19 bøger, du skal læse i 2019

Nu hvor du har vænnet dig til, at winter is here, faktisk, er der al mulig grund til at bruge dine mørke aftener på at blive klogere på dig selv, dit arbejde og livet som sådan. Kforum giver dig listen over de bøger, du skal læse i 2019 - inddelt i læsertyper, så du ikke behøver at tage springet ud af boksen.
19 bøger, du ikke kan undvære i 2019. Læs med Kforum, bliv klogere med Kforum. Foto: Collage af bogforsider af Kforum.
19 bøger, du ikke kan undvære i 2019. Læs med Kforum, bliv klogere med Kforum. Foto: Collage af bogforsider af Kforum.
af Christine Lind Ditlevsen
19 bøger, du skal læse. De udkommer inden juni 2019 - hold øje med dem. Vi har inddelt bøgerne i kategorier, så du kan orientere dig efter, hvilke behøv, du har:
 
Bedre kommunikation i din organisation, NU
Du fik aldrig taget det kursus i lederkommunikation. Eller også gjorde du  i 1995.
 
Leadership Communication in Theory and Practice (Marianne Wolff Lundholt, Anette Uldall)
 
 
Hvis du ikke kan kommunikere som leder, kan du lige så godt lukke din virksomhed. Bogen her handler om, hvad god lederkommunikation er, hvad den nyeste forskning viser, og hvordan lederen kan bruge denne viden. Hurra: Der er meget, der tyder på solid forskning, faglig dybde og nye tilgange.
 
Ny, nyere, bedst
Du vil sætte dit poteaftryk. Du vil gøre tingene på en ny måde. Du kæmper med fastgroede kulturer, forældede tænkemåder og modvillige strukturer. Lad være med at være smart i en fart: Du har simpelthen bare brug for lidt mere forberedelsestid.
 
 
 
Innovation er noget af det, som etablerede organisationer taler allermest om, men også har allersværest ved at få til at lykkes. Innovation flopper simpelthen gang på gang. Hjælpen er nær: Kend dine innovationstyper, lær af Amazon, Grundfos og Alphabet  og forbered frem for alt din organisation på forandring.
 

Til dem, der slugte 4-Hour Work Week
Du synes, dit arbejde er forfærdeligt. Du vil gerne lave mindre  med større resultater. Når det kommer til stykket, vil du bare gerne spille golf.

Lab Rats: Why Modern Work Makes People Miserable (Dan Lyons)

 
Cheferne øger presset dagligt, HR varmluftbesnakker os om wellness og trivsel, uden der sker en skid, og millioner af ansatte  i stort set alle brancher  er dybt utilfredse. Hvorfor blev arbejdslivet så elendigt? Og vigtigst: Hvem skal vi skyde skylden på?
 

Alle får 168 timer om ugen givet af livet, men det føles aldrig som nok. Arbejdet avler som kaniner, jo mere du laver, jo mere ligger der i din indbakke dagen efter. Det efterlader mindre og mindre tid til afslapning, motion, familie og venner. Du ved, alle de ting, der giver livet værdi. De fleste mennesker tror, produktivitet handler om at finde mere tid. Det gør det ikke. Det handler om at få tiden til at arbejde for os. Forestil dig at have fritid igen. Det er ikke et luftkastel.
 

The Leverage Equation: How to Work Less, Make More, and Cut 30 Years Off Your Retirement Plan (Financial Freedom for Smart People) (Todd Tresidder)

 
Vil du kunne gå på pension, mens du stadig er ung nok til at nyde det? Sådan arbejder du mindre, udretter mere og skærer 30 år af din pensionsalder. Det lyder fristende. Meget amerikansk, men Kforum er overbevist om, at de ti procent, der ikke er oppustet gurusnak er værdifuldt for alle os, der arbejder for meget og har en estimeret pensionsalder på 80. Hvem vil fx ikke gerne kende den rigtige grund til, at du ikke er så rig, som du burde være?

Til dem, der overvejer at forlade sociale medier (don’t we all?)
 
LikeWar: The Weaponization of Social Media (P.W. Singer, Emerson T. Brooking)
 
 
Gennem weaponization af sociale medier (det danske ord våbenliggørelse er bare dårligt, red.) ændrer internettet krig og politik som krig og politik ændrer internettet. Resultatet er, at krig, teknologi og politik er rodet sammen til en slagmark, der kan afspilles på vores smartphones. Bogen undersøger, hvordan en tidligere World of Warcraft-loremaster forhindrer krigsforbrydelser tusindvis af miles væk, internet trolls former valgresultater, Kina bruger en smartphone-app til at manipulere tankerne på 1,4 milliarder borgere, og hvordan ISIS kopierer Taylor Swifts Instagram-taktik. WTF!!!
 
