Kforums uundværlige UV-sikre sommerlæseliste

Nu er det sommerferie. Yes! Endelig! Jubii! Her kommer hjælpen til dig og dine læsesultne venner. Kforums netværk har fundet sommerbøger, du bare skal læse.
Illustration lavet af Lisa Grue, Underwerket, der til sommer vil læse "100 Contemporary Wood Buildings" af Taschen: "Jeg elsker træhuse og drømmer selv om at få bygget et sommerhus i træ. Derfor vil jeg bruge nogle sommerdage på at dykke ned i den visuelt flotte bog om inspirerende huse fra hele verden. En rigtig dagdrømmer-bog!"
Illustration lavet af Lisa Grue, Underwerket, der til sommer vil læse "100 Contemporary Wood Buildings" af Taschen: "Jeg elsker træhuse og drømmer selv om at få bygget et sommerhus i træ. Derfor vil jeg bruge nogle sommerdage på at dykke ned i den visuelt flotte bog om inspirerende huse fra hele verden. En rigtig dagdrømmer-bog!"
Annegrethe Rasmussen
Co-founder & Editor-in-Chief, POV International
 
 
Der er to bøger, du bare skal læse på stranden, i flyet, metropolen, regnskoven eller sommerhuset, eller hvor du end befinder dig.
De er radikalt forskellige, men har kvaliteten og det samtidige blik for det historiske til fælles:

Det er "Krukke" - en biografi om Suzanne Brøgger af Louise Zeuthen. Uforglemmeligt vidnesbyrd om et fantastisk liv, men også et tidsbillede så skarpt og smukt som intet andet, jeg har læst, om kvindeliv og oprør i 1960'erne og 70'erne.
 
 
Og det er Søren Ulrik Thomsen: "En hårnål klemt inde bag panelet. Noter fra eftertiden." Et blændende velskrevet og - som altid - reflekterende selvportræt, der kredser om tab, savn, forgængelighed, sted og tid. Sandhederne står i kø uden at mase sig på, og igen og igen tog jeg mig i at sige, "wow - det er jo sådan, det er." Tænk, om man kunne skrive sådan. Men det kan man ikke. Så godt at man kan læse i stedet. Og tænke.
 
PS. Nå ja - og selvfølgelig, bevares, hvis du endnu ikke har læst "Frihed" af Jonathan Franzen, så få det lige gjort. 
 
Kasper Fogh
Politik- og kommunikationschef, Cevea
 
 
Jonathan Littells “De Velvillige” er den bedste bog, jeg har læst i årevis. Den er et pragtværk, der ødelægger alle drømme i mig om nogensinde at kunne skrive noget selv, hans talent og projekt er så enormt; både historisk og litterært.
 
 
Det er samtidigt en juggernaut, der nådesløst knuser forestillingen om, at mennesket er større end de systemer og de incitamenter, det underkastes, det er den litterære revitalisering af Hannah Arendts vigtigste tanker.
 
Som Kafka og Arendt udpensler den menneskelighedens uundgåelige forlis i bureaukratiet. Hvordan de store forbrydelser begås af gode mennesker, der internaliserer virksomhedernes logik. Den vigtigste politiske litteratur er litterær, ikke teoretisk. Det er den vigtigste bog i mands minde.
 
Nanna Kalinka Bjerke
Kommunikationsrådgiver og partner, FRIDAY
 
 
Hvis jeg mærker efter i min trætte hjerne, har jeg lige nu kun lyst til at gensluge de lægeromaner, jeg læste hundredevis af som 11-12-årig. Men når jeg først har ferie, kommer trangen til andre bøger. Forhåbentlig. Jeg har en stor bunke, jeg meget gerne vil læse; bla. Tomas Lagermand Lundmes "Alt er mit", Esben Kjærs "Min usynlige søn” og selvfølgelig “Gennemblødt" af Maja Nyvang Christensen og Sine Cecilie Laub.
 
 
Især den sidste har de fleste kun stiftet bekendtskab med via medierne, og den skulle efter sigende handle om alt andet end friblødning.
 
Jeg læser i ny og næ med på Ritt Bjerregaards manus til bind 2 af hendes erindringer, der udkommer en gang til foråret. Så der kommer nok et kapitel eller to ind over i sommerens løb. Min opgave er at sikre, at den er snasket nok til sådan en som mig.
 
 
Hvis der for alvor bliver ro, og jeg kan finde nogle billige +2,5-briller, så har jeg en åndssvagt småtprintet engelsk udgave af den islandske forfatter Halldór Laxness "Independent People" med. Laxness fik Nobels Litteraturpris for den i 1955, og efter jeg var på Island for nylig, er jeg endnu mere nysgerrig på alt, der er islandsk. 
 
