En tragisk død og et kreativt liv
R.I.P., Dyrlund: Du er savnet herfra og til stjernerne

Albert Dyrlund var frem til sin alt for tidlige og tragiske død en af Danmarks største youtubere med sine 176.000 subscribers. Foto: Michael Bager/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

Skrevet af
Onsdag den 28. juli afgik den 22-årige youtuber Albert Dyrlund ved døden, da han var ude for en tragisk ulykke i Italien. Hans alt for tidlige og tragiske død har skabt stor sorg og chok blandt hans 176.000 subscribers. De voldsomme reaktioner vidner om det store aftryk, han satte på YouTube som medie, men også om det aftryk, han satte hos mange, specielt unge mennesker. Men hvem var han egentlig, og hvad ville han med YouTube-mediet fra starten med Novopleco til hans sidste sommersang?

Allerede i 2016 havde han stor succes på sin egen kanal, Albert Dyrlund. Her er en af hans kendte vlogs; noget, der samme år gav ham prisen “Årets Vlogger” fra Guldtuben.

 

Novopleco var fundamentet for hans YouTube-fame

Albert Dyrlund startede som blot 14-årig på YouTube sammen med sin ven Anton Cornelius under gruppenavnet Novopleco. På kort tid gik han viralt som få andre. Hans kæmpe brand og reach blev altså grundlagt helt tilbage i 2012. Duoen havde stor succes, og deres mest populære video er set over 2,7 millioner gange.


 
Novopleco var en del af Splay, en virksomhed, som havde de største danske youtubere som medlemmer. Novopleco tænkte også dengang ud af boksen, som Albert efterfølgende fortsatte med, og de deltog bla. i X Factor i 2014.
 

 

Vaffel-mediestuntet

Hans unikke ungdommelige humor og modige kreativitet var også en stor del af hans succes. Samtidig var han drevet af en evig kamp for at tænke og chokere ikke blot hans fans, men hele Danmark. Et illustrativt eksempel er det virale vaffel-mediestunt, som skabte chokbølger. Stuntet bestod i, at han dramatisk ændrede udseende og personlighed og fra den ene dag til den anden forvandlede sig til et punker-outcast. Her lod han, som om han var blevet en tosset punker på stoffer, der opførte sig vanvittigt og helt anderledes, end hans fans forventede.

Det var ikke kun fansene, der var rystede efter det stunt; hele Danmark diskuterede i spænding, hvad der foregik med den pæne dreng med den sorte hat. Vaffel-punk-stuntet startede med et opslag fra Dyrlund på hans Instagram, hvor han viste sit nye vilde udseende. Han blev dermed Danmarks eneste og første pæne youtuber med punkhår og fuck you-attitude.


 
Albert Dyrlunds nye look var en del af hans mediestunt, der chokerede hele Danmark. Han udgav efterfølgende en sang kaldet “Vafler”, hvor særligt musikvideoen vakte opsigt i sin leg med den nye vilde punker Dyrlund.
 
 

Musikvideoen til sangen “vafler” er en af hans mest sete og omtalte videoer.
 

Billedet er fra den meget omtalte musikvideo til "Vafler", der udkom i 2019.
 
 
Mediestuntet var så vildt, at mange fans mistænkte ham for at være påvirket af stoffer, og det kostede fans og følgere, der ikke længere kunne identificere sig med den nye “vilde” Dyrlund. Det var dog en nøje gennemtænkt pris, han betalte, og en målrettet strategi for at få mere omtale og appel til de mere voksne følgere.
 
Det succesrige mediestunt sluttede han tilmed overbevisende af med et metamediestunt om, at det hele blot var et stunt, hvilket blot skabte endnu mere omtale og flere følgere. Et ganske illustrativt eksempel på, hvordan Dyrlund kompetent leger med mediets muligheder og målgrupper.
 

 
 

I november afslørede han, at det hele havde været et mediestunt, hvilket naturligvis bare var et metamediemediestunt.

Med stuntet beviste han, at han turde tage et vildt kontroversielt valg og gøre noget, man ikke havde set før. Dette talent var det, der til sidst fik hans succes ud over de danske grænser. Hans navn nåede hele vejen til reaktioner fra den kendte engelske youtuber KSI. En berømt youtuber med millioner og atter millioner af fans. Mere om dette senere. 

 

Albert Dyrlund som medie og musiker

Dansk YouTube har haft indflydelse på mange unges liv. Albert Dyrlund er en af grundene til, at dansk YouTube har haft den store betydning. Dansk YouTube har dog ændret sig markant og er ikke længere det samme. Guldtuben, der engang var en stor begivenhed, findes ikke længere, og de mange medlemmer af Splay har ikke samme dominans, som de havde engang. Indholdet er blevet vildere, bedre produceret og mere internationalt. Alle trends og tendenser søgte Dyrlund at følge og skabe sit brand igennem.


 

Her vinder Albert Dyrlund Årets Vlogger til Guldtuben 2016. Guldtuben var et awardshow, hvor primært youtubere vandt priser. Det var en stor ære at vinde en pris.
 
 

Hans sange blev også lyttet til mange gange på Spotify. Emoji er fx blevet streamet mere end 5,8 millioner gange.

Albert Dyrlund havde dog ikke kun succes som youtuber, især hans musik brød også igennem på YouTube og Spotify. Altså modsat mange andre youtubere kunne han spille og synge, hvilket skabte mere og større appel. Han havde så at sige flere heste at spille på for at holde sin karriere i gang. Han startede med at udgive musik i 2016 og udgav sin sidste sang Sommer for en måned siden.
 
 

Videoen til sangen "Hellerup-dreng" fra 2016 er en af de mest sete videoer med 5,8 millioner visninger.
 

