Formidlingens frie fugle

Medietekster har potentialet til at bidrage til vores common sense-forståelse af verden omkring os, og jeg finder derfor podcastmediets tekster særdeles interessante, fordi jeg antager, med reference til mediesociologen og affordance-teoretikeren Ian Hutchby (2001), at en nylig medieform og -teknologi (som podcasten) også giver mulighed for, på en ny måde, at producere mening og repræsentere virkeligheden på.
Podcastmediet er også relevant i denne sammenhæng, fordi mediet er i ekspotentiel vækst; I DR Medieforsknings årlige rapport Medieudviklingen (2021) fremhæves det fx, at andelen af danskere, der hører podcasts ugentligt, er steget fra 5% i 2013 til 26% i 2020 (Kidde & Niegel 2021: 44), hvor lytternes fortrukne genrer er hhv. samfunds- og nyhedsorienterede podcasts (ibid.: 45). I en aktuel rapport fra forskningscentret og tænketanken Reuters Institute for the Study of Journalism bliver nyhedspodcasts også beskrevet som ”one of the fastest growing areas of media consumption” (Newman & Gallo 2020). Blandt de mest populære nyhedspodcasttitler kan der i et udenlandsk perspektiv refereres til New York Times’ The Daily, The Guardians Today In Focus og NPR’s News Now, mens man i et nationalt perspektiv blandt de mest populære finder DR’s Genstart og Orientering, Politikens Du lytter til Politiken og B.T.s Det, vi taler om. Størstedelen af disse samfunds- og nyhedsorienterede podcasts har det tilfælles, at de produceres og udgives af de traditionelle nyhedsmedier1. Men der udgives også et fåtal af nyhedspodcasts, der er uafhængige af enten statens licensmidler, kulturministeriets mediestøtteordning, og/eller netop de traditionelle nyhedsmedier. En af disse2 er Peter Falktoft og Esben Bjerres Her Går Det Godt3 (2016-nu), som er dette speciales case- og analysegenstand.
 
Her Går Det Godt (herefter HG) har jeg først og fremmest valgt ud fra følgende arbejdshypotese: podcastens uafhængighed giver mulighed for at formidle og italesætte nyheder om aktuelle politiske emner på en særlig måde. Derfor er det et centralt analytisk tema og en motivation, at dette ’nye’ skal beskrives, analyseres og diskuteres. Desuden er HG valgt, fordi podcasten har opnået en vis popularitet i offentligheden4, og fordi Falktoft og Bjerres formidling i HG adskillige gange har fået danske politikere og politiske aktører til at reagere. Slutteligt har jeg valgt HG, fordi jeg identificerer et fagligt videnshul i forskningslitteraturens studie af uafhængige podcasts (dette uddyber jeg i kapitel 2).
 
Opsummerende er jeg interesseret i at undersøge HG ud fra præmissen, at podcastens uafhængighedsforhold giver mulighed for at producere mening på en ny måde, og denne ny måde finder jeg altså interessant (og nødvendig) at undersøge, fordi medietekster påvirker måden, vi orienterer os i verden på, jf. indledningscitatet. Slutteligt understreger jeg vigtigheden i dette studie, fordi det fortæller noget om det samfund, vi lever i, men også hvordan det er i gang med at forandre sig:
Media texts constitute a sensitive barometer of sociocultural change, and they should be seen as a valuable material for researching change. Changes in society and culture manifest themselves in all their tentativeness, incompleteness, and contradictory nature in the heterogeneous and shifting discursive practices of the media (Fairclough 1995b: 52).
 
Emil Damgård Dinesen dimitterede med specialet: "Formidlingens frie fugle - Et casestudie og kritisk undersøgelse af den uafhængige podcast Her Går Det Godt med fokus på nyhedsformidling om politik" i dansk og medievidenskab fra SDU. Specialet blev tildelt karakteren 12. 
 
Læs hele specialet her.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også

Job