Min kæreste og jeg skal på en måneds togtur rundt i Europa. Helt romantisk (og måske naivt) forestiller jeg mig, at jeg skal læse På Sporet efter den tabte tid undervejs. Det er i hvert fald oplagt med klassikere.
Alle de veninder, der har bedt om ferieanbefalinger, har jeg sendt i boghandlen efter Elena Ferrantes Napoli-romaner. Det er næppe en vildt original anbefaling, men venindeskaber interesserer mig for tiden. Hvis det kun skal være en enkelt bog, har jeg lige lånt Zadie Smiths Swing Time ud – det er trods alt det samme tema, den undersøger.
Og så en tredje bog. I forsommeren tilbragte jeg en forlænget weekend i min mors sommerhus. I en genbrugsforretning fandt jeg Joan Didions Et år med magisk tænkning, som jeg åd på en eftermiddag i hængekøjen. Det er en vild bog: vanvittigt følsom, eftertænksom – og lige i øjet, hvis man har brug for noget kort.
Det er altid mit tip til dem, der er ude af træning: Vælg en kort roman, som du kan komme i mål med. Så får du en succesoplevelse og måske lyst til at give dig i kast med noget andet. Blandt andre korte romaner er Samanta Schweblins Redningsafstand, der udkom sidste vinter, også helt fantastisk!
Chief Creative Signe Zacher Carlsen
Jeg har fået Clemens J. Setz novellesamling forærende – og anbefalet på det varmeste. Jeg glæder mig til at stifte bekendtskab med denne østrigske forfatter, der stort set altid omtales med ord som ”litterær superstjerne”. Jeg har læst, at han er uddannet matematiker og desuden overtonesanger og amatørtryllekunstner, hvilket jeg synes er utrolig sympatisk. Kombinationen af logik, musik og magi – eller illusionskunst – synes jeg virker lovende.
Der er en del mennesker i Danmark, der er skabende, skøre og skæve – og mange, der er kloge og reflekterede. Men ikke så mange, der rummer begge kvaliteter. En undtagelse er Jokum Rohde. Han er både en original stemme i dansk dramatik og belæst, vidende og reflekteret. Derfor glæde jeg mig til at læse hans nye essaysamling Modkørende.
Laura Lindstedts roman Oneiron blev sidste år nomineret til Nordisk Råds litteraturpris. Jeg har været fascineret af denne forundelige fortælling om syv kvinder, der mødes i et tomt hvidt rum i sekunderne efter døden, siden jeg hørte om den første gang. Den har derfor ligget i bunken i noget tid, og jeg glæder mig til bruge noget af sommeren på at dykke ned i dette fantasifulde univers af filosofiske tanker og fortællinger.
Markedschef Dan Gildin Kragelund
Brug sommeren på at gå om bord i alt for oversete danske forfatterskaber. Læs:
Sidsel Falsig Pedersens syrlige novellesamling Forholdsregler i flyveren,
Vibeke Grønfeldts kloge provinsportræt I dag på stranden,
Henrik Bjelkes balstyriske Første person ental ved poolen og
Martin Snoer Raaschous sprøde digte Blå himmel hver dag på hjemturen.
Lektor Brian Lystgaard Due
Sommerferien indeholder altid sporadisk læsning af faglitteratur nødvendigt for skriverier. Men der skal også gerne være plads til lidt skønlitteratur. Sidste år fik jeg rent faktisk læst lige præcis det, jeg satte mig for. En bedrift synes jeg, for ofte har det det kun været en fjerdedel. Selvindsigt vokser nok med alderen. Det var de sidste to bind i den fantastiske vikingeserie af Bernard Cornwall.
I år står den på en ret kedelig sommerferie med renovering af første sal. Teenagere fylder bare mere end småbørn. Til gengæld håber jeg så ved lejlighed at få læst bare én bog: Kim Leines Rød mand/Sort mand. Han plejer at skrive fantastisk, ligefremt og brutalt. Perfekt kombi til skruer og gibsplader.
