"Største ledelsesmæssige svigt"

Kritikken er haglet ned over DR-generaldirektør Maria Rørbye Rønns kommunikation de seneste dage i forbindelse med fyringen af 60-70 medarbejdere. Groft misbrug af medarbejderne mener kommunikationsrådgiver.
DR’s generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, bliver kritiseret for sin kommunikation i forbindelse med DR's fyringer. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
DR’s generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, bliver kritiseret for sin kommunikation i forbindelse med DR's fyringer. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
DR’s generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, meddelte i sidste uge, at DR skulle afskedige 60-70 medarbejdere.
 
Det førte til arbejdsnedlæggelser i flere afdelinger i DR, og flere medarbejdergrupper har udtrykt mistillid til ledelsen, som de mener, ikke holder sit ord fra sidste år, hvor Maria Rørbye Rønn sagde, at der ikke ville komme afskedigelser i kølvandet på den digitale strategi.
 
"Det er ikke alene tabet af dygtige, engagerede kolleger og helt særlige fagligheder, der forsvinder denne gang. Der er noget større på spil. Ledelsen har med omorganiseringen i efteråret 2021 og nu afskedigelser skabt udtalt utryghed blandt DR’s vigtigste ressource: medarbejderne. Der er både strukturel og psykologisk utryghed og dertil mistillid til ledelsen," skrev medarbejderne i afdelingerne Kultur og Debat Lyd, Bred Kultur og Fakta og Specialiseret Kultur og Tro i en udtalelse til Politiken.
 
Maria Rørbye Rønn mener ikke, at ledelsen har lagt skjul på, at den digitale plan ville føre til store forandringer og afskedigelser.

"Jeg har talt om stillingsnedlæggelser. Og jeg har tydeligt talt med de faglige organisationer om afskedigelser. Så jeg har ikke oplevelsen af, at jeg har puttet med det. Men jeg må bare konstatere, at hvis medarbejderne hører det her på en anden måde, så er vores budskaber ikke gået godt nok igennem, og så skal vi gøre det bedre", siger hun til Politiken.

Groft misbrug af medarbejderne

Den forklaring giver kommunikationsrådgiver og ejer af SES, Sophie Egede-Schrøder, ikke meget for.
 
"Det er det største ledelsesmæssige svigt fra DR. De misbruger medarbejderne groft i et politisk ærinde, og deres kommunikation er meget gennemskuelig. Det er åbenlyst, at de tager de mest populære afdelinger og programmer i et klodset forsøg på påvirke politikere," siger Sophie Egede-Schrøder.
 
Maria Rørbye Rønn snakker sortsnak ifølge kommunikationsrådgiver. Foto: Jens Dresling
 
Hun peger på et eksempel fra USA, det såkaldte "Mount Rushmore Syndrome", hvor man skærer i de mest synlige eller værdsatte dele i det offentlige under sparerunder for at ramme, hvor det gør mest ondt på folk. Samme strategi bruger DR, mener hun.
 
"DR skærer i de tre ting, de for et halvt år siden fremhævede som fokusområder: fakta, dansk kultur og børn og unge. Det går stik imod deres strategi og tidligere udmeldinger. Det er et gennemskueligt skaktræk, og hvis jeg var medarbejder i DR, ville jeg i den grad føle mig underløbet af ledelsen, der besparer, hvor det gør ondt politisk. Det hjælper heller ikke, at Maria Rørbye Rønn snakker fuldstændig sortsnak. Det er en grov undervurdering af modtageren. Det er under al kritik," siger Sophie Egede-Schrøder.
 

Ledelser tilbøjelige til at underkommunikere

Ifølge Louise Neel Høyer, partner i Human Univerz, ser man typisk, at ledelser kan komme til at underkommunikere i forbindelse med fyringer, fordi de har siddet med beslutningen og fakta i lang tid, før det sker. Derfor kan de glemme, at medarbejderne ikke ved lige så meget og derfor har brug for mere indsigt for at forstå beslutningen. 
 
"Det er altid svært at stå med fyringer. Man skal tænke på at kalibrere budskabet til modtageren, så de forstår det, og man skal ramme den rigtige tone og facon i forhold til kulturen på stedet. Jeg anbefaler typisk, at man overkommunikerer og sikrer sig, at medarbejderne forstår ens bevæggrunde. Ellers kan der hurtigt opstå mistillid, der kan tage lang tid at genoprette. Det skaber usikkerhed og går ud over produktiviteten," forklarer hun.
 
DR afskediger 60-70 medarbejdere på grund af digital omstilling. Foto: Jens Dresling
 
Netop mistillid er et stort problem for DR, ifølge Sophie Egede Schrøder, der også kritiserer DR's sindedag.
 
"Det er som at blive fyret to gange. Det er en kortsigtet strategi at skade sit tillidsforhold med sine medarbejdere for at få budgetter og politiske mål til at gå op. Det er et svigt, som kan give bagslag, fordi medarbejderne fremadrettet får sværere ved at stole på ledelsen, der ikke tager hensyn til dem. Maria Rørbye Rønn har tidligere vist, at hun ikke er nogen stor strategisk kommunikatør, og hun har ofte skulle slukke brande, men dette er under al kritik."
 
Louise Neel Høyer mener ikke, at der er én god måde at fyre folk på. Forskellige metoder kan have forskellige fodele og ulemper.
 
"Man kan ikke sige, at det er bedst at fyre nogle med det samme i en prikkerunde, eller at det er bedst at give besked i god tid. For begge har konsekvenser, så det kommer an på kulturen på stedet, og hvad medarbejderne forventer af ledelsen. I sidste ende er det altid ledelsens ansvar, at tingene foregår ordentligt, og i sidste ende er det modtageren, der afgør, om budskabet er blevet leveret klart nok." 
 
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også