En teoretisk diskussion af utopisk tænknings udfordring af moderne retorisk teori
Den gode retorik, der ikke findes

Skrevet af

Frederik Appel Olsen

1 artikler

0 indlæg

Ordet utopi er, ligesom ordet retorik, et mistænkeliggjort begreb i offentligheden. Hvis noget kaldes "utopisk", menes der ofte et i bedste fald umuligt og i værste fald farligt politisk forslag – ligesom retorikken ofte sidestilles med enten den indholdsløse ytring eller den underlødige manipulation. Men begge begreber rummer meget mere end dét.
Dette speciale ser på eksisterende forståelser af og idealer for politisk debat inden for retorikken. Jeg argumenterer for, at man her har en tendens til at forstå "den gode debat" som vedrørende enkelte, konkrete spørgsmål – og aldrig det langsigtede, abstrakte og fantasifulde ønske om at komme et bedre sted hen.
 
Her mener jeg, at retorikeren kan lære noget af det, jeg kalder utopistudier: Et bredt forskningsfelt, der ser utopien – ønsket om en radikalt anderledes eksistens – som et konstruktivt begreb, og ikke som det totalitære mareridtsscenarie, som det ofte bliver sidestillet med. 
 
Kort fortalt giver jeg i dette speciale mit bud på, hvordan man kan definere utopisk retorik, hvorfor vi mangler den, og hvad den kan bruges til.
 
Du kan læse hele specialet her.
 
Specialet er skrevet af Frederik Appel Olsen på Københavns Universitet ved retorik. Specialet blev bedømt til karakteren 12.

Giv din stemme

12 stemmer
4,8/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

43 JOB

presserådgiver

Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.

Vi bruger cookies for at give dig en bedre brugeroplevelse.