Hashtags = Støj
#HashtagsViHader

Hashtags er gået fra at være meta-data og arkiveringssystem til at blive til støj på linjen og stemningsregulerende funktion. Kforum præsenterer herunder 20 forskellige kategorier for hashtag-misbrug.

Skrevet af

Julie Kolbeck
Redaktør

15 artikler

0 indlæg

Når den amerikanske rapper Jay Z synger “Fuck the hashtags and the retweets!” på sit Magna Carta Holy Grail-album fra 2013, er Kforum med. Her på redaktionen er vi trætte af misbrugen af den ellers fornuftige hashtag-funktion, som på paradoksal vis har medvirket til, at det lille firkantede våben, der skulle reducere støj på de sociale medier, i stedet er blevet akkurat det: støj. Vi siger stop til hashtag-associationsbomber, #ilovemydog og til at døbe sit barn ‘Hashtag’ og bringer hermed Kforums ultimative hashtag-hadeliste.
Det karakteristiske ved Twitter er, at man får adgang til sine medmenneskers meningstilkendegivelser på 140 tegn. Indholdet emmer derfor af personlighed og nærvær, hvilket er platformens største fortrin. På den anden side giver selvsamme model anledning til støj, når hr. og fru Danmark smalltalker med vennerne og fylder feedet med alt fra fodbold til opvask.
 
Her træder hashtagget (#) ind i manegen som det ultimative våben mod white noise. Såfremt det lille havelåge-symbol anvendes som tiltænkt, fungerer det som et automatiseret arkiveringssystem, hvorigennem man kan få adgang til brugergenererede videnskategorier.
 
På den måde er hashtagget en moderne ’genvejstast’, der giver brugeren en hurtig og direkte adgang til lige præcis den debat, det fagområde eller den begivenhed, man interesserer sig for. Hermed kan hashtagget også forstås som en ’match maker’, som bidrager til brugerens synlighed og sætter ligesindede i relation til hinanden.
 
I denne forbindelse er ’firkanten’ også et brugbart værktøj, som har spredt sig til Facebook og reklameindustrien, i og med at den understøtter virksomhedens sociale ’reach’ og skaber forbindelser til tusindvis af forbrugere.
 
Der er altså ikke noget at sige til, at vi er glade for hashtagget. Desværre er det netop af den grund, at vi nu skamrider det stakkels lille havelåge-symbol. Hashtagget blev hermed til det, som det netop var dets mission at udrydde, nemlig støj.
 
Vi smækker et selvopfundet, gerne ironisk eller morsomt, hashtag foran hvad som helst, og det er sjældent med en bagtanke om at relatere til nogen bestemt samfundsdebat eller generere vidensdeling. Den komplicerede algoritme reduceres til rent og skært statement og følelsesfnidder.
 
Derudover er brugen af hashtag ikke længere forbeholdt de sociale medier, men optræder mere og mere i det eksisterende skriftsprog. I SMS’er, i snaps, på blogs og endda i artikler eller trykte blade anvendes hashtagget flittigt, selvom det selvsagt mister sin interaktive arkiveringsfunktion, når det optræder udenfor Facebook, Instagram og Twitters algoritmer.
 
I stedet får det en anden og mere menings- og stemningsrelateret funktion, hvormed hashtagget fungerer som et kommentar-tegn, en sindserklæring eller afrunding til en skreven tekst. Hashtagget får på den måde rollen som en slags udvidet smiley, der kan signalere mere komplekse følelser, budskaber og betydninger end de ellers efterhånden veludviklede emojis.
 
Hermed bliver støjen ikke længere filtreret fra igennem hashtags, fordi vi simpelthen bruger dem forkert. Kforum præsenterer herunder 20 forskellige kategorier for hashtag-misbrug.
 
Disclamere 
"Hvordan ved man hvilke størrelse rawplugs man skal bruge? #askingforafriend"
 
 
Ironiske
Ironi og sarkasme har alle dage været en udfordring på skrift, men er ofte henvendt til modtagere af opslaget, som kan forstå ironien, og ved, at det er for sjov. 
 
#typen #der #misforstår #konceptet #med #hashtags #og #tagger #alle #ord #separat
Og så har du et meget langt og meget lidt læsevenligt opslag, du kan tvinge dig igennem - eller bare smide et sympati-like fra start af.
 
