De vigtigste trends og en guide til mobilvideo
Sådan vinder din virksomhed med mobilvideo

Hvilke nye mediemodeller og konstellationer af produkter, services og indhold opstår ud af content marketing-bølgen? Din virksomhed kan lige så godt være blandt dem, der tager solidt kanal- og emneejerskab. Her kan visuelt, levende indhold og mobilvideo hjælpe jer. Hvis det giver mening for jeres forretning.

Mobilvideo er blevet hver mands eje. Mediet er brugervenligt, engagerende, tidens store content-vinder og en favorit blandt unge. For din virksomhed kan mobilvideo derfor bygge kommunikationsbro til fremtiden. Læs med her, og få indsigt i de vigtigste trends og en guide til, hvordan du kan anvende mobilvideo i jeres kommunikation og marketing.
Unboxing-videoen fra Unisport WebTV af drengen, der fik nye Messi-sko af sin far, ramte os i hjertekulen. Living On A Dime.com-videoen var finurlig nok til at skabe viral interesse for, hvordan vi folder et stræklagen til at fylde mindst muligt. Nu sluger du nok også YouTube-videoer med madopskrifter, DIY-inspiration til kreative projekter, instruktionsvideoer til dine digitale enheder og reportagevideoer fra favoritevents og steder, du interesserer dig for.
 
Ellers burde du gøre det! For digitale tekstmure og umulige, halvdårligt formidlede, teksttunge vejledninger har du mødt så mange gange, at du ikke orker én til. Video – og især mobilvideo – har en sjælden evne til at nå dig hurtigt og engagerende med overbevisning og en ekstrem effektivisering af kommunikationen, kogt ned i et kort, men indholdsmættet, levende format.
 
Som indholdsproducent er mobilvideo endda ofte mere økonomisk at producere end tekst med illustrationer, grafik eller fotos. Video når bedre og længere ud end andre indholdsformater, nu da platforme, udbydere af sociale medier og brugere favoriserer video.
 
I 2017 vil ca. 70% af al internettrafik bestå af video. Blandt brugerne ser 65% en video mere end ¾ til ende. Halvdelen af alle marketingfolk nævner video som den form for indhold, der bedst kan skabe Return On Investment, når de er spurgt (kilde: Cisco og brainshark).
 
What's not to like?
 
Det skulle da lige være, at du ikke finder tanken om at bruge mobilvideo i jeres kommunikation og marketing nem, hvis I skal have et godt nok resultat; at I ikke er kommet i gang, og at du ikke ved, hvor I skal begynde eller finde ressourcerne i organisationerne.
 
Her får du de 6 tendenser, der dominerer i mobilvideo-billedet lige nu, og en intro-guide til jeres egen implementering. Så kan det (næsten) ikke slå fejl. 
 
Professionel mobilvideo: 1, 2, 3, 4, 5, 6, nu!

1. Mobilvideo bringer os helt tæt på
Mobilvideokameraet er mindre intimiderende end traditionelle kameraer, og vi har det altid ved hånden. Derfor kan mobilvideo mindske afstanden mellem organisationen og målgrupperne, foruden at være et medie, der kan kommunikere backstage eksternt. Præcis som vi kender det fra sociale medier. Se 6:17 min. inde i #SCW16 videoen om mobilvideo.
 
Ved at bruge denne tendens kan du rapportere fra begivenheder, der er svært tilgængelige – ligesom Metroselskabet inviterede os med under jorden ved tunnelgennembruddet ved Nørreport. Eller som Det Kongelige Teater gjorde på Instagram under prøverne til King Lear, i bedste ”fraklip”-stil. 
 
Skuespiller Thue Ersted Rasmussen lagde hovede til King Lear-parykkerne på Det Kgl. Teaters Instagram-profil og bragte os tæt på og bagom iscenesættelsen.
 
Fordi mobilvideokameraet tilbyder både en optimal størrelse og en god kvalitet, har mobilvideo taget skridtet fra pixelerede hjemmevideoer til at blive anvendt i professionel filmproduktion, hvor særlige forhold kalder på behovet for et mindre, mobilt kamera. Denne imponerende reklamefilm fra Bentley, der er skudt med iPhones, illustrerer meget godt, at det ikke er på den tekniske side, der mangler noget i forhold til at vælge at bruge mobilvideo fremfor andre kameratyper for et godt resultat.
 
