Den erotiske kapitalist blev premierminister
Magtmand med erotisk kapital

Ligestilling. Dobbeltmoral. Sexchikane. Canadas nye premierminister, Justin Trudeau, trækker overskrifter (og mange billeder!) over hele verden, men mere som lækkermås end for hans politik. Det har både forarget og givet streetcred, men fænomenet er jo ikke spor nyt. Det nye er, at vi i dag kan sætte et akademisk begreb på det, vi alle ved, men som vi ikke må tale højt om: At erotisk kapital giver magt. Også hos mændene. Måske især hos mændene!
Vil du være rig? Elsket? Magtfuld? Så skal du i gang med at dyrke din erotiske kapital. Catherine Hakim, ophavskvinden til begrebet, provokerede en stor del af akademia, da hun lancerede det i 2009. Men hun vidste, hvad hun talte om, for hun havde sin forskning i orden. Og hendes konklusion er klar:
 
Folk, der har mere end gennemsnitligt meget erotisk kapital, har mere gennemslagskraft og er ofte anset for mere ærlige og kompetente. De har lettere ved at finde venner, få job, blive gift, og de tjener 15 procent mere end gennemsnittet.
 
Altså har man større mulighed for at blive rig, magtfuld og elsket ved at dyrke sin erotiske kapital. At Justin Trudeau gør det, skal man være meget naiv for ikke at gennemskue, men om han gør det lige så bevidst, som han beskyldes for at gøre det, er langt mere tvivlsomt.
 
Justin Trudeau leder mere tankerne hen på sex og kærlighed end på skolereformer og sikkerhedspolitik. Kilde: tumblr. 
 
For erotisk kapital handler langt fra kun om looks! Det handler om personlighed. Om at fremelske en særlig attraktiv en af slagsen, der gør dig elsket og tilvalgt og ikke mindst tilgivet.

Den attraktive personlighed
Den vestlige verdens samfundsstruktur er præget af en udtalt interaktion på alle planer og i alle retninger, og det gør vores relationer til hinanden langt vigtigere end vores officielle stillinger og status. Kun i en afgrænset tidsperiode kan man læne sig op ad sin formelle magt, fordi den er knyttet til de privilegier, der følger med, men på lang sigt er det ens egen personlighed, der ender med at skulle stå distancen.
 
Vores personlige eksponering er højnet, fordi rigtig mange job i dag er afhængige af menneskelig kontakt mere end af maskiner og systemer. Samtidig indgår vi i langt flere frie fællesskaber end før og har ovenikøbet taget den levevis til os i en næsten professionaliseret grad og kalder det i dag for ”netværk”.
 
Oven i det dyrker vi vores personlige frihed, hvilket giver os adgang til at være uafhængige af mennesker, som vi ikke ønsker at være koblet op på. Det er let at skifte job og til dels også social omgangskreds, så de personer, vi gerne vil have i vores liv, må også kunne tilbyde noget særligt.
 
Vi søger vores egen lykke, mere end vi er fokuserede på at gøre vores pligt, og lykkens vej går direkte gennem din evne til at være dig. Disse betingelser gør, at konkurrencen om at være ”den udvalgte” er hård, og derfor er den attraktive personlighed vigtigere end nogensinde før.
 
Dygtighed, skarphed uden humor, tung viden og erfaring er ikke nær så vigtigt. Tværtimod kan det blive en direkte hæmsko for ens popularitet, hvis det ikke bliver blødt op af denne attraktive personlighed. Og denne attraktive personlighed kan faktisk defineres i et enkelt begreb, nemlig erotisk kapital - der i politik har en helt særskilt høj værdi, selvom det er ufint at tale om!

Trudeau er dog langt fra den første førstemand, der har sin erotiske kapital på linje med sin politiske kapital i orden. John Kennedy og hans lækre sidekick Jacqueline havde så meget af det hver især og tilsammen, at de til stadighed står tilbage som det mytiske billede på amerikansk royalty.
 
John og Jacqueline Kennedy osede af erotisk kapital sammen. Kilde: Voxsartoria. 
 
De fik siden følgeskab af et andet præsidentpar, nemlig Ronald og Nancy Reagan, der også havde et vist mål af erotisk kapital. Men det er det nuværende præsidentpar, Barack og Michelle Obama, der for alvor når op på siden af ikoniske Kennedys.
 
Indimellem var der en enkeltstående Bill Clinton, der i høj grad trak på den erotiske kapitals tilgivende element, da han skulle beholde sin post i forlængelse af Monica-gate. Og mange tvivler på, at burmesiske Aung Sun Suu Kyi ville have fået samme bevågenhed, hvis hun havde været mindre smuk og mindre charmerende.
 
Barack og Michelle Obama er for alvor nået op på siden af ikoniske Kennedys. Sammen besidder de stor erotisk kapital. Kilde: Scanpix.
 