Flemming Møldrup
G R I Z Z L Y
Movement Marketing
 
 
Jeg skal ikke læse så meget, for jeg skal bruge det meste af min vågne tid i havet. Og i skoven, på hærvejen. Netop derfor skal jeg læse ”Træernes hemmelige liv” af Peter Wohlleben, som handler om at der er mere ved træer, end vi går og regner med. At de har følelser, kan tale sammen, passe på hinanden og så videre. 
 
 
 
Det er det.
 
God sommerferie til alle k-folk.
 
Malou Wedel Bruun
Redaktør, ELLE
 
 
Denne sommer skal jeg læse de bøger, jeg ikke har fået nået i løbet af foråret, nemlig Francoise Sagans debutroman, skandaleklassikeren "Bonjour Tristesse", lyrikeren Eva Tinds portrætbog om stumfilmstjernen Asta Nielsen (som hun også har en film på vej om) og Karoline Stjernfelts graphic novel om den gale kong Christian VII, inden næste bind kommer.
 
 
Hvis jeg får tid, vil jeg gerne genlæse John Williams tre fabelagtige antihelteromaner, "Stoner", "Butcher's Crossing" og "Augustus", Jan Kjærstads nyeste storroman, "Slægters gang", Dorthe Nors sjove og fine "Spejl, skulder, blink" og ikke mindst Nobelprisvinderen Svetlana Aleksijevtijs mesterlige "Krigen har ikke et kvindeligt ansigt". Ikke at jeg håber på en sommer med regn, men hvis det er, så går det nok ... God læselyst! 
 
PS: Hov! Jeg glemte en god en under dem, jeg gerne vil genlæse: Delphine de Vigans dokuthriller "Baseret på en sand historie".
 
Morten Gade
Digital Director & Partner, Kontrapunkt
 
 
Når jeg går på ferie, er den første bog, jeg læser, altid en essaysamling (eller en novellesamling). Det er et godt overgangsritual fra det hurtige til det langsomme og får mig gradvist ned i tempo. Sidste ferie læste jeg nogle af Franzens gamle. Vil også anbefale William Gibsons og David Foster Wallace.
 
Men i år læser jeg Knausgaards "Om efteråret". Det er der flere gode grunde til, at du også skal gøre:
1) Hver kapitel er kun to sider langt, så du kan lige nå at læse et, mens din kæreste henter camparien.
2) Du kan få lov til at citere Knausgaard, men med en meget lavere indsats end "Min kamp".
 
 
3) Knausgaard skriver skønheden frem i stort og småt. Måske du ikke har tid til al den skønhed i din travle hverdag, men du har i hvert fald tid i ferien. 
4) Når du er færdig med den, er der en bog til - og to på vej. Du må selv gætte, hvad de hedder. 
5) Knausgaard skriver så godt og så naturligt, at du føler du er i selskab med en god ven (selvom bogen ikke er skrevet til dig men til Knausgårds datter)
 
Anne Skare Nielsen
Chief Futurist, Future Navigator
 
 
Jeg skal læse "Creativity, Inc." af Ed Catmull. Det er historien om Pixar, fortalt af the man behind the scenes, og var min absolut bedste audiobook-oplevelse sidste år. Vi kender alle Steve Jobs, og de fleste ved, hvem John Lassiter er, men uden Ed ville Pixar aldrig nogensinde være blevet til noget. Bogen handler om, hvordan man leder kreative mennesker, hvordan originalitet opstår, og hvordan man genopfinder sig selv, før selvfedmen rammer. Og så er jeg specielt fascineret af måden, bogen er skrevet på, hvor man mærker at forfatteren er totalt ligeglad med, om man som læser er underholdt eller ej. Der er den der “det her er min historie, og det er mig, der fortæller, og hvis du keder dig, så fis af”-stil, som jeg også blev vildt provokeret og fascineret af i Haruki Murakami’s "What I Talk About When I Talk About Running”. 
 
 
Som den introverte bibliotekspige jeg er, længes jeg efter at kunne sidde stille med en bog og fordybe mig, men det kræver læsetræning at komme derhen. Så jeg har tænkt mig at starte blidt ud med højtlæsning for mine fire drenge på de ganske få regnvejrsdage, denne sommer bringer. På hylden ligger nogle af min barndoms favoritter: "Brødrene Løvehjerte", Silasbøgerne, Lloyd Alexanders Taran-serie, og så leder jeg med lys og lygte efter Paddingtons “lillesøster” Olga da Polga.
 