Journalist og forfatter Signe Wenneberg
Sommerferie handler for mig ikke om at holde i en bilkø, rejse rundt med fly, tage til fremmede lande. Jeg elsker at være i Danmark om sommeren og følge med i botanikken uge for uge, og det er 15 år siden, jeg sidst har været udenlands med mine børn på familieferie om sommeren … Vi bliver hjemme – hvor vi starter sommerferien med at skrive en liste over det, vi gerne vil nå at opleve. I år er mine drenge blevet så store, så jeg havde sukket over, at de ikke gider noget mere, andet end festivaler og venner, men da jeg havde fødselsdag for nylig skrev de for sjov lister over ting, de godt gad sammen med mig i sommerferien … Og de ved godt, at der er én ting, som er fuldkommen synonymt med ferie for mig: Og det er, at jeg vil ligge og læse. Gerne i dagevis. Liggende ude i haven på græsset.
Her er den autentiske bunke, der ligger klar til sommerferien.

Jeg har haft så travlt de seneste to måneder, fordi jeg er kommet til at blive gin-producent, og derfor har jeg ikke fået læst så meget … Alle timer er gået med at lave nyt firma. Jeg glæder mig til alle bøger i bunken – og jeg læser altid på papir og hader at læse på skærm. Jeg vil have stofligheden fra papirbøger med ud i haven – men jeg glæder mig i særlig grad til at læse disse:
Knud Romers Kort over Paradis – jeg kan godt lide den geografiske vinkel. Jeg har selv skrevet på en bog om Sjælland, som ligger i skuffen og venter på, at jeg får mere tid, og jeg elskede Romers første bog og hans indsigter. Jeg havde ham engang til bords i London til en opkørt reklamemiddag; jeg var gravid og ædru, og han var i den periode, hvor han var allermest hyper og på stoffer, men alligevel sagde han en masse begavede ting, og jeg har fulgt ham lige siden og var vild med den forrige bog.
Jeg er meget glad for engelske Allan Jenkins som columnist og glæder mig til at læse hans erindringer om en hård opvækst som forældreløs, hvordan han tidligt fandt glæden i en have, og hvordan en kolonihave i dag redder ham fra at blive vanvittig. I øvrigt køber jeg engelske bøger hos www.booksandcompany.dk i Hellerup; den boghandel kan virkelig anbefales. Så er der norske Erlend Loe; jeg har sjældent grinet så meget, som da jeg læste Doppler, om en mand med et alt for stort lem, der forlod familien, bosatte sig i en skov med en elg og savnede letmælk.
Nu får jeg endelig tid til at læse fortsættelsen. Engelske Rosamund Young har skrevet en bog om sit venskab med køer, og den glæder jeg mig vildt til – jeg har aldrig oplevet, at så mange Instagram-venner uafhængigt af hinanden har anbefalet mig at læse en bog. Og jeg har endda fået den tilsendt, fordi bogen minder nogen om det venskab, jeg havde med Maggie fra Burhønsenes Befrielsesfront.
Nu må jeg hellere stoppe – men alle de bøger, vi ser her, glæder jeg mig frygteligt til at få tid til at læse, og jeg er helt sikker på, at jeg kan anbefale dem på forhånd. God sommer i liggestolen!
Direktør Joachim Sperling
Denne sommer skal jeg læse og ikke skrive. Jeg har ikke mere på hjerte, og trænger til at blive fyldt op med ord og tanker. Der skal være noget klassisk, noget underholdende og noget tankevækkende, og jeg har nærmest allerede pakket tasken.
Jeg starter med Birgitte Kosovic bog om Scavenius. Her har vi en historisk skikkelse, som både er hadet og hånet, men også respekteret blandt dem, der troede på fornuften i samarbejdet med tyskerne. Jeg glæder mig til de iltre beskrivelser af hans privatliv og kan forstå, at selv Bo Lidegaard er imponeret over den historiske akuratesse. Bind 2 er netop udkommet, men jeg nøjes med første bind i denne omgang.
På underholdningsfronten vil jeg genlæse
Vindens passagerer, som er
Bourgeons store grafiske roman om trekantshandlen i slutningen af 1700-tallet. Det er klassisk udover det sædvanlige og satte scenen for senere tegneseriekunstnere, der væltede frem op til årtusindeskiftet. Desværre er tegneseriekunsten i dag trængt i baggrunden af computerspil, hvor de kreative kræfter forståeligt nok bruger deres hjerner, så der kommer ikke mange nye udgivelser, der er værd at beskæftige sig med.
