"Pinligt" blåt pressemøde var meme-guf

Blå bloks pressemøde på Kastellet var det forgangne døgns store tabersag. Det er Kforums rådgiverpanel enige om. Findsen-sagen skulle udnyttes som kølle mod Mette Frederiksen. I stedet blev pressemødet en pinlig affære, der leverede guldmateriale til internettets meme-magere.
Kforums rådgiverpanel er rørende enige om det seneste døgns store tabersag. Til gengæld har de hver deres bud på vindersagen.
Kforums rådgiverpanel er rørende enige om det seneste døgns store tabersag. Til gengæld har de hver deres bud på vindersagen.
af Mikkel Skov Petersen
Hvem kom godt ud over rampen med sine budskaber? Og hvem gjorde sig mere uheldigt bemærket?
 
Det vurderer tre skarpe kommunikatører hver dag frem til valget, hvor Kforum spørger dem, hvad gårsdagens vinder- og tabersag var i disciplinen politisk kommunikation. 
 

ALEXANDER GRANDT PETERSEN, PUBLIC AFFAIRS-RÅDGIVER I PRIMETIME OG TIDLIGERE FORMAND FOR DSU SAMT MEDLEM AF FOLKETINGET FOR S

 
 
Tabersag: Pape og Ellemann i pinligt pressemøde om Findsen-bog
 
Med solen lige i ansigtet og verdenspressen samlet på Kastellet havde V og K håbet, at pressen forholdsvist ukritisk ville agere mikrofonholdere for partiernes forsøg på at vride de sidste angreb ud af Findsens bog. Fire spørgsmål krævede Pape og Ellemann svar på fra Mette Frederiksen. I stedet fik de to partiledere en byge af spørgsmål fra journalisterne om den fængslede Ahmed Samsam, om Samsams retssikkerhed, og om ikke også Samsam-sagen burde indgå i FE-undersøgelsen. Det var ingen af dem forberedt på. En pinlig omgang, hvor de hver især skiftedes til at skælde ud på journalisterne og snakke uden om.
 
Det er på sin vis ganske amatøragtigt ikke at have forberedt sig på kritiske spørgsmål, når man midt i valgkampen forsøger at lokke journalisterne til at være mikrofonholdere for sin kampagne. Men pressemødets drejning er måske også et udtryk for, at Socialdemokratiet dygtigt nok har fået lagt sagen ned ved ret hurtigt at skifte fra ”ingen kommentarer”, til ”vi vil have sagen undersøgt”. Der skal ske noget nyt i den sag, hvis V og K for alvor skal have skandalen til at rulle og høste flere vælgere på den bog. 
 
Potentiel vindersag: Vanvittige ventelister i sundhedsvæsenet
 
Hvis jeg havde været V og K, så havde jeg holdt et pressemøde om de vanvittige ventelister i sundhedsvæsenet – frem for at fortsætte med at fedte rundt i Findsens FE-bog. For sundhed betyder noget for rigtigt mange mennesker. Det kan kun være en tabersag for regeringen, når man kan vågne op og i sin morgenradio høre om ældre kvinder, der skal vente i månedsvis på at få opereret deres endetarm og ganske detaljeret i radioen fortæller om, hvilke ubehageligheder der følger med i ventetiden. Hallo, vi er i Danmark 2022, det er jo absurd. Hvis der er et tema, der kan flytte vælgerne, så er det sundhed. Socialemokratiet ser ud til at gemme sig – og hos Venstre står de på Kastellet og taler om Findsen. 
 

ANNA EBBESEN, SELVSTÆNDIG RÅDGIVER OG TIDLIGERE BL.A. PRESSETJENESTEN HOS DET RADIKALE VENSTRE

 
 
Tabersagen: Meme-værdien af det blå pressemøde
 
Gårsdagens pressemøde var en påmindelse om, at pressemøder er en svær disciplin, både at sætte op og at udføre. Det var tydeligt, at nogle havde fået besked på, at vi skulle kunne se Kastellet på billederne. Det ser fint ud, vi sætter to cafeborde op... Men så kom den skarpe efterårssol. Fuck.
 
