Den politiske våbenhvile slutter
Kampen om coronafortællingen er begyndt

"Statsministerens indledende øvelser i kampen om coronafortællingen er en klokkeklar indikation af, at den politiske våbenhvile nærmer sig sin afslutning". (Martin Sylvest/Ritzau Scanpix).

Skrevet af
De sidste uger har budt på adfærdsændrende krisekommunikation fra regeringen. Men i mandags tippede vægtskålen: Mette Frederiksen forbereder sig nu på håndteringen af det paradoks, den danske coronahåndtering risikerer at skabe. Hvis sundhedskrisen ikke bliver helt så slem som forventet, hvordan forsvarer vi så de økonomiske konsekvenser?
Hvis du har fulgt lidt med i statsministerens pressemøder de sidste uger – og det har de fleste af os vist – så var mandagens udgave lidt af et særafsnit.
 
Mette Frederiksen havde skruet ned for de nøgterne myndighedsanbefalinger og op for den politiske retorik.
 
Allerede indledningsvist fornemmede man stilskiftet: De retoriske greb lagde kimen til en tale af nytårskaliber, der bar mindre præg af neutral kriseformidling og mere præg af historiefortælling – politik, om man vil.
 
Kollektivets indtog
”Vi kæmper for hele vores samfundskontrakt. For det Danmark, vi er og vil være.” Sådan lød det fra statsministeren.
 
Lykkes det at holde overbelastningen for døren, så vil der givetvis være flere, der sætter spørgsmålstegn ved nødvendigheden med de barske forholdsreglert (Martin Sylvest/Ritzau Scanpix).
 
Og sammenlignet med Mette Frederiksens indlæg på pressemødet den 11. marts, hvor hun med mediernes ordvalg ”lukkede landet ned”, var der i mandagens tale mindre brug af ord som ’jeg’ og ’myndighederne’ og mere brug af ord som ’vi’, ’vores’ og ’sammen’.
 
Sat på spidsen lukkede ’myndighederne’ landet ned den 11. marts, mens Mette Frederiksen i mandags gjorde beslutningen kollektiv med ordene: ”I Danmark har vi valgt vores vej. Vi finder fælles løsninger på fælles problemer. Det har vi en lang tradition for at gøre.”
 
Mens retorikken de sidste uger har været præget af en regering med fokus på adfærdsændrende krisekommunikation, så er strategien nu suppleret med et ekstra spor. I takt med, at coronasituationen ser mere og mere positiv ud, intensiveres den politiske kamp om coronafortællingen nemlig også. Og her udfordres Mette Frederiksen af et vanskeligt og bizart paradoks.
 
Coronaparadokset
Succeskriteriet for Mette Frederiksens beslutning om at lukke Danmark ned er i sagens natur, at der sker mindst muligt med sygdomsudviklingen.
 
Jo fladere kurve, jo større succes. Udfordringen er imidlertid, at COVID-19 ikke blot har udløst en sundhedskrise, men også en økonomisk krise, som lige nu resulterer i arbejdsløshed, pressede virksomheder og ustabile aktiemarkeder.
 
Konsekvenser, som er langt mere mærkbare end en udebleven overbelastning af sundhedsvæsenet, der i sagens natur (heldigvis) ikke gør ondt.
 
Og her opstår paradokset. For lykkes det – hvad vi alle håber – at holde overbelastningen for døren, så vil der givetvis være flere, der sætter spørgsmålstegn ved, om det nu også var nødvendigt med de barske forholdsregler, der blev truffet.
 
"Statsministerens indledende øvelser i kampen om coronafortællingen er en klokkeklar indikation af, at den politiske våbenhvile nærmer sig sin afslutning"
 
”Vi kan ikke læse i en lærebog – hverken sundhedsfaglig eller økonomisk – hvad der er det rigtige at gøre. Vi kan ikke sætte to streger under,” sagde statsministeren i mandags.
 
Til gengæld kan vi sammenligne indsatser landene imellem. Og selvom Mette Frederiksen i sin tale nævnte spanske skøjtehaller, der blev brugt som lighuse, så vil det ikke være den spanske evaluering, der vil blive holdt op mod den danske.
 
Snarere vil der blive kigget over på den anden side af Øresund, hvor udfaldet af den langt mindre omfattende svenske tilgang sandsynligvis vil agere målestok for, om den flade kurve var de økonomiske omkostninger værd herhjemme.
 
Corona-lingoen er ikke farveblind 
Det er formentlig i lyset af dette paradoks, man skal forstå statsministerens tale i mandags. I den forbindelse er det værd at nævne, at de kritiske røster med al sandsynlighed ikke vil være ligeligt fordelt på det politiske spektrum.
 
En undersøgelse offentliggjort i sidste uge af Institut for Statskundskab på Københavns Universitet afslører, at omend der på tværs af tilhørsforhold til blå/rød blok er enighed om coronasituationens alvor, så er vægtningen af det sundhedsmæssige over for det økonomiske aspekt forskelligt afhængig af, om du støtter rød eller blå blok. 
 