#langehjemmelavedehashtags
Fortæller en joke eller endda sin egen historie. #fredagaftenudemeddebedstepigeriverden #siddervedsidenafenkendtpersonitogetogjegerstarstruck 
 
De like-liderlige
De taler for sig selv. #likeliderlige er en nyere og mere ekstrem version af Mette Kirstine Goddiksens like-liderlighed. #tags4likes #follow4follow #follow4like #like4follow. Endnu mere ekstremt bliver det, når folk tagger #beach #onedirection og #belieber udelukkende for at lokke likes til deres opslag. Se selv: 
 
Community-hashtags 
#smallpeopleunite #tallpeopleunite #skinnygirlproblems
 
Sygelige communities
Sub-fællesskaber på især Instagram, som fx promoverer og dyrker spiseforstyrrelse via #skipdinnerwakeupthinner og lignende hashtag. Pt. ikke blokeret af Instagrams filter for upassende hashtags, men i det mindste fik de taget #women og #cph i opsvinget! #thatwasclose #ironi
 
Jobbeskrivelser 
#blogger #housewife #model #girlboss #CEO
 
Alt i motion 
#fitspo (fitnessinspiration) #fitness #fit #workout #run #run5k #legday #abs #squat
 
Alt i life
#fitlife #momlife #dietlife #veganlife #bloggerlife #fashion(is)life #toughlife #worklife #studentlife #healthyliving
 
Alt i mad 
#vegan #vegetarian #glutenfree #carbfree #lowcarbhighfat
 
Tillægsord
Vi er lidt tilbage i det like-liderlige regi, hvor SoMe-brugere vil gøre det let for følgere og venner at komplimentere dem ved at fodre dem hashtags, der kan inspirere: #sweetgirl #hotguy #gettingfit #thick #beautifulcurves (#yourewelcome).
 
Instagram-brugerens brug af både tillægsord og like-hunting hashtags som #sun, #sunny og #niceweather, på trods af at hun er indendørs i et relativt mørkt lokale, idet disse tags typisk tiltrækker folk der har en løs like-tast.
 
Seksualitet
Dette hashtag kunne i virkeligheden godt være en underkategori til communities, da #iamgay, #lesbiansifinstagram og #gayasf giver udtryk for at være en del af et fællesskab baseret på seksualitet og i sidste ende promovere en minoritet. Det aktivistiske aspekt af seksualitetshashtags bliver imidlertid undergravet af Instagram, der af frygt for deling af porno har blokeret søgbarheden på størstedelen af hashtags med antydningen af seksualitet, og dermed tvinger folk til at blive i #skabet.
 
Jalousifremkaldende
#wishyouwherehere må siges at være det mest flabede hashtag. Dine kolleger/forbindelser, der - modsat dig - er på ferie og skamløst tweeter løs om frugtdrinks på stranden i Vietnam og sociale giraffer på safari i Kenya. #sorrynotsorry
 
Aktivistiske hashtags
#savethewhales eller #boycotTV2friSoMe-aktivisme er blevet en bevægelse, og specielt shitstorms er en god måde at starte en "bevægelse" på medieplatforme. Det starter med en sur besked på en virksomheds Facebook-side, nogen tweeter det med et passende hashtag, og så har man opskriften på en #aktivist. Alternativt kan man også døbe det #-gate og kommentere i aktivistisk arrigskab på fx #bilkagate, da Bilka fyrede Mohamad pga. en internetdebat.
 
SEO-optimeret synonymfest
Her har vi at gøre med det virkelig hashtag-tunge opslag med tags op over begge ører: #fyrværkeri #fireworks #nytår #nytårsaften #nytårsfest #newyearseve #newyears #newyearsparty #party #fest #happynewyears #godtnytår (endnu mere desperate er dem uden mellemrum)
 
Eksemplet på et Instagram-opslag med hashtags til op over begge ører. Her indgår der flere forskellige kategorier af hashtags, men instagrammeren selv påpeger, at det overordnede tema for alle hashtaggene er, at de alle er mere eller mindre sarkastiske og gør grin med overdreven hashtag-trend #meta
 
Den nymoderne billedbog: Alle kender vel den ene tante/veninde/fjerne slægtning, der tager billedalbummet frem efter hver fest eller ferie og skal vise det frem til alle gæsterne. Nu har vi fået den i en onlineversion, hvor alle kan blive tante Elga og bidrage med billeder på Instagram, tagge dem med #valthorensmeddrengene2015, spamme venner og følgere og kunne finde hinandens tarvelige billeder af Esben, der faldt i søvn med røven bar midt i en ornli' syg brandert. Tak fordi I deler det med internettet. #Anneogpetersbryllup170615 #tøseturtilsverige117 #poulspolter2014
 