Resultatet bliver billederne, hvor Ellemann og Pape skygger for solen, så det nærmest ser ud som om de står og gør honnør. Et øjeblik efter blev meme-værdien af billedet påpeget.
 
Når man inviterer til pressemøde, så inviterer man også til open mic. Så går det ikke, at man ikke vil svare på det, der bliver spurgt om. Samsam-sagen var allerede dukket op om morgenen, så det burde ikke komme som en overraskelse, at der blev spurgt ind til den. Der skulle nogle have sagt: Vi bliver nødt til at lukke vores egen flanke af.
 
Da Ellemann bliver spurgt, om Pape kan blive minister i hans regering, fordi Samsam-sagen skete på hans vagt, så drejer kameraet over på Pape, der er blevet sur og siger, at de er kommet for at tale om Findsen-sagen. Imens står Ellemann og smiler sådan et far-agtigt smil.
 
De har indkaldt til pressemøde for at slå hul i Mette Frederiksen, men det ender med at blive en kæmpe boomerang.
 
Vindersag: Støjbergs brug af egne medier
 
Godt nok går Inger Støjberg nedad i målingerne for første gang, men valgkampen er langt fra ovre. Lige nu virker det, som om hun holder sin base varm på egne kanaler, hvilket jeg ville mene er en vinderstrategi for hende, f.eks. med hendes Facebook-kommentar om CO2-beskatning forleden. Alt, hvad der går mod hendes kernevælgere, er hun imod, og hun bruger sine egne medier til at kommunikere det. De andre partier gør alt forarbejdet, og så lægger hun sig i slipstrømmen og taler direkte til sine kernevælgere. 
 
Journalisterne synes, at Inger taler for lidt med dem, men det fungerer fint for hende at bruge sine egne kanaler.
 

BENNY DAMSGAARD, SELVSTÆNDIG PUBLIC AFFAIRS- OG KOMMUNIKATIONSRÅDGIVER SAMT TIDLIGERE KOMMUNIKATIONSCHEF HOS KONSERVATIVE

 
 
Tabersag: Blåt FE-pressemøde på Kastellet
 
Det, der skulle have været et hårdt angreb på regeringens håndtering af FE-sagen, eksploderede i stedet i hovedet på Ellemann og især Pape, da pressen begyndte at stille spørgsmål omkring den såkaldte Samsam-sag, som har sin oprindelse i Papes tid som justitsminister.
 
Spørgsmål om Samsam-sagen burde Pape og hans rådgivere have forudset og forberedt sig på. På samme måde burde de have placeret pressemødet et andet sted, så de billeder, der kom ud efterfølgende, ikke viser Pape og Ellemann, som holder sig for øjnene. En lækkerbisken for alle meme-producenterne online.
 
Noget kunne tyde på, at man endnu ikke er kommet op i gear på rådgiversiden i blå blok. Med 14 dage igen af valget er der ikke plads til sådanne fejltagelser. Og det har der ikke været et stykke tid.
 
Vindersag: Vanopslaghs SoMe-succes redder ham fra lortesag
 
Efterårsferien er forventelig stille. Alle holder krudtet tørt til den sidste spurt, som starter, når danskerne stempler ind igen på mandag.
 
Indtil da foregår valgkampen især på sociale medier, og her er der én konge over dem alle. Alex Vanopslagh og LA formår igen og igen at bruge især sociale medier på nye, spændende måder. Ganske enkelt flot og især charmerende udført.
 
Indtil videre kunne noget tyde på, at hans evner på sociale medier også redder ham igennem en ualmindelig træls sag om fusk med den boligstøtte, som folketingsmedlemmer valgt i provinsen kan få. På trods af at han skal betale 70.000 kr. tilbage, som han uberettiget har fået udbetalt, virker sagen ikke til gør skade på LA’s pæne fremgang.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også