Teambuilding er tåbeligt tidsspilde

Teambuilding er drømmen om et magisk land, hvor nogle sjove lege kan føre til bedre samarbejde og effektivitet. Men det er ikke rigtigt. Så lad være med at hive dit team med til dyre og tidskrævende team-buildingdage. Fokusér i stedet på jeres daglige samarbejde. Det er her du finder svaret på, hvordan dit team bliver mere effektivt, bedre til at løse problemer og opnår et godt teamwork.
Gør det dig virkelig til en bedre medarbejder at gennemføre en forhindringsbane? Eller at bestige et bjerg? Eller at binde reb og bygge stillads? Teambuildingøvelser giver uden tvivl bedre relationer, men man bliver ikke nødvendigvis en bedre medarbejder af det. Foto: Lorado/Getty Images
Gør det dig virkelig til en bedre medarbejder at gennemføre en forhindringsbane? Eller at bestige et bjerg? Eller at binde reb og bygge stillads? Teambuildingøvelser giver uden tvivl bedre relationer, men man bliver ikke nødvendigvis en bedre medarbejder af det. Foto: Lorado/Getty Images
I årevis har eventfirmaer, coaches og ’eksperter’ med gyldne løsninger tjent kassen på virksomheders iver efter at skabe gode sociale relationer i teams og afdelinger. Det ene øjeblik bliver man hevet med på militærbane, og det næste øjeblik sidder man i saunagus sammen; så skal alle sejle kajak eller lave mad sammen eller sidde og svede i indianertelt. Det ene øjeblik skal man kaste med bolde, binde reb, bygge stilladser og det næste øjeblik klæde sig ud og rollespille eller komponere og synge en sang sammen. Og så videre. I det uendelige.
 
Men bliver man en bedre medarbejder? Bliver man et bedre team? Njaa. Ikke rigtigt. Man har det formentligt sjovt, og det gør for det meste noget godt ved relationerne i en mere venskabelig retning. Men bedre til sit arbejde bliver man ikke af at fjolle rundt.
 

Nej, du bliver ikke en bedre medarbejder, og du får ikke et bedre team af at løbe orienteringsløb på Amager Fælled eller lave jeres egen film eller opklare gåder i et escape room.

 
Teambuilding kan være fint og hyggeligt, men også et magisk land fuld af drømme, løsrevet fra hverdagen. Du bliver bare ikke en bedre medarbejder, og du får ikke et bedre team af at løbe orienteringsløb på Amager Fælled eller lave jeres egen film eller opklare gåder i et escape room. I får nok en umiddelbar følelse af fællesskab og fælles referenceramme. Men that’s it.
 
Langsigtet skal der i stedet en helt anden type fælles referenceramme til at skabe relationer og en kollektiv identitet. Teambuilding – forstået mere jordnært som opbygning af det gode samarbejde internt i et team – opstår ikke i flygtigt skabte relationer, men gennem tæt, dagligt samarbejde og relevant problemløsning.
 
Det tætte samarbejde i dagligdagen er formlen for succes
Et teams produktivitet og effektivitet er tæt forbundet til kvaliteten af det faste konkrete daglige samarbejde om specifikke opgaver, der skal løses. Vores egen længerevarende forskning i blandt andet projektteams i en international IT-virksomhed har vist, hvordan disse teams i deres daglige samarbejde bruger og samtidigt løbende skaber en form for ’medlemsviden’, som er særligt relevant for netop medlemmerne af det enkelte team.
 
Det gælder både viden om selve projektarbejdet, men også om praksisser og metoder, normer for adfærd og kommunikation internt i teamet samt viden om forventninger til roller, ansvar, opgaver og samarbejdspraksis.
 

Det interessante er, at det ikke er medarbejdere, der har været på teambuilding, og som burde kende hinanden godt og burde have gode relationer, der performer bedst i teams.
 

På baggrund af dybdegående studier baseret på observationer, interviews og videooptagelser af teams i både Danmark, USA og England kan vi konstatere, at teams som har tætte samarbejder og (flere) daglige interaktioner også opbygger rutiner og deler viden, som gør arbejdet mere effektivt og skaber relationer på tværs af teamet. Læs om studiet her.
 
Karakteristika ved højtydende teams
Det interessante er, at det ikke er medarbejdere, der har været på teambuilding, og som burde kende hinanden godt og burde have gode relationer, der performer bedst i teams. Vores studier peger fx på, at medarbejdere i samme organisation med få relevante interaktioner yder langt dårligere end medarbejdere fra helt forskellige organisationer, der dagligt skal løse problemer sammen.
 
Jo tættere teammedlemmerne er i hinandens arbejde, jo mere afhængige de er af hinanden, jo mere nødsagede er de til at kommunikere, vidensdele og opbygge en særlig medlemsviden, som gør, at de nemt og uproblematisk kan forstå hinanden i deres daglige kommunikation.
 
Vi ser følgende helt grundlæggende karakteristika ved højtydende teams:
 
  • Medlemsviden: At man har et ’fælles sprog’, dvs. man forstår (implicitte) referencer til viden om personer, aktiviteter, begivenheder, normer, professionelle praksisser mm. og dermed nemt og gnidningsfrit kan skabe en fælles forståelse.
     
  • Medlemskompetencer: At man hurtigt kan forstå hinandens problematikker, bruge de relevante redskaber, koordinere handlinger og løse lige præcis de problemer, der er relevante.
     
  • Refleksion: At man som team løbende reflekterer over egne handlinger, processer, praksisser og kommunikation og derved gør implicit viden eksplicit og kontinuerligt skaber mulighed for forbedring.
     
  • Ejerskab: At teamet anerkender både et fælles og et personligt ejerskab og ansvar over for teamets fælles mål og engagerer sig i samarbejdet om at nå dette – det ses som en fælles bedrift at nå målet.
     
  • Dialog: At man kommunikerer ofte og på forskellige måder, og alle kommer til orde, således at relevant viden og kompetencer sættes i spil, og alle oplever at være del af det fælles.
 
Og intet af dette kan skabes gennem en teambuildingdag alene.
 
Fra fluffy teambuilding til jordnær nærhed 
Teambuildingbureauer lover guld og grønne skove. Men dit team bliver ikke fantastisk af at tage på hyttetur. Det er fint at fulde den sammen og tale privat om villa, Volvo og vovse. Det er sjovt. Men det er magisk tænkning at tro, det fører til sublimt teamwork. Der er ingen smutvej.
 
Når teams kender hinanden, har psykologisk sikkerhed, har opbygget en form for delt viden og særlige specifikke medlemskompetencer og har et godt samarbejde opbygget over årene gennem konkret problemløsning, så kan vigtige fremskridt gøres.
 
Så fokusér på det daglige samarbejde som kilden til det gode, effektive team. Det er her, der skal investeres – og det er her, at der kan gives fuld valuta for pengene.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også