Rockwool afviser at have brudt sanktioner

"Vi er overrasket over at se, at Erhvervsstyrelsen offentligt har bekræftet sin undersøgelse over for medierne, før den har informeret Rockwool," lyder det i en pressemeddelelse fra virksomheden. Foto: Jaroslav Ozana/AP/Ritzau Scanpix
"Vi er overrasket over at se, at Erhvervsstyrelsen offentligt har bekræftet sin undersøgelse over for medierne, før den har informeret Rockwool," lyder det i en pressemeddelelse fra virksomheden. Foto: Jaroslav Ozana/AP/Ritzau Scanpix
af MarketWire
Rockwool afviser at have forbrudt sig mod nogen former for sanktioner, der er indført efter Ruslands annektering af Krimhalvøen i 2014 og invasionen af Ukraine i 2022.

Det sker, efter at Erhvervsstyrelsen mandag bekræftede over for de danske medier, at den ville granske selskabet for forhold i Rusland.

"Vi er overrasket over at se, at Erhvervsstyrelsen offentligt har bekræftet sin undersøgelse over for medierne, før den har informeret Rockwool, hvilket vi forstår som værende i modsætning til Erhvervsstyrelsens sædvanlige praksis," skriver Rockwool i en meddelelse offentliggjort på sin hjemmeside onsdag.

"Rockwool har robuste politikker og procedurer på plads for at sikre, at vi overholder alle sanktioner på alle tidspunkter. Vi har overholdt - og overholder fortsat - alle Ruslands-relaterede sanktioner både efter 2014-annekteringen af Krim og efter 2022-invasionen af Ukraine," skriver Rockwool.

Modsat flere store selskaber har Rockwool dog åbent fastholdt sin forretning i Rusland efter invasionen i 2022, hvilket har mødt kritik fra flere kanter. Selskabet har blandt andet forklaret beslutningen med ansvaret over for de mange russiske ansatte.

Den seneste anklage går på, at Rockwool i en periode fra 2015 til 2020 skulle have solgt produkter, som er havnet i forskellige militære projekter under det russiske forsvarsministerium.

Det har fået Erhvervsstyrelsen til at indlede en undersøgelse, der skal finde ud af, om Rockwool har brudt EU's sanktioner mod Rusland, men det afviser selskabet.

Selskabet afviser også, at der på nogen måder skulle have været et kundeforhold til den russiske regering eller militæret efter 2014. De kan dog ikke afvise, at produkter fra Rockwool alligevel er endt i andre hænder, end det oprindeligt var tiltænkt.

Dertil afviser Rockwool, at stenuld skulle være omfattet af EU's sanktioner mod Rusland fra 2014.

"Efter Ruslands ulovlige annektering af Krim i 2024 har EU-sanktioner forbudt import og eksport af bestemte materialer og produkter mellem EU-lande og Rusland. Stenuld er ikke blandt materialerne på sanktionslisten efter annekteringen," skriver Rockwool.

Siden Ruslands invasion af Ukraine i 2022 har stenuld dog været omfattet af sanktionerne.

Rockwool anklages af Erhvervsstyrelsen for, at selskabets produkter er endt i diverse militære projekter under det russiske forsvarsministerium. Erhvervsstyrelsen vil derfor undersøge, om Rockwool har brudt reglerne for dual use-produkter - produkter, der både har civil og militær anvendelse.

Isoleringskoncernen afviser imidlertid, at stenuld kan kategoriseres som dual use.

Selv beskriver Rockwool dual use-produkter som komponenter "designet til civilt brug, der i de forkerte hænder kan bruges til at undertrykke menneskerettigheder og bruges til terrorangreb".

Rockwool kan dog ikke vide eller kontrollere, hvor selskabets produkter havner.

"Som markedsførende inden for den globale stenuldindustri er vores produkter bredt tilgængeligt på det russiske marked, hvor de er blevet solgt i årevis gennem et omfattende netværk af distributører. Derfor kan Rockwool ikke vide eller have kontrol over, hvem alle slutbrugerne er," skriver Rockwool.

Det er ikke begrænset til Rusland, men gælder også øvrige markeder i andre lande, tilføjes det.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også