 
Historien om, hvordan en agtet tech-venturekapitalist og tidligere mentor for Mark Zuckerberg (og investor i Facebook) en dag vågnede til erkendelsen af den alvorlige skade, Facebook har gjort på vores samfund. Nu prøver han at stoppe den dødsmaskine, han selv har sat i gang. Bedre sent end aldrig.
 
Hvad skal vi lave i stedet for at være på sociale medier?
 
Vilhelm Hammershøi - på sporet af det åbne billede (Annette Rosenvold Hvidt, Gertrud Oelsner)

 
Fordybe os, er svaret. Hammershøi er, udover at være en dygtig maler og fotograf (yndlingsmotiverne er øde stuer, arkitektur og rygvendte kvinder), en kunstner, der kan lære os at stirre ind i stilstanden. Drop din meditationsapp, og kig på Hammershøi. Du vil mærke historiens vingesus løfte dig ud af din sure SoMe-hverdag og begynde at sætte pris på de tidspunkter i dit liv, hvor der ikke sker en skid.
 
Hvorfor skriver jeg? (Karl Ove Knausgård)
 
Skriv nu den bog, du har talt om i så lang tid, men læs den hæderkronede norske forfatters guldkorn først (han har trods alt +4.000 siders erfaring fra Min Kamp). I bogen beskriver han, hvordan og hvorfor han begyndte at skrive, om hvordan det at skrive handler om at stå åben for øjeblikket og stedet, og om at se på verden med et uvidende og forsvarsløst blik. En pointe, der vil komme bag på mange: Det at vide noget om noget står ofte i vejen for at skrive om det.
 

Meningen med det hele (Jakob Holm)

 

Måske er det simpelthen nu, du endelig skal tage livet mellem hænderne. Du er allerede omkring halvvejs  og er du ligesom os på Kforum, er der stadig meget, du ikke har forstået. Fx hvordan skal jeg forvalte min frihed? Hvordan bliver jeg bedre til at tage ansvar for mit liv, og hvordan undgår jeg at leve efter andres ideer om det fede liv? Mennesket er et åndeligt, meningssøgende og lidenskabeligt væsen. Det er på tide, at vi tager det seriøst.

 

Kærkommen værdikritik, oh yeah

I forlængelse af ovenstående kan vi ikke komme uden om værdikritikken. I gamle dage var man et ordentligt menneske, hvis man stemte venstreorienteret, når man var ung, og højreorienteret, når man var gammel. Det hang ligesom sammen. Det er der ikke meget, der gør mere, så nu er hædersbevisningen Det Tydelige Værdiopgør. Vælg dine egne kampe, eller bliv inspireret af vores:

The Age of Surveillance Capitalism: The Fight for the Future at the New Frontier of Power (Shoshana Zuboff)

 
Teknologier, som vi skabte for at give os selv mere tid, har vist sig at forstærke uligheden og de skel, der er mellem os. Tech-virksomheder samler vores information og sælger den til højestbydende. Profit afhænger nu ikke bare af, om man kan forudsige adfærd  men om man kan ændre adfærd. Hvordan vil den fusion af kapitalisme og digitalisering forme vores værdier og definere vores fremtid? Vi kan stadig nå at bestemme os for, hvilken slags verden vi vil leve i. Skal teknologien berige de få og forarme de mange, eller skal vi udnytte fordelene sammen? Hvordan overlever vi kapitalismen?


White (Bret Easton Ellis)

 

Bret Easton Ellis er en forfatter, der altid er gået imod strømmen og har nægtet kategorisering. Han fangede sædernes fald med en af ​​den moderne litteraturs mest ikoniske figurer: American Psycho, aka Patrick Bateman. Nu diagnostiserer han igen, denne gang som nonfiktion. White er et opgør med den farlige lighedskult, der udfolder sig på nettet. White er både et opgør med censur, især af den selvpåførte art, folk lægger ned over deres egne handlinger i håb om at blive accepteret  og en opfordring til at leve et liv uden evig hensyntagen til "de andre". Den hvide, priviligerede mand strikes back ...

