Fra 4chan til Det Hvide Hus
QAnon: verdens farligste konspirationsteori

En QAnon-følger til Trump-rally. Reglen snarere end undtagelsen. Kilde: Getty

Skrevet af
QAnon er en ny form for konspirationsteori. Den er anderledes. En slags religion. Et fællesskab. En alternativ virkelighed, der har sprængt internettets trygge rammer og er rykket helt ind i den analoge virkelighed – helt ind i Det Hvide Hus. Her er Kforums portræt af verdens farligste konspirationsteori.
I sidste uge påstod Donald Trump i et interview med Fox News, at Joe Biden bliver kontrolleret som en marionetdukke af en lille elite, der opererer skjult for offentligheden. “People you’ve never heard of. People who are in the dark shadows,” sagde han. 
 
Man kunne fristes til at afskrive det som endnu en af Trumps mange mærkelig udtalelser. Men bag ‘dark shadows’ ligger noget langt mere skummelt og ildevarslende: en QAnon-konspirationsteori.
 
 
Du har sikkert hørt lidt om QAnon – en mystisk online-konspirationsteori. Men hvad og hvem er QAnon egentlig? Hvordan manifesterer Q-kulten sig i virkeligheden? Og hvorfor ekkoer Trump Q’s konspirationsteorier? 
 
Den globale kabale
I løbet af 2017 begyndte en anonym person under navnet ‘Q Clearance Patriot’, eller blot Q, at dele konspirationsteorier på 4chan – en diskussionshjemmeside, der lader dig skrive hvad som helst (som i hvad som helst) fuldkomment anonymt. 
 
Q udgav sig for at være en ‘government insider’ med adgang til fortrolige oplysninger. 
 
I starten handlede det primært om den nært forestående anholdelse af Hillary Clinton. 
 
Men som tiden gik, og den konspiratoriske snebold fik lov at rulle, udviklede Q sig til noget langt mere omfattende: den globale kabale. En one-size-fits-all konspirationsteori, der inkorporerer samtlige konspirationer fra de sidste mange årtier. 
 
 
Den globale kabale er lang, kompliceret og fuld af selvmodsigelser, men kan i grove træk koges ned til følgende
 
Verden er underlagt en satanistisk, pædofil, tværgenerationel kriminel “mafia”, der blandt andet står bag mordet på John F. Kennedy og 9/11. I dag kaldes de ‘Deep State’ eller ‘Kabalen’. De har infiltreret vores politiske og finansielle institutioner på de højeste niveauer samt medierne – gennem hvilke de kontrollerer vores tankegang. 
 
Alt sammen for at dække over deres internationale børnesexring, der bl.a. indebærer at drikke børnenes blod.
 
I 2016 fuldførte militæret så den såkaldte ‘Operation Mockingbird’. De hvervede Donald Trump som præsident for at ødelægge Kabalen indefra og fængsle de værste forbrydere. Ikke en let opgave taget i betragtning, hvor modstandsdygtige Kabalen i virkeligheden er. Siden nederlaget i ‘16 har Kabalen nemlig gjort alt i deres magt for at underminere præsidenten. 
 
Først forsøgte de at fjerne Trump ved en falsk rigsretssag. Det faldt hurtigt sammen. Efterfølgende fik de det Obama-finansierede Wuhan Institute of Virology til at smitte verden med coronavirus. På den måde kunne de smadre Trumps økonomiske fremgang. Men da Trump alligevel håndterede virussen perfekt, havde de mordet på George Floyd i baghånden til at vække raceuroligheder og splitte landet på en fordelagtig måde. 
 
Kabalen er global. Den strækker sig fra kongehuset i Storbritannien til paven i Vatikanstaten. Fra verdensledere som Tony Blair og George Bush til rigmænd som Bill Gates og George Soros. Kampen om USA, kampen mod Trump, er det sidste slag i deres krig for total verdensdominans. For en ny verdensorden.   
 
Et fællesskab. En religion. 
Det er let nok blot at kalde den globale kabale og QAnon endnu en skør konspirationsteori. Men QAnon er mere end en gruppe folk med sølvpapirshatte. 
 
