Christian Jensen afløser Bo Lidegaard på Politiken
Kan Christian Jensen grave guld på Politiken?

Ny chefredaktør på Politiken, Christian Jensen. Polfoto/ Jakob Dall.

Skrevet af

Lasse Jensen
Journalist,

8 artikler

1 indlæg

Når Informations chefredaktør Christian Jensen sætter sig i det navnkundige hjørneværelse på Rådhuspladsen, begynder han det, han selv kalder ”det vigtigste og mest ærefulde job i dansk dagspresse”. Men den 43-årige talentfulde og - trods sin alder - garvede journalistiske leder vil hurtigt opdage, at den mindste af hans udfordringer vil være de journalistiske af slagsen. De største vil være digitalisering, omkostningsniveau og indtjening.
Stig Kirk Ørskov, JP/Politikens administrerende direktør, gjorde det krystalklart, da han efter udnævnelsen sagde, at Jensens opgave bliver  ”at fortsætte Politikens vej igennem den digitale transformation, hvor Politiken har et enormt stort potentiale i kraft af, at man har en stor udbredelse, og man har et omdømme, som er enestående, og læsere, som har lyst til at kaste sig over Politikens indhold, og det skal Christian evne at forløse."  Underforstået, at det formåede Bo Lidegaard ikke.
 
Christian Jensen skal få læserne til at kaste sig over Politikens indhold. Her underviser han på Informations Medieskole. Polfoto/ Tine Sletting.
 
Den 58-årige forfatter, historiker og fhv. ministerielle topembedsmand Bo Lidegaard blev efter fem år som chefredaktør udskiftet med en yngre journalist på samme måde, som ledelsen afskaffede den forhenværende minister Hans Engell som chefredaktør for Ekstra Bladet i 2007.
 
Bo Lidegaaard fik fem år i chefstolen på Politiken. Polfoto/ Jens Dresling.
 
”Et kort møde med meget kort varsel”
Formelt er chefredaktørerne for Ekstra Bladet og Politiken ikke ansat af hverken koncernens ledelse eller bestyrelse. Da Jyllands-Posten og Politiken fusionerede i 2003, lagde man meget vægt på, at den nye virksomheds tre store titler skulle sikres hver sin redaktionelle integritet. Derfor blev ansættelsesretten lagt i bestyrelserne for de to fonde, der tilsammen ejer koncernen. Ikke hos koncernbestyrelsen og slet ikke hos direktionen.
 
 
Mens JP/Politikens Hus omhyggeligt har sikret de tre titlers individuelle redaktionelle integritet, synes ansættelsesretten at være overgået til koncernbestyrelsen og koncerndirektøren. Medlemmer af Politikens fondsbestyrelse fortæller, at jo, de traf beslutningen, men ”på et meget kort møde, indkaldt med meget kort varsel”.
 
Bestyrelsesformand Karsten Ohrt har været tavs, og fyringerne af de to chefredaktører blev i begge tilfælde eksekveret af koncerndirektøren. I Engells tilfælde af Lars Munch, i Lidegaards var det Stig Kirk Ørskov, der førte kniven og ordet. I begge tilfælde blev de to midaldrende chefredaktører erstattet af yngre folk, der skulle sætte gang i digitaliseringen.
 
Stig Ørskov præsenterer Politikens nye chefredaktør, Christian Jensen, på et pressemøde. Polfoto/ Thomas Borberg.
 
På Ekstra Bladet har Poul Madsen præsideret over en massiv print-nedgang, men til gengæld gjort avisens website til landets suverænt største avisnyhedssite. Christian Jensen forventes at gøre det samme som Madsen på nettet og skal samtidig opfylde bastante krav om øget indtjening til en stor koncern, der er begyndt at vise små svaghedstegn.
 
JP/Politiken-koncernens årsrapport for 2015 blev offentliggjort i marts, og resultatet før skat på mere end 151 millioner var næsten 30 procent mindre end året før. Omsætningen faldt i samme tidsrum med 100 millioner. Det er naturligvis ikke kun Politikens skyld, men allerede før sommerferien sidste år begyndte alarmklokkerne at ringe. Politiken skar ned på omkostningerne og indførte ansættelsesstop.
 
Chefredaktør Bo Lidegaard forklarede dengang, at Politiken ikke havde levet op til budgetkravene. Krav, som flere medarbejdere på Politiken privat kalder ”drakoniske”. Hvordan de skal indfries uden endnu større nedskæringer (læs afskedigelser), er et åbent spørgsmål.
 
