Dominic Cummings’ fald
Johnsons Rasputin får sparket

Hvis Trump var spindoktor, ville han være Dominic Cummings. Han er det eneste og bedste bud på en moderne Rasputin. Ja, der er er lavet en film med ham og om alt hans spin. Nu er anarkisten så fyret og sparket ud af Downing Street 10. Den berømte spindoktor har altid haft sans for det politiske teater, så han forlader naturligvis huset med en papkasse ud af hoveddøren. Kilde: Henry Nicholls/Reuters/Ritzau Scanpix.

Skrevet af
Manden bag Brexit og Boris er færdig. Den berømte og berygtede spindoktor Dominic Cummings er blevet fyret efter en gigantisk skideballe. Her fortalte premierminister Boris Johnson, at han skulle forlade Downing Street 10 omgående og aldrig vende tilbage. Hvorfor og hvad nu? Svaret er et vaskeægte trekantsdrama om Brexit-strategien mellem Dominic, Boris og hans forlovede. Hvor, surprise, Boris og konen vinder. Det endte i et meget voldsomt og pludselig Dominexit. Nu fester konen over den onde spindoktors farvel.
Historien om Dominic Cummings er historien om britisk euroskepticisme og mistro til den politiske elite. Han var svaret og løsningen, da Storbritannien ville væk og ud af Europa. Da den politiske verden virkelig skulle udfordres. Som Trump var hans mål og middel at angribe  eliten og establishment i ord og handling. Forenet og fælles i et kæmpe nej til globaliseringens multikulturelle politiske korrekthed.
 
Før fyringen var Dominic Cummings en kæmpe succes politisk og kommunikativt. Den højreorienterede politiske rådgiver var manden bag briternes ‘nej’ til euroen, det endelige ‘nej’ til EU, og De Konservatives kæmpe valgsejr i 2019, hvor de fik 48 nye mandater. Han er blevet omtalt som premierministerens dukkefører/pyroman, og han bliver ofte krediteret for at være hjernen bag Boris Johnsons alt eller intet Brexit-strategi. 
 
Det siges, at Cummings angriber alle, der står i vejen for ham. Om det var journalister, ministre eller andre rådgivere. Cummings har altid haft en alt eller intet-strategi, når det gælder politik, hans fjender eller ham selv.  Det er sejr eller død.

 
Det er også en af grundene til, at han er forhadt på begge sider af det politiske spektrum. På højrefløjen hader de etablerede Tory-politikere ham for at splitte partiet. Et parti, hvis formand han har været rådgiver for, men ikke engang er medlem af. Tidligere premierminister David Cameron har kaldt ham “karrierepsykopat”, og tidligere premierminister John Major har kaldt ham for “politisk anarkist”. 
 
På venstrefløjen ser man ham som roden til den ‘onde’ Boris-nationalisme. Cummings er blevet symbolet på alt, der er galt med det britiske demokrati. En ansat embedsmand med politisk magt og indflydelse uden for demokratisk kontrol eller mandat. Heraf øgenavnet Rasputin. Af alle disse apatier åndede de fleste i London lettet op i sidste uge, da Dominic Cummings sagde op som chefrådgiver for Boris Johnson, der i processen fik fortalt ham “to get out and never return”.   

Dominic Cummings, præsenteret og spillet af ingen mindre end Benedict Cumberbatch.
 
Men hvorfor?
 
Hvorfor skrider premierministerens pyroman? 
Den korte historie er, at Boris Johnson er blevet pissegal på Cummings. Årsagen er, at Cummings sammen med premierministerens kommunikationschef, Lee Cain, 
har forsøgt at at undergrave og svine Johnsons partner og forlovede, Carrie Symonds, til. 
 
Det fandt Boris ud af, og så var fanden løs. Kort proces – begge blev fyret (eller tvunget til at sige op). 
 
Cummings skulle gå planken ud, da Boris opdagede, at han var ved at blive dolket i ryggen. Kilde: Henry Nicholls/Reuters/Ritzau Scanpix
 
Ifølge Financial Times skulle Johnson have vist de to rådgivere en række SMS’er, hans forlovede havde fået videresendt, og derefter bedt dem om at forlade bygningen omgående og aldrig komme tilbage. 
 
