Snakker du også Thrones i pausen?

Game of Thrones er stort. Ikke bare: Har du set det?-stort, men: Hvorfor har du ikke set det?-stort. Noget der ligner en milliard mennesker har set med, når de nyeste afsnit af den 8. og sidste sæson bliver gjort tilgængelige hver søndag nat dansk tid. Men interessen er ikke begrænset til HBO’s Westeros, og hvad der faktisk sker. Hvad der kunne være sket, og hvad der kommer til at ske fylder for mange næsten mere end det nyeste afsnit. Hvor finder du de mest mindblowing teorier, hvem har de mest saglige diskussioner, og hvor kan du snige dig til bare at koge en smule mere populærkulturel suppe på George R.R. Martins univers? Vi guider til alle universerne, der kredser om Westeros.
Game of Thrones findes ikke kun i HBO's version, men strækker sig langt ud over sig selv. Fans og medier tager serien op i alle tænkelige formater og diskuterer, teoretiserer og joker, indtil et nyt afsnit forstummer snakken for en stund. Hvad er de nyeste teorier? Hvem snakker om hvad? Og hvem fanden ender på tronen? Foto: HBO.
Game of Thrones findes ikke kun i HBO's version, men strækker sig langt ud over sig selv. Fans og medier tager serien op i alle tænkelige formater og diskuterer, teoretiserer og joker, indtil et nyt afsnit forstummer snakken for en stund. Hvad er de nyeste teorier? Hvem snakker om hvad? Og hvem fanden ender på tronen? Foto: HBO.
Som fantasyserie er Game of Thrones en succes uden lige. Den har været et fortvivlende og forvirrende mysterie, der igennem hele sin levetid har formået at engagere fansene til ikke bare at se passivt med, men aktivt at medfantasere. Mange af de store narrative spørgsmål er allerede blevet besvaret  Jon Snows sande identitet fx  men en del står stadig hen i det uvisse.
 
Det længe ventede slag med The Night King er ovre  spoiler: Døden måtte vente til en anden dag, så hvad fanden ville han og vi er ikke blevet meget klogere på de helt centrale spørgsmål: Hvem er med til den bitre ende? Og hvem ender på tronen (hvis nogen da gør det)?
 
 
 
Der er dedikeret et useligt antal kanaler på YouTube, en uhørlig mængde podcasts og ulæseligt mange sites til netop diskussionen af seriens omdrejningspunkt: Jerntronen og teorier om, hvem der skal sidde på den.
 
Bare et lille udpluk af de mest besøgte YouTube-kanaler er fx Alt Shift X, Emergency Awesome, Gray Area, Ideas of Ice and Fire, Lucifer Means Lightbringer, Nerd Soup, New Rockstars, Talking Thrones. På kanalerne går dedikerede fans afsnit efter afsnit  og kapitel efter kapitel fra seriens bogforlæg, A Song of Ice and Fire  igennem for at finde bare det mindste spor, der kan give nogle svar.
 
Mange af kanalerne er simpelthen opstået ud fra et behov for bare at tale noget Thrones med nogen  for venner, kollegaer og familie kunne ikke holde til mere. Og det har skabt nogle stærke communities, hvor jokes, teorier og relaterede memes spyttes ud med samme kraft som havde the Mother of Dragons sagt: "Dracarys".
 
De fleste kanaler udsender recap-videoer allerede morgenen efter et nyt afsnit, mens mere detaljerede analyser og teorier bliver delt i løbet af ugen. Først som opsamling på det forgangne og siden som optakt til den næste episode, hvor hele molevitten enten af- eller bekræftes.
 
Andre deler oplevelsen interaktivt og kører live Q&A-sessioner, som fx Alt Shift X, hvor det nyeste afsnit diskuteres, og spørgsmål rejses, hvilke kan blive taget op i producenternes næste videoer. Fællesskabet er derfor medproducent af indholdet af kanalerne.
 
GoT-casts til solen brænder ud
På podcastfronten har serien virkelig vundet indpas. Fra recaps og reaktioner fra kendisser til dybdegående analyser og farfetched teorier  du kan få et skud af det hele. Vi giver et bud på tre af de største.
 
En af de mest imponerende podcasts er The Ringer’s Binge Mode: Game of Thrones. De er uhyggeligt ambitiøse og forsøger nærmest at gøre studiet af serien til en akademisk disciplin. De startede først i 2017, men udgav ugentligt “sæsoner”, der svarede til seriens, hvorfor de hurtigt var up to speed. Deres 173 episoder  i skrivende stund  tjener som et analytisk kompendium, hvis guldkorn vil placere dig på tronen i enhver Westeros-relateret diskussion.
 
Det er ikke alle, der giver meget for relationen mellem Game of Thrones-bøgerne og HBO’s tv-adaption. De fleste har nok valgt bare at forholde sig til serien som et aflukket univers, der kan analyseres selvstændigt, selvom plottet i grove træk har fulgt George R. R. Martins bøger (men serien har jo så også overhalet forlægget). I A Storm of Spoilers spekuleres der på kryds og tværs af de to formater. Hvis du er nede med konspirationsteorier og ikke er bange for at få dit Westeros spoleret, kan du trygt lytte med.
 
Med mere end 400 afsnit og skiftende værter er Game of Owns nok den mest omfattende podcast. Afsnittene varierer utrolig meget i længden, ligesom seriøsiteten; forvent ikke bare den saglige diskussion, men også indslag fra pludselige ture til Comic Con og besøg af særlige gæster. Flere gange har de haft besøg af nogle af skuespillerne og nogle af de kreative kræfter, der har skabt serien, men også forskellige kulturjournalister og venner af værterne. Stemningen er lunere end Hot Pies køkken.
 
Der findes et hav af spændende GoT-casts derude  du skal sådan set bare vælge din favoritpun-titel og lade dig lulle ind i rolig/saglig/latterlig snak om is og ild, indtil solen brænder ud  eller tronen er besat.

... og flere formater
 
Gay of Thrones med Jonathan van Ness fra Queer Eye
Funny or Die har givet Jonathan van Ness (of House Good Hair)  hårstylist, podcaster og tv-kendis fra makeover-programmet Queer Eye  sin egen Game of Thrones-feature. Her recapper han hvert nyt afsnit med en gæst, der også lige får ordnet lokkerne. Formatet giver den usaglige snak, hvor du får mere Jonathan end Game of Thrones. Men det er nu heller ikke så ringe.
 
 
HBO’s eget recap: The Game Revealed
HBO giver også hver uge deres eget recap med behind the scenes-materiale fra cast og crew. Produktionen lever selvfølgelig op til HBO’s standarder og giver indsigter i tilblivelsen af de største øjeblikke  til hvis du nu bare må vide, hvordan det var at være Maisie Williams, da hun fik at vide, at hun blev den, der nakker The Night King.
 
HBO har desuden en viewer’s guide, der forklarer de forskellige callbacks og de væsentligste sceners betydning  med eget tilvalg af spoilers. Ligesom deres mange andre formater, der bl.a. inkluderer The Cast Remembers.
 
 
Hvem skal dø?
Seriens lemfældige omgang med seernes følelser, når det kommer til hovedpersonernes ve og vel, har affødt mange forsøg på at udregne, hvem der næste gang må lade livet. Gennem data, analyser og teorier er A Song of Ice and Data fx nået frem til, at Bronn sandsynligvis ikke klarer skærene, mens Daenerys burde være pænt sikker  i næste afsnit i hvert fald.
 
Ligeledes har en skribent på Medium analyseret sig frem til, at alle vores helte sandsynligvis skal dø i løbet af sæsonen. Satans. 
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også