkke Rasmussen og Claus Hjort Frederiksen åbner forhandlinger om 2025-planen. Derfor kommer her et par staldtips til, hvordan du håndterer valgsnakken.
Liberal Alliances partileder, Anders Samuelsen, viger ikke fra kravet om, at topskatten skal sænkes med fem procent for alle, der betaler topskat. Lørdag gik Kristian Thulesen Dahl ligefrem så langt som at sige, at han hellere ser et valg end topskattelettelser, da han talte til Dansk Folkepartis landsmøde.
Liberal Alliances partileder, Anders Samuelsen, viger ikke fra kravet om, at topskatten skal sænkes med fem procent for alle, der betaler topskat. Lørdag gik Kristian Thulesen Dahl ligefrem så langt som at sige, at han hellere ser et valg end topskattelettelser, da han talte til Dansk Folkepartis landsmøde.
af Rasmus Jønsson
1. Christiansborg-nørden: Der er 85 procent chance for valg, punktum
 
Du kan med fordel optræde som ”Christiansborg-nørden”. Din vurdering skal så lyde, som om du ved, hvad der sker i magtrummet omkring statsministeren. Du refererer derfor til ting, du har hørt på vandrørene og argumenter fra Hans Engell. Krydr det gerne med historiske betragtninger, der perspektiverer nutidens tilspidsede situation. 
 
Når du udtaler dig, skal det ske skråsikkert, og sæt gerne skæve procenter på. For eksempel ”der er 85 procent chance for valg, punktum." Hold så 10 sekunders pause, før du sætter dato på valgudskrivelse og afholdelse. OBS: Husk, at du ikke behøver at finde en tirsdag. Valget kan også falde på andre af ugens dage. Dog har det aldrig været holdt en søndag.
 
Når valget bliver udskrevet, sørger du for på en raffineret måde at huske folk på, at du fik ret i din vurdering. Her kan du godt vise lidt skrøbelighed. Eksempelvis: ”Godt nok fik jeg ret i, at Løkke udskrev valget, men jeg havde ikke regnet med, at han ville holde valgpressemødet på Marienborg.” Dermed er vejen banet for, at du også optræder som Christiansborg-nørden i valgkampen.
 
 
2. Statskundskaberen: Den iskolde kirurgiske facade
 
Du kan også vælge at optræde som ”Statskundskaberen”. Denne rolle er bygget op om en benhård nytteværdianalyse. Opskriften er enkel. Sammenlign minutiøst de blå partiers valgresultater med de aktuelle meningsmålinger, og kom frem til, at ingen af partierne i blå blok får noget ud af et valg nu. Derfor afviser du overlegent al snak om valg. Argumenter også gerne med parlamentarisk hokuspokus om dronningerunder og særprægede mandatberegninger, som ingen normale mennesker har tænkt over.
 
Attitudemæssigt skal der gøres brug af den iskolde, kirurgiske facade. Lige meget hvor meget valgrygterne koger i medierne, holder du fast i din kommunikationslinje om ingen nytteværdi - intet valg! Det er langt vigtigere for din kompetencefortælling, at du signalerer, at du kan stå fast på din beslutning, end at du i sidste ende får ret.
 
Først når statsministeren indkalder til pressemøde, hvor man med statsgaranti ved, han udskriver valget, begynder du dit tilbageløb. Og her holder du fast i den rationelle stil. Du understreger, at det er en forkert og dum beslutning. Gentager, at der er ingen, der vinder noget ved et valg nu, og slutter af med ”og slet ikke dansk økonomi”. 
 
Dermed har du elegant lagt analysesporet igennem hele valgkampen, hvor du benhårdt bedømmer alle slag ud fra, hvad der giver nytteværdi - vælgermæssigt for partierne og økonomisk for landet.    
 
3. Ledelsesfreaken: Nu er det de helt store hanløver, der kæmper
 
”Ledelsesfreaken”, hvor du vurderer partilederne ud fra lederevner, er også en oplagt position at indtage. Her kommer du med snorlige betragtninger om, hvem der har mest is i maven, hvem der er dygtige forhandlere, og hvem der er mest stålsatte. Du behøver ikke at komme frem til en klar konklusion, om der bliver valg eller ej.
 
Det er langt vigtigere, at du med afsæt i den dagsaktuelle udvikling beskriver partiledernes adfærd på en slagkraftig måde. Særligt metaforer hentet fra dyre- og planteriget kan her give en fed effekt.
Eksempler: ”Han virker ikke som typen, der kravler ned fra træet.” OBS: kan både bruges på Samuelsen og Tulle, dog ikke på Elbæk og Løkke. ”Tulle og Samuelsen leger virkelig chicken, det bliver helt afgørende, hvem der blinker først.” ”Nu er det de helt store hanløver, der kæmper.”
 
Denne kommenterende måde gør det nærmest umuligt at slå en skævert, derfor er den også velegnet til folk, der ikke ved en pløk om politik. Når valget bliver udskrevet, holder du stadig fokus på lederevnerne og lader dig aldrig rive med politisk. Skal du ned ad en anden vej i valgkampen, trækker du paralleller til ledelse i erhvervslivet. Husk her at sende et kraftigt signal om, at ledelse i politik er de paralympiske lege ved siden af at være leder i erhvervslivet.
 
4. Humanisten: Frontalangreb på spindoktorer, fokusgrupper og journalister
 
”Humanisten” abonnerer på en langt mere patosstyret vurdering af valgrygterne.
 
Vurderingen går her på, at der bliver valg, fordi regeringens politik stinker! OBS: Man skal dog være opmærksom på, at denne position hurtigt kan udvikle sig fra en ufarlig valgsnak til en giftig politisk diskussion.
 
Når valget bliver udskrevet, supplerer du talelinjen med et frontalangreb på spindoktorer, fokusgrupper, inkompetente journalister og amerikaniseringen af politik.
 
Et voila!

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også

Job