Distraktioner ødelægger arbejdsmiljøet
Læg dit fokus her. Kun her.

Fokus er en luksusevne. Vores opmærksomhed spredes ekstremt tyndt ud, og uafbrudt fokus i mere end halvandet minut i "arbejdsflowet" er efterhånden en sjældenhed. Både medarbejdere og ledere skal tage ansvar for plads til fordybelse. Foto: Getty Images.

Skrevet af
Den moderne arbejdsplads oversvømmer folk med beskeder, møder og distraktioner. Til tider kan strømmen blive så voldsom, at det kan opleves som at blive angrebet fra alle sider, og det går i værste fald ud over livskvaliteten og produktiviteten. Det stiller krav til en ny digital bevidsthed i ledelse og til øget selvledelse - specielt for dem, som lever af at arbejde med kommunikation.
Evnen til at prioritere mental energi, hvad du vil lade dig forstyrre af, og hvorhen du vil rette dit fokus, er vigtigere end nogensinde før. Et betydeligt omfang af forskning har diskuteret menneskets problem med effektivt at håndtere teknologi. Fristelsen til at tage fat i telefonen eller tjekke den mail, der lige tikkede ind, er for stor. Rigtig mange evner ikke at holde fokus på en ting af gangen, hvilket udgør et væsentligt problem.
 
 
  • David Rock forklarer i sin bog Din hjerne på arbejde, at præstationen kan falde med op til 50 %, når en person fokuserer på to mentale opgaver på samme tid.
 
 
Med alle de teknologiske forstyrrelser er det i dag sværere end nogensinde at fokusere. Du har adgang til dit kontor 24/7 ( i hvert fald virtuelt), og der er en overflod af information, som du skal skal forholde dig til. Det er blevet sværere at finde de vigtige tidslommer, hvor du kan fokusere på det, du skal. Det stiller øgede krav til en ny form for ledelse og langt mere selvledelse, end vi har set før.
 
Der er næsten ingen undskyldning for ikke at være på. Alle steder på én gang. Foto: Getty Images.
 
Fokus i fokus
"Dit fokus bestemmer din virkelighed”
 
Jedimester Qui-Gon Jinn giver dette råd til Anakin Skywalker i Star Wars. I en kamp - hvilket Jedimesteren underviser Anakin i - er fokus altafgørende for ikke at blive ramt. I vores digitale og hyperdistraherende arbejdsverden er Jedimesterens råd ét, som vi alle kan have gavn af. Den mentale kraft er vigtigere for en sejr end den fysiske.
 
Det erfarede jeg personligt som 12-årig, da jeg vandt mit første Danmarksmesterskab i jiu-jitsu, og det, jeg har lært fra kampsporten, har jeg taget med mig i min professionelle karriere.
 
At kunne udføre et stykke arbejde stabilt godt og hurtigt adskiller de, der arbejder som debutanter, og de, der arbejder, som er stormestre. Som executive coach har jeg adgang dybt ind i succesfulde menneskers hjerne. Fællesnævneren for dem, der har succes, er, at de er gode til at fokusere.
 
Der er på den måde en positiv relation mellem evnen til at fokusere og at have succes. Fokuserede mennesker kan fokusere på en ting af gangen og i lang tid nok til at lave kvalitetsarbejde forholdsvist hurtigt. De er med andre ord effektive. Når det så er sagt, har næsten alle mennesker udfordringer - også de erfarne og succesfulde.
 
Et klart sind
Min baggrund i kampsport har lært mig meget om menneskets mentale styrke og vores evne til at være fokuserede i stressede situationer, hvor vi oplever at blive angrebet fra alle sider. Hvis du ikke er fokuseret og rolig i en kamp, taber du. Begrebet et sind, der er klart som vand fra orientalsk kampsport er en idealtilstand, hvor dit sind er helt roligt og klart som en skovsø.
 
Det betyder, at du kan være fokuseret, rolig og afbalanceret, selv når:
 
  • du er under pres
  • alle hiver i dig
  • du er ved at drukne i opgaver.
 