Anders Monrad Rendtorff
Global Senior Vice President; Group Marketing, Communications & Public Affairs
 
 
Magasiner er en fest. På vej tilbage fra kapitalmarkedsdag i går flottede jeg mig med frådseri i lufthavnen. Rock er kultur, fristes jeg til at sige. Skønt er det at nyde Uncut og co. Fodbold skal læses, specielt om United. Hvor jeg glæder mig.
 
 
Og i dag hentede jeg en bogpakke fra Saxo. "Vinteren kommer" må være et sommer-must for mange. Jeg synes det er toppen med små-nørdet analyse af GoT. Og endelig bøger, rigtige bøger. Hemingway-bogen er nok let læst. Til sidst min danske favorit, Benn Q Holm. Den ny. Hvis ikke samtid, så da tæt-på-sam-generation. Jeg læser det hele. God sommer.
 
Mette Lundorf
Head of Marketing Communication, COWI
 
 
På trods af at det nok er lidt sent at gøre noget ved det, bikinisæsonens indtræden taget i betragtning, så glæder jeg mig ikke desto mindre til at læse "Better than before" af Gretchen Rubin, som på bedste amerikanske, populærvidenskabelige vis giver nogle gode bud på, hvordan man får nye vaner - eller dropper nogle gamle. Så er jeg klar, altså til efter sommerferien...
 
 
 
Allermest glæder jeg mig til at læse Sigurd Barrets historier om de nordiske guder højt for min søn på snart fem, som deler navn med tordenguden.
 
 
Timme Bisgaard Munk
Chefredaktør, Kforum
 
 
Jeg har i et stykke tid beskæftiget mig med den samfundsmæssige betydning af algoritmer: Hvad betyder den algoritmiske drejning af samfundets mange mekanismer? I den forbindelse har jeg læst to bøger, som jeg vil anbefale. For det første filosofen Nick Bostrom fantastiske analyse af hvordan AI vil erstatte og udslette mennesket, medmindre vi opfinder en såkaldt dødemandsknap, som kan slukke det verdensomspændende ”Skynet”. For det andet Brian Christiansen og Tom Griffiths "Algorithms To Live By".
 
En bog, der handler om, hvordan algoritmer kan ændre, hvordan du tager beslutninger i din hverdag. Altså to bøger fra total frygt til total begejstring fra menneskets udvikling til hverdagens afvikling.
 
 
Alt, hvad der nogensinde sker i de levendes Europa, kan føres tilbage til anden verdenskrig. Vi lever alle i skyggen af den forbandede krig som halvt døde og halvt levende. Netop derfor vil jeg gerne læse Benn Q. Holms bog "De døde og de levende" om efterkrigstiden og modstandsbevægelsen. For hvem kan tage æren, ansvaret, hele såret, for de fem forbandede år blandt os halvt levende overlevere?
 
Anna Ebbesen
Marketing and Communications Director, ReD Associates, New York
 
 
De færreste kan være i tvivl om, at det er valgår i USA. Forlagene har travlt med at publicere titler, der kan hjælpe med at forstå “the WTF election”, som en bekendt har døbt det. En af dem er ”The End Of White Christian America” af Robert P. Jones, der - som titlen angiver - er en nekrolog over WASP segmentet i USA. Det er dem, der føler sig klemt, og dem, som Trump har fingre i. Da valgdækningen ser ud til at nå uanede højder, både hvad angår volume og skingerhed, agter jeg dog at snuppe lidt antidote i form af Hunter S. Thompsons dækning af valget i 1972: “Fear and Loathing: On the Campaign Trail '72”.
 
 
Og når nu vi er ved det tragikomiske, så har jeg ligeledes hentet "The Importance of Being Earnest, a Trivial Comedy for Serious People" af Oscar Wilde ned for at få lettet stemningen en smule med noget bidende satire. 
 
Marcus Rubin
Korrespondent, Politiken
 
 
Sommeren er til skønlitteratur, og her er ingen over og ingen ved siden af Elena Ferrantes fabelagtige firbindsværk om to veninder i Napoli. Med en Tolstoys detaljerigdom fremmaler Ferrante et venskabs udvikling gennem livet og tegner samtidigt et fascinerende portræt af det ludfattige Napoli - og udviklingen i Italien mere generelt. Det er socialrealisme, når det er allerbedst - og en påmindelse om, hvor ekstremt stor rolle tilfældigheder spiller i tilværelsen.
 
 
Når du er færdig med Ferrante, er den oplagte opfølger Edward St. Aubyns fem bind om sit fiktive alter ego Patrick Melrose. Her hudfletter den adelige Aubyn på utrolig underholdende og ondskabsfuld vis den britiske overklasse og demonstrerer - hvis nogen stadig skulle være i tvivl - at rigdom ikke er lig med lykke. Nogle gange endda tværtimod. Det kan du tænke lidt over, mens du sidder ved pølen i St. Tropez. 
 
