Britta bashing Safari

Britta-sagen har været på alles læber, siden det første gang kom frem, at en offentligt ansat fra Hvidovre havde snydt samfundets svageste for 111 millioner kroner. Her er 5 spørgsmål om Britta-sagen, der har fyldt i vores hoveder.
Billedet af Britta med en flaske champagne har været alle steder.
Billedet af Britta med en flaske champagne har været alle steder.
af Mikkel Skov Petersen
1. Hvorfor er Britta-sagen så spændende? Hun ligner jo min mor.
 
»En beskeden og hjælpsom kvinde og en ganske almindelig HK'er.«
 
Sådan beskrives Anna Britta Troelsgaard Nielsen af sine nu tidligere kolleger.
 
Eller som Jonatan Spang udtrykker det i Tæt På Sandheden: »Hun ligner jo alles mødre. Hun kan gemme sig i en Bilka i dagevis.«
 
Det er grundlæggende spændende, at nogen forsvinder, for hvor er de mon? Nu har vi så at gøre med en kvinde, der kunne ligne vores egen mor eller mormor, og som befinder sig på flugt fra myndighederne med en international arrestordre hængende over hovedet.
 
Det lægger yderligere til fascinationen af sagen, at Brittas niddingsdåd på den ene side er så definitivt forkastelig og på den anden side så forbandet Olsen Banden-agtig. Fraset, at Olsen Banden altid stjal fra the bad guys, så har Britta-sagen et skær af Yvonnes triumf.
 
2. Er der en grænse for, hvor mange artikler formiddagspressen kan skrive om Britta?
 
Foto: Tæt på Sandheden, DR.
 
Det korte svar er nej. BT, kunne noget tyde på, er så hårdt ramt af et tæt match mellem 64-årige Britta fra Hvidovre og en del af avisens kernepublikum, at deres skrivelyst om Britta ingen ende vil tage. Læserne kan beroliges med, at Britta har det godt i det sydafrikanske Hotel Gitterly.
 
Ganske vist er det for galt, det Britta har gjort, men at hun skal sidde indespærret i et sydafrikansk fængsel, er alligevel lidt voldsomt.
 
»I kommer ikke til at besøge Britta, forlad så området,« citerer BT en vagt for at udtale, og på en måde er det betryggende, at han er på fornavn med hende.
 
Også Ekstra Bladet har fulgt Britta-sagen nøje, og da de kunne afsløre, at man vist nok kunne se Britta i en salgsannonce for en af hendes biler, kvitterede Tæt på Sandheden med at give de tre journalister bag artiklen en omvendt Cavlingpris.
 
3. Hvorfor er vi så sure på Britta?
 
Foto: TV 2 Zulu
 
Raseriet trives fx i Facebookgruppen, der var dedikeret til at fange Britta, mens morskaben trives andre steder på sociale platforme. Sagen rummer en vis ambivalens. Eller måske bare tragikomik.
 
Ambivalensen havde selvfølgelig været større, hvis det var kontoen for udbetaling af kongelig apanage, Britta havde svindlet med.
 
Og så er der misundelsen. Det eneste billede af Britta, medierne har haft adgang til, er et, hvor hun sidder og drikker champagne. Billedet stammer i øvrigt fra Heste-Nettet.dk, og anledningen er vist køb af årets springføl for over hundrede tusinde af bl.a. de hjemløses penge.
 
Og så er der ejendommene i Sydafrika. Og diamanterne.
 
Og de fire biler, der bl.a. tæller en BMW, en Audi og en Range Rover.
 
Godt nok under vi et eller andet sted Yvonne-karakteren fra Hvidovre at leve drømmen, men det kan også blive liiiige konkret og udpenslet nok.
 
Så kan vi jo altid trøste os ved, at Britta er blevet ramt af rig mands byrde og angiveligt er blevet bonet 200.000 ekstra i registringsafgift for en hestetrailer. Umiddelbart må vi, ekstraafgiften taget i betragtning, antage, at den pågældende trailer har haft en ikke ubetydelig størrelse.
 
4. Hvorfor er sagen så stor lige nu?
 
 
 
Og så er der nyhedstimingen. Brittas flugt er forløbet parallelt med Danske Banks hvidvask og den store transnationale svindel med udbytteskat, der har lænset statskasser for noget større beløb end Britta.
 
Som et bonussvirp til Danske Bank, så har Britta overført de stjålne midler til sin egen konto i deres Hvidovre-filial.
 
Netop flugten har Britta tilfælles med Stein Bagger. Britta er Stein Bagger fra centraladministrationen. Britta har dog været dygtigere end Bagger til at holde sin svindelkarrusel kørende.
 
 
5. Hvorfor drømmer Mai Mercado om Britta?
 
 
»Jeg drømte, at jeg kom ind i et rum, hvor jeg vidste, hun var. Jeg fik lejlighed til at spørge hende, hvorfor hun havde taget de penge, men det ville hun ikke rigtigt svare på,« fortæller socialminister Mai Mercado til Berlingske.
 
Britta Nielsen har simpelthen optrådt i ministerens drømme. Det er da noget. Gad vide om skatteminister Karsten Lauritzen tilsvarende har drømt om Thomas Borgen? Eller om Sanjay Shah? Og i så fald, gad vide om Karsten ville fortælle om det?
 
BONUS: 5.1 Hvor svært er det som forsvarsadvokat at overholde et navneforbud?
Svar: Meget svært. Det er også kompliceret at sige "min klient, der har en relation til Britta", så det skulle jo glippe. Klippet med forsvarsadvokaten, der kommer til at sige navnet på sin klient (som vi nu ved med sikkerhed er Brittas søn efter navneforbuddet er blevet ophævet) kan stå til en ret klækkelig bøde for sin overtrædelse. 
 
 
Britta-sagen er langt fra slut endnu, så der dukker nok flere spørgsmål op.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også