Kan Mette mere? 

Betoning af sammenhold og fællesskab. Appel til de ældre dele af befolkning. Adressering af både Kandis, makrelmadder og kritikken regeringen og Mette Frederiksens person. Statsministerens tale til Socialdemokratiets årsmøde, havde det hele, og pegede frem mod valget.
Fællesskabets fordele var i centrum i Mette Frederiksens partikongrestale den 17. september.  Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Fællesskabets fordele var i centrum i Mette Frederiksens partikongrestale den 17. september.  Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Den danske statsminister talte i forrige weekend til partifællerne i Socialdemokratiet ved årsmødet i Aalborg. Det var en tale, der lige så meget skuede bagud som fremad.
 
Den kommende valgkamp skal forankres i de resultater og kriser, som Mette Frederiksen mener, har præget Danmark, siden hun overtog regeringsmagten.
 
Mette Frederiksens tale til Socialdemokratiets årsmøde.
 

Hvem skal arbejde mere?

“Arbejde” har været et centralt emne og begreb i mange af Mette Frederiksens taler. Det handler både om den arbejdsmoral, som partiet udviser i regeringen, men også om rollen for den enkelte medborger i det danske samfund. Arbejde handler både om pligten i at møde op på arbejdspladsen en grå mandag morgen, men også om den adgangsbillet, det giver til velfærdssamfundets goder, ifølge Frederiksen. 
 
Arbejdet ligger også i selve Frederiksens sprogbrug, hvor hun ynder at indlede sine taler med korte, skarpe sætninger, før de større tanker og pointer foldes ud. Der skal ydes, før der kan arbejdes noget mere. Der skal leveres klare budskaber, før de mere vidtløftige visioner kan få lov til at fylde.
 
I denne tale handlede det også om at tale bestemte typer af arbejde op – ikke mindst arbejdet i social- og sundhedssektoren. ”Det fornemmeste man kan arbejde med – nemlig mennesker”, fremhævede Frederiksen, mens hun præsenterede et af de mere konkrete forslag om løn under uddannelse til SOSU-assistenter og -hjælpere. 
 

I er OK, boomere 

Frederiksen kom også ind på de danskere, der lige om lidt ikke længere skal arbejde fuldtid. Det gælder de større generationer, der i statsministerens ord var ”født i 50’erne – i 1949 eller ca. deromkring” med en af flere henvisninger til populære danske sange undervejs. Men pensionen er velfortjent for denne generation, mente Frederiksen, mens hun beskrev de mange forskellige kriser, de havde oplevet i deres liv:  
 
Det er jeres generation, der har været med til at opbygge vores velfærdssamfund. I er ikke nogen ældrebyrde – men I skal heller ikke opleve, at velfærdssamfundet bliver afviklet
 
”I voksede op i skyggen af anden verdenskrig. Nogle af jer var måske gamle nok til at tage fat i ungdomsoprøret. I var unge under oliekrisen – kan huske de bilfri søndage. I oplevede spændingerne mellem øst og vest. I kan huske fattigfirserne. Murens fald. de glade halvfemsere, og nullerne, hvor vi kunne købe hele verden, indtil vi pludselig ikke kunne det mere. I har oplevet terror, pandemi og krig. I har i sandhed oplevet en del. Og efter et langt og godt arbejdsliv begynder nogle af jer nu at nærme jer pensionsalderen (…) Det er jeres generation, der har været med til at opbygge vores velfærdssamfund. I er ikke nogen ældrebyrde – men I skal heller ikke opleve, at velfærdssamfundet bliver afviklet.” 
 
Fremfor at beklage sig over boomer-generationens bidrag til klodens forfald fremhævede Frederiksen her, hvor mange kriser denne del af befolkningen har oplevet og hjulpet Danmark igennem. I modsætning til tidligere, hvor f.eks. ungdomsgenerationen har været i centrum, ser det ud til, at det er i den ældre aldersgruppe af befolkningen, at Socialdemokratiet håber at hente stemmerne i det kommende valg.  
 

”Danmark er for lille et land til for store forskelle” 

Generationsbilledet blev også brugt til at kritisere en generel tendens til at tale om modsætninger i samfundet. Her brugte Frederiksen netop modsætninger igennem talen for at levere sin pointe om sammenhold og fællesskab som bærende kræfter for det danske samfund i krisetider.  
 
