Er den digitale branche en ren mandeklub?
’Femonymous-gruppe' scammer Spring Digital

Skrevet af

Redaktionen Kforum

972 artikler

57 indlæg

Den 3. marts blev Danmarks første digitale tænketank, Spring Digital, lanceret. På alle måder et godt initiativ, hvor 13 stærke digitalprofiler står bag. Men den ellers gode idé blev hurtigt trollet af digitale aktivister med en feministisk dagsorden.

Flot ser det ud for den nye tænketank Spring Digital, som kommunikationsguru Christian Have, Mads Bonke og 11 andre digitale hoveder er ophavsmænd på. Den helstøbte visuelle identitet og de lovende ord om at bringe mennesket forrest i den digitale udvikling er på mange måder et givende indspark i den digitale branche. Men allerede da ophavsmændene stolt lagde en update ud på Facebook om at tænketanken var blevet lanceret, blev der stillet spørgsmålstegn ved, at medlemssiden udelukkende består af mænd.


Christian Have har stiftet tænketanken Spring Digital.
Have & co.'s opslag "Da vi ikke umiddelbart kan få øje på oplagte kandidater - der ikke er mænd - 

Da vi skrev denne artikel var menupunktet om ’medlemmer’ på Spring Digitals hjemmeside desværre blevet fjernet, men indtil da havde man kunnet se 13 mænd i sort/hvid-fotografi. Menupunktet blev et samtaleemne på sociale medier og blandt folk i branchen. Nogle fandt det komisk, at 13 mænd havde stiftet deres egen lille loge. Andre fandt det usmageligt og direkte misogynisk, at kvinder igen var i (uhyre) undertal i et digitalt projekt. 

Medstifter Mads H. Bonke hænger sig hverken i køn eller andet, når en af hans Facebookvenner spørger, hvorfor Spring Digital kun består af mænd. Men lover dog, at flere kvindelige kandidater er på vej.
 
 
Fredag i sidste uge dukker der så et jobopslag på LinkedIn op: Spring Digital søger kompetente profiler til nyetableret digital tænketank, der opfordrer folk til at tippe sekretariatet Christian Have og Mads Bonke direkte om kompetente digitale kvinder.
 
 
Jobopslag slået op på LinkedIn.
 
Opslaget sendes rundt på sociale medier både som billede og med et link til selve jobopslaget på LinkedIn. Henriette Weber, der står bag netværket Geek Girls skriver et indlæg på Geek Girl Magazine, hvor hun kritiserer tænketankens opslag. Hun skriver i indlægget blandt andet om sin første reaktion på den nye tænketank:
 
En del af mig får lyst til at stille mig op på en papkasse og råbe op om deres misogynistiske bras – som jeg egentlig syntes det er. En anden del af mig besluttede sig for, at slikke mine ulvemor sår i fred og tænke “pyt”"
 
Og her begynder historien at blive rigtig interessant: Mads Bonke fra tænketanken skriver i kommentarfeltet til Webers indlæg, at det ikke er dem, der står bag opslaget:
 
 
Nu begynder spekulationerne for alvor i forhold til, hvem der har lavet opslaget. Spring Digital lader til at tage det roligt, men har dog fjernet medlemssiden fra sit website, da der i opslaget henvises til Spring Digitals medlemsside, hvor designet viser fem krydser fordelt mellem medlemmerne:
 
”Som man kan se på vores medlemsside har vi netop holdt fem pladser åbne til personer, der på unik vis forener det kreative, strategisk og digitale. Og her ønsker vi at bringe noget diversitet til vores team, som nu kun består af 13 mænd fra branchen.” lyder det fra den falske jobannonce.
 
 
” Ja, hvis det er fake, er det jo virkelig en digital kompetent m/k :-)                                                                                                                                           Trine Maria, Twitter
 
” Måske en ekstremt kompetent kvindelig ansøger?”                                                        
                                                                                       Rasmus Casper, Geek Girl Magazine
 
”Det kan være det er en kvindegruppe fra Anonymous der står bag. Fenonymous. Kunne være cool med en sådan organisation!”                       Pernille Andersen, Facebook
 
” Altså, det koster jo 1500kr at poste et job på linkedin... lidt heftig investering for at komme af med en ironisk kommentar, tænker jeg? jeg tvivler også på at man kan poste et job for en virksomhed, man ikke er admin for, men har ikke forsøgt.”                                                                                                                                                    Camilla Ley Valentin, Facebook
 
”det er fuldkommen utænkeligt at en gruppe mænd skulle være i stand til at udtænke en så manipulerende strategi ;)”                                                                                                                                                                                                   Camilla Ley Valentin, Facebook
 
=) det må være en feministisk dansk gruppe af Anonymous der har hacket spring og brugt penge af egen lomme på at lægge et jobopslag op (det koster vidst lidt over en tusse.)...
                                                                                                                                                                                                                                               Henriette Weber Sif Neldeborg, LinkedIn
 
”Det er utroligt. Men positivt, at de gerne vil tippes”
                                                                                       Tina Mellergaard, Twitter
 
 
”Det kan være det er en kvinde der har lavet det. Som indspark til at de kun var mandlige medlemmer ! Nøj hvor spændende.          ”                                                                                      
                                                                                                            Pernille Andersen, Facebook
 
 
Redaktionen modtog i går anonymt dette opslag med en tekst om, at det ikke handler om ”at udstille, men blot om at bevidstgøre kønsblindheden i den digitale branchen og skabe debat omkring emnet”
 
Skal køn vægtes over kompetencer – og er den digitale branche en ren mandeklub?
 

Relaterede artikler

Mænd, der taler på kvinder - Ordet "mansplaining" har givet os mulighed for at få ændret verden til et sted, hvor begge køn er kloge. Men det ser ud ...

Giv din stemme

11 stemmer
4,7/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

59 JOB

Kommunikations-og marketingkonsulent

Se alle job Indryk job

Job

Marketing Content Creator

Frist: Hurtigst muligt

Pressechef

Frist: 10. december

kommunikationspraktikant

Frist: 15. december
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.