Gode råd til selvstændige
Byg dit eget bureau

Skrevet af
Overvejer du at stifte dit eget bureau? Tre direktører – fra hver sit bureau – giver deres bedste råd til processen. Hvad skal bureauet hedde, hvad er let, og hvad er svært for bureauer for tiden? Læs med, og få inspiration.
Går du med tanker om at blive selvstændig og starte dit eget bureau, kan andres erfaringer være et godt sted at begynde. Vi har bedt tre stiftere, fra hver deres bureau, om at gøre status over de vigtigste ting, man skal huske på i opstartsfasen. 
 
 
Én ting er det principielle, noget andet er realiteterne. Dem er medstifterne af tre forskellige bureauer naturligvis også stødt på. Og hvis tyngden af deres erfaringer ikke er nok, så kan deres bureauers regnskaber hjælpe til.
 
Her er bureauerne og medstifterne:
  • Mads Gustafsen – adm. direktør i Think! Digital. Fire tidligere chefer fra Creuna gik sammen i slutningen af 2011 og stiftede Think. Bruttoavancen er vokset over 100 pct. pr. år siden da, og bundlinjen har været sort fra første færd. Sidste år var overskuddet 2,6 mio. kr.
Administrerende direktør i Think! Digital Mads Gustafsen.
 
  • Anders Bjørnstrup – adm. direktør i Clienti. Ålborgensisk reklamebureau stiftet af Bjørnstrup og Mette Danmark i 2011. Lodret-startende med over 13 mio. kr. i bruttoavance første år og med overskud. Turen gik sidste år til Aarhus – et kontor med nu syv ansatte.
Anders Bjørnstrup, administrerende direktør i reklamebureauet Clienti.
  • Morten Hershøj – adm. direktør i Another, stiftet i 2013 af ham og Thorkild Bjerre, begge fra Wibroe, Duckert & Partners. Et ”kreativt leadbureau i den digitale nutid”. Første regnskabsår: 4,2 mio. kr. i bruttoavance og et overskud. Nu er bureauet oppe på 12 medarbejdere.
Morten Hershøj, administrerende direktør i bureauet Another.
 
Hvorfor i det hele taget stifte eget bureau?
Morten Hershøj:

”Først og fremmest fordi du kan udleve det, du selv tror på, og ikke skal tilpasse dig andres drømme og visioner. Vores drøm har været at skabe et moderne kreativt leadbureau.”

Mads Gustafsen:

”Friheden ved at være herre i eget hus uden at skulle referere til eksterne ejere og friheden ved evnen til selvstændigt at træffe beslutninger og at prioritere efter egne værdier.”
 
Think! Digital blev listet som nummer to i kategorien 'markant speedbåd' ved årets bureauanalyse fra Bureaubiz.

”Udgangspunktet var en ambition om, at ”vi kunne gøre det bedre” – og bevise dette over for os selv og over for kunder, medarbejdere, venner mv. Samtidig skabe en arbejdsplads, hvor man har lyst til at komme på arbejde. Det sociale har fra starten været ekstremt vigtigt – og høj faglighed er en hygiejnefaktor, som det ikke er nødvendigt at tale om.”
 
Anders Bjørnstrup:

”Vores situation blev presset ned over hovedet på os, da det bureau, vi var ansat på, gik konkurs. Det betød dog ikke, at eneste udvej var at stifte eget bureau. Men vi havde et ganske fantastisk team og så en masse muligheder for at skabe et helt specielt bureau i et marked, der var presset økonomisk. Mange sagde, vi var modige at starte midt under finanskrisen, men kan du etablere dig i et presset marked, kan det jo næsten kun gå fremad, når økonomien udvikler sig positivt.”

Hvad er det bedste råd, du har fået?
Anders Bjørnstrup:

”Vi har fået rigtig mange gode råd på forskellige stadier, men vi havde ikke været her i dag, hvis ikke én af vores nære rådgivere havde sagt: ”I har evnerne, og I brænder for det – så gør det”. Det var en meget stor beslutning at starte op fra bunden, så mest vigtigt for os var, at folk omkring os troede på, at vi kunne lykkes.
 

