Klumpedumpe-fyringen af Qvortrup

​​​​​​​JP/POL og Stig Ørskovs håndtering af Qvortrups afgang er dumpet. Og det uanset om begrundelsen for det overraskende exit er korrekt, eller om den er en søforklaring. Budskabet er, at Qvortrup er gået selv. Det er der bare ingen, der tror på. Det klare indtryk er derimod, at Qvortrup er blevet fyret. Det borer medierne dog påfaldende begrænset i. Her er Kforums dækning af dækningen af fyringen af EB’s ansvarshavende chefredaktør.
JP/POL er en af Danmarks største medievirksomheder. De skal i sagens natur helst fremstå troværdige i deres kommunikation. Det gør de ikke i sagen om Qvortrups fyring. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
JP/POL er en af Danmarks største medievirksomheder. De skal i sagens natur helst fremstå troværdige i deres kommunikation. Det gør de ikke i sagen om Qvortrups fyring. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
af Mikkel Skov Petersen
Efter godt otte måneder i drømmejobbet som ansvarshavende chefredaktør for Ekstra Bladet har Henrik Qvortrup fundet ud af, at han hellere vil lave podcast.
 
Det fortalte han i pressemeddelelsen, der blev sendt ud mandag over middag. Senere meddelte han, at han ikke har yderligere kommentarer, udover hvad der står i pressemeddelelsen. 
 
Siden har hovedpersonen været tavs på alle kanaler. Helt tavs.
 
Der er ikke en levende sjæl, der tror på den forklaring. Tværtimod er der mere eller mindre stiltiende konsensus om, at Qvortrup er blevet fyret.
 
JP/Politikens koncernchef, Stig Ørskov, afviser, at der er tale om en fyring, men det er der heller ikke nogen, der tror på.
 
For selvom den officielle forklaring siger et, så viser det negative rum noget andet. 
 
 
Breaking på EB. Qvortrup selv var ikke til stede, da medarbejderne blev orienteret om nyheden.
 

Hvorfor tror alle, at Qvortrup er fyret?

Kun Stig Ørskov, JP/POLs øvrige ledelse og Henrik Qvortrup ved, hvad den virkelige årsag til den ansvarshavendes uventede exit er.
 
Uanset om den officielle historie er korrekt, eller om den er en søforklaring, der skal dække over en fyring, så er den faldet tungt til jorden.
 
Det skyldes selve forklaringen, det skyldes forhistorien, og det skyldes reaktionerne.
 
For det første er der forklaringen. Der er for mange indlysende spørgsmål til, at den hænger sammen.
 
For otte måneder siden var jobbet som ansvarshavende chefredaktør en no-brainer at sige ja til for Henrik Qvortrup
 
Siden er tiden gået med at formulere en ny skarp strategi for Ekstra Bladet, ekstrabladet.dk og EB+. Den strategi står der Henrik Qvortrup med versaler i ekstra bold udover: Populistisk og skarpvinklet, så man kan skære sig på den.
 
Strategien er nu under implementering. Fremover bare uden den journalistiske pennefører. Den anden pennefører er kommerciel direktør Signe Skarequist.
 
Dertil kommer, at afløseren, Ekstra Bladets nyudnævnte ansvarshavende chefredaktør, Knud Brix, fortæller til Information, at han kun har vidst, at han skulle forfremmes i et par dage.
 
Ikke noget med en stille og rolig overlevering fra Qvortrup til Brix. I stedet er der et plaster, der meget akut og pludseligt skal hives af.
 
Blækket var knap tørt på EB's nye indholdstrategi, der er forfattet af Henrik Qvortrup og komerciel direktør Signe Skarequist.
 
Og så er der forhistorien. I februar kunne Politiken fortælle om omfattende utilfredshed med Qvortrup blandt medarbejderne på Ekstra Bladet. Den historie er bagtæppe for forklaringen om Henrik Qvortrups exit.
 
Så er der reaktionerne. Blandt medarbejderne er der slet skjult begejstring over chefskiftet. Eller som fællestillidsmanden diplomatisk udtrykker det: Ekstra Bladets medarbejdere er glade for udnævnelsen af Knud Brix.
 
Og endelig er der tavsheden fra hovedpersonen: Hvis Qvortrup virkelig har fået fjernet et tyngende ledelsesåg fra sine skuldre, så ville han næppe gå i flyverskjul.
 
 
“Hvis man er så tilfreds med udviklingen, så stiller man vel også op til interviews efterfølgende – og er med, når der skal siges farvel til medarbejderne, som et ræsonnement lyder på de travle sociale medier.”
 
Men der er ingen interviews, der er ingen lettelsens suk på Twitter, der er ingen ønsker om god vind til efterfølgeren på Facebook.
 
 

Hvem gransker den 4. statsmagt?

Ekstra Bladet er som institution en central komponent i journalister og mediers selvforståelse som den såkaldte 4. statsmagt. En ansvarshavende chefredaktør kan i det billedsprog sammenlignes med en minister.
 
Derfor er det også interessant at dvæle ved, hvordan det øvrige mediebillede reagerede på den tyndbenede forklaring på Henrik Qvortrups exit.
 