Forestil dig en stille skovsø med en rolig overflade. En regndråbe rammer overfladen og skaber ringe i vandet - nu er den ikke længere helt stille, men der skabes heller ikke store bølger. Skovsøen hverken over- eller underreagerer, og efter en tid er den atter helt rolig. Denne metafor på et klart sind viser, at hvis du reagerer passende, fokuseret og roligt, minimerer du den energiudladning, der skal til for at klare opgaven, og du bliver mere effektiv.
 
En skøn tilstand
En del af kampsport er også mentaltræning, f.eks. meditation. Her kan man hente sin mentale kraft. Mange store personligheder, f.eks. Tony Robbins, Oprah Winfrey og Michael Jackson har ladet sig guide af meditationslærer Ananda Giri. Fysisk er han en meget lille mand, men når man mediterer sammen med ham, er det som at sidde med lukkede øjne foran en kæmpe. Han har en utrolig mental kraft. Jeg spurgte ham, om han havde nogle gode råd til de distraherede mennesker, som har svært ved at finde fokus på grund af forstyrrelser fra f.eks. mobiltelefoner. Du kan se et lille uddrag af vores samtale her:
 
 
 
Anandas pointe er, at problemet ikke er teknologien, men mennesket. Når vi ikke har det godt, og vi ikke er nærværende og fokuserede, der hvor vi er, kan forskellige former for afhængighed og distraktion tage over. Hvis ikke mobilafhængighed så noget andet.
 
Anandas hovedbudskab er, at vi gennem meditation kan komme i en skøn tilstand. Når du er i en skøn tilstand, vil du ikke bruge teknologi uskønt, forklarer han.
 
Det kan du selv gøre
Den store opgave er at kunne styre sit sind i stedet for at lade sig opsluge af fristelser, distraktioner og overmandende følelser. Hvis nu du kunne, ville du så ikke tilvælge at være i en skøn tilstand med fokus og et klart sind i stedet for at være distraheret?
 
Offline-tid
Sørg for, at der er nogle tidspunkter, hvor du ikke behøver at være online - og hvor du aktivt tager en beslutning om ikke at være det. Forventningsafstem eventuelt med din chef.
 
Mentaltræning 
Lær at styre dit sind og dit fokus, f.eks. gennem sportsgrene, der kræver koncentration som squash og golf. Alternativt kan du påbegynde mentaltræning eller meditation.
 
Bevidsthed
Alle positive forandringer starter med erkendelse. Observer dig selv, og se dine dårlige mobilvaner i øjnene. Brug f.eks. denne app til at undersøge, hvor meget tid du rent faktisk bruger på telefonen. Læg den så fra dig, når du bruger den uhensigtsmæssigt - eller uskønt.
 
Det kan ledelsen gøre
Ledere skal skabe de bedst mulige rammer, så deres medarbejdere kan fokusere og have den fornødne ro til deres opgaver. Klarhed omkring roller og mål har altid været en del af den gode leders arbejde. I dag er der dog en yderligere udfordring i forhold til at skabe arbejdsro. Både storrumskontorer og digitale forstyrrelser såsom chats og mails kan gøre det svært for selv den mest fokuserede medarbejder at få arbejdsro.
 
Prisen for ufokuserede medarbejdere er:
 
  • Ineffektive møder
 
  • Dårlig kommunikation
 
  • Tabt information
 
  • Stress og sygemeldinger.
 
Som leder bør du tage stilling til:
 
Offline-/online-politik
Tag stilling til, hvornår dine medarbejdere skal være tilgængelige, og meld det ud. I arbejdslovgivningen har vi en 10-timers hvileregel. Hjernen har også behov for at hvile. Lad medarbejderne vide, hvornår de har reelle pauser. Hvis du f.eks leder Community Managers, som skal kunne reagere hurtigt, så sørg for, at der er skiftehold, og alle ved, hvornår de er på, og hvornår de kan være offline. Du kan se mere om offline-/online-politik her: 
 
 
 
Mødekultur
Tag initiativ til en mødekultur, hvor der er fuld fokus. Gør f.eks. møderne kortere, hav en klar agenda, og bed alle lægge deres computer, iPads og telefoner væk. Hvis de bruger dem til at tage noter på, så bed dem enten bruge papir eller sætte apparatet på flytilstand.
 
