Gode links til USA-valget 2020
Hvad skal du klikke på lige nu?

Tirsdag aften gik det løs. Hvis du er træt af fantasiløse DR og TV 2, hvor skal du så klikke hen? Kforum har samlet de bedste links, fra Trumps Twitter til American Pie i Skindergade. Kilde: Getty Images.

Skrevet af
Lige nu vælger amerikanerne deres nye præsident. Nok årtiets vigtigste valg, hvor selve demokratiet er til afstemning. Det kan dog tage flere dage, før vi har en vinder. Ingen kender resultatet. Alle må gætte og bluffe i ugevis. Forvirringen hersker. Hvad skal du vide? Hvilke sites skal du gå ind på? Kort sagt, hvordan følger du den skæbnesvangre valg bedst muligt? Her er Kforums anbefalinger til de bedste links og medier, fra Trumps Twitter til The Economist Election Forecast-model. Husk at køb amerikanske flag på Nørreport og en American Pie i skindergade.
 
Følg tweetende Trump
 
No surprise. No regret. Trumps Twitter er uden tvivl valgets vigtigste medie, med over 87 millioner følgere. Ergo, alfa og omega løbende at tjekke Trumps Twitter. Her vil uden tvivl blive kastet nogle bomber, sagt nogle sandheder og skrevet nogle bandbuller i løbet af valget. Ja, måske bliver selve demokratiet afskaffet i et tweet. Overvej også at tjekke Hillary Clintons Twitter; her kan godt falde en god giftighed i løbet af valget.
 
Sådan ser det ud lige nu
New York Times har en helt fantastisk nål, som svinger frem og tilbage. Elsket og hadet, men uden tvivl superinformativ. De har i denne omgang også indført overstående grafik, der viser hvilke ruter kandidaterne kan tage for at blive præsident. Har du først set den en gang, vil du vende tilbage igen og igen i løbet af valget. Man kan følge dem og grafikken intensivt på New York Times. De desuden har i år droppet en forecast-nål til fordel for tre nåle for lige præcis de tre stater Georgia, Florida og North Carolina. 
 
På grund af de mange brevstemmer og de mange forskellige måder at tælle stemmerne på er det stort set umuligt at forudsige noget om de nationale resultater lige nu. Under valget kan vi derfor kun sige noget om lige præcis de stater, der tæller deres stemmer op på nuværende tidspunkt og de stater som er talt op, samt opgøre, hvor mange var brevstemmer, og hvor mange var in person. 
 
Hold desuden godt øje med Pennsylvania. Du kan se delstatsresultatet her. Delstaten er nemlig vigtig for Trump, da han ikke har råd til at tabe den stat.
 
Sådan ser FiveThirtyEights valg forudsigelse ud. Kilde: FiveThirtyEight 
 
Det amerikanske valg er en rodet affære med mange delstater og delresultater. Samtidig tæller forskellige stater forskelligt. Her er altså en række mulige kombinationer af stater, man kan og skal vinde for at vinde Det Hvide Hus. Normalt er Florida afgørende, da de fleste præsidenter har vundet gennem Florida, dog kan den tendens brydes i dette valg.
 
I løbet af valget skal du følge de nyeste tal og vurderinger fra elitenørdemedier, som CookPolitical.com. Blær dig med forecast-modellerne fra The Economist og Nate Silvers FiveThirtyEight. De gav begge Biden en 19 ud af 20-chance for at vinde. Du kan desuden hive tal frem fra Unibet som i skrivende stund stadig opdaterer live deres vuderinger.
 
 
Staten Ohio er den stat som sandsynligvis kommer til slut med sit resultat. Kilde: FT.
 
Følg brevstemmerne
Dagene efter valgnatten kommer til at handle om brevstemmerne. Trump vil stoppe dem. Biden skal vinde med dem. Her er en lille infografik, som viser, hvornår brevstemmerne bliver talt op i de forskellige stater. Brevstemmerne bliver nemlig talt op i forskellige tempi. Dette gør en i forvejen kompliceret stemmeproces endnu mere kompliceret. 
 
Følg 20 specifikke distrikter
Hvis du gerne vil blære dig med endnu mere specifik viden om det amerikanske valg end blot, hvem der har vundet en stat eller to, så dyk ned i de enkelte distrikter. New York Times har en fin oversigt her.
 
Se de forskellige distrikter her. Kilde New York Times
 
De har lavet en oversigt over de 20 distrikter, der er mest værd at holde øje med. Man kan helt ned på lokalt niveau, i byer såvel som på landet, se, hvordan de stemmer ift. 2016. Rykker arbejderdistrikterne fra Trump til Biden? Er valgdeltagelsen høj i sorte distrikter? Svinger forstæderne til Biden, som målingerne påstår?
 
Følg de amerikanske tv-stationer fra Fox til NBC og CNN på YouTube
Det er altid sjovt at følge med på de amerikanske tv-stationer. Da vi danskere sjældent har direkte betalt adgang, er en god smutvej at tjekke deres YouTube-sider. Se og tjek i løbet af aftenen Fox News på YouTube, NBC  eller CNN.
 
Følg de bedste amerikanske medier fra Politico til The Hill, Axios, Washington Post og New York Times
Amerikansk politik analyseres nu bedst af amerikanske medier. Det gælder også for det skæbnesvangre valg. Følg derfor med i løbet af valget på Politico, The Hill,The Atlantic, The New YorkerAxios og New York Times og Washington Post
   
P.S. Hvis du mangler et amerikansk flag eller to, vil vi henvise til Dahls flagfabrik på Nørreport. Her er deres sortiment.
   
Hav et godt valg fra Kforum. 

Relaterede artikler

Taberen får det første ord - De seneste sæt af valgaftenstaler i USA’s præsidentvalg peger på en tendens, hvor den tabende part har sværere og sværer...
Namedropping-guide til #USAVALG - Det amerikanske valg er over os. Du havde egentlig planer om at læse lidt op. Men. Men fortvivl ikke. Kforum leverer her...
Hvad du skal se i optakten til valget i USA - Det er rigtigt, hvad de siger: Præsidentvalget i USA 2020 er både historisk og fuldstændigt vanvittigt at være vidne til...
Alt det, du skal vide om den amerikanske valgnat - Så er det i aften, alle os politiknørder skal være oppe og overvære slutningen på den mest bizarre valgkamp, USA har opl...
Bidens bedstefar-branding - Old school is the only school. Demokraterne har haft et kæmpe savn efter en hyggelig og gennemført hæderlig bedstefar. D...

Giv din stemme

7 stemmer
4,6/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

72 JOB

Social Media Manager

Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.