Britta In The Sky With Diamonds
Britta bashing Safari

Billedet af Britta med en flaske champagne har været alle steder.

Skrevet af
Britta-sagen har været på alles læber, siden det første gang kom frem, at en offentligt ansat fra Hvidovre havde snydt samfundets svageste for 111 millioner kroner. Her er 5 spørgsmål om Britta-sagen, der har fyldt i vores hoveder.
1. Hvorfor er Britta-sagen så spændende? Hun ligner jo min mor.
 
»En beskeden og hjælpsom kvinde og en ganske almindelig HK'er.«
   
Eller som Jonatan Spang udtrykker det i Tæt På Sandheden: »Hun ligner jo alles mødre. Hun kan gemme sig i en Bilka i dagevis.«
 
Det er grundlæggende spændende, at nogen forsvinder, for hvor er de mon? Nu har vi så at gøre med en kvinde, der kunne ligne vores egen mor eller mormor, og som befinder sig på flugt fra myndighederne med en international arrestordre hængende over hovedet.
 
Det lægger yderligere til fascinationen af sagen, at Brittas niddingsdåd på den ene side er så definitivt forkastelig og på den anden side så forbandet Olsen Banden-agtig. Fraset, at Olsen Banden altid stjal fra the bad guys, så har Britta-sagen et skær af Yvonnes triumf.
 
2. Er der en grænse for, hvor mange artikler formiddagspressen kan skrive om Britta?
 
Foto: Tæt på Sandheden, DR.
 
Det korte svar er nej. BT, kunne noget tyde på, er så hårdt ramt af et tæt match mellem 64-årige Britta fra Hvidovre og en del af avisens kernepublikum, at deres skrivelyst om Britta ingen ende vil tage. Læserne kan beroliges med, at Britta har det godt i det sydafrikanske Hotel Gitterly.
 
Ganske vist er det for galt, det Britta har gjort, men at hun skal sidde indespærret i et sydafrikansk fængsel, er alligevel lidt voldsomt.
 
»I kommer ikke til at besøge Britta, forlad så området,« citerer BT en vagt for at udtale, og på en måde er det betryggende, at han er på fornavn med hende.
 
Også Ekstra Bladet har fulgt Britta-sagen nøje, og da de kunne afsløre, at man vist nok kunne se Britta i en salgsannonce for en af hendes biler, kvitterede Tæt på Sandheden med at give de tre journalister bag artiklen en omvendt Cavlingpris.
 
3. Hvorfor er vi så sure på Britta?
 
Foto: TV 2 Zulu
 
Raseriet trives fx i Facebookgruppen, der var dedikeret til at fange Britta, mens morskaben trives andre steder på sociale platforme. Sagen rummer en vis ambivalens. Eller måske bare tragikomik.
 
Ambivalensen havde selvfølgelig været større, hvis det var kontoen for udbetaling af kongelig apanage, Britta havde svindlet med.
 
Og så er der misundelsen. Det eneste billede af Britta, medierne har haft adgang til, er et, hvor hun sidder og drikker champagne. Billedet stammer i øvrigt fra Heste-Nettet.dk, og anledningen er vist køb af årets springføl for over hundrede tusinde af bl.a. de hjemløses penge.
 
Og så er der ejendommene i Sydafrika. Og diamanterne.
 
Og de fire biler, der bl.a. tæller en BMW, en Audi og en Range Rover.
 
Godt nok under vi et eller andet sted Yvonne-karakteren fra Hvidovre at leve drømmen, men det kan også blive liiiige konkret og udpenslet nok.
 
Så kan vi jo altid trøste os ved, at Britta er blevet ramt af rig mands byrde og angiveligt er blevet bonet 200.000 ekstra i registringsafgift for en hestetrailer. Umiddelbart må vi, ekstraafgiften taget i betragtning, antage, at den pågældende trailer har haft en ikke ubetydelig størrelse.
 
4. Hvorfor er sagen så stor lige nu?
 
 
 
Og så er der nyhedstimingen. Brittas flugt er forløbet parallelt med Danske Banks hvidvask og den store transnationale svindel med udbytteskat, der har lænset statskasser for noget større beløb end Britta.
 
Som et bonussvirp til Danske Bank, så har Britta overført de stjålne midler til sin egen konto i deres Hvidovre-filial.
 
Netop flugten har Britta tilfælles med Stein Bagger. Britta er Stein Bagger fra centraladministrationen. Britta har dog været dygtigere end Bagger til at holde sin svindelkarrusel kørende.
 
 
5. Hvorfor drømmer Mai Mercado om Britta?
 
 
»Jeg drømte, at jeg kom ind i et rum, hvor jeg vidste, hun var. Jeg fik lejlighed til at spørge hende, hvorfor hun havde taget de penge, men det ville hun ikke rigtigt svare på,« fortæller socialminister Mai Mercado til Berlingske.
 
Britta Nielsen har simpelthen optrådt i ministerens drømme. Det er da noget. Gad vide om skatteminister Karsten Lauritzen tilsvarende har drømt om Thomas Borgen? Eller om Sanjay Shah? Og i så fald, gad vide om Karsten ville fortælle om det?
 
BONUS: 5.1 Hvor svært er det som forsvarsadvokat at overholde et navneforbud?
Svar: Meget svært. Det er også kompliceret at sige "min klient, der har en relation til Britta", så det skulle jo glippe. Klippet med forsvarsadvokaten, der kommer til at sige navnet på sin klient (som vi nu ved med sikkerhed er Brittas søn efter navneforbuddet er blevet ophævet) kan stå til en ret klækkelig bøde for sin overtrædelse. 
 
 
Britta-sagen er langt fra slut endnu, så der dukker nok flere spørgsmål op.

Relaterede artikler

Forbrydelse betaler sig altid - De eneste, der vil gå ned på danmarkshistoriens største medieskandale, er tystyskilden selv og så Ken B. Rasmussen, der ...
Follow the Money - DR's økonomiske thriller Bedrag er et billede af et samfund med langt mellem top og bund. Og med en storyline, der indti...
Danske Bank samler krisehåndterings-handsken op - Danske Banks omdømme har fået det ene hak efter det andet, siden Berlingskes gravegruppe i marts 2017 breakede historien...
Det var Nordea-komplekset - Danske Bank var lige kommet tilbage på sporet med Thomas Borgen ved roret, men er nu havnet i det værste stormvejr, side...
Fik du også 73 mio. da du blev fyret? - Topchef i Danske Bank Thomas Borgen forlader sin stilling med et tocifret millionbeløb, men det er ikke en sjældenhed i ...
Bech-Bruun Bedrag ..? - Advokatfirmaet Bech-Bruun er midt i orkanens øje i en mediestorm, der nok ikke driver over lige foreløbig. De står til a...
Smid din 5-årsplan i skraldespanden - Hvordan opretholder man en succesfuld karriere, når man samtidig gerne vil gå til yoga med sin gode veninde fra folkeren...
Døtrene, der smed mor under bussen - Brittas døtre afviser anklagerne om groft hæleri og placerer et eventuelt ansvar hos deres mor. Tilbage står spørgsmålet...
Fake it till you CanopyLAB it - CanopyLAB-sagen er en sjældent kulørt beretning. Den omfatter en mystisk colombiansk medarbejder i et sydamerikansk datt...

Kommentarer

Få nyhedsbrev

27 JOB

Webmaster

Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.