Justin og Justin
Men tilbage til Justin, der interessant nok deler navn med et andet canadisk superidol, nemlig sangstjernen Justin Bieber, der også dyrkes som sexsymbol af millioner af piger, nok mere end kvinder, over hele verden. Inden for sangverdenen forventes det eksplicit, at man trækker på sin erotiske kapital, og derfor er Bieber aldrig blevet klandret for at stille sig op og skille sig ud på sin fremtoning.
 
Men politik handler om forhandlinger af viden og er dermed en intellektuel øvelse, hvorfor udseendet bliver betragtet som et forstyrrende element, der ikke bør være en del af pakken. Men det virker. Amerikanerne – canadiernes irriterende storebror og dermed indirekte benchmarker - har nemlig aldrig før dyrket en canadisk premierminister på det niveau, som den nuværende – der i øvrigt vandt en meget overbevisende sejr den 19. oktober – og det har fået forargelsen frem hos flere kommentatorer. De mener, at han bliver udsat for en sexistisk adfærd, der trækker hans politiske troværdighed af ham. Faren er, at det eneste, man ender med at diskutere, er hans udseende og sexethed fremfor hans politiske visioner og resultater.
 
Erotisk kapital består af seks elementer, hvor skønhed og sexappeal er to af dem. Dem har Canadas nye premierminister, Justin Trudeau, til overmål – og når han samtidig stiller op i en velgørenhedsboksekamp (i 2012) og vinder den over en konservativ senator, der er sortbælte i karate, Patrick Brazeau, sprænger han rammerne for, hvad man kan forvente af en politisk leder. Kilde: Huffingtonpost.ca.
 
Og på den måde gør man det ved ham, som kvinder til alle tider har lidt under, nemlig at kastrere ham intellektuelt og derved fjerne al hans faglige troværdighed. Og man udsætter ham samtidig for en særlig dobbeltmoral, hvor man tror, at man er befriende frisindet og dyrker ligestillingen, fordi man hylder en mand for hans lækkerhed, mens det ville være helt utænkeligt at gøre det i samme omfang, hvis det nu havde været en kvinde, der havde været genstand for samme behandling.
 
Men de tager fejl. Uanset hvor sympatisk og politisk korrekt et synspunkt det end kan se ud til at være, er sandheden langt mere nuanceret end dette.

Økonomisk, kulturel, social og nu også erotisk kapital
Den anerkendte britiske sociolog Catherine Hakim er naturligvis inspireret af den franske sociolog Pierre Bourdieus kapitalbegreb, der gav os økonomisk, kulturel og social kapital som forståelsesrammer for samfundsmæssig status. Ifølge hende har erotisk kapital seks særlige elementer, der hver især er vigtige at kunne benytte sig af i en tid og et samfund, hvor vores kultur bliver mere og mere seksualiseret og visuelt orienteret gennem det enorme hav af medier og (visuelle) budskaber, som vi hver dag mødes af.
 
Skønhed og sexappeal er blevet lige så vigtige personlige kvalifikationer i vores eksplicit erotiske, liberale og moderne samfund som fx uddannelsesmæssige kvalifikationer. Erotisk kapital, der er en svært definerbar kombination af fysisk og social tiltrækningskraft, er nemlig ikke kun et stort aktiv, når det gælder det private liv og i ægteskabelig/forholdsmæssig sammenhæng. Det har også enorm betydning på arbejdsmarkedet, i medierne, politik, reklamer, sport, kunst og i dagligdags interaktioner og kontakter.
 
Og normalt har kvinder en langt større grad af erotisk kapital end mænd, fordi de traditionelt gennem historien har skullet arbejde meget mere med de sider af sig selv, der giver en høj erotisk kapital, for at overleve.

Erotisk kapital er kort sagt, at man er supergodt selskab og sørger for at skabe en sjov, interessant, produktiv, positiv og levende atmosfære omkring sig, der får alle til at yde deres bedste og have det godt. Sammen. Fordi man også er god til at skabe en åben atmosfære i gruppen. Og når døren lukkes, og man er alene i soveværelset – eller hvor man nu vælger at gøre det – er man også en skøn elsker, der får partneren til at nyde sex (endnu mere).
 
Naturligvis har lækkermåsen en kone, der matcher ham – og som har givet ham tre smukke, lækre børn af begge køn! Kilde: Scanpix.

Erotisk kapital handler derfor ikke om, at ”jeg er lækker”, men at ”vi er lækre sammen”! Både udenpå og indeni.

Erotisk kapital er imidlertid ikke en fast størrelse. Den kan nemlig opøves. Tænk blot på den forvandling, som vores allesammens Fru Fræk, alias Anne-Mette Fogh Rasmussen, undergik gennem sin deltagelse i Vild med dans! Erotisk kapital er nemlig ikke en fast størrelse, men kan trænes og dyrkes, og det giver klare resultater på den sociale bundlinje. Vi har set den samme forvandling hos mange andre, også blandt politikere, hvor bl.a. Villy Søvndal også var igennem et forvandlingsforløb, der medførte den såkaldte Villy-effekt. Til gengæld vil der være nogle, der mener, at det havde givet et helt andet stemmeresultat, hvis vores nuværende statsminister, Lars Løkke Rasmussen, havde haft langt mere erotisk kapital, end tilfældet er!
 