Arbejdsro
Hvis I har storrumskontor, så find ud af, hvilke medarbejdere der egentligt ikke trives med dette, og lav nogle stillezoner eller -rum, hvor de kan sætte sig, når de kan skal fokusere yderligere.
 
Forløs potentialet
Lidt forsimplet sagt er det er min holdning, at vores potentiale vokser med evnen til at fokusere i denne digitale verden. At fokusere kræver mental energi og er givetvis en af de største udfordringer for det moderne menneske. Specielt for dem som arbejder med information og kommunikation. For nogle er det således ikke blot et spørgsmål om at udvikle sit potentiale, men snarere et spørgsmål om at overleve med fornuften i behold.
 
Hjernen bruger ca. 20 % af din energi, og på et eller andet tidspunkt bliver den træt. Så tænk over, hvad du bruger din opmærksomhed på.  
 
Der er grænser for, hvor meget din hjerne kan, men du kan blive endnu bedre til at fokusere, og du kan øge din hjernes mentale kraft hele livet. Hjernen er neuroplastisk, hvilket vil sige, at den forandrer sig, efter det du gør, og den kan lære nye vaner. Evnen topper, når man er 11 år, men den forsvinder aldrig. Du kan altid gøre noget.
 
Det ville være overlegent at tænke, at mennesket er færdigt med at udvikle sig. Vi har ikke udviklet vores hjerne nævneværdigt de sidste 100.000 år.

Relaterede artikler

Er du et Konstant Presset Individ? - 'Når livet giver dig citroner, så lav lemonade', siger et gammelt ordsprog, og det må man sige, at sociolog Emilia van H...
Adfærdsdesign for dummies - Ny dansk introduktion til adfærdsdesign. Forsker ved School of Politics and International Relations Erik Gahner Larsen a...
Hvad fanden bringer fremtiden? - Tim O'Reillys seneste bog "WTF – What’s The Future And Why It’s Up To Us" udtrykker både forbløffelse og forfærdelse ove...
Don’t be evil. Be creative - Det årligt tilbagevendende Creativity World Forum (CWF) samler verdens kreative profiler til en konference, der beskæfti...
Dit skrivebord er dit brand - Vakler du mellem Lalique-brevpresseren til 1.100 pund, et humoristisk tøjdyr eller en udstoppet elefant? Kforum guider ...
Ja, vi har brug for en læserevolution - Hvordan går det med den danske forlagsbranche? Hvilke udfordringer står den over for - og hvilke muligheder giver udvikl...
Vi stoler kun på mennesker - Rachel Botsman er bedst kendt for bogen “What's mine Is Yours” om dele-økonomi, som hun udgav i 2010, og for hendes TED ...
What's urgent? - Hvad er mest urgent i kommunikationsverdenen lige nu? Klima, fake news, krisestyring, mediernes opbrud? Kommunikationsfo...
Humans strike back - Ved årets SXSW havde menneskene stjålet fokus fra maskinerne. Den teknologiske udvikling har hidtil været styret af, hva...
De 30 mest efterspurgte k-kompetencer - Som nyuddannet og jobsøgende gælder det om at være helt skarp på ikke bare ens egne kompetencer, men også hvilke kompete...
Hvor skal vi sidde i dag? - Vores siddepladser bestemmer, hvem vi taler med, og hvilken gruppe vi knytter os til. Det gælder både i klasseværelset, ...
Helten alene på bjerget - Engang var Tour de France noget, man læste om. Stribevis af journalister og forfattere blev sendt af sted for at dække h...
De knaser, krøller og hvisker dig til ro - ”Danske Tine hvisker til en million verden over” og ”Det hjælper at hviske i søvn”. Hviskekommunikation, en underart af ...
Kan du heller ikke arbejde på arbejdet? - Det er umuligt at arbejde på arbejde! Åbne kontorlokaler, fossende strømme af e-mails og uendelige mængder af statusmøde...

Kommentarer

Få nyhedsbrev

47 JOB

Communications Director

Se alle job Indryk job

Job

Studentermedhjælper

Frist: Hurtigst muligt

Kommunikationspraktikant

Frist: 21. april

Kommunikationskonsulent

Frist: Snarest muligt
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.