Det nyeste datingtrend
Er du blevet wokefishet?

Wokefishing er det nyeste begreb og fænomen i datingland. Har ham den lækre den rigtige holdning, eller lader han bare som om? Kilde: Getty

Skrevet af

Vilhelm Grønbæk

11 artikler

0 indlæg

Du swiper dig igennem et hav af ligegyldige Tinder-profiler, og pludselig ser du ham. Han er ikke ligesom de andre drengerøve. På hans første billede drikker han kaffe med havremælk og spiser vegansk, på det andet er han til #BLM-protesten i København. Endelig har du fundet en med et ordentligt værdisæt. I begynder at date, og alt er fantastisk, lige indtil han en dag siger, at han glæder sig til Bøf og Blowjob-dag. Du bliver helt chokeret. Sagde han lige det? Ja, det gjorde han, og du er blevet wokefishet.
De fleste kender nok til catfishing i forvejen, men til dem, som ikke gør: Catfishing er en vildledende aktivitet, hvor en person skaber en falsk eller ikke repræsentativ identitet på SoMe- eller datingtjenester i håb om at bedrage den anden part.
 
Begrebet wokefishing er en sammenkobling af woke (at være politisk progressiv, red.) og fishing og blev først brugt af Serena Smith i en VICE-artikel.
 
Serena Smith beskriver wokefishing som følgende: 
 
“Wokefishing er kort fortalt, når folk maskerer sig med at have progressive politiske synspunkter for at bedrage potentielle partnere og dermed fange dem. En wokefish kan til at starte med præsentere sig selv som en protest deltagende, sex-positiv, anti-racistisk, tværgående feminist, der drikker etisk hentet havremælk og har læst Audre Lordes bagkatalog to gange. Men i virkeligheden er de fløjtende ligeglade.”
 
Serena Smith kommer efterfølgende med et par eksempler på rigtige personer, som ifølge dem er blevet wokefishet. Heriblandt en pige med mellemøstlig etnisk baggrund, som troede, hun datede en Social Justice Warrior, men i realiteten var han tættere på en nynazist. 
 
Wokefishing er det nyeste begreb på listen af fænomener inden for datingverdenen. Den liste, der refereres til, er lang, herunder findes f.eks. dogfishing, kittenfishing og endda cockfishing
 
Alle disse har én ting til fælles: at lokke potentielle romantiske partner med en ikke-repræsentativ fortælling. Man kan derfor godt sige, at fænomener som wokefishing, dogfishing osv. er i familie. 
 
Dog skal man ikke forestille sig en ondskabsfuld gammel mand, der nede i sin kælder prøver at narre andre på nettet, ifølge New York- og Florida-baserede psykolog Carmen Harra, ph.d. Hun fortalte health.com, at ikke alle wokefishers er en mestermanipulator, der har til hensigt at destruere din selvtillid og ødelægge dit liv. 
 
Nogle gange betyder det [at de woke-fisher] simpelthen, at nogen virkelig kan lide dig og vil have dig til at synes, du er et godt match. Men samtidigt råder hun folk til at være forsigtige på datingsider uanset hvad. 
 
Man kan altid læne sig op af den gode gamle tommelfingerregel: Er det for godt til at være sandt, så er det nok ikke sandt. 
 
“Det interessante ved studiet er, at det nu bekræfter vores anelse, at den person, der prøver at score, med stor sandsynlighed prøver på at tale den anden person efter munden...“
 
Men i en tiden, hvor BLM og økologiske avocadomadder stadig hersker på SoMe, er det også svært at finde ud af, om personen bare prøver at signalere at være et woke dydsmønster – ligesom andre fra flinkeskolen prøver at ligne en bad boy – eller om de reelt er ude på at bedrage. Ifølge Irishtimes er der nemlig en meget fin linje her: Hvis man virtue-signalerer, prøver man at vise sig fra sin gode side, men hvis man wokefisher, så lyver man.
 
At bruge hvide løgne eller direkte bedrage for at score en potentiel sengepartner er trods alt heller ikke noget nyt under solen. Et studie fra 2020 bekræfter den ældgamle tese om, at hvis man først har sat sig for at score, er der sandsynlighed for, at man vil lyve for det. 
 
Det interessante ved studiet er, at det nu bekræfter vores anelse, at den person, der prøver at score, med stor sandsynlighed prøver på at tale den anden person efter munden ... Om det så betyder, at der foretages kittenfishing, wokefishing eller noget helt tredje, er op til læseren. Men i modsætning til under en blind data kan Score Kaj gøre sit hjemmearbejde ved forinden at følge sin date på SoMe.
 
Det er for langt de fleste moralsk uforsvarligt at lyve om de store emner, men hvor går grænsen, når det drejer sig om hvide løgne?
 
Det er ikke utænkeligt, at nogle mænd føler sig snydt, når de ser deres date dagen efter uden makeup. En stor internettrend i Asien omhandler dette, og når man ser deres makeup-tranformationer, er det forståeligt. Den slags må vel også høre under en slags fishing?
 
Realiteten er, at datingland er fyldt med løgne. Ihvertfald ifølge et studie fra 2007. Vi lyver om alt fra højde og vægt til politisk holdning. 
 
Men en ting er sikkert: Catfishing og wokefishing er en slemmere moralsk overtrædelse end de små løgne, som bruges i kittenfishing. Et forhold bygges først og fremmest på tillid, og det siger sig selv, at jo mere du lyver, jo mindre er den tillid. 

Relaterede artikler

Når fordomme bliver underholdning - DR3-miniserie om modne kvinder og yngre mænd, der er tiltrukket af hinanden, viser, at vores snævre kønsroller og seksua...
Nyt ord til dating-ordbogen: zumping - Dating har indtaget det digitale rum, og videomøder er blevet en legitim kilde til kærlighed. Men hvis der er knas i kær...
Knalder du med emojis? - I datingland har emojis deres helt egen betydning. Her får du en guide til de syv hyppigste, og hvordan du bruger dem hv...

Giv din stemme

16 stemmer
3,5/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

36 JOB

Strategisk rådgiver – Corporate Communications

Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.