Korrekthedsbiblen (Christina Hagen)

 
Kforum læser alt, hvad Christina Hagen skriver, fordi hun er så god til det. Og til at forarge. Hun fik en masse medietid på kommentaren: »Jeg er infantil og overfladisk, jeg har racistiske tanker, jeg foretrækker mænd med store pikke.« Det var der mange, der fik kaffen galt i halsen over. Men hvis ikke kunsten kan provokere, tage uventede standpunkter og sige det, ingen andre tør  hvem kan så? Nu kommer Korrekthedsbibelen, der sparker os direkte i krænkelsesmusklen og peger på vores trang til at udskamme enhver handling, ytring og holdning. Yeah, Christina, bare kom an!

 

Serotonin (Michel Houellebecq)


 

Serotonin er historien om en midaldrende mands totale opløsning og hans betragtninger af det moderne menneskes moralske og åndelige forfald. Sounds familiar? Houllebecq skriver den samme bog om sin egen kynisme og verdens forfald om og om igen. Han gør det bare forbandet godt. Denne gang: Den 46-årige agronom Florent Claude Labrouste forlader alt og rejser ud i Frankrig, hvor han møder et land ruineret af EU og den stigende globalisering. Florent Claude holdes kun op af cigaretter, alkohol, antidepressiver og et oprigtigt håb om at genfinde lykke med ekskæresten Camille.
 

Feminisér din litteraur. Og din leder!

Why Do So Many Incompetent Men Become Leaders?: (And How to Fix It) (Tomas Chamarro-Premuzic)

 
Et spørgsmål, vi hele tiden stiller os selv. Kig rundt på dit kontor. Tænd for TV'et. Inkompetente ledere findes overalt, og det er desværre ingen overdrivelse, at de fleste af dem er mænd. Når kompetente kvinder  og mænd, der ikke passer til stereotypen  bliver tilsidesat, bliver konsekvenserne et dybt mangelfuldt system, der belønner arrogance frem for ydmyghed og lydstyrke frem for klogskab. Udkommer i februar.

 

The Witches Are Coming (Lindy West)


Det er blandt andet Adam Sandler og South Park, der har skabt det undertrykkende, antifeministiske og neoliberale samfund, amerikanerne (og vi) nu lever i. Hvem skulle have troet det? Bogen graver i popkulturen for at finde svaret på, hvorfor Trump vandt, og vanviddet og raseriet bare er steget siden. Løgne om frihed, køn og rettigheder er blevet vævet ind i Amerikas DNA, dyrket af generationer af middelmådige hvide mænd og fodret til masserne med sådan en iver, at amerikanerne er blevet ude af stand til at genkende dem som løgne. De memes og film og den musik, vi har elsket, lagde kimen til den magtkamp, der nu går i gang. Ak. Ingen er uskyldige længere.
 

Unladylike (Cristen Conger, Caroline Ervin)

En sjov, faktabaseret og illustreret håndbog til, hvordan man kan leve et feministisk liv i verden i dag. Bogen udspringer af Unladylike-podcast, som vi da må få hørt! Bogen kommer ind på principper for social retfærdighed og selvhjælpsrådgivning og taler fra det sted, hvor det personlige møder det politiske i vores kroppe, hjerner, datingoplevelser og bankkonti.


Hvorfor er verden så fucked, og hvad skal jeg gøre ved det?
 
Nyhedsmedierne er blevet grundigt disruptet i løbet af de sidste 10 år. Med ekspertvejledning fra tidligere chefredaktør for New York Times Jill Abramson følger vi fire sindssygt interessante medier (The New York Times, The Washington, BuzzFeed og VICE), som på hver deres måde simpelthen bare har pløjet igennem med revolutioner inden for teknologi, økonomi, standarder, engagement og udholdenhed.
 
 

Bogen handler om vores evige stræben efter at skabe intelligente kopier af sig selv. Vi bliver nødt til at spørge os selv: Kommer kunstig intelligens til at befri os fra alle sure pligter, eller vil den fratage os vores arbejde og tvinge os til underkastelse? Hvad er kunstig intelligens i det hele taget? Genial titel! Mindre opfindsomme mennesker ville have kaldt bogen 'Hvad skal vi med robotter". Med den valgte titel tårner skyggen fra fremtiden sig op over alle vore nutidige, teknologiske valg.
 
God læselyst.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også