Nogle vil mene, at det havde givet et andet stemmeresultat, hvis vores nuværende statsminister, Lars Løkke Rasmussen, havde haft langt mere erotisk kapital, end tilfældet er! Kilde: Scanpix.

Provokerende begreb vaccinerer ikke mod uduelighed
Grunden til, at erotisk kapital har provokeret så mange i akademia, er, at det støder sammen med den antagelse, at en kvinde, der bruger sit udseende og sin seksualitet til at få større gennemslagskraft, ofte også taber seriøsitet og troværdighed og bliver mistænkeliggjort i sine opnåelser, mens en mand tiere får en højere social status og opnår mere sympati og beundring. Især blandt andre mænd.
 
Justin Trudeaus kone, Sophie Gregoire, er en kendt canadisk tv-vært og velgørenhedsværtinde. De har kendt hinanden, siden de var børn, men blev først gift i 2005. Personer med høj erotisk kapital har lettere ved at blive gift … og forblive gift! Kilde: Scanpix.
 
Hvilket Justin Trudeau netop er et lysende eksempel på. Sådan et eksempel kan vi også selv diske op med, og det kommer ovenikøbet direkte fra de kongelige rækker: Hvis vi forestiller os, at Dronning Margrethe havde ført sig frem som en klog babe, er det tvivlsomt, om hun havde opnået samme respekt for sin nytårstale og sin position, men at hendes søn, der trods alt er vores kommende konge, er blevet kåret til en af de mest sexede mænd i kongeriget, blandt andet fordi han har ført sig frem som frømand og triatlet, øger blot hans værdi og vores interesse.

Afslutningsvis er det værd at nævne, at erotisk kapital ikke er en vaccination mod uduelighed. Det kan godt være, at Justin Trudeau rider på en bølge af sympati og opmærksomhed lige nu, men hvis han viser sig at være en elendig premierminister og ikke kan løfte arven fra sin far, Pierre Trudeau, der var Canadas premierminister i 15 år, så kan han være nok så lækker og charmerende, men det vil ikke give ham et godt eftermæle. Måske snarere tværtimod …
 
--
 
De seks elementer af erotisk kapital ifølge Catherine Hakims afhandling i 'European Sociological Review':

Skønhed
Selvom det varierer gennem historien og fra kultur til kultur, er ting som symmetri og ren, glat hud altid populære. I vores kultur er fotogene træk, som store øjne og mund, og markerede ansigtstræk værdsatte.

Seksuel tiltrækningskraft
Det kan være noget helt andet end klassisk skønhed. Hvor skønhed overvejende handler om ansigtet, er seksuel tiltrækningskraft mest noget med en sexet krop. Men sexappeal kan også være personlighed og stil, en måde at være til stede på. Skal derfor i højere grad end skønhed opleves live eller på film, fordi det har med bevægelser, tale og adfærd at gøre.

Social tiltrækningskraft
Det er blandt andet elegance, charme og sociale færdigheder. Evnen til at få andre til at slappe af og have det godt og få dem til at ville lære dig at kende.

Livfuldhed
Et mix af veltrænethed og nærvær, social energi og godt humør. Typisk festens midtpunkt.

Fremtræden
Dette inkluderer tøjvalg, frisure, makeup, parfume etc. Folk, der er gode til disse ting, er mere attraktive.

Sex
Det drejer sig om seksuelle evner, energi, erotisk opfindsomhed, legelyst og alle de ting, der gør dig til en god sexpartner. Det er dog ikke det samme som at have en stor libido. Det eneste punkt, der sædvanligvis kun gælder i private snarere end sociale sammenhænge.
 

Relaterede artikler

Hvem tænder på nissepiger? - Både magasiner og butiksvinduer bugner af rødt undertøj, når julen nærmer sig. De ansvarlige må antage, at en vovet mark...
Sikker sexting for de nøgenstolte - Sexting er kommet for at blive. Rigtig mange sender vovede billeder eller pikante film til kærester og andre interessere...
Sådan scorer du dig en Office Daddy - Tidens tv-serier viser os, at unge kvinder ikke kommer nogen vegne uden en ældre mand. Så kvinde: Få dig en office daddy...
De strategiske sekunders mester - Less is more. Forberedelse ses som uautentisk. Og dagligt bombarderes vi med informationer. I sådan en verden bliver pau...
Kan du din seksuelle ABC? - Hvis hetero er rigssproget, må homoseksualitet og biseksualitet være de mest udbredte dialekter. Men hvad med alle de sm...
-

Kommentarer

Få nyhedsbrev

47 JOB

Kommunikatør

Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.