Jeg kommer heller ikke uden om Jan Werner Müllers store værk
Kampen om demokratiet, som handler om de toneangivende politiske ideer i det tyvende århundrede. Hvis man ikke orker så stort et værk, kan man begynde med hans lille bog om populisme, som virkelig rammer hovedet på sømmet, hvis man vil forstå fremkomsten af Donald Trump, Marine Le Pen, AfD og Kristian Thulesen Dahl. Jan Werner Müller er en eminent formidler.
.png)
Jeg slutter af med at læse noget mere langhåret statsteori, fordi jeg har påtaget mig at anmelde bøger for det lille, men fremadstormende erhvervsmedie Inside Business. Jeg skal anmelde Radical Markets af Harvardprofessoren Eric Posner og E. Glen Weyl, en ung topøkonom tilknyttet Microsoft. Bogen er ikke godt skrevet, men den er uhyre ambitiøs i sit forsøg på at løse nogle af tidens store udfordringer, som er migration, ulighed og et demokrati, som mange desværre tager afstand fra, og som producerer ledere, som ingen ender med at kunne lide. Det er længe siden, jeg har været så udfordret af at læse en bog, men mon ikke jeg vinder over den i løbet af ferien?
Direktør Ask Agger

Et par hurtige bud:
Folkemøg af Dennis Gade Kofod.
Ny skarp roman fra Danmarks mest interessante forfatter, der elegant kombinerer moderne fantasyroman med en spids allegori over den aktuelle politikske deroute i Europa.
The Practice of Adaptive Leadership: Tools and Tactics for Changing Your Organization and the World af Ronald A. Heifetz, Marty Linsky, Alexander Grashow.
Klassisk fagnørderi for forandringssnuder, hvor Ron Heifetz’ tanker om adaptive leadership udfoldes fra en praktisk vinkel. Mine skarpeste kolleger har givet deres anbefalinger, og de rammer sjældent forbi.
Too Important for the Generals af Allan Mallison
Vi er i en tid, hvor det er vigtigere end nogensinde at lære af historiens fejltagelser. Fascinerende og gennemarbejdet analyse af det ledelsesmæssige morads, der herskede i generalstabene på begge sider af 1. verdenskrig.

Journalistisk leder Peter Bro
Rektor på SDU har givet mig en spændende arbejdsopgave, som jeg næppe kan holde fingrene fra i sommerferien. På Center for Journalistik har vi et fået et tocifret millionbeløb til at udvikle prototypen på fremtidens universitetsuddannelse. For vi er udfordrede. Ligesom alle andre klassiske vidensautoriteter er blevet det med den altomfavnende digitalisering. I dag har vi private konkurrenter, som tilbyder videns- og skills-kurser når-som-helst, hvor-som-helst og for hvem-som-helst. De er indrettet efter modtagerne fra start til slut, mens vi i århundreder har arbejdet som andre præ-digitaliseringsdinosaurer, nemlig… efter os selv.
Den afsenderorientering skal vi udfordre med projekt Fremtidens Uddannelse, og på min læseliste har længe stået Disruption-maestroen Clayton M. Christensens nyklassiker The Innovative University. Værket kommer til at presse Norwegians vægtgrænser, men den skal med i kufferten og med på strandene i Portugal.

Kommunikationsrådgiver Karsten Kolding
Jeg vil selv få læst The Nordic Secret af Lene Rachel Andersen og Thomas Björkman færdig. En gedigen og historisk baseret fortælling om, at ikke materiel velstand, men oplysning og dannelse har gjort de skandinaviske folk mere lykkelige end de fleste. Og også fremad er disse nøglen til lykke og velstand.
Og så vil jeg glæde mig til at læse Augustus af genopdagede John Williams, der også har skrevet Stoner og Butchers Crossing, hvilke begge er menneskefremstillinger, der virkelig sætter sig. I denne roman med det romerske imperiums magtkerne som scene.
Hvis du trænger til noget mere letfordøjeligt, så læs Jesper Steins krimier med et næsten nutidigt Nørrebro som kulisse: Uro, Papa, Akrash og Aisha.