Teknologien fejler intet: I 'Intelligent Details' tager Bentley Motors os med på road trip til New York med Luc Donckerwolke, Director of Design, og SangYup Lee, Head of Exterior Design, i en reklamefilm i dokumentaristisk stil, skudt med iPhones.
 
2. Grib (og del) øjeblikket
Mobilvideo kan tilføre community-tanken nye dimensioner. Med mobilvideo - og i særdeleshed live stream - er det muligt at fange de særlige øjeblikke på tværs af rum og tid – gennem engagerende billeder og lyd, der river dig mere med, end det meste tekst kan.
Se 8:18 min. inde i #SCW16 videoen om mobilvideo.

En tese er, at video og live-video bliver en legitim samværsform, privat og professionelt, på lige fod med ikke-medieret samvær. Vi kender det allerede fra videomøder, og udviklingen går kun hurtigere. Derudover er mobilen efterhånden kendt som "first screen" og den enhed, vi ofte ser onlinevideo på. En undersøgelse fra Google viser, at 98% af de amerikanske millenials dagligt bruger deres smartphones til at se videoindhold på. Se dét er en udvikling, der er til at tage og føle på. 
 
Herhjemme bruger ca. 70% af de 15-årige mere end to timer daglig foran en skærm, beretter professor Pernille Due i Information. Og kun 7% af de 15-årige danske piger og 13% af de 15-årige drenge tilbringer hyppigt fysisk tid sammen med vennerne efter skole – i modsætning til i slut-1980’erne, hvor 80% af børn og unge var sammen med venner hver dag efter skole.
 
Mobilvideo leverer Visual Proof! Inviter verden indenfor til særlige events, product-launches og unikke vinkler på begivenhederne. Red Bull gør til deres Cliff Diving-event. Thought leaders som New York Times og Mark Zuckerberg gør det på Facebook. Specialister og undervisere gør det i webinars. Og politikere og ledere gør det, hvor det dokumenterer deres engagement og tilstedeværelse. Som i disse mobilvideoer fra Landbrug & Fødevarer med formand Martin Merrild til demonstration i Bruxelles, eller statsminister Lars Løkke Rasmussen på delegeretmøde
 
18. juni 2016 forvandlede Red Bull og 14 af verdens bedste udspringere igen Københavns Opera til et udspringstårn.
 
Google er udkommet med en guide til, hvordan omstillingen til i øget grad at satse på micro-moments og mobilvideoindhold kan ske - som du også kan indtænke som en del af at gøre indholdet i jeres content marketing-indsats mere snackable
 

 
3. Få verden til at tale om jer
Udnyt mobilvideo til at skabe et levende brand. Det bliver mere og mere udtalt, at I ikke selv skal kommunikere om jeres virksomheds eller produkters fortræffeligheder – det skal jeres ambassadører, fans, kunder og brugere, og det kan I få til at ske med mobilvideo. Se 9:54 min. inde i #SCW16 videoen om mobilvideo.

En særlig gevinst at høste ved mobilvideo er brugervenligheden, hvormed I kan skabe ambassadører anywhere. De fleste myndige har en smartphone. Hvis du skaber rammerne, de kan producere og distribuere indenfor, med set-up af et filter til basal kvalitetssikring og et motiv for at deltage, kan du skabe nogle af de mest oprigtigt engagerende kampagner og fællesskaber. Se fx Loewe-kampagnen og Faxe Kondi-kampagnen.
 
Co-creation: En bid af Loewes kampagne fuld af gode idéer til hjemmet, skabt af brugerne. 
 
4. Byg bro til de nye generationer
Prøv at forestille dig, at du ikke kendte verden før internettet, sociale medier og mobile kameraenheder. Det er præmissen, jeres virksomhed i fremtiden skal agere ud fra, hvis I vil forbinde jer med de nye generationer uden at blive sendt til tælling som en dinosaur. Se 11:45 min. inde i #SCW16 videoen om mobilvideo.
 
Det kan være svært at forlige sig med, hvad de unge vil have, når vi er vokset op med en forventning om tårnhøj teknisk kvalitet i filmmediet, en elitær professionalisering af, hvordan levende billeder anvendes, og en ambition som brand-ansvarlig om at køre en snorlige stil i alt distribueret indhold.
 
