Dom over børnebogen
En kvantitativ og kvalitativ undersøgelse af seks landsdækkende avisers børne- og ungdomslitterære kritik

Skrevet af

Gro Vase

1 artikler

0 indlæg

Specialet undersøger udbredelsen og praksissen af børne- og ungdomslitterær kritik i seks danske landsdækkende aviser i perioden 1. september-1. december 2018.

Med udgangspunkt i en tese om, at avisernes kritik har en afgørende betydning for, hvordan børne- og ungdomslitteratur bliver betragtet som seriøse litterære genrer, undersøges det i specialet, hvilke børne- og ungdomsbøger der bliver anmeldt i en række landsdækkende aviser i perioden 1. september-1. december 2018, og hvordan de bliver anmeldt og forsøger endeligt at svare på, hvad anmeldelserne indikerer om avisens betydning for børne- og ungdomslitteraturens legitimitet. 

 

Spørgsmålene besvares gennem en kombination af kvantitativ indholdsanalyse og kritisk diskursanalyse og med inddragelse af relevant børne- og ungdomslitteraturteori. 

 

Analysernes resultater viser to overordnede prioriteringer af anmeldelser af børne- og ungdomsbøger i de undersøgte aviser: Én, hvor børne- og ungdomsbøger anmeldes relativt hyppigt, men kort og med et primært forbrugsorienteret perspektivt, og én, hvor børne- og ungdomsbøger anmeldes relativt sjældent. Til gengæld er sidstnævnte anmeldelser ofte lange, dybdegående, fortolkende og perspektiverende med et dannelsesmæssigt potentiale over for læseren af anmeldelsen. 

 

Disse to overordnede tilgange udgør fundamentet for diskussionen, der dels diskuterer fordele og ulemper ved de to forskellige prioriteringer, og dels stiller spørgsmålet: Har børne- og ungdomslitteraturen brug for avisernes dækning? Og omvendt: Har aviserne brug for børne- og ungdomslitteraturen. 

 

Specialet er suppleret af fire journalistiske artikler, der berører forskellige områder inden for børne- og ungdomslitteraturformidling. Disse artikler har siden været bragt i børnebogsmagasinet Klods Hans. 

 

Specialet er skrevet af Gro Johanne Vase (cand. public) på Analytisk Journalistik på Aarhus Universitet/DMJX. 

 

Specialet er bedømt til karakteren 12. 

 

Du kan læse spcialet her.

 

Giv din stemme

5 stemmer
4,4/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

30 JOB

Formidlingsrådgiver

Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.

Vi bruger cookies for at give dig en bedre brugeroplevelse.