Vi skulle faktisk helt hen til tirsdag, før der kom en kritisk kommentar fra Berlingskes nyhedschef, Simon Bendtsen. Han refererede syrligt til pressemeddelelsen og Qvortrups nye strategi for Ekstra Bladet.
 
“Øh. Okay. For alle de danskere, der er vant til at tage fat, eller som kun synes, at en regnbue er et naturfænomen, er dette bare sort udenomssnak. Altså, blev han fyret eller hvad, vil man spørge i skurvognen.”
 
Tirsdag vågnede konkurrenten B.T. også op til dåd. Her kunne interessen dog give indtryk af at være lettere indebrændt payback for, at Ekstra Bladet i sin tid jagtede Michael Dyrby i forbindelse med hans exit som chefredaktør på B.T.
 
“Da Henrik Qvortrup ikke svarede, har vi været forbi ham og hustruens rækkehus i den sydlige del af København. Her ringede vi tre gange på døren i det fine rækkehus med gule mursten og blomster, men døren blev aldrig åbnet.”
 
B.T. var på krigsstien. Var det mon tak for sidst til EB for jagten på Dyrby?
 
I den situation savnede alle Ekstra Bladet. De kunne tilsyneladende godt selv se, at det ville virke mærkeligt, hvis de ikke også markerede sig – om ikke andet så på skrømt.
 
“Han har gjort det til sit varemærke at gå skånselsløst efter at konfrontere kendte, politikere og magthavere. 
Men sin eget exit har Henrik Qvortrup fortsat ingen lyst til at kommentere.
 
Trods gentagne tilbud insisterer den nu tidligere chefredaktør på ikke at ville stille op til et interview med Ekstra Bladet, som han indtil mandag eftermiddag stod i spidsen for.”
 
Gentagne tilbud alligevel. Så nemt var en fyret minister omgærdet af mystik næppe sluppet.
 
I Qvortrups egen nye strategi for Ekstra Bladet lyder kerneværdi #5: “Vi skærer igennem. Vi har falkeblik for søforklaringer, og folk der taler udenom.”.
 
Det er så langt fra tilfældet i denne sag.
 
Falkeblikket for søforklaringer er vist sløret i tilfældet Qvortrup.
 
I mediebilledet kan kritikken af Qvortrups påfaldende tavshed højst svinge sig op til at blive betegnet som “pinlig”. Stig Ørskov er der ikke for alvor nogen, der er gået på klingen.
 
Alt i alt virker det, som om den 4. statsmagt har berøringsangst og går om den varme grød, når historien udspiller sig i egne rækker.
 
Børsens chefredaktør er blandt dem, der lige kan svinge sig op til "pinligt".
 

Hvorfor er det et problem?

JP/POL er en af Danmarks største medievirksomheder. De skal i sagens natur helst fremstå troværdige i deres kommunikation.
 
Det gør de ikke i denne sag. I bedste fald fremstår Ørskov og co. klodsede, i værste fald direkte usandfærdige.
 
Hvis Qvortrup ikke er blevet fyret, og forklaringen på hans afsked er korrekt, så er det jo tordnende amatøragtigt, at forklaringen og håndteringen i stedet giver det indtryk, at han er fyret.
 
Nøjagtigt det samme gælder, hvis Qvortrup ikke er blevet fyret, men den officielle forklaring ikke er den korrekte og i stedet dækker over fx personlige forhold i Qvortrups privatliv.
 
Og endelig: Hvis Qvortrup er blevet fyret, så er det jo bare en uskik at påstå, at han ikke er.
 
Hvis JP/POL vælger at insistere på, at magtfulde mænd ikke bliver fyret, men derimod går selv, så er der inspiration at hente hos konkurrenten B.T.
 
Da Henrik Qvortrup i 2002 blev fyret efter ligeledes kort tid som chefredaktør for B.T., lød forklaringen:
 
"Henrik Qvortrup forlader B.T. som følge af divergerende opfattelser i bladets ledelse om den redaktionelle linie."
 
Her tildeles den fyrede agens, efter alt vi ved, så står der ikke noget usandt, og der er heller ikke noget, der umiddelbart pirrer offentlighedens umættelige nysgerrighed.
 
Forklaringen er effektiv og tilfredsstillende og står i skærende kontrast til JP/POL og Ørskovs aktuelle klumpedumpe-søforklaring.
 
Når ingen andre tør: Indtil det modsatte er bevist, så er Henrik Qvortrup blevet fyret som chefredaktør for Ekstra Bladet, og Stig Ørskov er i byen med en klodset dækhistorie.
 

Opdatering 8. april:

Henrik Qvortrup bryder tavsheden. I følge ham blev han gået.
 
"Ja, formelt frasiger jeg mig frivilligt chefredaktørposten. Formelt. Jeg må dog være ærlig og tilføje, at det nok er en af den slags beslutninger, som andre formodentlig havde taget for mig få nanosekunder efter, at jeg ikke selv var nået frem til den. At påstå andet er mere Komiske Ali, end jeg bryder mig om at være."

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også