For det første er der uhørt mange, der tror på Q’s teorier. Der er potentielt flere millioner amerikanere og tusindvis verden over, der følger den anonyme internetkriger. En måling fra Pew Research Center viste fx, at hele 25 % af amerikanere tror på, at coronavirussen er blevet spredt intentionelt af magtfulde mennesker. 
 
Q-relaterede SoMe-sider har desuden hundredtusindvis af følgere og en rækkevidde på flere millioner. Fx den Q-affilierede YouTube-kanal Joe M, der har mere end 360.000 abonnenter, og hvis videoer er blevet set næsten 14 millioner gange. 
 
Også på Facebook trækker Q’s konspirationsteorier dybe spor. Den 28. august omhandlede 5 af de 10 mest delte opslag på hele Facebook i USA fx politiets indsats mod børnehandel i staten Georgia. Som New York Times tech-skribent Kevin Roose skrev på Twitter: “Hvorfor mon så mange mennesker er interesseret i lige netop det”. 
 
 
For det andet er QAnon ikke bare en konspirationsteori. Det er et fællesskab. 
 
Mennesker, der tror på konspirationsteorier, er ofte socialt isolerede eller folk med dyb mistro til samfundet. 
 
QAnons disciple har i en længere årrække samlet sig i store Facebook-grupper og videosamtaler for at afkode Q’s kryptiske beskeder, også kaldet Q-drops, i fællesskab. Fx delte Q forleden nedenstående besked: 
 
 
I kommentarsporet til YouTube-videoen, som Q linker til, er diskussion allerede i fuld gang. “Hvad prøver Q at fortælle os?”, lyder en kommentar.  
 
 
“Q fortæller os, at der er intet at frygte,” lyder en anden. 
 
 
Andre kommenterer blot, at de er blevet sendt af Q. At de er en del af fællesskabet. At de er medlemmer: 
 
 
Som der stod i The Atlantic: “To look at QAnon is to see not just a conspiracy theory but the birth of a new religion.” Q-kulten tror ikke bare på konspirationsteorierne. Det er ikke blot et verdensbillede – det er en livsstil. 
 
‘Win by any means necessary’ - Q offline
Det er bekymrende i sig selv, hvis der udvikler sig en radikaliseret onlinekult af konspirationsteoretikere. Men Q er ikke bare online – det har taget skridtet ind i den virkelige, analoge verden. Hvad der startede på internettet, kan fx observeres i hobetal til diverse Trump-rallies. 
 
Til et vælgermøde i Florida: flere skilte med “QAnon”. Getty. 
 
QAnon har siden 2017 fløjet under radaren lige ind i hundredtusindvis af folks bevidsthed. Q har infiltreret de sociale medier, Trumps vælgerskare og meget meget mere. Fx blev vicepræsident Mike Pence fotograferet med et SWAT-team, hvoraf et af medlemmerne havde Q’s logo på maven. 
 
Q-SWAT-medlemmet blev senere degraderet. 
 
Q’s følgerskare gør sig dog ikke kun bemærket gennem harmløse loyalitetssymboler. Q-kulten har allerede vist sig villige til at tage sagen i egen hånd; så villige, at FBI har designeret dem en mulig terrortrussel. 
 
I 2019 dræbte en 24-årig mand en af New Yorks største mafiachefer med den begrundelse, at QAnon og Trump ville have ønsket det af ham. I retten havde han tegnet et Q i sin højre håndflade. 
 
I 2018 blokerede en mand en større bro med et pansret køretøj fyldt med ammunition. Han krævede, at myndighederne offentliggjorde en rapport, Q mente, de skjulte. Fra fængslet har han sendt breve med Q’s slogan: When We Go 1, We Go All. 
 
I august angreb en erklæret Q-kvinde i Texas to fremmede med sin bil, fordi hun troede, de var i færd med at bortføre et barn. 
 
Eksemplerne er mange. Ikke så overraskende taget i betragtning, at Q har fortalt sine følgere, at de skal vinde “BY ANY MEANS NECESSARY”. Det handler om liv og død. 
  
 
Fra 4chan til Det Hvide Hus
Det er lykkedes QAnon at komme helt ind i demokratiets hellige haller. 
 
