Kock er cool

På DJ og Kforums store KOM17 konference for kommunikatører fik retorikprofessor Christian Kock årets KOM-pris. Æresprisen fik han, fordi han i årtier har kæmpet for at sætte kommunikation på dagsordenen. Læs også Christian Kocks finurlige svar, som blot bekræfter, hvorfor han har fået prisen. Kock er cool og hans indsigter og indsigelser vigtige i disse tider, hvor offentligheden og demokratier er under angreb fra både højre og venstre. Læs her priskomiteens motivation for den hæderfulde pris.
Her modtager retorik-professor Christian Kock æresprisen af Kforums redaktør. Tillykke, det er mere end velfortjent. For Kock er cool.
Her modtager retorik-professor Christian Kock æresprisen af Kforums redaktør. Tillykke, det er mere end velfortjent. For Kock er cool.
Årets KOM-pris gives til en person, som i årtier har kæmpet for at sætte kommunikation på dagsordenen – for at forstå verden som kommunikation. Ofte som frontløber og pioner, hvor han har forsket i emner i mange år, før vi andre blev klar over vigtigheden af tematikken. Det gjaldt fx hans forskning i politisk spin, debatkultur, troværdighed, skriftlig formidling og ikke mindst fake news.
 
Ja, før vi havde det rigtige navn for det, han havde set. Hans evne til at være på forkant har givet ham mulighed for at favne og forme den samfundsmæssige debat uden at give slip på den akademiske dybde og dynamik. Samtidig magter han som få at rumme og trække linjerne fra sofisterne til Trump. Ikke mindst i en tæt dialog med / kritik af samtidens hurtige og flygtige sociale medier og letkøbte massemedier. Han mestrer således at være på forkant med en skarp bagkant og bagklogskab, hvor det store bagkatalog giver pondus, og skrive en flygtig nutid ind i en alt for glemt fortid.
 
Her blot nogle af de mange bøger, Christian Kock har skrevet om kommunikation og retorik.
 
På Kforum har vi i årtier haft glæde af hans mange kloge analyser. Altid ufatteligt velskrevne og analytisk kompetente. Som underviser og vejleder er han eminent og inspirerende. Alle lige fra statsministerens spindoktor til Weekendavisens chefredaktør plus alle os andre har mødt k-faget som ganske unge mennesker i mødet med årets prismodtager. Ja, selv det franske valg dækkes nu af hans tidligere studerende.
 
Ja, hundreder og atter hundreder af k-mennesker (mange er her sikkert i dag) har fået en faglig og personlig gave med fra prismodtageren, som giver igen og igen den dag i dag. På den måde har han formet generationer af k-folk, som alle har fået en lille del af hans dna med ud i verden og virkeligheden. Et lille græsk sværd af k-dannelse med på rejsen, når man skulle kæmpe for faget i en evigt omskiftelig verden. I disse tider med et Europa i opbrud, med en borgerlig offentlighed i krise og fyldt af udspekuleret demagogi har vi brug for prismodtagerens nysgerrighed og tro på faget.
 
Hans opfordring til at spotte og stoppe dem, der lyver og manipulerer, er vigtigere end nogensinde. Nu, hvor et spøgelse af frygt, vrede og ondskabsfuldhed går gennem den frie verden, har vi brug for nogen, som kalder dets bluff. Nu, hvor virkelighedens uvirkelighed og uvirkelighedens virkelighed gør os svimle, er der nogen, som kan og skal holde os fast. Tak, fordi du gør det. Tillykke til dig. Kock er cool. Prisen går derfor til Christian Kock. Kom op på scenen, og lad os alle klappe af ham. Det er mere end velfortjent.
 
 
Her er Christian Kocks takketale:
 
Hjertelig tak til Kforum og Dansk Journalistforbund for KOM-prisen. Jeg opfatter den sådan, at den gives for noget, rigtig mange har bidraget til, nemlig at sætte fokus på retorikkens betydning i samfundet. Kforum og danske journalister bidrager selv.
 
