Vanopslagh kan gå på vandet og Støjbergs mediestunt

Inger Støjberg og Mai Villadsen bedrev en valgkampsklassiker, da de mødtes på Støjbergs fædrene gård til et glas mælk. Vanopslaghs momentum ser ikke ud til at blive påvirket af hans boligmøgsag. Kforums rådgiverpanel samler op på weekendens valgkamp.
Dagens vurderinger af vinder- og tabersager fra Alexander Grandt Petersen, Anna Ebbesen og Benny Damsgaard.
Dagens vurderinger af vinder- og tabersager fra Alexander Grandt Petersen, Anna Ebbesen og Benny Damsgaard.
af Mikkel Skov Petersen
Hvem kom godt ud over rampen med sine budskaber? Og hvem gjorde sig mere uheldigt bemærket?
 
Det vurderer tre skarpe kommunikatører hver dag frem til valget, hvor Kforum spørger dem, hvad gårsdagens vinder- og tabersag var i disciplinen politisk kommunikation. 
 

ALEXANDER GRANDT PETERSEN, PUBLIC AFFAIRS-RÅDGIVER I PRIMETIME OG TIDLIGERE FORMAND FOR DSU SAMT MEDLEM AF FOLKETINGET FOR S

 
Tabersag: Tilliden til vores politikere
 
Weekenden bød på ret vilde afsløringer af politikere, der forsøgte at omgå reglerne for at holde en donor anonym og få 50.000 kr. til folketingskandidatens valgkamp. Frihedsbrevet havde historien, og den må tage prisen for valgkampens bedste afdækning af penge i politik. Frihedsbrevet havde fået den tidligere bedrageridømte virksomhedsejer Mads Grønlund Dinesen til at udgive sig for at ville donere penge. Nærmere bestemt 50.000 kr. Men kravet var, at Dinesen ville være anonym. Alle politikere ved, at grænsen ligger omkring de 20.000 kr., så skal man donere 50.000, skal man være kreativ og omgås reglerne. Og det var der sjovt nok mange af kandidaterne og deres kredsformænd, der var leveringsdygtige i. Det er ikke bare ét parti, der står med aben, men derimod tilliden til vores folketingspolitikere, der er den store taber i den sag. Penge har afgørende betydning i politik, og i jagten på en plads i Folketinget er der åbenbart en lang række politikere, der er villige til at bryde de regler, de selv har været med til at lave.
 
Vindersag: Ung heltedyrkelse af Vanopslagh
 
Boligsnyd kan åbenbart ikke ryste LA’s vælgere. For dem er Vanopslagh gud. Han kan gå på vandet på næsten ethvert gymnasie. Det er nærmest en form for heltedyrkelse. Nu har partiformanden på sociale medier så offentliggjort en monolog om unges mentale tilstand. Den fik en række eksperter op af stolen for at kritisere Vanopslagh for at gøre ondt værre med sin video. Men et er eksperter, der advarer mod Vanopslaghs mentale lommefilosofier. Noget andet er, at der tydeligvis er en ret stor del af ungdommen, der lytter til LA-formanden. Og så kan det nærmest være lige meget, hvad et par eksperter siger, når TikTok-følgerne siger noget helt andet!
 

BENNY DAMSGAARD, SELVSTÆNDIG PUBLIC AFFAIRS- OG KOMMUNIKATIONSRÅDGIVER SAMT TIDLIGERE KOMMUNIKATIONSCHEF HOS KONSERVATIVE

 
Tabersag: Venstres modstridende udmeldinger på CO2-afgift på landbruget
 
Jakob Ellemann Jensen har undervejs i sin formandstid kæmpet hårdt for at gøre Venstre mere grønne og klimavenlige. Også når det kommer til den sidste store CO2-synder herhjemme: landbruget.
 
Ved statsministerkandidatdebatten på DR sidste weekend lovede Ellemann, at der naturligvis skulle indføres en CO2-afgift på dansk landbrug også. Når man kunne finde en holdbar model, som ikke ødelagde erhvervets konkurrenceevne.
 
I dagens Jyllands-Posten hælder en række toneangivende Venstre-folk, med Søren Gade i spidsen, det løfte ned ad brættet. Nu skal Danmark kun lave en CO2-afgift på landbruget, hvis som minimum resten af EU og gerne også resten af verden følger med. Begge ting er totalt usandsynlige de næste mange år frem.
 
Ellemann og Venstre vil i resten af valgkampen blive straffet hårdt af regeringen for usikkerheden om Venstres linje. Den slags slør i kommunikationen kan man ikke tillade sig så sent i valgkampen.
 
 
Vindersag: Støjberg og Villadsen på gårdbesøg
 
Søndag så vi en gammel klassiker i valgkampe. To højtprofilerede kandidater, som ligger lagt fra hinanden, og som ikke konkurrerer om de samme stemmer, mødes til en debat ude i virkeligheden. Undervejs er der gode billeder og masser af friske kommentarer, som først og fremmest skal provokere.
 
Denne gang var det Inger Støjberg og Mai Villadsen, som mødtes på Inger Støjbergs brors gård – sammen med det meste af Mediedanmark – på den sidste dag i efterårsferien.
 
Et rent mediestunt, som udelukkende har til formål at give de to masser af hurtig, gratis presse. Og det lykkedes over al forventning. Især når man tager i betragtning, at de to partier i dag tilsammen kun repræsenterer ca. 15 procentpoint af vælgerne og ikke ser ud til at få voldsom stor indflydelse på, hvem der skal regere Danmark efter valget.
 

ANNA EBBESEN, SELVSTÆNDIG RÅDGIVER OG TIDLIGERE BL.A. PRESSETJENESTEN HOS DET RADIKALE VENSTRE

 
Vindersag: Inger Støjbergs mediestunt
 
Inger Støjbergs mediestunt på den fædrene gård, med Mai Villadsen som pupppet, er weekendens vindersag. De mødes i kostalden og diskuterer, og Støjberg formår at vise forskellen i synet på landbruget med budskaber, billeder og scene. Dækningen bliver skåret til med Inger Støjberg som én, der forstår landbruget. Hun formår igen at kommunikere til sin egen base.
 
Dagens tabersag: Papes statsministerkandidatur
 
Papes statsministerkandidatur er smuldret blandt andet på grund af de mange sager. Og nu kommer der så en ny sag om, at han har været på ferie i Den Dominikanske Republik på et tidspunkt, hvor landet var orange under corona. Man må spørge sig selv, om ikke Konservative kunne have haft en bedre valgkamp uden statsministerkandidaturet.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også