På overfladen virker det som en grundlæggende usympatisk begynderfejl fra Cummings’ side. Gå efter bolden, ikke mandens kæreste.
 
Men Cummings er ikke en amatør – han var fanget i en bitter kamp om premierministerens opmærksomhed. Han har, igennem hele 2020, set sin status, sit politiske projekt og kontrollen over Brexit glide ud af hænderne på ham. Alt sammen, fordi Johnsons opmærksomhed blev rettet mere og mere mod sin forlovede og den konservative partisoldat Carrie Symonds, der ofte har kritiseret Cummings.
 
Lad os starte med Cummings’ personlige projekt – eller nærmere hans personlige vendetta mod embedsværket. Cummings er den ultimative anti-establishment figur i Storbritannien. Han har en dyb foragt over for karrierepolitikere og embedsværket generelt. Han tog røven på den politiske elite ved at få landet ud af EU – og da Johnson udpegede ham som chefrådgiver, gik han i gang med at tage røven på embedsværket. 
 
Men bag scenen arbejde chefens forlovede, Carrie Symonds, for at undergrave Cummings’ forsøg på at undergrave embedsværket. 
 
Carrie Symonds (tv.) og Dominic Cummings (th.) Kilde: Getty
 
Symonds, der tidligere har arbejdet som presseofficer for det konservative parti, har angiveligt forsøgt at få premierministeren til at trække i en mere moderat retning. Hun forhindrede endda Cummings’ tætte allierede Lee Cain i at blive forfremmet. Hendes grundlæggende mission har været at få Parliament-politikerne tættere på partitoppen, at danne en fælles konservativ front med rod i partiet – det stik modsatte af Cummings, der ville danne en enmandshær omkring Johnson med det formål at pille embedsværket fra hinanden og bygge det op igen i sit eget billede.
 
Kort sagt har Cummings og Symonds været i en intens konkurrence om premierministerens øre. Og surprise, Symonds, der i år er blevet mor til Johnsons barn, vandt.
 
I løbet af COVID-19-pandemien har Johnson muget ud blandt de mest hardcore Brexit-tilhængere. De er nemlig blevet bredt kritiseret for en inkompetent og alt for aggressiv håndtering af pandemien. Andelen af briter, der mener, at han gør det godt, er endda faldet fra 66 % i april til 34 % i dag. 
 
Som konsekvens så Cummings cirklen af de stærkeste Brexit-folk omkring premierministeren blive mindre og mindre. Og vi må derfor regne med, at han i et desperat forsøg på at stoppe udviklingen er gået direkte efter den mest indflydelsesrige kritiker af ham – Symonds. 
 
Cummings blev opdaget i tilsviningen af Symonds, og som The Daily Mail skriver efter hans afgang: “The developments mark the end of the Vote Leave clique's iron grip on government”. Leave-kampagnen og kampen sluttede ikke overraskende med et dramatisk Dominexit. Den, som lever ved sværdet, dør ved sværdet. 
 

Relaterede artikler

Manden, der skræddersyede Brexit - Guf til kampagnenørder: The Uncivil War, der i disse Brexit deal/no-deal-dage huserer på HBO, giver en skyttegravskildri...
The Brexit Bad Boy - Øgenavnet er Boris Johnsons Rasputin. Navnet er Dominic Cummings. Mød manden bag Brexit-kaosset. Chefstrategen i Downing...
Den dag smukke-Lars blev fyret - I begyndelsen af ugen blev Lars Munch, et af de mest magtfulde mennesker i den danske medieverden, fyret. Alt tyder på, ...
Cummings’ kamikazeangreb på Johnson - Unfit for the job. Så hård er ex-spindoktor Dominic Cummings’ dom over Boris Johnson i en syv timer lang høring med brit...

Giv din stemme

8 stemmer
4,4/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

72 JOB

Digital rådgiver

Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Job

Tekstforfatter

Frist: 7. november

Studentermedhjælper

Frist: 12. november

Digital Marketing Specialist

Frist: Hurtigst muligt
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.