Har du talt med en bog i dag?

Takket være Googles AI-projekt kan du snart tale med alle bøger i verden på én gang. Fremtidsforskeren Ray Kurzweil har for Google udviklet tjenesten Talk to Books. Tjenesten er baseret på 100.000 bøger og giver dig mulighed for at søge på et vilkårligt emne, hvorefter Talk to Books finder information om emnet i forskellige værker. Det semantiske internet, vi har talt om i ti år, er på vej: en mellemting mellem et leksikon, en spåkugle og et bibliotek på speed.
Litteraturen giver indsigter og svar, der er anderledes end dem, du får ved almindelige Googlesøgninger. Den nye Google-tjeneste Talk to Books finder dit svar ved at søge i tusindvis af bøger på et splitsekund. Foto fra det futuristiske bibliotek i Yangzhou i Kina.
Litteraturen giver indsigter og svar, der er anderledes end dem, du får ved almindelige Googlesøgninger. Den nye Google-tjeneste Talk to Books finder dit svar ved at søge i tusindvis af bøger på et splitsekund. Foto fra det futuristiske bibliotek i Yangzhou i Kina.
 
Du sidder på et bibliotek. Måske på en slags læsesal, hvor du er i gang med at skrive en universitetsopgave. Måske i børneafdelingen, hvor du bladrer i tegneserier om sjove dyr. I hvert fald er du omringet af bøger. Bøger om kvantemekanik og erkendelsesteori. Om vegansk livstil og Peter Pedal. De er lige dér, og du kan bare gå hen og plukke dem ned af hylderne. De er ovenikøbet delt ind i underkategorier og ordnet i alfabetisk rækkefølge, så du skal ikke lede længe efter, hvad du søger. Det er ret nemt, ret effektivt.
 
Det ville dog være endnu nemmere, hvis du kunne tale med bøgerne. Ikke bare med den enkelte, men med dem allesammen på én gang. Så kunne du kalde til stormøde og bede om svarene på helt konkrete spørgsmål, såsom: Hvorfor er Immanuel Kants filosofi vigtig? eller: Bør jeg blive veganer? Bøgerne med de eftertragtede svar ville straks give sig til kende og selv slå op på den relevante side. Det ville gøre din søgning nemmere og hurtigere formentlig også lidt sjovere.
 
Takket været Google kan det nu lade sig gøre. På en måde i hvert fald. Den 13. april offentliggjorde den amerikanske opfinder og fremtidsforsker Ray Kurzweil tjenesten Talk to Books på vegne af firmaet. Et værktøj drevet af kunstig intelligens, der giver dig mulighed for at skrive et vilkårligt spørgsmål eller udsagn i søgefeltet for derefter at blive præsenteret for et udvalg af bøger og særligt understregede passager der har noget at sige om det efterspurgte.
 
 
Den store forskel fra den simple ordsøgning, som Googles bibliotek, Google Books, allerede tillader, er det, som Kurzweil kalder “semantic search”. Det vil sige, at teknologien bag Talk to Books søger efter mening snarere end ord. Algoritmen er designet til at gennemskue alt fra søgerens hensigt til søgningens kontekstuelle mening i jagten på det bedst mulige match.
 
Tjenesten er interessant i tre sammenhænge. Som inspirationskilde. Som en uhøjtidelig samtalepartner. Og som et billede på en stadig større udfordring af bogen som et sammenhængende stykke kunst, oplysning eller teori.
 
Spørg maskinen om alt
Med over 100.000 bøger i folden er Talk to Books oplagt at benytte som en indledende vejviser i en inspirations- eller researchproces. Dernæst er det en uformel anledning til at udsætte teknologien for nogle af menneskets største spørgsmål. Måske man faktisk får øjnene op for noget, man ellers ikke havde set. 
 
 
Kforum spurgte Talk to Books om, hvorfor vi har brug for AI (et lidt metaagtigt spørgsmål, indrømmet) og fandt buddene tilfredsstillende.
 