Ikke desto mindre er mange unge i dag kompetente digitale producenter og brugere, der ikke gider din traditionelle kommunikation og reklame. De vil lyttes til og have taletid, fordi de i stigende grad mestrer de digitale medier og kan publicere sig selv. Vi skal som brand- og kommunikationsansvarlige vænne os til, at æstetikken, der tiltaler de unge, ikke nødvendigvis er den samme, der tiltaler os. Et eksempel er al den video, der med succes bliver konsumeret på Snapchat – for eksempel når TV 2 og Rasmus Tantholdt delte klip fra "baglokalet" under mediedækningen af hændelser i verdens brændpunkter.
 
 
Hvis du og organisationen investerer i mobilvideo nu, udvikler I kapaciteten til at nå de næste generationer af såvel forbrugere som medarbejdere.
 
5. De sociale og mobile medier vil have mobilvideo
Video brænder igennem online. Mobilvideo har iboende fordele ved både at være optimeret til distribution i sociale kanaler, der oftest favoriserer videoindholdet – og optimeret til at blive set på mobilen. Se 14:15 min. inde i #SCW16 videoen om mobilvideo.
 
Det vil derfor være dumt ikke at høste fordelene ved, at mobilvideo hitter, når din virksomhed skal dele indhold på et socialt medie - men også når den intenderede modtager i den anden ende skal konsumere indholdet, hvor mobilen er populær og forberedt til ubesværet at vise video.
 
6. Tag ejerskab over kanalerne
YouTube, Vimeo, 23, Periscope, Snapchat, Instagram, Facebook Live – alle er dedikerede eller velegnede tjenester til video, hvor du kan tage kanalejerskab og derigennem også muligt emneejerskab i bedste Ted.com-stil. Se 17 min. inde i #SCW16 videoen om mobilvideo.

Anna & Clara gør det med deres DIY-kanal fuld af inspiration - som marketing, der kan bruges til noget af kunderne.
 
Aarstiderne har længe været kendt for at gøre tilsvarende med Madbio. En række virksomheder med mere videnstunge eller tekniske produkter gør det, som Telia og dele af sundhedsvæsenet. Mindre kan også gøre det; som når de unge youtubere sender serier af make-up-tutorials på deres egne kanaler eller madlavningsprogrammer som Rasmus Brohave eller Julie Zangenbergs 'Supermad' som seneste skud på stammen.
 
 
Vi ved alle, at medielandskabet, strukturen og relationerne mellem udbyderne samt forretningsmodellerne er under forandring. Det interessante er nu, hvilke nye mediemodeller og konstellationer af produkter, services og indhold, som opstår, også ud af content marketing-bølgen. Din virksomhed kan lige så godt være blandt dem, der tager solidt kanal- og emneejerskab. Her kan visuelt, levende indhold og mobilvideo hjælpe jer. Hvis det giver mening for jeres forretning.
 
Sådan kommer du og organisationen videre med mobilvideo
Du eller dit team kan hurtigt komme i gang med at anvende mobilvideo i kommunikationen. Se 19:14 min. inde i #SCW16 videoen om mobilvideo. Der findes et hav af tutorials og guides på nettet. Se også samlingen nederst i artiklen her.
 
Fra pilot til permanent: Find genren, skab konceptet og lær gennem erfaring
Få inspiration i denne matrix over mobilvideoformater, I kan give jer i kast med. Matrixen er ikke udtømmende, men indfanger et bredt spænd af koncepter, I kan arbejde med:
 
Matrix'en er ikke udtømmende, men dækker et bredt spektrum af formater og genrer inden for mobilvideo, du kan arbejde med.
 
Ved at satse på et par få, gode idéer, lægge jer nogenlunde fast på en visuel stil og etablere en klar ramme internt for projektet og det mulige indhold, så I ikke skal gennem benspænd af tunge godkendelsesprocesser, kan I hurtigere komme ud over rampen med det friske mobilvideoindhold, som er velegnet til sociale medier.

Uden opbakning i organisationen – ingen succes
Et professionelt udtryk kræver dedikation og øvelse, trods det brugervenlige format. Skab ledelsesopbakning, for at I kan afsætte ressourcerne til det. Ansku mobilvideo som en indsats, der kan skabe bedre resultater i kommunikationen og markedsføringen – og med tiden afløse andre indsatser og opgaver. Skab tilslutning til pilotprojekterne, afrapporter resultater, og uddan videoambassadører.