Forfatter Helle Vincentz

Det skal jeg læse i sommerferien:
Ministeriet for den ypperste lykke af indiske Arundhati Roy. Det er næste bog i min bogklub, som jeg startede, fordi jeg var træt af at være uofficiel danmarksmester i disciplinen ’Hav gang i flest bøger på samme tid, og læs til side 100’. Tyve bøger ad gangen er ikke overdrevet. Udover, at bogklubben er god til at forpligte til færdiglæsning, er den også blevet et sjovt og hyggeligt forum med nogle kloge, seje damer. Så oven i at læse bøger kan jeg varmt opfordre Kforum-læsere til at bruge sommerferien på at stifte en bogklub!
Ministeriet for den ypperste lykke er en moppedreng på 500 sider, der udspiller sig i Indien med en ’hijra’-kvinde (transkønnet) som hovedperson, og jeg er indtil videre meget begejstret. Det er sjovt og udfordrende at blive taget med ind i miljøer, man ikke kender på forhånd, og så skriver forfatteren i et sprog, der på samme tid er elegant og enkelt; en blanding, jeg rigtig godt kan lide.
Det skal du læse:
Bedrageri for begyndere af Michael Soussan; det er bogen bag Per Flys film Dobbeltspil (2018) med Ben Kingsley i hovedrollen. Bogen, der handler om den dengang 24-årige Michael Soussans afsløringer i forbindelse med Oil for Food-skandalen i FN, er nok den bedste dokumentarbog, jeg har læst – og jeg har altså læst virkelig mange! Den er fængslende, letforståelig uden at være forfladigende, og så er den helt ekstremt velskrevet. Især elsker jeg, at den er humoristisk på den dér underspillede, ironiske måde, der gør, at man som læser selv får lov at fylde hullerne ud.
Hvis du er til sommerferiekrimier, kan jeg anbefale at læse Den gode datter, som er den amerikanske bestsellerforfatter Karin Slaughters seneste udgivelse på dansk. Beskrivelserne af hovedkaraktererne – to søstre – bliver siddende i kroppen, længe efter sidste side er vendt, og plottet er glemt, hvilket for mig er et adelsmærke for en krimi. En anden særdeles anbefalelsesværdig krimiforfatter er skotske Stuart MacBride, som faktisk skriver med meget af den samme underspillede, tørre humor, som Michael Soussan gør. Der er dog noget mere blod i MacBrides bøger!
Chefredaktør Timme Bisgaard Munk

I år skal det være. Gråhåret, godt i stand og gift for anden gang må det være sommeren, hvor jeg genopdager min ungdoms eksistentialisme og dykker ned i historiens mørke. Ergo, i år bliver det
At the Existentialist Café: Freedom, Being, and Apricot Cocktails af Sarah Blackwell. Hvad der ifølge alle eksperter skulle være en både klog og morsom gennemgang af eksistentialismens historie fra Café Floor til Geworfenheit og Heideggers sorte notesbog.
Fra en slægt hjemsøgt af 2. verdenskrigs traumer vil jeg også læse
Elizabeth Rosners Survivor Café: The Legacy of Trauma and the Labyrinth of Memory. En bog, som søger at forstå og perspektivere traumer på tværs af generationer ud fra holocaust. Forfatteren er datter af to holocaust-overlevende. Spørgsmålet er, hvordan deres traumer lever videre i de levendes sind som de levendes dødes dødsbevidsthed. Godt at tænke over en lys sommernat.
Endelig vil jeg læse
Antony Beevors Arnhem - Slaget om broerne 1944 helt færdig. Jeg er helt vild med Antony Beevors bøger, og jeg har været med i hele forfatterskabet fra slaget ved Stalingrad over D-dagen til det forliste forsøg på at indtage Broen ved Arnhem. I slutningen af bogen om broen fortæller Beevor historien om en engelsk kvinde, hvis elskede faldskærmsoldat får granatchok og gemmer sig i Arnhems ruiner. En franskmand forsøger at redde ham, men den granatchokramte englænder bliver skudt af tyskerne under sit flugtforsøg ud af den dødsdømte by. Efter krigen gifter kvinden sig med den franskmand, som søgte at redde hendes elskede. Dette er alle mine sommerferiebøger i en samlet fortælling om eksistensens valg, spørgsmål og (an)svar.
Skål. Naturligvis med en Apricot-cocktail på en fredet ø ved Kroatiens kyst på en slags bryllupsrejse. For det er ikke fremtiden, som er uforudsigelig og farlig. Det er fortiden.
Facebookfølgernes sommerbøger