”Der er så mange, der gerne vil skabe modsætninger. Mellem København og Kerteminde. Mellem Aarhus og Aars. Hvorfor? Er det overhovedet nødvendigt at spille landsdele ud mod hinanden. Vi er jo så lille et land. Knap seks millioner indbyggere. Intet sted i Danmark er der mere end højst 50 kilometer til havet. I en verden med uro og konflikter. Er det så splittelse, Danmark har brug for? Pandemien skabte polarisering, og inflationen truer med at gøre det samme. Men vi vælger det selv.” 
 
Kan det virkelig passe, at man både kan spise makrel i tomat. Og læse skønlitteratur? Kan det virkelig passe, at man både kan li’ håndbold. Og en forestilling i Det Kongelige Teater? 
 
Mette Frederiksen satte også sig selv i scene i denne diskussion omkring modsætninger, hvor hun fremhævede den dobbelthed, som mange ser hende igennem, hvor hun både er en almindelig dansker og en ualmindelig magtfokuseret politiker: 
 
”Måske er der et eller andet i vores tid med de der modsætninger. Kan det virkelig passe, at man både kan spise makrel i tomat. Og læse skønlitteratur? Kan det virkelig passe, at man både kan li’ håndbold. Og en forestilling i Det Kongelige Teater? Kan det virkelig passe, at man kan synge med på Kandis og Kim Larsen. Og samtidig interessere sig for podcasts? Jeg ved ikke med jer? Jeg kan godt… Måske er det, fordi jeg er almindelig. Og jeg tror, de fleste danskere har det på samme måde. Livet rummer så mange muligheder og så mange gode oplevelser. Det behøver ikke være sådan, at noget er finere end noget andet. Og det behøver heller ikke at være sådan, at vi alle skal presses ind i en bestemt boks.” 
 
Med karikeret alvorlig stemme stillede hun ironisk spørgsmål ved sine egne vaner og interesser, som hun har delt på Instagram, og koncertscener. Hun vil ikke lade sig definere af denne spørgsmålstagen, selvom flere af de interesser, hun fremhævede, også kommer fra konstruerede begivenheder, der snarere har virket opstillede end oprigtige.  
 

Makrelmadder og magtfuldkommenhed 

Talen indeholdt flere forsvarstakter i forhold til oppositionens kritik. Det forblev dog ved antydningerne, som ved hendes egen person i ovenstående citat, og så med denne kommentar i forhold til den magtfuldkommenhed, som regeringen også er blevet kritiseret for: ”Magtesløs, det er der vist ikke så mange, der mener, at denne regering er.”  
 
Frederiksen gav også igen på drillende vis ved at beskrive højrefløjens behov for to statsministerkandidater og oplevelsen af at debattere med de to kandidater som et møde med Dupont og Dupond fra Tintin.  
 
Hver gang vi på Christiansborg vælger at samarbejde, så vinder Danmark. Vi kom igennem ubetrådt land. Med fejl undervejs. Men resultaterne, de taler for sig selv
 
Mere direkte blev hun i kritikken af Søren Pape Poulsens forslag om at skære i den offentlige sektor midt i en krisetid. For Mette Frederiksen ser sig selv som krisernes statsminister. Det er muligt, at der har været mange kriser igennem nulevende danskeres liv, men for tiden ser det ud til at samle sig i en perfekt storm af pandemi, krig i Europa, inflation og energimangel:  
 
”De største kriser i mange årtier. Det har været en hård tid. Og det er en hård tid med mange svære beslutninger. I Danmark valgte vi den her gang at stå sammen. Derfor har vi alligevel klaret os godt. Splittelse er altid det letteste, men også det mest ødelæggende. Hver gang vi på Christiansborg vælger at samarbejde, så vinder Danmark. Vi kom igennem ubetrådt land. Med fejl undervejs. Men resultaterne, de taler for sig selv.” 
 
Kriser kan også vise sig som muligheder for at tænke nyt i politik og tale helt nye rammer frem for samfundskontrakten med vælgerne. Hvad er folk villige til at yde for at komme ud af krisen igen – måske med udsigt til noget nyt og bedre? Mette Frederiksen kunne have leveret mere i talen i weekenden, men måske bliver det nok til at udløse endnu en runde som leder for velfærdssamfundet og de mange, der har og vil komme til at arbejde for dette samfund. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også

Job