Coronakrisens største backseat drivers

Det store flertal er ramt af en slem forårsforelskelse i statsministeren, Socialdemokratiet og staten. Alle elsker Mette! Undtagen en meget bestemt gruppe af meningsdannere. Coronakrisens backseat drivers. Alle ved, hvem de er. Det er dem, der har siddet på bagsædet under hele corona og kloget sig på retningen. Her er de syv største corona-backseat drivers, der bare er pissetrætte af al det ‘vi-står-sammen-hver-for-sig’-pis.
En god regel er IKKE at kritisere sin efterfølger. Den regel følger Lars Løkke IKKE. Efter han er stoppet som statsminister, er han trådt ind i en ny roller som superkritisk corona-kommentator. En ny og evig kilde til bedrevidenhed, Christiansborg-fnidderfnadder og corona-bashing. Han er ikke alene, men kongen af en hær af corona-backseat drivers. Kig i fjernsynet, eller drej nakken. De er alle steder lige nu og kører rundt i Kommentator-danmark. Kilde: Getty Imag
En god regel er IKKE at kritisere sin efterfølger. Den regel følger Lars Løkke IKKE. Efter han er stoppet som statsminister, er han trådt ind i en ny roller som superkritisk corona-kommentator. En ny og evig kilde til bedrevidenhed, Christiansborg-fnidderfnadder og corona-bashing. Han er ikke alene, men kongen af en hær af corona-backseat drivers. Kig i fjernsynet, eller drej nakken. De er alle steder lige nu og kører rundt i Kommentator-danmark. Kilde: Getty Imag
Hvad er en backseat driver? 
 
Det er en, som altid har en bedre vej. En, som altid er bagklog og aldrig nogensinde tager fejl. En, som har en dyb disrespekt for djøfokratiet og enhver ekspert fra lægevidenskaben. En, som sætter en ære i at pisse på sin gamle arbejdsplads og efterfølger, fordi… ja, det var så meget bedre, dengang de selv sad ved rattet.
 
Og dem har vi haft mange af under corona. Men en række af dem har gjort sig ekstra fortjent til at blive nævnt. Og nu har de satme også fået medvind, fordi smittetrykket og antallet af indlagte er faldet.
 
1. Dig selv
If you can’t spot the fucker, you are the fucker. Hver gang du peger fingre af Brostrøm og Mølbak, peger tre fingre på dig. Du føler pludselig, du burde sidde i bestyrelsen for WHO-epidemiologi og hyperkeynesiansk finanspolitik og har som Krugman en nobelpris i international handel.
 
For slet ikke at tale om din dybe viden om detailhandlen og restaurantbranchen, hvilken burde give dig en fast plads i Horestas analyseafdeling.
 
Du er sjovt nok ikke professor i virologi, men det er pisseligegyldigt, for hvor svært kan det være? Du har jo læst en lang artikel i Weekendavisen. Her læste du om den nyeste teststrategi fra Sydkorea og Taiwan, og du har derfor ret til at mene hvad som helst. Eller i hvert fald ret til at mene, at du ved bedre.
 
Ligesom Henrik Qvortrup er du jo utrolig klog.
 
2. Lars Løkke
Hans blog på B.T. Behøver vi skrive mere? En konstant kritisk røst i baggrunden. Den største fritidsepidemiolog af alle. Den tidligere statsminister tog sutten ud af hele oppositionen, da han i en lang periode var den eneste, der reelt satte spørgsmålstegn ved regeringens linje.
 
En uge skrev han:
 
“Jeg er ikke sikker på, vi følger den rigtige strategi”. Den næste uge var han ikke i tvivl: “[...] det er en forkerte retning.”
 
 
Lars Løkke har haft en totalt irriterende backseat driver-position. Som tidligere statsminister kan han nemlig altid trække på sin tid på forsædet. Han har rent faktisk siddet ved rattet. Og netop derfor er han den værste. For alle ved, at den mest irriterende backseat driver er en tidligere front-seat driver.
 
3. Else Smith – Sundhedsstyrelsen versus grevinden af Monte Christo
Den hornbrillebeklædte hævner blev fyret fra Sundhedsstyrelsen. Senere blev hun fyret fra Amager Hospital. Som en slags grevinde af Monte Christo søger hun nu hævn på sin gamle arbejdsplads og sundhedssystemet.
 
