Fremtiden tilhører alligevel ChatGPT
Skaberen af ChatGPT, OpenAI, er meget opmærksom på alle de begrænsninger, som jeg beskriver ovenfor. Det betyder selvfølgelig også, at de arbejder hårdt på at løse dem i næste generation af GPT-modeller. Samtidig arbejder en lang række andre virksomheder på lignende generative modeller inden for tekst, lyd, billeder og video.
Hvor problemerne med begrænsede danskkundskaber, aktualitet og stereotyper kan reduceres med bedre træningsdata, kontinuerlig træning og filtre, så er problemet med faktualitet imidlertid svært at løse. Årsagen er, at selv ChatGPT i sit grunddesign er en avanceret ”papegøje”, der genererer tekst ved at gentage mønstre (korrelationer) fra de store mængder tekster, som den er trænet på. ChatGPT har ingen ”common sense” eller forbindelse til verden udenfor, der gør den i stand til at forstå, hvornår noget virkeligt bare er forkert.
Derfor er den fremtid for nyhedsbranchen, som ChatGPT peger mod karakteriseret af voksende samarbejde mellem AI og mennesker. De næste generationer af modeller vil med stor sandsynlighed være bedre til skrive på dansk og kontekstualisere nyheder på baggrund af aktuel viden. Samtidig vil modeller som ChatGPT kunne tilpasses specifikt til brug for nyhedsmedier, så der nemmere integreres friske fakta fra eksterne kilder, og modellens frihed til at digte begrænses. Ikke desto mindre gør modellernes helt grundliggende udfordringer med sandfærdighed, at der forsat vil være behov for journalister solidt bag rattet.
Den vigtigste konsekvens af ChatGPT på kort sigt bør derfor være, at nyhedsmedierne allerede nu sætter sig ind i og begynder at diskutere ret og vrang inden for brugen af generativ AI. Vi skal forstå teknologiens anvendelsesmuligheder og de steder, hvor den laver fejl, ikke mindst fordi det ofte er helt andre fejl, end mennesker ville lave (f.eks. er ChatGPT pænt dårlig til alt med mængder). Så er der bedre forudsætninger for, at den bliver brugt de steder, hvor den gør nyhedsmedierne bedre, når teknologien for alvor bliver moden.