 

I will never leave this place 🏡🙏🏼❤️ #rockpaperhome

Et opslag delt af Cathrine Widunok Wichmand (@rockpaperdresses) den

 
Claimer-hashtags: Et eksempel på dette kunne være danske bloggere, som tillægger deres domænenavn et 'tag', som fx bloggeren Rockpaperdresses, der blandt andet bruger hashtaggene #rockpapertravel #rockpaperhome etc., alt efter hvad de forskellige indeholder af billeder. Denne form for brug gør det også muligt for følgere at søge efter en meget specifik kategori af opslag (i dette tilfælde billeder), og der er tale om en form for brugervenlig selv-promovering. Mindre succesfuld selvpromovering bliver det dog ved brugen af #hjemmehosemilogsilke eller #minlejlighed, når almene borgere med et mere gennemsnitligt SoMe-forbrug forsøger at eje et tag. Et trick er at svare på følgende spørgsmål: Vil et eventuelt hashtag så som #emilscrib blive søgt på via det eventuelle medie? Eller fungerer det udelukkende som en MTV-isering af Emils 39 m2 i Vanløse? 
 
Lokalitet: Ja, uha, du er til konference #konføkomomi17, og I er en lille lukket cirkel af deltagere, men udover at det er meget praktisk med en interaktiv online-deltagerliste, så er det vist en ret lille gruppe af interessenter, man tweeter til - som i sidste ende sandsynligvis deltager i konferencen. Men tak fordi du deler. Det samme kan siges om arrangementer og festivaler så som SXSW i Austin, hvor folk, der tweeter, instagrammer etc. derfra, i forvejen deltager, og resten af verdens befolkning holdes udenfor.
#roskilde16 #northside #coahella #sxsw #smw17cph #folkemøde #DFUbesyrelsesmøde
 
Verbale hashtags:
Den største synder af alle misforståede, støjende (mis)brug af hashtags. 
"Jeg skal bare gøre rent i weekenden og stryge skjorter hashtag YOLO"
 

Relaterede artikler

Er du også like-liderlig? - Mange gemmer deres likes til særlige anledninger – men ikke jeg. Jeg deler hele tiden likes ud med rund hånd af alle mul...
Sikkerhedsnåle mod chok på sociale medier - Når vi rammes af noget uventet, så rystes vi – og vi får brug for at holde hånd – også online. Udfaldet af det amerikans...
#onefingerchallenge - En ny, vovet udfordring har set dagens lys. Betegnelsen er #onefingerchallenge, der basalt set beskriver udfordringens f...
Her er Twitterkongen 2016 - Det absolut mest benyttede hashtag blandt danskere på Twitter var #dkpol, der blev brugt i over 800.000 tweets. Dernæst ...
Hvem ville Kierkegaard like på Insta? - Ifølge Søren Kierkegaard skaber man sin identitet igennem de valg, man træffer. Kierkegaard læst med moderne øjne kan in...
#Anmeldenpizzabager - Så er vi på den igen! #kagegate er taget et skridt videre og almindelige borgere skal nu have politiuniformen på hos der...
Få mere ud af (den tid du spilder) på sociale medier - Bruger du for meget tid på de sociale medier? Eller gør din familie? Synes du, at dine venner deler mærkelige ting? Hvor...
Det kører for Vejdirektoratet på Twitter - Det er ikke uden grund, at Twitter kaldes for politikernes intranet. I mange år har der været en dominans af politikere ...
Sorg, sex og savn på en platform nær dig - Trine-Maria Kristensen har skrevet en bog om hvordan vi bruger sociale medier. Heri stiller hun spørgsmålene: Bruger du ...
Farvel emoji :'-( Goddag animoji - Smileys, stickers, emojis, animerede GIFs og animojis anvendes til at udtrykke følelser på de sociale medier. At tilbyde...

Kommentarer

Få nyhedsbrev

27 JOB

Kommunikationsrådgiver

Se alle job Indryk job

Job

Engagementschef

Frist: 6. februar

Pressemedarbejder

Frist: 2. februar

Projektleder

Frist: 13. februar
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.