God lyd – eller ingen lyd – er essentiel for et godt resultat
Hvis lyden er ringe, ødelægger det oplevelsen mere end en svingende billedkvalitet.  Med undtagelse af tendensen, sociale medier afføder, hvor vi ser video i det offentlige rum – uden lyd på. Tendensen hedder 'Safe for Work'.

Som hovedregel er det godt, hvis du udformer dit videokoncept og formidlingen, så videoen kan fungere uden lyd, for eksempel med tekstning og hjælpetekster. Invester i en mikrofon, gerne med vindhætte, især hvis du skal optage udendørs. Den kan købes for 300-400 kr. I en nødsituation kan du også anvende mikrofonen fra et headset.
 
Det sikre skud er horisontal uden panorering
Optag som hovedregel horisontalt. De fleste redigeringsprogrammer er udviklet til horisontale optagelser. Du spilder en hel del ”real estate” ved at optage vertikalt. Men den vertikale tendens er ved at vinde frem, da vi er vant til at holde telefonen sådan, og det matcher for eksempel formaterne på Twitter og Instagram. Nye idéer til at bruge det overskydende sorte felter i vertikale optagelser er også undervejs.
 
Little Caesars: 'Tap the Bacon Pizza' - nye, kreative idéer til at anvende real estate i vertikal video opstår. De behøver ikke kun at blive fyldt med tomme kalorier.
 
Rystede billeder kan du undgå med et stativ. De kan købes for helt ned til 100 kr. Billeder i bevægelse kan du skabe med et stativ på et papir, du trækker roligt. De færreste er rolige nok på hånden til at gøre det samme håndholdt.
 
Læg en skudsikker plan
Før I går i gang, så sørg for at lægge en skråsikker skudplan. Hav tjek på den rette location. Tænk over, at alle elementer, der indgår i videoen, bidrager til fortællingen og budskabet. Det gælder baggrunden, interiøret, lyset, vinkler og positurer - og helt ned til enhver ansigtsmimik. Vær bevidst om alt, hvad der indgår i videoen, og læg en skudplan på forhånd, også med rigeligt af dækbilleder, som I kan opbygge et kartotek af, efterhånden som I mobilfilmer mere. Undgå modlys, sørg for den rette atmosfære og medvirkende, der egner sig til at agere på video.

Fordi et billede siger mere end 1000 ord, er det ikke nødvendigvis ordene, men i lige så høj grad måden, de leveres på, der vil gøre forskellen på, om videoen er god og opfylder sit mål eller ej. Optag så vidt muligt flere ”takes” af det, du vil filme – og se den store forskel mellem optagelserne.
 
Giv dit startbillede og slutbillede ekstra kærlighed
Mobilvideoens coverbillede og første scene skal fænge. Sørg for at det fx. er sjovt, flot, ikonisk, skævt, provokerende, overraskende eller skaber nysgerrighed. Outro'en og slutbilledet skal indeholde payoff'et og invitere til den ønskede handling eller konvertering.

Tutorials og andre guides:
Sådan optager og redigerer du med mobilvideo - inddelt i tre dele, af Lommefilm: 
'Miniguide til mobilvideo' af videokonsulent Henrik Isaksen fra Video2Net.
 
Videoguide med råd om 'God lyd til mobilvideo' af videokonsulent Henrik Isaksen fra Video2Net.
 
 
 
 
Micromoments - Google leverer mobilvideo-guiden, der placerer din virksomhed i førerfeltet. 
 
 
 

