De bedste memes fra 2022
Året, der gik, i memes

Vi kårer årets solidaritetsmemes, årets valgmemes og mange flere.

Internettet bondede over post-COVID-19, og de mest populære memes var reaktioner på den vestlige verdens kollektive, mentale tilstand. Krig, kriser og bizarre skandaler som Elon Musks “move fast and break things” i realtid. Det var også året, hvor TikTok blev valgkampens boksering.

Årets meme-spektakel

Hvis ikke Elon Musk i forvejen var et meme, så blev han det i 2022. Verdens rigeste mand ville “redde” ytringsfriheden – det gik ikke så godt. Til gengæld er det gået ganske godt med meme-populariteten. Han gennemførte købet af Twitter den 27. oktober og meldte sin afgang som CEO efter knap to måneder. “You fucked up real good, kiddo,” skrev Nilay Patel, The Verge, dagen efter Musk overtog Twitter. Resten af historien kan måske bedst beskrives som show it don’t tell it-disruption, og hvad tilskuerne til Musks Twitter-spektakel oplevede var “move fast and break things” i realtid. Han fik én gang for alle slået fast, at den demokratiske samtale er under pres, når Silicon Valleys milliardærer får en hobby. Problemerne er ikke tech, men politik.
 
Milliardærer, der lufter deres ytringsfrihedskæledyr...
 
 
Musks første store produktopdatering skabte kaos, da Twitter blev oversvømmet af falske konti. Der gik sport i at parodiere “Twitter Blue”; falske konti med f.eks. medicinalvirksomheder, der annoncerede fri insulin, eller O.J. Simpson, der tilstod, og bananbrandet Chiquita, der meldte, at de havde væltet den brasilianske regering. Og så var der selvfølgelig Jesus. 

 

Årets meme for 2022 state of mind

Will Smiths berømte Oscar-slap blev meme-skabelon for 2022 – krisernes år. 
 
De globale aktier fik sig en nedtur, der smittede af på kryptovalutamarkedet. Det udløste en meme-storm, der kun lå stille i perioder for i slutningen af året at tage til, da Sam Bankman-Frieds krypto-imperium FTX gik konkurs

 

Årets valg-meme

2022 var året, hvor TikTok blev valgkampens boksering. Bizart, hvis man tænker bare lidt over, hvad platformen er som et medie. Men det gjorde de fleste politikere ikke. De dansede, battlede og bashede hinanden –  alt imens eksperter advarede, og den kinesiske virksomhed ByDance, der ejer TikTok, meldte til verdenspressen, at de ville skærpe forbud mod politiske kampagner på platformen. 

 

Post-COVID-19-memes

2021 afsluttede med smitterekord i Danmark – knap 15.000 nye coronatilfælde på et døgn. En ny variant, Omikron, satte i begyndelsen af året gang i meme-frygt for, hvordan pandemien ville udfolde sig. Med andre ord en frygt for 2022 som sæson tre af COVID-19-dramaet. 
 
Post-pandemi-memes, der handlede om heling, omsorg og selvomsorg, hittede. Et af de memes, der gik viralt,  var #getsomebodyelsetodoit.” Et klassisk 2022-meme, der ikke kun er et foto, men en visuel collage af lyd, video, tekst og en leg, der i dette tilfælde går ud på at mime ordene: “get somebody else to do it.”
 
#emotional damage aka traumer elsker selskab! blev også en 2022-klassiker. Et klip fra den kinesisk-irske influencer Steven, der udtaler ordene “emotional damage”, blev sammensat i forskellig kontekst. Et meme for post-social distancing og i det hele taget skildringer og reaktioner, der tog temperaturen på den generelle post-pandemistemning.
 
 

Årets solidaritetsmemes

Ruslands invasion af Ukraine fik verden til at holde vejret. Solidaritetsmemes og støttehashtags som #notowar #freeukraine #stopputin og #bestrongukraine var nogle af de støtteaktioner, der fyldt newsfeeds verden over, i kølvandet på, at den russiske præsident, Vladimir Putin, iværksatte en invasion af Ukraine. Memes blev også brugt som våben, og som svar på Putins nazismenarrativ delte Ukraines officielle Twitter-profil en karikatur af Hitler, der klapper Putin på kinden med teksten: "This is not a 'meme', but our and your reality right now". 
 
