En n00b-guide til børnenes favoritspil
Taler du Fortnite, pleb?

Er du bare en no-skin, der camper? Eller laver du one-shot og ramp pusher dig vej gennem mappet? Er alt det her volapyk for dig? Vi har lavet en n00b-guide til Fortnite.

Skrevet af

Emil Ludvigsen

2 artikler

0 indlæg

Uforståelige ord strømmer ud af børneværelset til lyden af eksplosioner og laserskud. Du vil så gerne kunne tale med, men det er som om, at dit barn taler et andet sprog. Fat mod! Vi har lavet en Fortnite-parlør til frustrerede forældre.
Hvis sætninger som ”hvor dropper vi”, ”han er one-shot” og ”lad os ramp push'e dem” ikke giver mening for dig, kan du med fordel læse med her. Ting, der er populære, skaber fællesskab. Fællesskab munder ud i et anderledes sprog, der gør det nemmere for tilhængere at kommunikere. Fortnite er ingen undtagelse. Hvis du giver os et par minutter af din tid, vil du hurtigt forstå, hvad det er, dit barn råber inde fra værelset, når han  eller hun spiller.
 
Regel nr. 1: Du kan ikke pause et onlinespil. De andre spillere kan ikke vente på, at du har spist aftensmad.

Bush camper: En camper er en type spiller, som man aldrig er glad for at møde. Disse personer sidder stille og venter på deres næste offer, og man regner aldrig med dem. Navnet kommer derfor af, at man ”camperer” et sted på øen. For at gøre ondt værre har Fortnite valgt at give spillerne muligheden for at forklæde sig som buske, så når man løber rundt på øen, må man altid være klar på, at den der busk måske faktisk slet ikke er en busk.
 
Hvis du er lidt for bange for at blive skudt, så kan du gemme dig i en busk. Men det er ikke noget, der giver respekt fra andre spillere.
 
Emote: Fortnite er som nævnt gratis. Men… intet i denne verden er gratis, og derfor har Epic Games skaberne af Fortnite valgt at inkludere en række af de såkaldte Micro Transactions. Disse køb er ikke nødvendige for at spille, og de giver ingen fordel i spillet. De gør dog, at man kan danse, pege tommelfingeren nedad og på andre måder udtrykke sig. Disse forskellige betalte bevægelser hedder emotes. Dansene er så populære, at børn betaler for at komme til Fortnite-danselektioner.
 
Hvem havde troet, at computerspilsdanse ville blive næsten mere populære end spillet?
 
Skins: I samme kategori finder vi skins. Disse gør, at din karakter ser anderledes ud. Vil du være en pilot? En hippie? En racerkører? En basketballspiller? I skrivende stund er der over 160 forskellige valgmuligheder, og det er her, folk bruger mange penge.
 
Du kan godt lide pænt tøj, og det kan dine børn selvfølgelig også - også til deres virtuelle figurer.
 
Knock: I Fortnite gælder det om at være sidste mand eller hold tilbage på øen. Hvis man spiller med venner, kan man ikke dræbe folk direkte. Hvis du skader dem, så alt deres liv forsvinder, ryger de ned på alle fire, og de er knocked. Nu har dit hold muligheden for at skyde dem, så de helt er ude af spillet, men hvis det ikke lykkes, kan deres holdkammerater revive dem, så de igen bliver en del af holdet og kan kæmpe videre.
 
Her ser du en person, der er blevet knocked, men som bliver genoplivet af en holdkammerat.
 
Mats: ”The battle is building” skriver Epic Games om deres spil, og det er netop det, der er tilfældet. Udover at samle våben op og skyde, kan man også slå på træer, sten, biler, buske, hegn, m.fl. for at samle materialer. Mats er derfor blot en forkortelse og betegner de ressourcer, man efterfølgende kan bruge til at bygge, så man står bedre i en kampsituation. Man kan fx bygge en væg, hvis man bliver skudt på, eller man kan bygge en trappe, som man kan stille sig op på og have en højdefordel over fjenden.
 
Det er altid en fordel af have highground, når man skal kæmpe mod nogen, og i Fortnite kan du bygge din egen highground.
 
Drop: I starten af hvert game flyver alle 100 spillere ind over øen i en ”Battle Bus”. Det er i virkeligheden bare en bus, der er holdt oppe af en varmluftballon. Igen, det er børnevenligt, og realisme er ikke noget, gamere altid ser som en nødvendighed. Man vælger selv, hvornår på ruten, man vil hoppe ud, og derefter går turen først i frit fald og derefter i faldskærm, før man lander på øen.
 
Hvem ville ikke gerne sættes af i en bus, der hænger i en luftballon? Skaberne bag Fortnite ved lige, hvad børn og barnlige sjæle kan lide.
 