Gennem jeres virke bliver det klart, ikke bare at retorik har stor betydning, men også hvad begrebet retorik betyder. ”Retorik” betyder ikke længere ”tomme ord” i modsætning til realiteter. Retorik er ord, der gør noget, og som vi gør noget med. Der er retorik i samfundet hele tiden – retorik er alt det, som vore medier og offentlige personer siger til os borgere, og alt det, vi medborgere siger til hinanden. Uden det kan et samfund ikke opbygges og hænge sammen.
 
Det betyder ikke, at al retorik er af det gode. Retorik kan splitte samfundet ad, men retorik kan også være det kit, som forbinder samfundet og borgerne og borgerne med hinanden.
 
Kock er cool: "Nu kommer de svære. X – man kan Xenofobisere. Det ord har jeg selv konstrueret. Det betyder, at man med ord kan gøre folk fremmedfjendske. Det er noget, som regeringschefer for tiden gør med deres befolkninger i lande langt herfra."

Jeg stiller nogle gange de studerende denne opgave: Hvem kan komme med flest udsagnsord om, hvad man kan gøre med ord? For at vise mangfoldigheden og antyde vigtigheden af, hvad ord gør i samfundet, vil jeg give jer et alfabetisk udpluk.

Man kan Argumentere – det er desværre blevet mindre almindeligt.

Man kan Bullshitte – det er desværre blevet mere almindeligt.

Man kan Chikanere. Er det ikke det vi har ytringsfriheden til?
 
Man kan Digte.

Man kan Efterrationalisere.

Man kan meget let Fornærme, især den tyrkiske præsident.  

Man kan Generalisere – alle gør det, hele tiden. Nu gjorde jeg det lige selv.

Man kan Henrykke.

Man kan Intimidere.

Man kan Juble, også på skrift, f.eks. når man skriver pressemeddelelser om sin ministers politik.

Man kan Kede folk.

Man kan Lovgive. Det er også ord.

Man kan Man-splaine, hvis man synes, at ”der er så meget, kvinder ikke forstår”. Det kræver dog, at der en kvinde, der gider høre på én.

Man kan Nedgøre.

Man kan Opdigte.

Man kan Polarisere; det er de sociale medier blandt andet gode til.
 
Man kan Quærulere.

Man kan Røvslikke.

Man kan Sortsnakke.
 
Man kan Teoretisere.

Man kan Udenomssnakke, når man bliver spurgt om noget.

Man kan Vedblive at udenomssnakke, når man bliver spurgt om noget.

Nu kommer de svære. X – man kan Xenofobisere. Det ord har jeg selv konstrueret. Det betyder, at man med ord kan gøre folk fremmedfjendske. Det er noget, som regeringschefer for tiden gør med deres befolkninger i lande langt herfra.

Man kan Ytre sig. Men her er et rim: Hvor smukt, at rigtig mange ytrer. Hvor dumt, at meget færre lyttrer.

Z er syret. Svenskerne har opfundet udsagnsordet 'at Zlatanera', opkaldt efter den store fodboldspiller fra Malmö. Det betyder officielt at ”klara av något med kraft; dominera” – det kan man også gøre med sproget. Men det er svært.

Man kan Ævle – også selvom man har pære (undskyld). Det er nemt, og det er smart, f.eks. hvis man skal svare på noget (se under S).

Man kan også Økonomisere – både med ordene, det er meget prisværdigt, og med sandheden, det er meget udbredt.

Og man kan Åle, i stedet for bare at drille. Dermed kan man også bevare et godt gammelt udsagnsord, og måske en god spisefisk, som ellers er tæt på udryddelse. Lad os bevare den, og lad os bevare forståelsen for, at sproget bevarer samfundet.
 
Priskomiteen for KOM-priserne bestod af Timme Bisgaard Munk, redaktør, Kforum, Anna Rørbæk, chef for kommunikation og public affairs, BØRNEfonden, Anders Monrad Rendtorff, associate partner, RelationsPeople, medstifter af K1, og Sine Nørholm Just, associate professor, CBS.
 
Til DJ og Kforums store KOM17 konference for kommunikatører blev der også uddelt hæder til COOP-kampagne, og Kforums Specialepris gik til projektet 'NGO i en brydningstid'.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også

Job