Relaterede artikler

Studerende: vi er en flok Facebook-narkomaner - Ungdommen er afhængige af sociale medier. Tag selv et kig på Dansk Sprognævns definitionen af afhængighed: “det at være ...
Game of livestreams: Meerkat vs. Periscope - Livestreaming af video via telefonen har fået tweetosfæren til at eksplodere. De to hotteste apps lige nu er Twitters eg...
Snip snap-marketing-chat - Halvdelen af alle danskere mellem 12 og 29 år bruger Snapchat dagligt. Snapchat er dermed et oplagt valg, hvis man som v...
Hvad fortæller dit nyhedsforbrug om dig? - Der er snart ingen ende på undersøgelser, tabeller og figurer, der kortlægger danskernes medieforbrug. Men vi får sjælde...
Fem gode grunde til at bruge video - Videomarketing mig her og videomarketing mig der. Du har hørt om det længe, men måske er du en af dem, der stadig undrer...
Generation Ztreet cred - Generation Z indtager arbejdspladserne om 2 år og er for alvor etableret om 12 i alle positioner. Hvordan kan du allered...
Hvordan bruger du virtual reality? - Mediernes nye it-kid er landet. Virtual reality er den fremtid, du nødig vil gå glip af. Så hop på toget med alle de and...
Er videohypen en myte? - Video går sin sejrsgang i medieverdenen. Hvis du ikke allerede er dus med videoen, er du alenlangt bagud, og de seje mil...
Her er mit fucked-up YouTube-liv - Hun blev mobbet, har haft en spiseforstyrrelse, været sammen med sociopatiske "fuck-boys" og tjent penge på at fortælle ...
Facebook Live - hvad er meningen? - Facebook Live. Alle taler om det. Få har set det. Ingen har prøvet det. Endnu. Hvad går Mark Zuckerbergs nye Facebook-sa...
Meeker - de vigtigste slides til k-folket - Mary Meeker. Internettets ukronede dronning. Hun kan fortælle dig alt om fremtidens digitale trends - og det gør hun i d...
Solidaritetsmemer - fælles front på sociale medier - Når verden bløder, græder eller råber – så råber vi med på de sociale medier. Vi poster et hashtag eller farver vores pr...
Sådan går du live med dit brand - Facebook gør det. YouTube gør det. Twitter gør det. Så hvorfor hopper du ikke bare med på bølgen af den nye digitale bra...
Det nye sort er video uden lyd med tekst - Video uden lyd er det nye sort, så derfor skal du tekste alle dine videoopslag, hvis du vil ud med dit budskab på FB. Fo...
Skal du ønske dig et par Snapchat-briller? - Snapchat overrasker os endnu en gang. Første overraskelse kom, da CEO Evan Spiegel valgte at ændre navnet fra Snapchat t...
Det er først film, når man mærker det i maven - Det kan være svært at lave corporate film, som folk udenfor firmaet gider at se. I denne artikel får du fem grundregler,...
Sprint: Løb dig til bedre idéer - Hvis Gud skabte jorden og mennesket på seks dage, kan et godt koncept vel også blive til på en arbejdsuge. Ny tilgang ti...
Game Over, PewDiePie - Disney og YouTube valgte i sidste uge at klippe alle bånd til deres og vor tids største online-celebrity PewDiePie. Den ...
Få mest muligt ud af onlinevideo - Vil du hjælpe dine kunder med at blive klogere på dine ydelser og produkter? Og ønsker du samtidig at fremstå som den dy...
Kortlæg din kunde - UX og CX bliver stadig større og vigtigere. Kunderne og brugerne er uomgængelige omdrejningspunkter i vores kommunikatio...
Opskriften på Facebook-superfans - Følelsen af at tilhøre et fællesskab er vigtig for 44 procent af danskerne. Samtidig siger 39 procent af danskerne, at d...
Hvornår har dine følgere sidst sagt, at de elsker dig? - Tre ud af fire unge danskere har den sidste uge brugt Snapchat, og så skulle man vel tro, at det væltede med brands, org...
Har smartphones ødelagt en hel generation? - Har smartphonen ødelagt en generations fornemmelse for nærhed, givet den opmærksomhedsforstyrrelser, Fear of Missing Out...
3387 k-folk vil se mere - Hvert år gennemfører den europæiske sammenslutning af k-chefer en gigantisk spørgeskemaundersøgelse af, hvad der er op o...
Sådan skaber du infografik til SoMe - Medieforbrugere orienterer sig i stigende grad mod de sociale medier, hvor kampen om deres opmærksomhed er benhård. Med ...
De falske er færdige på YouTube - Autenticitet, ærlighed og nærvær er de vigtigste ingredienser til succes på de sociale medier. Man kan ikke være falsk, ...
Det kommer til at gøre ondt i æstetikken - Det grimme, det lange og det autentiske kommer i højsædet, når der skal produceres video i 2018. Men det vigtigste er og...

Kommentarer

Få nyhedsbrev

50 JOB

Presse- og Kommunikationsrådgiver

Se alle job Indryk job

Job

Pressemedarbejder

Frist: 10. april

Praktikant

Frist: 16. april

Digital Redaktør

Frist: 19. april
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.