På Information har Christian Jensen været ansvarlig for en redaktion, der er en fjerdedel af Politikens, og en avis, hvor det økonomiske og digitale er kørt i et tæt samarbejde med en ligeværdig direktør. På Politiken skal han håndtere 167 journalister og leve op til krav fra en koncerndirektør, som i realiteten er hans chef.
 
2015 ikke et godt år for Politiken
I det hele taget var 2015 ikke et godt år for Politiken. Selvom læsertal og printoplag havde gjort avisen til landets største dagblad, var der noget, der haltede. Ikke mindst digitalt. Den digitale chefredaktør Lars Grarup blev fyret i marts det år, og selvom hans afløser, den nye digitale direktør Frederik Wiedemann bedyrede, at man fortsatte ad samme spor, erkendte Bo Lidegaard i et interview med Mediawatch, at  ”Digital udvikling er uhyggeligt svær og vandringen mod betaling for kvalitetsjournalistik stejlt op ad bakke".
 
Digital chefredaktør Lars Grarup ved sin tiltrædelse i 2010. Polfoto/ Finn Frandsen.
 
 Trods advarsler havde Politiken valgt en betalingsmodel, som aldrig kom til at fungere. Den såkaldte ”metered model”, som ifølge medieforskeren Aske Kammer kun har haft succes på New York Times, der har 4-5 gange så mange journalister, tilsvarende større stofmængde og et marked med over en milliard engelsktalende mennesker. 200 gange så stort som det danske.
 
Først i år ændrede Politiken digital strategi. Og meget tyder på, at JP/Politikens digitale investeringer hverken økonomisk eller ledelsesmæssigt har båret tilstrækkeligt frugt. I hvert tilfælde ikke på Politiken. Ikke fordi koncernen ikke har råd. Med en egenkapital på 1,7 milliarder er der råd til meget.
 
Og der har også været råd til at købe dagbladet Børsen til en særdeles høj pris, nemlig 800 millioner. Købet – der først skal godkendes af konkurrencemyndighederne – er nævnt i årsrapporten, men dets virkning på egenkapitalen er ikke indregnet i regnskabet.
 
Børsen-køb kan indvarsle store forandringer
Børsen-købet møder blodig modstand fra Berlingske Media, der tilsyneladende på et tidspunkt troede, at en Børsen-handel var i hus, og i sidste øjeblik blev overhalet af Stig Ørskov, der også med en vis brutalitet forhindrede Berlingske i at blive aktionær i Ritzau.
 
Men hvis handelen godkendes, står JP/Politiken med en så stor redaktionel kraft fordelt på fire titler, at det bliver interessant, om den publicistisk veludførte redaktionelle beskyttelse af hvert enkelt dagblad vil holde. Jo, der kan stadig haves forskellige holdninger til politik og f.eks. Muhammed-tegninger.
 
Men hvis der skal skabes vækst, digital styrke og øget indtjening, kan vejen meget vel blive langt stærkere samordning på nettet, stærkere annonce-samarbejde, måske fælles journalistiske projekter omkring ikke-politiske sektioner osv. I fredagens ”Mennesker og medier” anså TV2’s tidligere nyhedsdirektør Michael Dyrby en sådan udvikling for sandsynlig, måske oven i købet nødvendig.
 
Stilskifte i hjørneværelset
Også her kan udfordringerne for Politikens nye chefredaktør blive store. Men udnævnelsen signalerer et klart skift fra mange, mange års opfattelse af, hvad Politikens chefredaktør skal være. Det er 46 år siden, bladet sidst fik en journalist som chef. Det var Herbert Pundik, der af geografiske grunde aldrig blev en daglig, journalistisk leder. Han blev engang betegnet som et ”redaktionelt kuglelyn”, men helligede sig mere og mere rollen som debattør, menneskerettighedsaktivist og analytiker.
 
Herbert Pundik bag skrivemaskinen. Pofoto/ Finn Frandsen.
 
Hans efterfølger Tøger Seidenfaden var alle steder på en gang, mest på tv og i radioen. En strålende debattør, der internt var beundret, men ikke en samlende redaktionel leder. Bo Lidegaard var beundret som historiker og forfatter, men fra starten hæmmet af sin fortid som top-embedsmand og nær rådgiver for Anders Fogh Rasmussen. Og i sine beslutningsprocesser en lyttende og venlig mand med embedsmandens evne til at samle og vurdere synspunkter - og sammes naturligt indbyggede modvilje mod at træffe de store og ubehagelige beslutninger. Det har man jo ministeren til.
 