Fx vandt en QAnon-følger, Marjorie Taylor Greene, i august et republikansk primærvalg og står nu, med støtte fra præsidenten, til at blive medlem af Repræsentanternes Hus.
 
 
Præsidenten selv har gang på gang ekkoet Q’s teorier samt nægtet at distancere sig fra bevægelsen. 
 
Til et pressemøde i Det Hvide Hus sagde han blandt andet: “I’ve heard these are people that love our country … I don’t know really anything about it other than they do supposedly like me.”
 
Hvorfor? Det åbenlyse svar er, at Trump ikke har råd til at lade være. En måling fra Civiqs viste, at hele 56 % af republikanerne tror på Q’s teorier. 
 
Det konspiratoriske svar er, at Trump selv tror på det. I hvert fald den del, der påstår, at han er kommet for at redde verden.
 
Hvorfor er det så farligt? 
Hvis et så massivt antal af amerikanerne tror på Q’s teorier, hvis så mange tror på, at Trump er kommet for at ødelægge satanisternes greb om verden, vil de højst sandsynligt lade ham komme af sted med hvad som helst. 
 
Fængsle sine politiske modstandere, underminere medierne (som Kabalen ejer) eller få hjælp af Rusland til at vinde valget. You name it.
 
Q-kulten har allerede vist sig voldelig. Q har jo fortalt dem, at de skal vinde “BY ANY MEANS NECESSARY. All assets deployed. LIVE OR DIE”. 
 
Hvad mon de kan finde på, hvis Joe Biden vinder?

Relaterede artikler

Alle præsidentens forsvarsmænd - Alt imens demokraterne bliver stadig mere aggressive i deres skub mod en rigsretssag, forsøger republikanerne at finde d...
Er din virksomheds fake news-beredskab klart? - I Danmark vil en klassisk tanke være: Vi må forbyde det! Men det er svært at lovbestemme sandheden. Så når virksomheder ...
Trump: frelseren sendt af Gud - ‘Gud sendte Donald Trump, som han sendte Jesus, for at redde os alle’. ‘Muslimerne skaber rav i den, og Koranen er ond’....
Internettet fælleskrammer - Når vi nu ikke kan mødes i den fysiske verden, så kan vi mødes på internettet og fælleskramme i memes. Der er jo sådan s...
Sådan starter du en konspirationsteori - 5G, Bill Gates og medicinalindustrien står bag COVID-19. Virussen er blot et middel, eliten har skabt, så de kan øge der...
SoMes ni største coronatrends - 2020 blev året, hvor vi alle lærte at holde onlinemøder og webinarer, at internetshoppe og forsøge at få vores staycatio...
Sådan vinder anti-vaxx - Antivaccinebevægelse er de seneste år vokset fra at være en marginal digital bevægelse til en reel sundhedstrussel. Men ...
Vi skal tage konspirationsteorier alvorligt - Konspirationsteorier har haft et godt år i 2020, hvor coronakrisen har givet god tid foran computeren og anledning til s...
Det er monopolet, der er problemet - Big techs uhæmmede høst af dine og mine personlige data er ikke vores største problem. Det er big techs monopoler, der f...
KKKatastrofal aften for Trump - I nat var verden vidne til den værste præsidentdebat i amerikansk historie. Et decideret “shitshow”. Og det var næsten u...
Dum, dummere, Donald - Donald Trump opførte sig ‘godt’. Som ‘en skoledreng’. Sådan lyder det i medierne i kølvandet på nattens debat mellem præ...
QAnon, et djævelsk spil - QAnon er en højreekstremistisk konspirationsteori, der handler om, at præsident Donald J. Trump er udvalgt af højtståend...
QAnon-shamanen - Den mest markante skikkelse i stormen på Kongressen var QAnon Shaman. Kendt fra internettets højreekstremistiske miljø, ...
Anons Qmmunikation - Hvis man vil forstå QAnon og bevægelsens kommunikation, må man forstå kampen om den amerikanske drøm. For QAnon er et fo...

Giv din stemme

34 stemmer
3,4/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

58 JOB

Student Assistant

Se alle job Indryk job

Kursus

Facebook- og Insta-annoncering: Skab målbare resultater

Kurset er udsolgt - tilmeld dig hvis du vil på venteliste

Se alle Bliv klogere

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.