 
Putins hvide bord
 

Årets revolutionsmeme

Shervin Hajipour, hvis sang Baraye, oversat "på grund af", blev en hymne for de igangværende protester i Iran over den 22-årige Masha Aminis død i politiets varetægt.
Sangen blev et poetisk våben for de mange tavse stemmer i Iran og en vej til mainstream-medierne. Særligt da det britiske band Coldplay bragte sangen og budskabet med sig på scenen i Buenos Aires sammen med den iranske skuespillerinde og sanger Farahani. Til koncerten sagde Coldplays forsanger, Chris Martin, til publikum, at i Iran "kæmper unge kvinder og unge mennesker for deres frihed, for retten til at være sig selv".
 
Efter at have inviteret Farahani på scenen sagde han til fans: "I kender måske ikke denne sang, men vi er nødt til at give den alt, fordi vi vil sende den med kærlighed herfra til Iran."
 
I forbindelse med, at Taliban ved udgangen af året har forbudt kvinder at studere på universiteter i Afghanistan, er sangen, der indeholder en reference til det afghanske folk, også blevet delt på bl.a. Instagram.
 
 

Årets sportsmemes – It’s not fair

 
#itsnotfair trendede efter Cristiano Ronaldo hævdede, at han havde sidste berøring på Portugals åbningsmål mod Uruguay. Derudover var det i grove træk de storpolitiske kontroverser, beskyldninger om korruption, krænkelse af menneskerettigheder, der fyldte blandt de mange millioner #worldcup2022-videoer, der trendede på platforme som TikTok.
 

Årets bizarre celeb-memes 

Heard vs. Depp var “court TV” anno 2022, der gav os et navn til et ikke så nyt fænomen: “trial memes.” Memes har efterhånden overtaget sladderbladenes spalter, og i år var nogle af de kendte, der tiltrak særlig stor opmærksomhed, bl.a. Adam Levines “sext memes” og Kim Kardashians never ending privilegieblinde udsving. Denne gang ramte hun fælt forbi i et forsøg på karrierecoaching. 
 
Men fans gjorde ikke kun grin med, de hylede også superstjernerne. Ushers “Watch this..”-meme er blevet udråbt til at være et 2022 favorit-meme. Helt sikkert et meme, hvor man skal være med til festen for at kunne forstå det. I forbindelse med fejringen af Black Music Month optrådte den amerikanske R&B-musiker Usher i den seneste udgave af NPR’s Tiny Desk Concert-serie. Under optagelserne bryder både han og publikum ud i latter, da han hoppende og med håndtegn hvisker: "Watch this ." 
Fyld selv flere 2022 meme-klassikere på…

Relaterede artikler

Hvad er værd at mene om audio memes? - TikTok er et særligt genrefællesskab med en række kulturelle fænomener, der kan være svære at forstå. Grundreglen er, at...
Loab – AI-kunstens første spøgelse? - Loab: AI-kunst fra helvede? Her gik vi og troede, at Midjourney og DALL•E kun kunne lave lækre billeder i vores lige så ...
Er en klippe-klistre-app det næste TikTok? - Pinterest bejler til Gen Z med sin nye only-invite-platform, der skal gøre for design, hvad TikTok gjorde for video-edit...
#WeAreNAFO – Den internationale Twitter-hær - North Atlantic Fella Association – eller NAFO – er blevet en væsentlig aktør i informationskrigen. Men hvem er de? Hvad ...
VM i memes - Fra fake fans, awkward Budweiser, One Love-gate til #BoycottQatar2022... VM er i gang. Det dyreste og måske mest memede ...
Aben, der blev skyllet ud i toilettet og fodret kokain... - 2022 var et vildt år. Et vildt år kræver sine vilde overskrifter. Nogle af de vildeste er også de sjoveste. De mest komi...
ChatGPT er en hån mod at være Nick Cave - På Nick Caves Q&A-blog The Red Hand Files kan man i denne uge læse hans reaktion på en sang, som AI’en ChatGPT har skrev...
Veloplagt men indadvendt tale fra Biden - Præsidentens årlige tale til nationen er et politisk og kommunikativt fikspunkt. Et ritual, men samtidig et pejlemærke f...

Kommentarer

Få nyhedsbrev

41 JOB

Kommunikationsrådgiver

Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.