Kære Kforum. Hvad er boomer-sprog?

Det siges, at den største form for smiger er imitation. Er det sandt, så får boomers i disse dage uendelige mængder smiger. De unge har nemlig lært, hvordan man taler boomer-sprog og skriver med boomer-stil. Bedre endnu, så har de observeret, hvordan en boomer agerer på internettet.
CAPS LOCK SÆTTER SIG FAST, stavekundskaberne halter, og husk den formelle tone – snup gerne adressen med, når du signerer. Velkommen til boomer-sprog 101. 
 
Hvad er boomer-sprog?
Efter sidste års “ok boomer”-trend er de færreste i tvivl om, hvad en boomer er. Men lad os lige tage den én ekstra gang.
 
Ekspert i digital kultur Katrine Pedersen forklarede her på Kforum, hvordan ‘boomers’ ikke kun er dem, der er født i efterkrigstiden – de såkaldte baby boomers. Det er alle voksne med en unge-mennesker-nu-til-dags-attitude. Og med “ok boomer” flyttede de unge generationskrigen til deres territorium: internettet.
 
Boomer-sprog er nemlig ikke kun en imitation af  – eller parodi på, hvordan boomere taler. Det er en imitation af, hvordan de er på internettet.
 
I Facebookgruppen En gruppe hvor vi alle lader som om vi er Boomers lader alle, som om de er boomers. Og det er der kommet en temmelig unik tone ud af. Gruppen består på nuværende tidspunkt af over 27.000 medlemmer, der alle byder ind med deres version af en boomer-karakter.
 
Her er en liste over de seks hyppigste og tydeligste træk ved boomer-sprog, Kforum kunne finde i Facebookgruppen: 
 
1.    Stavefejl. Så mange stavefejl. 
Det første, der springer i øjnene, er mængden af stavefejl. Meningen er sjældent tabt, men det kan gøre ondt i øjnene at læse.
 
Første onsdag i maj var der forvirring om kromavirussen.
 
Størstedelen af de 105 kommentarer er “boomere”, der forsøger at skrive kondolerer.
 
Men hov. Den ældre generation ved selvfølgelig, hvordan man staver.
 

 
2.    Husk etiketten
Husk for guds skyld at starte dit opslag med ‘kære’ og signere med hilsen.
 
Vibeke forlader kære Ludvig.
 
Skriv gerne adresse. Det er gode manerer. 
 
 
Har du set Frode?
  
3.   Facebook, dagbog, postkasse eller alle tre?
Et træk ved boomer-sprog er en manglende forståelse for, hvad retorikken kalder decorum. Hvad er passende at skrive på Facebook? Her har boomere en særlig fortolkning af, hvordan man deler på internettet. Tænk bare på det tidligere break-up mellem Vibeke og Ludvig.
 
Hvornår spiser I kondomet?
 
Marianne spørger, hvad en boner er. Men så er det godt, at Ulla har svaret:
 
 
4. Forvirring
Mest af alt, så er boomere forvirrede, når de er på internettet. De fleste gange, der bliver delt noget upassende, er det en “fejl”.
Som når Helle og Peter får delt alle deres koder til internettet:
 
Ups.
 
Der er også en del, der ikke har den bedste ansigtsgenkendelse:
 

Vi håber, Erann DD har det godt.
 
Er det dig, Obama?
 
5.  Forargelse og vrede
Et femte træk er en generel tendens med at lave opslag, der bunder i vrede eller forargelse. Opslagene slutter ofte med teksten: “Bare min mening”. Facebook spørger jo, hvad du har på hjerte!
 
Husk at handle dansk!!!
 
 
Det bliver ikke præciseret, hvad der er noget svineri. Men svineri, det er det!
 
Dette punkt bliver ofte koblet med den passion, boomere har for Danmark, dansk kultur og deres forargelse over de unge.
 

Boomer har fået nok!
 
6.  Værkstedshumor
Det sidste træk, der er gennemgående for boomer-sprog, er den helt sorte værkstedshumor. Jo ‘dårligere’ humor, jo bedre.
 
Boller på suppen, og pas på trappen. Klassikere.
 
Tihi. Smiler. 
 
Ud over sort humor bliver der også lagt kædebeskeder op hver dag. Listen er ikke udtømmende, men den bør male et billede af boomer-stilen i gruppen.
 
Sproglig generationskrig
Lingvisten Gretchen McCulloch mener, at boomer-sprog er en form af det, hun kalder for socialt register; en socialt identificerbar variant af et sprog, der er foranderligt og udvikler sig over tid. Og for det meste, så er registeret kun delvist sandt. Som når vi laver en britisk accent, der tydeligvis er britisk, men en brite aldrig ville kunne placere på et landkort.
 
Omvendt kan et register også dyrkes, så man gør sin sociale profil stærkere – eller gør registeret skarpere. Som når kongehuset sørger for bliver tiltalt med titler, hvilket både tydeliggør vores billede af det kongelige register og bekræfter deres position som en del af det sociale register.
 
Boomer-sprog er altså med til at tegne et karikeret billede af det register, der tilhører den sociale gruppe af boomers, der er på internettet. På den måde gør boomer-sproget kontrasten mellem boomers og ikke-boomers endnu tydeligere. Men er det mobning at parodiere i så stor en skala?
 
Katrine Pedersen så “ok boomer” som endnu et våben i generationskrigen. På samme måde ser Gretchen McCulloch boomer-sprog som en måde for de unge at kæmpe tilbage på. Den tydeligt overdrevne stil i den danske gruppe forsøger at blande hån og humor. Jeg vil lade dig være dommer over, hvad der fylder mest.
 
Bonusinfo:
Det skal indskydes, at idéen om en boomer-sprog-Facebookgruppe er international. Den engelske gruppe ”A group where we all pretend to be boomers”  har startet en lavine, og der er nu utallige grupper med titlen: “A group where we all pretend to be (indsæt)”.
 
 
Den største succes er spinoff-gruppen:”A group where we all pretend to be ants in an ant colony”, hvor over 1,8 millioner mennesker lader, som om de er myrer, der er del af den samme tue.
 
 
Sluttende fortjener spinoff-gruppen: “A group where we all pretend to work in the same office” også et shoutout.
 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også