Billede: Hvidovre Hospital
 
Halvt som ekspertkilde og halvt i hævn trash-talker hun sin efterfølger Søren Brostrøm, Statens Serum Institut og regeringen. Som hun sagde, efter landet lukkede: “Det er godt nok krasse midler og kras lovgivning sygdommens alvor taget i betragtning. Det er jo ikke ebola.”
 
At tale dårligt om Søren og SST er hendes demokratiske pligt. I egen selvforståelse er hun helten og den sunde fornuft, som slet ikke er stiktosset over den fyring. Overhovedet. Hun ser sig nemlig som en vigtig kritisk stemme i den offentlige coronadebat. Ikke mindst, fordi hun som samfundsmediciner er mere sociolog end epidemiolog.
 
Har hun ret? Mere bitter end kritisk? Det afhænger, om du tror på Mølbak/Brostrøm ved rattet eller kigger på bagsædet efter svar og retning.
 
4. Vibeke Manniche
“Jeg har fået ret. For hver dag, der er gået, har jeg fået bekræftet min lægefaglige vurdering. Det er jo en ringe trøst, at jeg har fået ret, men man skulle have lyttet til mig fra starten.”
 
Billede: vibekemanniche.dk
 
Vibeke Manniche har som en gruppe af andre læger brugt sin faglige baggrund til offentligt at kritisere. Og det er der jo ikke i sig selv noget galt med.
 
Det, der gør Vibeke Manniche til en ekstra stor backseat driver, er hendes tid som redaktør på netdoktor.dk og sundhed.dk.
 
Det er så fint at mene, at staten overreagerer. Men, hvis man har været redaktør på netdoktor.dk, sundhedens Ekstra Bladet, skal man måske være lidt mere påpasselig med at opfordre til mådehold og ro.
 
5. Asger Aamund
Aamund elsker Trump og hader flygtninge. Platformen er derfor 1:1 trumpiansk i sin ‘kuren er værre end sygdommen’. Ja, måske endnu mere præcist: Kuren er sygdommen.
 
Billede: asgeraamund.dk. 
 
Som en af erhvervslivets gamle hanelefanter har han været åndelig leder af pro business se-nu-at-få-åbnet-samfundet-bevægelsen. Han maler med den store pensel og virker bedste som en tv-soundbite.
 
Hans pondus og platform er, at han ved, hvordan man tjener penge. Ergo, vi skal til at tjene nogle penge igen. Intro Asger.
 
6. CEPOS
Danmark, udover København for some reason, er ved at åbne helt. Det store spørgsmål er så, hvordan og hvem vi skal prioritere.
 
 
Og vi skal da lige love for, at det er noget, CEPOS har haft en mening om. Knap så sympatisk har CEPOS fra start valgt at stille sig bag det borgerlige slagord: Hvor skal pengene komme fra? Prisen for et coronaliv har simpelthen været for høj.
 
“Staten er nødt til at gøre menneskeliv op i kroner og øre.” Sådan har CEPOS advokeret fra coronadag 1.
 
Mens Mette Frederiksen, som den ægte socialdemokrat, hun er, undgik at sætte et prisskilt på et menneskeliv, var CEPOS i fuld gang med at regne et menneskes værdi ud. Hver gang en del af samfundet lukkede for at inddæmme smitten, stod CEPOS i baggrunden og forklarede os, hvor meget din bedstefar var værd i kroner og øre.
 
7. Sverige og Anders Tegnell
Hver gang, der er truffet en beslutninig i Danmark, er der truffet en anden i Sverige. Og det har, mildt sagt, været pisseirriterende. De har fungeret som den bedrevidende storebror/nabo, der konstant har sat spørgsmålstegn ved vores beslutninger.
 
Billede: (Anders Wiklund/TT/Ritzau Scanpix)
 
I starten var der bred enighed om, at de var bindegale. Men som tiden skred frem, var der flere og flere, der argumenterede for, at svenskerne måske alligevel havde fat i den lange ende. De sad trods alt på café, mens vi sad derhjemme.
 
Men gudhjælpemig om vindene ikke er vendt igen. Tegnell og Löfven er i modvind med stiv kuling. Mens danskerne trygt demonstrerer 15.000 af gangen, stiger smittetallet voldsomt på den anden side af Øresund. Og for lige at sparke til dem, mens de ligger ned, har vi sammen med Norge valgt at holde grænsen lukket.
 
I den knap så sympatiske coronalandskamp, der er udviklet mellem Danmark og Sverige, fører vi altså 2-1.

 
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også