Medarbejdere på overarbejde
Spørgsmålet er imidlertid, om vi har nået et punkt, hvor medarbejderne føler sig stressede over alle de opgaver, de skal påtage sig ud over det arbejde, de i øvrigt er blevet ansat til. For at skabe et overblik over de mange forventninger, der er til medarbejderne som kommunikatører, har vi gennemtrævlet den akademiske litteratur for at undersøge alle de sammenhænge, hvor medarbejderne nævnes som vigtige, centrale eller mulige kommunikatører.
Et væld af koncepter og kommunikationsroller dukkede op, og for at skabe et overblik over kompleksiteten har vi skabt en typologi med otte forskellige medarbejderkommunikationsroller, som sammenfatter de mange forventninger, der er til medarbejderne som kommunikatører i nutidens organisationer.
Typologien forsimpler og forenkler, da den fremhæver nogle karakteristika frem for andre, men den giver en mulighed for at sætte ord på de stigende forventninger, der er til medarbejderne som kommunikatører i og ud af organisationer. Typologien kan således også bruges af medarbejdere og arbejdsgivere til at sætte ord på forventningerne samt diskutere, hvor realistiske de er.
Medarbejderens kommunikationsroller
Ideen om de forskellige kommunikationsroller er udviklet på engelsk, og her hedder de otte roller: the embodier, the promotor, the defender, the scout, the relationship builder, the sensemaker, the innovator, og the critic. Det er her oversat til: udleveren, markedsføreren, forsvareren, spejderen, relationsbyggeren, meningsskaberen, innovatøren, og kritikeren. I det følgende er de enkelte roller præsenteret og forklaret. Derefter følger en diskussion om, hvad det betyder for medarbejderne i nutidens organisationer.