Hvis man spørger bøgerne om meningen med livet, får man blandt andet dette fundamentalistiske svar, der er taget fra The Fiery Serpent: A Christian Theory of Film and Theater af Paul Kuritz:
 
“Many people do not know what it is that gives meaning to life but they know intuitively that life is meaningful. What I have found is that the meaning of life is the glory of God. All meaning is some aspect of the glory of God.”
 
I en lidt anden retning dukker også den fransk-litauiske filosof Emmanuel Levinas op. I Humanism of the Other skriver han:
 
"..in culture, the significance of signification lies in saying, in the excellence of moral responsibility and obligation. To be for the other otherwise than being and before culture, to serve the other morally, and to serve all others in justice—here lies the ultimate exigency of meaning and the dignity of humankind."
 
Kforum er i tvivl og spørger bøgerne til råds: Hvad er menneskehedens største opfindelse? Det strides man tilsyneladende om i litteraturen.
 
Og skulle man være interesseret i algoritmens bud på, hvad kærligheden egentlig er for noget, så foreslår den, at man læser Gregg Bardens The Spontaneous Healing of Belief: Shattering the Paradigm of False Limits:
 
"For some, it’s the experience of fear; for others, it may be that of hate. Regardless of what we call it, however, when we get right down to the bare essence of the deepest teachings, love and its opposite are really two aspects of the same thing, two polarities of the same force: emotion.
 
Den senmoderne bog
Mere interessant er det nok, hvad Talk to Books siger om bogen anno 2018. Det har længe været moderne at påstå, at bogens fremtid er digital  hvis den overhovedet har en fremtid. Så tidligt som i 1992 skrev den amerikanske forfatter Robert Coover en nekrolog over bogen i The New York Times under titlen The End of Books.
 
Men i dag er der ikke meget, som tyder på, at den trykte bogs dage er ved at være talte. I en tid, hvor alt digitaliseres, er bogen genstand for en modtendens, der hylder det analoge. E-bogen fremstår i dag snarere som et alternativ til den trykte bog end en reel konkurrent.
 
Et mere påtrængende skisma virker til at stå mellem bogen i sin helhed og bogen kogt ned til letfordøjelige fragmenter. Således dukker flere og flere tilbud op, der slår sig op på at kondensere bøgerne ned til et minimum, så man kan få det hele med uden at have læst det halve. Det er nærmere dén tendens, som Talk to Books skriver sig ind i.
 
Mest populære er de to apps Joosr og Blinkist, som gør det muligt at læse bøger, uden at man rent faktisk læser dem. Begge korter et stadigt voksende udvalg af bøger ned til referater, som ikke tager meget mere end et langt kvarter at læse. På den måde er de skræddersyet til det moderne menneske, der har svært ved at finde tid til hverdagsfordybelsen, men som er vidensbegærlig og drømmer sig hen til lange eftermiddage i Chesterfield-lænestolen.

En oplagt kritik er, at der uundgåeligt må ryge en flig af forståelsen og fordybelsen, når 350 sider bliver til 20. Eller når man, som i tilfældet med Talk to Books, hiver et citat ud af en større sammenhæng. Der forsvinder åbenlyst også noget af den umiskendelige taktile charme, som indbundet papir kan have.
 
Men plusserne er tilsvarende nemme at få øje på. Viden har aldrig været hurtigere og nemmere at få fat på. Viden om alt lige fra Immanuel Kants filosofi til veganisme. Og det må alt andet lige være både praktisk og frugtbart for den generelle oplysning af os allesammen.
 
At Talk to Books med et citat fra William Campbell Douglas’ How Mankind is Destroying Nature’s Nearly Perfect Food så svarer følgende, da jeg spørger den om, hvorfor jeg skal blive veganer, er straks en anden sag:
 
“You should, in fact, be a vegetarian.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også