Grundtvig fra Gellerup

Siden den ildsprudlende digter Yahya Hassan meldte sig på banen, er dansk politik kun optaget af ét eneste emne: Hvor stor er chancen for, at denne Gellerups Grundtvig kommer i Folketinget?
Well, en ting står klart: Nationalpartiet mangler stadig at få godkendt omkring 20.000 underskrifter. Om det kan lade sig gøre, inden Helle T trykker på valgknappen, er et åbent spørgsmål. Hvis det lykkes Nationalpartiet at komme på stemmesedlerne, står vor unge poet med en god chance for et politisk gennembrud. Hans flammende retorik og street-wise fremtoning vil uden tvivl tiltrække mange anden- og tredjegenerations indvandrere – og en del frustrerede støtter til Enhedslisten, der må se frem til en valgkamp uden den sukkersmilende Johanne Schmidt-Nielsen.
 
Bliver digterprinsen mon valgt ind i Folketinget? Foto: Polfoto/Jacob Ehrbahn. 
 
Yahya Hassans messende talestil og lyriske punch er et friskt pust i den politiske andedam, og hans åbenlyse talent for PR vil være en stærk gevinst for den politiske samtale i et land, hvor langt de fleste politikere taler efter manuskripter, der oprindeligt er udviklet på søvnforskningslaboratorier for at se, hvor hurtigt man ved almindelige ord kan inducere komatøs bevidstløshed.
 
 
Turbolyrikeren fra Trillegården er kendt for at tale med STORE BOGSTAVER, men egentlig politisk substans præsenterede han ikke i sin timelange politiske performance. Her var til gengæld spark i løgsovsen, så den formelig sprøjtede på de mund- og bovlamme journalister: Skal der boller på suppen eller suppe på bollerne? Har du styr på pisset eller pis på styret? Bliver man rullet i Trillegårdenog må man tale højt i toogfirs-ti-stille? Talens ordvendte omstillinger og retoriske fyndighed har allerede dannet skole og vil i den kommende valgkamp være en direkte udfordring til landets konventionelle valgpampere og et eksempel til efterfølgelse for alle danske kommentatorer og taleskrivere.
 
 
Ingen substans – men masser af ord med store bogstaver. Foto: Polfoto/Philip Davali. 
 
Versalernes verbalakrobat Yahya Hassan nægter at lade sig sætte i bås. Hans dobbelte rolle som venstrefløjsdarling og skallesmækkende Facebookfornærmer giver hans politiske udspil en dybde, der udspringer af vores fælles usikkerhed. Hassan bider gerne den hånd, der fodrer ham, og hans selvudråbte venner må være indstillet på at stille op til både kys og konsonantfyldte kæberaslere. Det bliver spændende at opleve denne hvirvelvind i direkte livekonfrontation med dansk politiks normale parade af udstoppede jakkesæt. Forhåbentlig vil han også være i stand til at udvikle og affyre sine spruttende sprogblomster for rullende valgkameraer.
 
 
Som politisk, kommunikationsmæssigt brand er vor vrede verbalvirtuos fra Aarhus Vest nærmest beslægtet med Mogens Glistrup – de deler den særegne diktion, den deklamerende talestil, raseriet, de associative spring og sansen for den lammende oneliner. Det bliver interessant at følge, om denne genkomst af en tændt og lystigt brændende, sprogopfindende talestil også i dette tilfælde vil kunne medføre jordskred i vælgerbefolkningen.
 
 
Yahya Hassan som en anden Mogens Glistrup? Foto: Polfoto/Jacob Ehrbahn/Kurt W. Sørensen. 
 
Nationalpartiet har indtil denne uge været et familieprojekt fra Hvidovre. Med ghetto-guden Hassan kommer partiet ind på arenaen som et ægte parti med både mål og dagsorden. Det er givet, at den unge Yahya Hassan bliver nødt til at øve sig i høviskhed, før hans champagnesprog også får de lyttere, han drømmer om.
 
 

Nationalpartiet: Fra familieprojekt i Hvidovre til et rigtigt parti. Kilde: Polfoto/Finn Frandsen.

Men at der er tale om en ny tid, står uden for diskussion. Det er således meget sandsynligt, at digterprinsen fra Palæstina bliver valgt ind i Folketinget – medmindre han ikke formår at samle de nødvendige stemmer fra sine oplagte støtter.
 
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også