Navnet Clienti betyder kunder på italiensk, hvilket er bureauets hovedfokus.
 
Morten Hershøj:

”Hvis man samler dygtige folk med empatiske evner, så kommer der som regel rigtig godt arbejde ud af det.”

Mads Gustafsen:

”Der er tre råd, som har været styrende for vores rejse med Think!":
  1. Sig nej. Ofte på mavefornemmelser. Det lønner sig på sigt.
  2. Kommuniker proaktivt med kunder og medarbejdere. Svære samtaler går desværre ikke væk af sig selv, så hvis man laver struds og stikker hovedet i jorden, bliver alt bare værre.
  3. Ansæt de rigtige, og behandl dem med respekt, hvilket bl.a. betyder fuld transparens omkring økonomi, og hvorfor centrale beslutninger træffes. Styr alt ud fra en risikobetragtning, hvor selvledende, selvstændige, hele mennesker selv træffer beslutninger. Mikro-ledelse er ikke ledelse.”
Hvad ville du have vidst, før du stiftede bureau?
Anders Bjørnstrup:

”En detalje som at man skal huske at hensætte ret mange penge i feriepengeforpligtelser, når man ansætter så mange medarbejdere over de første seks måneder, som vi gjorde. Men det var måske også den eneste reelle overraskelse. Vi havde gode rådgivere omkring os, så vi har haft godt styr på det hele undervejs."

Mads Gustafsen:

”Hvis vi havde nailet formlen for effektiv bureaudrift fra starten, havde mange ting været nemmere. Det vigtigste princip, som vi overhovedet har i dag, handler om ansættelser. Ofte taler vi med 20 kandidater for at finde den rigtige, og ofte møder fem-otte personer kandidaterne gennem tre-fire samtaler, før vi er helt sikre. Der er vetoret for alle uden argumentation. Med andre ord: Vi siger "Nej" rigtig mange gange, før vi siger “Ja".

Morten Hershøj:

”Ikke rigtig så meget. Det er jo principielt ikke så svært at starte et bureau i dag. Kloge hoveder, wi-fi, noget udstyr og så et sted at sidde. Så er man i gang.”
 
"Kloge hoveder, wi-fi, noget udstyr og så et sted at sidde" er Anothers relativt simple opskrift på at opstarte et bureau.

Hvad skal bureauet hedde?
 
Mads Gustafsen:

”En sindssygt svær øvelse – som kan sammenlignes med at navngive sin førstefødte. Vi var fokuserede på, at vores navn skulle kommunikere, hvad vi beskæftiger os med. Vi havde gang i 20-30 forskellige forslag, men følte, at ordet "Digital” skulle indgå. I daglig tale hedder vi dog bare Think!”

Morten Hershøj:

”Navnet betød en del, da vi gerne vil sende et signal til markedet om, hvad vi kunne byde på. Omvendt er der jo rigtig mange dygtige bureauer, der bare hedder et efternavn eller noget mere kryptisk. Så er man god, betyder navnet ikke det store.”

Anders Bjørnstrup:

”Det var faktisk en meget let beslutning. Vores fokus har altid været på kunder, og da vores kreative direktør på et tidspunkt i privat anliggende havde købt domænet clienti.dk – som betyder kunder på italiensk – og kom og foreslog det som navn på bureauet, var beslutningen hurtigt truffet.
 
 
Hvad er let for tiden?

Anders Bjørnstrup:

”Vores kunders investeringslyst og investeringsevne er steget den senere tid, hvor finanskrisen så småt er forduftet. Vi er tilbage, hvor man er mere villig til at prøve nye veje og bruge flere penge på at sikre det mest optimale afsæt. Og så er vi ved at blive så anerkendte, at vi får mange nye kundehenvendelser af sig selv.”

Mads Gustafsen:

”Der er ikke noget, som er decideret “let”. I forhold til for tre-fire år siden er vores kendskab langt bedre, så det hjælper i dialogen med helt nye kunder, at vi ikke hver gang skal forklare og fortælle, hvem vi er, og hvad vi laver.”