Albert Soap

Albert Dyrlund formåede at holde sin karriere kørende ved at få sin egen dokumentar på ViaPlay: Albert: Sindssygt kendt. I dokumentaren kan man følge Dyrlunds kamp for at opnå international succes, hvilken både indeholder nedture og opture. Han fik tilmed sin egen spillefilm, Team Albert, i 2018, hvor han spiller en fyr, der forsøger at slå igennem på YouTube.


 

Traileren til filmen “Team Albert” med Albert i hovedrollen.
 
 

Efterfølgende startede Dyrlund YouTube-kanalen Albert Soap i 2019. En engelsk YouTube-kanal, der var et forsøg på at nå ud til et internationalt publikum. 

Det, at han var sig selv og turde træde ved siden af og lave originale videoer, bevirkede, at han hurtigt fik en god start på sin kanal Albert Soap. Hans største gennembrud var, da han råbte “KSI” foran Logan Pauls hus 10.000 gange. KSI er en kendt youtuber og rapper med over 23 millioner subscribers på YouTube; også Logan Paul er youtuber med over 23 millioner subscribers. Denne video fik KSI’s opmærksomhed, og han valgte at lave en video, hvor han reagerede på den. Han valgte efterfølgende også at subscribe på Albert Soap.
 
 

KSI’s første reaktion på Albert Dyrlunds video, der har over 10 millioner visninger.

 

Her reagerer KSI igen på Albert Dyrlunds video. Dette pingpong er et endnu et bevis på Dyrlunds talent og berømmelse.
 
 

R.I.P., Dyrlund

Reaktionerne efter Albert Dyrlunds tragiske død er strømmet ind fra folk som Anders Hemmingsen, Fie Laursen, Rasmus Brohave, og mange andre. De har delt deres følelser omkring tabet på både Instagram og Facebook. Det er tydeligt at mærke, at Albert Dyrlund har haft stor indflydelse på rigtig manges liv, og både venner og fans vil savne ham. Her nogle af reaktionerne, der rummer de følelser, mange forbinder med hans død.


 
 
 
 
 
Anders Hemmingsen, med 1,1 millioner følgere på Instagram, udtrykte sin sorg i et Instagram-opslag, kort efter nyheden om Albert Dyrlunds tragiske død kom ud.
 

Her beskriver youtuberen Morten Münster sine følelser efter Albert Dyrlunds dødsfald.
 

 
Albert Dyrlunds ven og youtuber Rasmus Brohave fortæller også om sin sorg efter ulykken, der blev skyld i, Dyrlund mistede livet.
 

Nogle af reaktionerne skiller sig dog særligt ud, især Anton Cornelius er tydeligt påvirket af sin vens tragiske dødsfald. Anton Cornelius var den anden del af duoen Novopleco, og de har siden 2012 lavet YouTube sammen. Her fortæller Anton Cornelius i et opslag på sin Instagram-profil om sine følelser omkring dødsfaldet:

 

“Kære Albert.

Jeg er fuldstændig tom indeni. Det er så uvirkeligt, at du ikke er her mere. Du var min bedste ven og livsvidne. Vi har fulgtes ad siden vi var 9 år, vi har delt alle vores drømme, følelser og tanker sammen. Vi kunne dele alt , både de gode, men også de svære ting her i livet. Jeg forstår ikke, at du ikke er her mere, at jeg aldrig skal se dig igen og grine, græde og være totalt crazy med dig. Du var min barndom, min bror og kollega. Du har været som min bror på godt og ondt og selvom vi kunne være uenige, har vi altid fundet hindanden hurtigt igen. Vores venskab blev kun dybere og bedre for hver dag, der gik og vi forstod om nogen hinandens følelser. Vi behøvede aldrig forklare os, idet vi kendte hinandens historie og familier. Jeg ved, at mine forældre og søster betragtede dig som en bonussøn og elskede dig lige så højt som jeg selv gør. “Venner for livet” sang du, men det venskab skulle slutte så uretfærdigt og blev alt for kort, mit liv bliver aldrig det samme uden dig.

Du har arbejdet hårdt for din succes, mere end folk aner, du var modig og innovativ, turde gøre de vildeste ting og vove dig ud på dybt vand. Du skal vide, at jeg har så vanvittig meget respekt for din arbejdsmoral og drive. Når du havde sat dig et mål, så gik du 100% efter det og satte alt ind på det.

Du har netop opnået alt det som du har, fordi du troede så meget på dig selv! At du gjorde det er noget som jeg beundrer og selv vil tage med mig videre her i livet. Hver gang du havde et nyt mål eller sindsyg idé, lige meget hvor langt ude eller overdrevet det var, så vidste jeg altid, at du nok skulle få din vilje og nå det på den ene eller anden måde! Fordi du er fucking Albert Dyrlund, og der en kun en af dig i hele verden.

Albert min bedste, skøre og elskede ven - jeg elsker dig herfra og til stjernerne hvor du er nu.”

 

R.I.P., Dyrlund. Du er allerede savnet herfra og til stjernerne.


 

Relaterede artikler

Farvel, søde Morten - Master Fatman favnede alt fra Vild med dans til hygge-frankofili. Morten Vammen siger farvel til manden, der kunne gå fr...
Duckert: Kreativitetens forkæmper - Jan Duckert prægede reklamebranchen gennem flere årtier. Nu er han gået bort.

Giv din stemme

66 stemmer
3,1/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

86 JOB

PR-konsulent

Se alle job Indryk job

Job

Studentermedhjælpere

Frist: 17. oktober

Studentermedhjælper

Frist: 18. oktober

Projektleder Public Relations

Frist: 21. oktober
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.