Er YouTube-video med statsminister politisk reklame?

Alexander Husums YouTube-video med Mette Frederiksen kritiseres for at være politisk reklame, selvom der umiddelbart ikke er betaling involveret. Det kan være et problem for hans brand, mens Socialdemokratiet tilsyneladende har fået gratis reklame for hundredtusindvis af kroner.
Alexander Husums har tidligere lavet kampagnevideo for regeringen i forbindelse med corona. Foto: Instagram
Alexander Husums har tidligere lavet kampagnevideo for regeringen i forbindelse med corona. Foto: Instagram
"Jeg tager ikke en rød, blå, højre, venstre, op eller ned-holdning i den her video – det eneste, jeg er interesseret i, er at se, hvordan det er at være et menneske i posten som statsminister."
 
Sådan skriver youtuberen Alexander Husum i beskrivelsen på sin nyeste video Lever en dag som Danmarks Statsminister. Han siger også noget lignende i starten af videoen. Altså, at videoen ikke er politisk.
 
Årvågne øjne vil også lægge mærke til, at videoen ikke er markeret som reklame, og dermed må man formode, at der ikke har været betaling involveret. Derfor vil den juridsk set ikke være reklame, men timingen er opsigtsvækkende, da videoen kommer i forbindelse med valgkampen.
 
 
Derfor er det også svært for Alexander Husum at fralægge sig et politisk ansvar, ifølge Eva Svavars, partner og brandingrådgiver hos Lead Agency.
 
"Det er helt vildt, at det ikke er en sponsoreret video. Han bliver maskot for Socialdemokratiet og bekender så at sige kulør ved at endorse Socialdemokratiet med videoen. Jeg er faktisk imponeret over, hvordan Socialdemokratiet har fået denne video i hus gratis," siger Eva Svavars.
 

Farligt for brandet

En ting er sikkert: Influencerbranding virker. Tidligere har Socialdemokratiet haft stor succes med brug af influencere til at sprede budskaber til unge om corona og til sidste folketingsvalg, hvor man også brugte influencere til at fange den unge målgruppe.
 

"Influencere har masser af social og kulturel kapital over for den unge målgruppe. Den form for kapital kan konverteres til politisk mobilisering. Budskaber og reklamer gennem influencere kan især påvirke den yngre målgruppe, når de har et personligt forhold og tillid til influenceren, de følger. Samarbejde med influencere er en effektiv måde for politikere at ramme målgruppen på med politiske budskaber uden, at det føles politisk," siger Camilla Mehlsen, digital medieanalytiker og forfatter til rapporten ‘Influencere — de nye unge mediehuse’.    

 
"Det ville være fint i en almindelig periode, der ikke lå omkring valget, men timingen gør, at han ses som en reklamesøjle for Socialdemokratiet, selvom han forklarer, at det ikke er politisk. Den holder ikke."
 
– Eva Svavars, partner og brandingrådgiver hos Lead Agency
 
Det er heller ikke uden risiko for Alexander Husum at lave en video med Mette Frederiksen og Socialdemokratiet. 
 
"Normalt er virksomheder påpasselige med at involvere sig politisk, da det kan gå ud over forretningen, hvis man bliver forbundet med et parti eller en politisk holdning. Det samme gælder for Alexander Husum, der som influencer er et brand og en virksomhed i sig selv. Det er svært ikke at se videoen som politisk reklame. Spørgsmålet er, om det er smart for Husums brand at blive associeret med Socialdemokratiet fremover," siger Eva Svavars.
 

Reklame for flere hundrede tusinde kroner

Marc Dangaard, kontaktdirektør og Head of Mediatrader hos GroupM, anslår, at Alexander Husums YouTube-video og opslag på Instagram ville koste cirka en kvart million kroner.  
 
Eva Svavars anslår, at videoen i hvert fald ville koste 100.000 kroner, hvis den var betalt.
 
Eva Svavars mener, at YouTube-videoen med Mette Frederiksen ikke kan undgås at ses som politisk reklame. Foto: PR
 
Der er altså tale om summer, der overgår grænsen for virksomhedsdonation til partier på 20.000 kroner. 
 
"Han donerer jo gratis markedsføring til partiet, og det er en stor donation. Husum har måske set video som gensidigt fordelagtigt for begge parter, da han kan få mere trafik, omtale og flere følgere. Det ville være fint i en almindelig periode, der ikke lå omkring valget, men timingen gør, at han ses som en reklamesøjle for Socialdemokratiet, selvom han forklarer, at det ikke er politisk. Den holder ikke," udtaler Eva Svavars.
 

Stor inflydelse på følgeres politiske syn

Alexander Husum har tidligere medvirket i en coronaoplysningskampagne for regeringen, der gerne ville have budskaber ud til de unge om corona. I det lys er det svært at afkoble Alexander Husum fra Socialdemokratiet, mener Lisbeth Klastrup, lektor i digital kultur og sociale medier hos IT-Universitetet i København (ITU).
 
"Samarbejdet kan ses som en gensidig endorsement. Især timingen gør, at det er svært ikke at se videoen som strategisk politisk, selvom den ligger op til at være apolitisk oplysning om, hvordan det er at være statsminister," siger Lisbeth Klastrup.
 
Alexander Husum og Mette Frederiksen spiser frokost, hvor der blandt andet er makrel, selvfølgelig. Foto: Instagram
 
 
Hun henviser til  begrebet "Perceived Simplification of Politics" (PSP). Forskere har brugt det til at kigge på, hvordan influencere kan have stor indflydelse på deres følgeres politiske syn. Influenceres kommunikation kan vække følgeres interesse for politik, men også forsimple politik og gøre, at reelt politisk indhold opfattes som kedeligt.  
 
"Man ser i videoen, hvordan Alexander Husum forlader debatten ved Ældre Sagen, fordi den ikke fanger ham: ”2 timers debat – skal vi ikke bare smutte nu?". Der er han mere interesseret i spinning og makrelmadder til frokost. Han prøver at afpolitisere videoen, men han ender med få substansen i det politiske virke til at virke relativt ligegyldigt, og det er uheldigt. Fokus bliver mere på anekdoter og Mette som person. Men det skal selvfølgelig også ses i lyset af, at Husum henvender sig til et meget ungt publikum," siger Lisbeth Klastrup.
 
Kforum har kontaket Alexander Husum angående videoen, men han er ikke vendt tilbage på henvendelsen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også