Forvirrende kommunikation om kinesiske spionballoner

Kinesiske spionballoner er blevet skudt ned af USA de seneste uger, da de fløj i amerikansk luftrum. Både USA og Kina har kommunikeret offentligt i sagen, som er blevet meget mudret og forvirrende - ikke mindst fordi USA ikke vil afvise, at der kan være tale om ufoer også, mener militæranalytiker.
Den formodet kinesiske spionballon blev skudt ned af USA. Foto: Travis Huffstetler/Reuters/Ritzau Scanpix
Den formodet kinesiske spionballon blev skudt ned af USA. Foto: Travis Huffstetler/Reuters/Ritzau Scanpix
Spiondroner, kinesiske spionballoner og ufoer?
 
Det er den kommunikative pærevælling, der har fået massiv pressedækning de seneste uger. Og det er ikke helt til at finde ud af, hvad der er op og ned.
 
Det hele startede, da USAs præsident Joe Biden beordrede en ballon skudt ned 4. februar. Ballonen var en formodet kinesisk spionballon, og nedskydningen satte gang i et virvar af spin, spekulationer og konspirationsteorier. USA var hurtigt ude at forklare, at man skød ballonen ned, fordi man mistænkte den for spionage. 
 
Kort efter aflyste den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken et længe ventet besøg i Kina med ballonen som begrundelse.
 
"Ballonepisoderne har haft meget stor politisk betydning. Blinken aflyste med Beijing og forklarede, at ballonen ville tage fokus. Det er interessant kommunikation, for der er ingen ansigtstab, men det er samtidig et diplomatisk signal til Kina. Der er en stor risiko for, at hele sagen influerer amerikanske-kinesiske forhold negativt," siger Jeanette Serritzlev, militæranalytiker med speciale i informationskrig.
 

Mudret informationsbillede

Generelt har informationerne og kommunikationen omkring hele spionballon/ufo sagen været både åbne og mudret på samme tid. USA har været meget på forfoden med sin kommunikation. En taktisk læring fra Ukraine, hvor man fik gode erfaringer med offensiv kommunikation om efterretninger, men også en uundgåelig nødvendighed, mener Jeanette Serritzlev.
 
"Det har været offentlig og offensiv kommunikation. Man har nok ikke helt kunne undgå, at der ville være spekulationer omkring ballonen, når det blev opdaget. Så hvis det er præmissen, så er det smart kommunikere fra officielt hold tidligt. Teorier ville løbsk online," siger Jeanette Serritzlev og fortsætter.
 
"Der er stærk signal værdi og strategisk messaging i at sige: her går grænsen. En ting er, at USA og Kina spionere på hinanden, men man overtræder på en måde "spillereglerne" ved fysisk at flyve ind i amerikansk luftrum."
 
"Normalt bidrager man til mytedannelse, når man ikke siger noget. Her ville alle muligheder - undtagen fuldstændig at afvise muligheden for, at det var en ufo - bidrage til spekulation.
                                                              -Jeanette Serritzlev, militæranalytiker med speciale i informationskrig.
 
USA har indtil nu domineret kommunikationen, men Beijing har meldt sig på banen de seneste dage med to retninger på kommunikationen. Den første var "hov, det var en vejrballon, der fløj forkert" og den anden var "hov, vi blev opdaget, men amerikanerne gør det også".
 
"Kina prøver at mudre billedet, og det er lykkes. Kinas fortælling om, at USA gør det samme som dem, har jeg lige læst i en faktuel gennemgang på CNN. Så Kina får sit budskab gengivet i amerikanske og internationale medier. Mange rundt om i verden er også lydhøre for, at USA gør noget, man ikke burde," siger Jeanette Serritzlev. 
 

Kinesiske balloner eller ufoer?

Billedet bliver ikke tydeligere af forvirringen omkring om historien handler om spionage fra andre lande eller der er tale om ufoer.
 
I 2021 udgav Pentagon en ufo-rapport, hvor man offentlige gjorde optagelser af ukendte flyvende objekter som amerikanske piloter havde optaget. Det satte gang i en genoplivet bølge af teorier og interesse i offentligheden, ifølge Jeanette Serritzlev.
 
Nu er der så også tvivl om, at en af de formodet kinesiske spionballoner, USA har skudt ned, i virkeligheden er en ufo. Spekulationen blev især ikke mindre, da general Glen VanHerck, chef for den amerikanske luft- og rumfartsforsvarskommando, sagde, at han ikke ville udelukke noget, angående om det kunne være en ufo.
 
"Normalt bidrager man til mytedannelse, når man ikke siger noget. Her ville alle muligheder - undtagen fuldstændig at afvise muligheden for, at det var en ufo - bidrage til spekulation. Han svarede faktuelt korrekt, men mange folk bliver draget af og tændte, når man kan drage ufo-spekulation ind i sagen," siger Jeannette Serritzlev og fortsætter:
 
"Det nye materiale har vækket offentlighedens interesse i feltet. Så det virker stærkere nu, efter man gav adgang til videoerne, hvor piloter filmer ukendte objekter, der ikke kan identificeres. Det giver god mening, at de fleste synes, det er meget spændende. " 
 
Om der er tale om ufoer, spionage eller noget helt tredje må tiden vise.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også