Tøger Seidenfaden i kontoret på Rådhuspladsen. Polfoto/ Ole Buntzen.
 
Det var en medvirkende årsag til, at Politikens redaktionelle indhold alt for ofte syntes at være flagrende begavet med sektioner, der indimellem hver især lignede helt forskellige aviser. Den side af sagen er Christian Jensen den helt rigtige mand til få bedre styr på. Gravende og undersøgende journalistik – Jensens varemærke – vil blive opprioriteret. 
 
Den nye mand i hjørneværelset repræsenterer alt det, der er godt ved den klassiske journalistik. Om det vil skabe øget indtjening og digital fremgang vil kun tiden vise.  

Relaterede artikler

AG – mit svar - Journalist Annegrethe Rasmussen er under heftig beskydning disse dage. Hun anklages for plagiering, og Altinget, Informa...
Lisbeth Knudsen: Genialt af JP/Politiken - Bonniers har i dag solgt dagbladet Børsen. Købet er et strategisk meget stærkt initiativ fra JP/Politiken, vurderer Berl...
Kong Krab af nicherne - Stort set alle roser Lars Munch og Stig Ørskov for at have betalt 800 millioner kroner for Børsen. Men er det et genialt...
Far Brandes er skuffet. Meget skuffet - Med købet af Børsen har JP/Politikens Hus valgt at sætte pengene på print. Det er en historisk fejltagelse, som vil brem...
Gode grunde til at smide din papiravis ud nu - 2016 bliver det første år uden avis i min postkasse. Jeg har i mange år abonneret på Weekendavisen, og ofte har vi også ...
Nedlæg journalist-uddannelserne - Journalistik er et vigtigt håndværk, men det er ikke en videnskab og kan derfor ikke stå alene. Journaliststuderende er ...
Hvad fortæller dit nyhedsforbrug om dig? - Der er snart ingen ende på undersøgelser, tabeller og figurer, der kortlægger danskernes medieforbrug. Men vi får sjælde...
Is Digital Dead? - Print er død. Men det er digital måske også. Findes den digitale forretningsmodel for avisbranchen?
Spot en journalist til fals for penge - Journalisterne er for magelige og for tæt på dem, de skal se i kortene. Faget er blevet for hurtigt og arbejdsvilkårene ...
Finansielle udfordringer i en verden af gratis - Udviklingen af profitable forretningsmodeller er afgørende for medievirksomhederne i den digitale tidsalder. Derfor prøv...
Skal du være Googles guru? - Hvem skal afløse Peter Friis i stillingen som direktør for Danmarks største annoncemedie Google? Hvilke kompetencer skal...
TV-flop: hverken Corporate eller Spin - TV 2 Business har lanceret et program, der skal sætte fokus på virksomheders kommunikation ud fra samme præmisser som po...
Er det ”Berlingsk”? - Berlingske er blevet redesignet. Denne gang har chefredaktør Tom Jensen fået hjælp fra den britiske kanon Mark Porter. D...
Kun Jensen kan dømme Jensen - Har Christian Jensens kritikere i ”Syv år for PET”-gate mon tænkt deres egen forargelse til ende? Ytringsfrihed er ikke ...
Avisens vej ud af krisen? Start et teleselskab - Mange mennesker har et sært forhold til aviser. Mens DR kan hævde, at licens er noget, vi giver til hinanden, så er hold...
Til opstand mod den digitale pøbel! - Aldrig har vi haft så meget og så let adgang til viden. Og aldrig har vi haft så mange muligheder for at have dialog med...
Hvad er 299 kr. om måneden mellem venner? - Tænk tilbage. For blot fire år siden var så godt som alt journalistisk indhold online gratis. Men det var dengang, og pr...
Det går jo godt for DR, rigtigt godt endda - DR er under angreb, som DR næsten altid har været det. Danske Medier fortsætter deres felttog, der blev igangsat i 2000,...

Kommentarer

Få nyhedsbrev

27 JOB

Grafiker

Se alle job Indryk job

Job

Grafiker

Frist: 9. december

Director of Storytelling

Frist: As soon as possible

Senior Content Writer

Frist: 15. december
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.