One-shot: Hvis man er på et hold, kan det være fordelagtigt at give sit hold besked om, hvilken situation man er i. Hvis man fx skyder meget på en fjende, der når i dækning, kan man sige ”han er one-shot” til sit hold, så de ved, at de skal fokusere på ham, så han ikke kan nå at få mere liv. One-shot betyder altså, at en fjende skal skydes én gang, før han dør.
 
Ramp push: Denne teknik er inkluderet i listen, da den er den mest anvendte i mødet med fjender. Hvis man ser fjender, ønsker man at bevæge sig hen imod dem, men hvis man ikke bygger, bliver man selv skudt. Derfor vælger mange at bygge trapper, så de kommer højere og højere op, og til sidst står man tæt på fjenderne  men højt oppe over dem. Dette giver en fordel, når skyderiet så går i gang.
 
Hvis du skal vinde i Fortnite, så skal du bygge - ellers bliver du skudt. Det mest effektive er at bygge en trappe højt over fjenden, så du kan skyde dem derfra. 
 
No-skin: Nogle mennesker vælger at spare pengene og undlade at købe skins. De render derfor rundt med ét af fire mulige skins, man har, når man installerer spillet. Betegnelsen ”no-skin” dækker altså over én, der som regel er ret dårlig til spillet, da det typisk er de helt nye, der ikke har brugt en masse penge på at skille sig ud på slagmarken, da de først vil se spillet an. Klogt.
 
Der findes skins i alle mulige farver, men er du fattig, nybegynder eller normcore, så kører du bare de militærfarvede no-skin skins.
 
Thirsting: Jeg nævnte før, at man bliver knocked, hvis alt ens liv forsvinder. Derfor er der opstået et ord for det at dræbe en knocked spiller helt. Hvis man dræber en spiller på alle fire, så thirster man nemlig. Det er enormt irriterende, hvis man er den, der er knocked, men vi gør det allesammen.
 
 
Tilsvininger er meget normale i onlinespil som Fortnite. Thirsty boy er en af dem.
 
 
No-scope: Hvis man i Fortnite finder en sniper, har man mulighed for at sigte og ramme fjender på lang afstand meget præcist. For at imponere er en del mennesker nu begyndt at bruge disse våben tættere på og uden at bruge sigtekornet. Dette kalder man for et no-scope.
 
 
Forestil dig at stå med en sniperriffel for at skulle skyde folk uden at måtte kigge i sigtekornet. Det er svært. Derfor er no scope ret sejt.
 
”Jeg ser én. 285!”: Hvis du tit hører mærkelige tal inde fra værelset, så læs med her. I kampens hede kan det være besværligt at skulle sige: ”Jeg ser én ved den sten, der er ovre ved det der træ, der ikke er helt lige så højt som dét tættest på,” og derfor har man i Fortnite et tal i toppen af skærmen, der betegner retningen, man kigger. Disse går fra 0, som er nord, og hele vejen rundt, til man lander på nord igen. Meget nyttigt.
 
 
Dine børn lærer faktisk at aflæse et kompas, når de spiller Fortnite. Kan du overhovedet aflæse et kompas?
 
Loot: I Fortnite (og andre Battle Royale-spil) starter kampen, uden at man har nogen våben eller ting overhovedet. Det er derfor første skridt på vejen mod en sejr, at man får undersøgt området og samlet ting op. Dette hedder at loote, og loot er dermed resultatet af ens søgen. Det betegner det arsenal af våben og ting, man kan bruge for at vinde.
 
Ligesom i den virkelige verden kommer du hertil med ingenting, og ligesom i det virkelige liv skal du selv samle de ting, du skal bruge. Det er bare skattekister i stedet for IKEA.
 
Storm: Dette element ses også i alle Battle Royale-spil. Øen i Fortnite er ret stor, og derfor kunne man bruge lang tid på at rende rundt og finde sine fjender. Derfor er der en storm, der skader én, som langsomt bevæger sig ind på øen fra alle retninger, så man til sidste står to mennesker på et meget lille område.
 
Det er stort set ligesom stoledans. Til sidst er der to spillere tilbage.
 
Nerfed/buffed: I et populært spil som Fortnite kommer der ofte opdateringer. Disse opdateringer kan tilføje nye ting i spillet og fjerne ting fra spillet, men de kan også bare ændre på, hvordan spillet fungerer. Et nerf betegner således en opdatering, der gør et våben eller en ting dårligere, hvor et buff gør noget bedre.
 
Du kender det godt. Din iPhone bliver mere og mere nerfed efter hver opdatering, indtil den til sidst dør.
 