Runa Sabroe
Programleder, DDC
 
 
"The First Bad Man" af Miranda July er det perfekte selskab på stranden. Selvom alt er uperfekt i July’s univers. Her går intet, som det skal. Hovedpersonens liv er, når vi møder hende, uden kærlighed, nærvær eller tæt samvær med nogen. July har tidligere haft succes med blandt andet filmmanus og produktion. Og det er i observationerne og replikkerne, at hun er formidabel.
 
 
 
Hverdagsobservationer udrullet med stor humor viser, hvordan vores hovedperson forsøger at holde den ægte tristhed på afstand. Eksempelvis med rigide husholdningsrutiner, som mest af alt minder om en lean-konsulent på afveje. Romanen, som i øvrigt nu også er oversat til dansk, er på én gang velskrevet, let, sjov og varm. Og bliver for alvor umulig at slippe, når vores knastørre, kontrollerede hovedperson bliver rodet ud i moderskab, vild sex og et intenst kærlighedsforhold til en ung, utilpasset kvinde. 
 
Aske Kammer
Adjunkt, ph.d., Syddansk Universitet
 
 
”Life Itself. A memoir” af Roger Ebert er en selvbiografi, skrevet af verdens bedste filmanmelder og fortalt i scener eller tematiske bidder fra hans liv. Der er refleksioner og røverhistorier om Lee Marvin og de store stjerner, alkoholisme og en gennemvædet journalistisk kultur, at opdage verden i de tidligere barndomsår, at se døden i øjnene uden selv at have fået børn – og alt derimellem.
 
 
Den er absurd velskrevet, rørende, let at gå til, og Ebert formår i sjældent set grad at sige noget vigtigt om den menneskelige tilstand. Det er en bog, alle burde læse – men hvis du ikke orker det (hvilket vil være en stor fejl), så snyd ikke dig selv for en lille dosis Ebert i hans legendariske anmeldelse af ”Deuce Bigalow: European Gigolo” eller dokumentarfilmen ”Life Itself” på Netflix.
 
Claus Dahl
Partner, konsulent, 1:0
 
 
Jeg skal læse Luciano Floridis "The 4th Revolution", som handler om infoalderen, hvor vi ikke længere er alene med informationerne, men tusindvis af maskiner lytter med. Jeg købte den, fordi jeg læste denne artikel af Floridi: https://aeon.co/essays/true-ai-is-both-logically-possible-and-utterly-implausible som ruller udviklingen ud på en måde, der rimer utrolig godt med de epoker, Lars Qvortrup ruller ud i "Det hyperkomplekse samfund", en af mine absolutte yndlingsbøger om vilkårene i netværkssamfundet. 
 
Og så skal jeg læse "Die Kapuzinergruft" af Joseph Roth - som er en slags opfølger til Roths roman "Radetzkymarch", der også findes på dansk, om en halvuduelig østrig-ungarsk adelsslægt og dens liv under og efter rigets nedsmeltning. 
 
Michael Bremerskov Jensen
Chefkonsulent, Dansk Erhverv
 
 
Jeg går denne sommer all-in med en ambition om at blive klogere på den allermest grundlæggende faktor, der bestemmer, hvordan vi mennesker tænker og opfører os. Nemlig generne. Som en naturvidenskabeligt udfordret ævle-bævle cand.mag. har jeg været omhyggelig med at vælge en særdeles pædagogisk introduktion, der starter helt fra grunden med en gennemgang af, hvordan gener blev opdaget midt i 1800-tallet af den østrigske munk Gregor Mendel (fantastisk historie!), før vi kommer til den seneste frontforskning.
 
 
Bogen har fået suveræne anmeldelser, ikke mindst fordi den indiske forfatter krydrer det videnskabelige med personlige eksempler fra sin egen, meget store familie i Calcutta. Jeg har sjældent set så meget frem til at komme i gang med en sommerferiebog.
 
Brian Due
Adjunkt, ph.d., KU
 
 
Jeg prøver gerne at orientere mig i de ting Wired-founderen Kevin Kelly spytter ud, og nu er der så kommet endnu en bog om teknologi fra manden, nemlig "Den uundgåelige" ("The Inevitable"). I meget positive vendinger beskriver han, hvordan vi skal omfavne fremtidens teknologier. Jeg ved ikke, om jeg er enig, men nu må vi se, hvordan han får argumenteret for sin sag. Den ligger i hvert fald på min top-tre sommerlæseliste.
 
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også