Fem gode grunde til at bruge video

Videomarketing mig her og videomarketing mig der. Du har hørt om det længe, men måske er du en af dem, der stadig undrer dig en smule over, hvordan du helt konkret kan få udbytte af video. Du får fem gode grunde her, som du kan gå ud i verden og bruge med det samme - eller bruge til at overtale chefen til, at I må se at komme i gang med videomarketing.
Foto/Gettyimages
Foto/Gettyimages
YouTube er verdens andenstørste søgemaskine, og det er i sig selv et godt argument for at kaste sig ud i at lave en video eller to. Men det er de færreste, der synes, at en panorering rundt i det åbne kontorlandskab med en flok vinkende eller halvirriterede kollegaer er særlig spændende. Derfor skal du lave indhold, som er interessant og brugbart for din målgruppe – og det kan være lettere sagt end gjort.
 
 
Foto/Gettyimages
 
1. ’How-to’-videoer løser din brugers udfordringer
YouTube er stedet, hvor dine brugere søger efter svar på spørgsmål eller løsninger på udfordringer. Og siden mediets spæde opstart i 2004 er ’how-to’-videoer steget med 70% årligt (Ericsson Consumer Lab). De færreste af os har tid til at læse den tykke brugermanual, der følger med det nye fjernsyn eller læse side op og side ned om, hvordan man bruger Photoshop, når det eneste, vi er interesseret i, er, hvordan man fritlægger et billede. Her ligger ’how-to’-videoernes enorme potentiale.
 
#REKLAMEPLADS#
 
Overvej, hvordan I med en kort ’how-to'-video kan besvare brugernes mest presserende spørgsmål om jeres produkter eller services – eller hvordan I gennem video nemt og hurtigt giver løsninger på deres udfordringer. Det er ikke raketvidenskab, og løsningen kan ligge i noget så simpelt som en video-vejviser, hvor man nemt og hurtigt får forklaret, hvordan man finder jeres virksomhed eller lignende.
 
Det gode ved en ’how-to’-video er også, at brugeren kan pause og spole frem eller tilbage, så han eller hun hurtigt og præcist finder den vigtigste information – eller får gentaget essentielle pointer.
 
Forbrugerrådet Tænk viser, hvordan du installerer Netflix
 
 
Erhvervsstyrelsen viser kommunerne, hvordan de kommer på virk.dk.
 
 
Rådet for Sikker Trafik: Sådan undgår du hjelmhår.

2. Ekspertviden er værdifuld
Viden er i høj kurs, og I er helt sikkert eksperter på et specifikt område i jeres organisation. Har I en social media manager, der kan dele sine fem bedste tips til content marketing i en kort video? Eller en jurist, der kan sige lidt om reglerne ift. persondata og sociale medier? Find jeres kerneområde, og udforsk mulighederne for at lave små videoklip med best practice eller gode råd, som andre kunne få gavn af.
 
Politiet: 5 gode råd til forebyggelse af indbrud i julen.
 
CA a-kasse: Sådan skriver du ansøgningen.
 
3. Det behøver ikke ligne en million
Det gode ved YouTube er, at brugerne har meget lave forventninger til kvaliteten af jeres videoer. Så længe indholdet er godt og brugbart, er det mindre vigtigt, om der er genskær i brillerne på den, der fortæller eller smårystelser i optagelsen.
 
De fleste optager video på mobilen, og med et par simple råd kan du optimere kvaliteten af dine optagelser markant:
  • Interview: Placer interviewpersonen i den ene side af skærmen med blikretning mod intervieweren.
  • Lys: Lav gerne optagelsen ved et vindue, så interviewpersonens ansigt bliver oplyst af lysindfald fra naturligt lys.
    NB: undgå modlys
  • Baggrund: Find en baggrund med linjer (f.eks. en række med vinduer) for at skabe perspektiv og dybde. Der må gerne være bevægelse i baggrunden, så længe den ikke ”larmer” for meget og fjerner fokus fra interviewpersonen.
  • Fokus: Stil skarpt på interviewpersonen, så baggrunden bliver utydelig.
  • Lyd: Brug mikrofonen fra dit iPhone-headset. Stil dit spørgsmål og før iPhone-mikrofon over i nærheden af din interviewperson. NB: Undgå at mikrofonen kommer med på optagelsen
  • Rystelser: Undgå rystelser ved at placere din smartphone på en stak bøger eller invester i et billigt stativ (tripod).
 

Alt, lige fra professionelle videoer til hjemmelavet skrat og kravl bliver uploadet på YouTube - du kan sagtens være med, selvom produktet ikke ligner en million.  

4. Del viden med dem, der ikke kan være fysisk til stede
YouTube og video generelt er helt oplagt i både jeres interne og eksterne kommunikation. Hvis I er en stor organisation med medarbejdere på forskellige lokationer, kan video binde kommunikationen sammen, så I sikrer, at alle får forretningskritisk information.
 
Med en video på 3 minutter er sandsynligheden for at få budskabet ud langt større end i en teksttung informationsmail. Det kan også være, at jeres direktør bør kaste sig ud i at lave en video-blog (vlog), som ligger på intranettet.
 
Eksternt er der også en del værdi at hente. På en konference med plads til 400 deltagere kan I live-streame, så dem der ikke nåede at få en plads på konferencen stadig kan være med viruelt. Det er god stil og god service. En anden mulighed er også at lave et recap af konferencen, som jeres interessenter kan se efterfølgende. Det er ren win-win, fordi I kan give kerneindhold til flere og samtidig vise, hvor vellykket og spændende konferencen har været, så ingen har lyst til at misse den næste år.
 
I marketingregi er der også meget at hente med en YouTube-video, og der er efterhånden mange eksempler på virksomheder, der lykkes med at nå viralt med markedsføring på Youtube. Et kendt eksempel er det amerikanske firma Blendtec - Will it blend?

5. Styrk jeres marketingstrategi
Video er et delevenligt og oplagt supplement til jeres marketing- og pressestrategi. Med video kan I tage ejerskab på kerneindhold og fagområder, som interesserer jeres kunder og brugere – og I kan formidle det digitalt og visuelt.
 
Ekspertinterviews på video kan gøre jer til fagligt fyrtårn, og hvis I kontinuerligt lægger videoer op, vil I styrke troværdigheden og skabe genkendelighed hos brugerne. Video kan også bruges til at formidle nyheder om jeres virksomhed. En pressemeddelelse i video-format er let for medierne at dele, og I sikrer samtidig, at der ikke bliver redigeret i det indhold, I gerne vil have ud.
 
Video kan også være en dekadent måde at vise jeres produkter og services frem, men vær varsom, så I ikke glemmer at give kunder og brugere kerneindhold. Hvis I er en produktvirksomhed, er FAQ (Frequently Asked Questions)-videoer en rigtig god måde at lave indhold til brugerne på.
 
Videoer har lang levetid, og hvis I får lavet noget populært indhold, er det vigtigt, at I holder øje med og besvarer de spørgsmål og kommentarer, som brugerne måtte have til indholdet. Kommentarfeltet er også et oplagt sted for nuværende og nye kunder og brugere at netværke.
 

Filmproduktionen i 1935 krævede sit udstyr. I dag skriver vi 2016, så frasen 'gå aldrig ned på udstyr' skal ikke være det vendende punkt før du springer ud i videomarketing. Foto/Gettyimages.
 
 
Derudover er der tips, statistikker og gode råd fra 23 – The Visual Sharing Company
 
Hvis du stadig er nysgerrig, kan du med fordel finde mere information her og her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også

Job