Morten Hershøj:

”Jeg synes faktisk, det er blevet lettere at være leadbureau – i forhold til for to-tre år siden. Det giver rigtig god mening for kunderne og brandet i særdeleshed, at der er nogle, der tager ansvar for retningen.”

Hvad er svært for tiden?

Anders Bjørnstrup:

”I Aalborg-afdelingen kæmper vi med at finde tilstrækkeligt med kompetente medarbejdere. Vi har stadig to ledige stillinger, hvor vi ikke har fundet de rette kandidater endnu. Så rekrutteringsdelen er svær lige for tiden, og i værste fald bremser den vores vækst. Vi bruger meget tid på at finde dygtige medarbejdere til teamet.”
 
Efter finanskrisen så småt er foduftet, er der penge til at ansætte nye medarbejdere. Nogle bureauer oplever dog, at det kan være svært at finde kompetente medarbejdere. Foto: GettyImages.
 
Mads Gustafsen:

”At holde et konstant fokus på at udvikle os og ikke gå i stå – og samtidig sikre stabil drift på de eksisterende ydelser, processer og metoder, som vi er helt trygge ved. Vi har en indædt skræk for hverdagen og hamsterhjulet – vel vidende at genbrug kan være en vej til lønsom forretning, bliver det også hurtigt dødssygt at lave det samme igen og igen. Vi skal hele tiden flytte os, så vi udvikles som mennesker og som virksomhed."

Morten Hershøj:

”Jeg synes ikke, branchens ambitioner helt står mål med den massive forbrugeradfærdsændring, vi ser lige uden for vores hoveddør. Branchens løsning er så at opfinde et eller andet nyt, moderne begreb. Men indholdet er det samme. Det er sgu lidt svært at se på …”
 
Og et godt råd – helt overordnet ...
 
Morten Hershøj:

"Hvis du bare har en lillebitte flig af lyst til at starte dit eget, så skal du gøre det uden at tøve. Du møder helt sikkert udfordringer undervejs, men de overstråler aldrig glæden ved at være selvstændig."

Anders Bjørnstrup:
 
"Vær tro mod din strategi og din mavefornemmelse. Begge dele i samspil holder dig på sporet."
 
Mads Gustafsen:

"Kommuniker proaktivt med alle. Alfa og omega, når man leder kreative, selvstændige mennesker, er transparens, åbenhed, åbne døre og åben dialog. Hvis der ikke er fuld gennemsigtighed og dialog med kunder og medarbejdere, bliver dialogen præget af mistillid – og det er aldrig godt."
 
 

Relaterede artikler

Gå solo som solopreneur - Kunne du tænke dig at vælge dine opgaver selv, at udfolde din spidskompetence optimalt, at bestemme over din egen tid, a...
Hvordan har medierne det anno 2015? - En ny storstilet undersøgelse stiller skarpt på en række af de mest brændende spørgsmål for journalistikken og nyhedsmed...
Hvad hulan er omni for noget? - Vil du have din kunde til at føle sig genkendt, så han køber tidligere, mere og oftere? Med omnichannel marketing arbejd...
2.253 k-folk kan ikke tage fejl - Den hurtige forandring i kommunikationsbranchen udfordrer konstant medieorganisationer verden over. Nogle hævder endda, ...
I den danske bureaubranche er alle verdensmestre - I den danske bureaubranche uddeles awards med løs hånd ud fra kriterier, der gør at de fleste bureauer, der bare gør sig...
Hvilken kreatype er du? - Kreativitet har aldrig været mere efterspurgt, men det betyder ikke nødvendigvis, at den kreative branche kan se frem ti...
Free-seating: Hvem har nappet den gode plads? - Free-seating nedbryder siloer og skaber nye kreative arbejdsmiljøer. Men hvad med redebyggerne; den fodboldtossede Marti...
Hvad vil du overhovedet med dit design!? - Hvem er det, vi designer for? Hvis det er os selv, så er vi på rette spor, hvis ikke, så skal der ske en radikal ændring...

Kommentarer

Få nyhedsbrev

37 JOB

Projektleder

Se alle job Indryk job

Job

Studentermedhjælper

Frist: 19. februar

Digital Marketing Manager

Frist: 26. februar

Pressekonsulent

Frist: 19. februar
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.