 
Mens flere i blå blok er villige til at miste nogle ekstra liv, hvis det kan redde den danske økonomi, så mener majoriteten af rød blok nemlig, at målet bør være at minimere antallet af dødsfald uanset prisen. Eller som Mette Frederiksen formulerede det i mandags: ”Det vigtigste er, at færrest muligt dør af corona.”
 
Konturerne af en fortælling tegner sig: Regeringen slås for velfærdssamfundet, for dens grundlæggere og for det Danmark, vi kender.
 
”Vi kæmper for den generation, som lagde de første sten til vores velfærdssamfund. Og som nu står i forreste række, når sygdommen desværre kræver sine ofre.” Den hidtidige, nøgterne håndtering af coronakrisen udlægges nu (også) som et socialdemokratisk svendestykke.
 
Borgfreden varer ikke evigt
Statsministerens indledende øvelser i kampen om coronafortællingen er en klokkeklar indikation af, at den politiske våbenhvile nærmer sig sin afslutning.
 
Politiseringen af de flittigt benyttede begreber, der er vokset ud af coronakrisen, spreder sig allerede uden for Statsministeriet. På SF’s sociale medier blev ordet ’samfundssind’ så sent som i går koblet til aktionærudbytte og gyldne håndtryk i erhvervslivet.
 
 
Og efterhånden som vi nærmer os en mere normal tilstand i dansk politik, vil coronakrisen uden tvivl også afføde modfortællinger til den, statsministeren fremlægger. Især, hvis der for alvor åbenbarer sig sprækker i den danske håndtering, som kan skabe et spillerum for oppositionen.
 
Om coronakrisen og håndteringen af situationen er særligt skræddersyet til en socialdemokratisk statsministers verdenssyn, er vanskeligt at sige.
 
Men i mandags lykkedes det statsministeren og regeringen at skrive indledningen til et tydeligt socialdemokratisk narrativ for begivenhedernes gang til historiebøgerne.
 
De næste ugers udvikling her og i Sverige vil afgøre, om blækket får lov at tørre.
 

Relaterede artikler

Smittespredning er også et samfundsvidenskabeligt spørgsmål - Den måde, som COVID-19 har spredt sig på, viser, at smittefarlighed ikke kun er et biomedicinsk spørgsmål. Sociokulturel...
Coronakurven - Coronakurven er historien om, hvordan en kurve kunne sende en hel befolkning frivilligt i lockdown. Det grønne scenarie ...
Medierne er samfundets lim - En ny og reel sygdom udfordrer nu skærmslukkernes forretningsmodel. For coronakrisen viser om noget, at virtuel kommunik...
Hvad kan identitetspolitik lære os om coronakrisen? - Identitetspolitik og forsøgene på at mindske smitten handler begge om at ændre andres adfærd til det fælles bedste. Meg...
Hvordan går det i Italien? - Findes der et Italien uden kindkys, råb i gaden og og lyden af en espressomaskine? For en måned siden syntes dette som e...
'Vi skal stå sammen ved at holde afstand' - Aldrig har så mange statsleder sagt det samme til så mange mennesker på så kort tid. I tale efter tale, i nation efter n...
Adfærdserkendelser i lyset af corona - ”Hver eneste af os med vores opførsel og adfærd er med til at afgøre, hvornår vi kan åbne Danmark op.” Sådan sagde stats...
Sådan bruges adfærdsdesign i coronakampen - Håbløse virtuelle møder i privaten, paranoide indkøbsture, skænderier med partner og unger, håndvask ti gange dagligt, i...
Den digitale coronakrig er begyndt - Teknologi og digitale data bruges allerede i vid udstrækning i kampen mod corona. Smitteopsporing har fungeret i et tota...
5 spørgsmålsregler, Mette Frederiksen har brudt - Jeg havde ikke regnet med at bruge min aften på at transskribere statsministerens pressemøde. Men jeg havde heller ikke ...
Din coronareaktion afhænger af din personlighedstype - Mennesker handler og ser vidt forskelligt på hinanden under en pandemi, der kan ses som en undtagelsestilstand karakteri...
Coronakrisen kan enten smadre eller styrke dit brand - En virksomhed er i krise, når den står i en situation, som i alvorlig grad truer forretningen og omdømmet. Corona må sig...
Syv erfaringer om coronakrisehåndtering - Sådan håndterede Codan vidt forskellige regler og myndighedstiltag for +4.000 medarbejdere på tværs af Sverige, Norge og...
Partilederdebat: Stemningen var simpelthen lidt for hyggelig - Gårsdagens partilederdebat skulle have klargjort linjen. I stedet kørte Mette Frederiksen de andre rundt i manegen, i hv...
Mette får et stort 12-tal - Det er nu et år siden, Danmark fik en ny regering. Ergo tid til en kommunikativ årskarakter. Det bliver en fin karakter,...

Kommentarer

Få nyhedsbrev

43 JOB

Praktikant

Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Kursus

Adfærdspsykologi: Forstå din modtager og styrk din kommunikation

Kurset er udsolgt - tilmeld dig hvis du vil på venteliste

Se alle Bliv klogere

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.