Lundbeck inkluderer højdepunkter om selskabets resultater for bæredygtighed i årsrapporten.
6. Fokus på medarbejdere og kultur
Mange virksomheder kæmper for at tiltrække højtkvalificerede medarbejdere, og årsrapporterne har i de senere år indtaget en vigtig position som et værktøj til employer branding. Som sådan kommunikerer mange årsrapporter, hvordan virksomheder udvikler medarbejderrelationer og opbygger virksomhedskultur. I forbindelse med COVID-19 har denne tendens været særligt eksplicit, da pandemien påvirkede virksomheders organisering, måder at arbejde og samarbejde på samt ledelsens rolle.
Dette felt omfatter også formidling af mål, tiltag og resultater fra en række standardiserede analyser og evalueringer af ledelse/medarbejder-relationer og medarbejdertilfredshed. Der er plads til forbedringer fra de fleste virksomheder på dette område, men inspirerende eksempler kan findes hos Chr. Hansen, ISS, Pandora, Royal Unibrew og Vestas.
7. Trends i markedet, branchen og samfundet
Ingen virksomhed er en ø, og virksomheder og brands er meget påvirkede af omverdenen. De er påvirkede af politiske og økonomiske ændringer forårsaget af begivenheder som COVID-19 og krigen i Ukraine, og de påvirkes eller endda styres af meta- og makrotrends i verden, regioner, samfund, markeder, industrier eller hos kunder og forbrugergrupper. Virksomhedernes formål, strategi og drift kan ikke forklares alene ved at beskrive interne processer, beslutninger og resultater.
Når det tages i betragtning, er det tankevækkende at se, at kun få virksomheder gør sig umage med at beskrive de større tendenser, der påvirker deres virksomhed – eller som de påvirker gennem deres virke. Et par eksempler er givet af Pandora, som beskriver sit svar på tendenser som datadrevet personalisering, e-commerce og bæredygtighed, og af Netcompany, som angiver Platforms, Govtech, Composable Enterprise og Data Ethics som væsentlige tendenser, der påvirker virksomheden.
Netcompany definerer fire væsentlige trends, som påvirker virksomhedens strategi og drift.
8. Øget brug af infografiske virkemidler
Årsrapportens visuelle fremtoning bidrager i høj grad til læseoplevelsen og til virksomhedens corporate branding. Men brugen af fotos, infografik, illustrationer, symboler og ikoner er også en integreret del af indholdet og formidlingen af strategi, værdiskabelse og resultater.
For nogle år tilbage resulterede det såkaldte ”cutting clutter”-regime i et tilbageslag for den grafiske udformning af årsrapporter. Men ser man på de danske virksomheders årsrapporter i dag, synes de dage for længst at være forbi. Alle store virksomheder bruger mange kræfter på at lave en årsrapport, der både er tiltalende, fungerer som brandingværktøj og bidrager til at udfolde virksomhedens kernefortælling. Gode eksempler på rapporter, der anvender en bred palet af designelementer, finder man hos A.P. Møller - Maersk, Carlsberg, Chr. Hansen, DSV, Novozymes, Lundbeck og Vestas.
9. På vej mod format 16:9 – men meget få onlinerapporter
Mange virksomheder har valgt ikke at trykke årsrapporten og distribuere den som et fysisk dokument til deres interessenter, da de fleste interessenter alligevel læser rapporten online. Med det in mente har tendensen de seneste år været at designe og udgive årsrapporten i et horisontalt format, der matcher det horisontale format på de fleste desktops. Mange er endda gået hele vejen ved at designe i 16:9-format, som er det almindelige format for skærmlæsning.
Det er ret overraskende at erfare, at kun få virksomheder har taget det fulde skridt i at udvikle og udgive en onlinerapport og gøre brug af internettets muligheder. Novozymes har i mange år prioriteret onlinerapporten på bekostning af den trykte rapport, men det er også inspirerende at se, hvordan Netcompany bruger video til at kommunikere strategi og resultater i deres online årsrapport.

Novozymes er en af få virksomheder, der udgiver en online årsrapport med interaktive features.
Fremtiden for årsrapportering
For nogle år tilbage foreslog jeg, at virksomheders rapportering skulle blive en kontinuerlig proces med at kommunikere data, resultater og processer med en bred gruppe af interessenter. Jeg tror stadig på denne vision som et fyrtårn for ledelses-, IR- og kommunikationsprofessionelle, der stræber efter at have en åben, gennemsigtig, engagerende og relevant dialog med deres interessenter.
Mange danske virksomheder er da også godt i gang. Hvis vi betragter rapportering som en metode til at kommunikere virksomhedens aktuelle og forventede helbredstilstand, så understøtter mange eksisterende kommunikationsformer og platforme denne opgave. Det inkluderer publicering af nyheder, magasiner og kvartalsrapporter, kommunikation på sociale og digitale medier, PR, afholdelse af seminarer og kapitalmarkedsdage og møder med interessenter. Virksomhedsrapportering kan let defineres som integreret kommunikation på tværs af medier.
Det betyder også, at årsrapporten bør betragtes som en beretning, der indeholder indhold og historier, der allerede er blevet kommunikeret i det konkrete år. Og man kunne endda forestille sig, at en årsrapport var et dynamisk digitalt dokument med data, der blev opdateret (automatisk) gennem det år, hvor begivenhederne finder sted. På denne måde bliver konceptet virksomhedsrapportering en proces, der løbende bringer gennemsigtig, relevant, øjeblikkelig og opdateret information om virksomhedens resultater og værdiskabelse.