Strat: At planlægge, hvordan man skal håndtere en situation, kaldes også at lave en strat. Ordet er altså en forkortelse af strategy, og hvis en plan er virkelig god, kalder man det en ”pro strat”, da de professionelle også gør det.
 
Pleb: At kalde nogen for en pleb betyder, at de er dårlige. Ordet kommer fra engelsk, hvor det oftest betegner en person fra de lavere klasser. Når det kommer til gaming, hentyder det dog udelukkende til en persons kunnen i spillet. Ordene pleb og no-skin kan altså bruges lidt løst, og som man har lyst.
 
 
En plebs liv er vidunderligt og kort. Den tænker: Næ, et spændende spil - ARGH! Og så er den død.
 
Rage: Enhver gamer kender det  og derfor gør du også som forælder. Hvis man dør på en irriterende måde, eller hvis man begår en fejl, så bliver man sur. Sker det igen, bliver man vred. Tredje gang, ja, så rager man.
 
 
Det her har du helt sikkert set før - og hørt fra børneværelset. Men frygt ej, det er lige så naturligt som at råbe af en fodboldkamp.
 
Rotation: Dette betegner ikke, at man faktisk drejer rundt. Rotation i et spil som Fortnite betyder, at man flytter sig for at få en bedre position. Man kan fx sige ”lad os rotate,” til sit hold, så alle er med på, at man nu flytter sig som en samlet enhed.
 
Tagged: Før man knocker eller thirster en person, skal man ramme dem en del gange. At ramme nogen med sine skud i Fortnite hedder også at tagge dem. Når man skyder på én, kommer der tilmed et tal op, der betegner, hvor meget man har skadet den person. Når man rammer, kan man altså sige til sit hold, at man ”taggede ham for 20”. Så kan alle holde styr på, hvor meget liv de forskellige fjender har.
 
Emil Ludvigsen har facebooksiden Fortnite Danmark.

Relaterede artikler

Tal Cityboisk, din jeiner! - X Factor-gruppen Citybois har lagt Danmark ned med deres charme, selvtillid og ikke mindst deres selvopfundne sprog. 12-...
Fra likehunter til banalist: Hvilken Facebook-type er du? - Dit Facebook-feed er fyldt med dem: blærerøven, den virtuelle sugar-dater, jeg-har-lige-bagt-pizza-banalisten og selvbra...
Død over de voksne! - Battle Royale er det nye sort i computerspil, og senest har spil som PlayerUnknown’s Battlegrounds (PUBG) og ikke mindst...
Grin Din Private Røv i laser - GDPR har gjort dataansvarlige stressede og har fyldt din indboks med mails fra nyhedsbreve, du ikke anede, du abonnerede...
København, jeg er din sidste søn - Københavnere, det er tid til at genopdage, hvor vi lever, og hvem der lever omkring os og hvordan. Efter at vores digita...
Malgoritmernes makværk - Algoritmemaskineriet kender hverken til respekt, høflighed eller tabubelagte emner, og online-annoncering kan derfor end...
Gadernes skjulte subtekster - I et bybillede skæmmet af borgmesterpik-kunst og monotone outdoor-reklamebilleder med den samme underliggende fortælling...
Det omrejsende Paludan-mediecirkus - Hvis der er nogen, der har formået at sætte et mediecirkus i svingninger, så er det Rasmus Paludan, partileder af det hø...
Fem ting, Fortnite kan lære dig om socialt indhold - Overalt i skolegårde, på fodboldbaner og hjemme i stuerne render store børn rundt og danser ”Wiggle”, ”Orange Justice” o...
Er du en rigtig nørd eller bare en fake gamer girl? - Nørderne kommer! De er her faktisk allerede. De står i kø til superheltefilm, de bruger alle deres penge på computerspil...
Jeg er en feministisk lille cowboy - En historie fra Berlingske om muligheden for at tæske en feministisk karakter er noget af den største opmærksomhed det n...
Fortnite slår Fætter BR - Den hvide jul udebliver, og i stedet raser den perfekte storm i legetøjsbranchen, hvor YouTube, Fortnite og Wish får bør...
Din søn er IKKE slave af Fortnite - Alle voksne hader spillet Fortnite. I medierne kaldes det et spil, der isolationsfængsler og kidnapper verdens børn. Men...
Trænger din gaminglingo til et buff? - Forstår du ikke helt, hvad det betyder, når din søn sidder på værelset og råber, at han hader campere, eller når din dat...

Kommentarer

Få nyhedsbrev

45 JOB

Chef for Kommunikation og Marketing

Se alle job Indryk job

Job

Journalist

Frist: As soon as possible

Kommunikatør

Frist: 10. april

Senior Media Relations Advisor

Frist: 4. april
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.