Drop forfængeligheden, når du søger job

Kristian Danholms drengedrøm var at arbejde for Politiet, det lykkedes med jobbet som deres kommunikationschef. Men han stoppede efter et års tid, da jobbet ikke var det rette match. Nu råder han andre til at have modet til at vælge om.
Kristian Danholm gik direkte fra en lederstilling på Radio24syv til rollen som kommunikationschef. Foto: Jonas Kim Jakobsen
Kristian Danholm gik direkte fra en lederstilling på Radio24syv til rollen som kommunikationschef. Foto: Jonas Kim Jakobsen
Kristian Danholm var med til at etablere Radio24syv, hvor han nåede at være redaktionsleder, redaktør, reporter og vært.
 
Men da lukningen af radiostationen nærmede sig, stod det klart for Kristian Danholm, at han ville skifte spor til kommunikation, fortæller han som led i Kforums serie om, hvornår og hvordan man finder et nyt k-job. 
 
”Der er ikke mange journalister over 50 i gode job, når jeg ser mig omkring. På mange medier foretrækker man to journalister på 25 år for samme løn. Derudover har de unge en ild i øjnene over historierne, man som erfaringsramt journalist ikke har på samme måde. Så det var et strategisk valg at skifte branche,” siger Kristian Danholm. 
 
Frem for at gå den slagne vej og langsomt stige i graderne landede han i første hug et job som kommunikationschef for Folkekirken Vesterbro.
 
”Der har man slået ni sogne sammen, som har en fælles kommunikationsafdeling med syv ansatte, som jeg var chef for. Det var jeg superglad for,” fortæller Kristian Danholm.
 

Træt af at forsvare kristendommen

 
Selvom det på mange måder var et drømmejob, blev Kristian Danholm i stigende grad træt af ved festlige lejligheder at skulle forsvare kristendommen som religion, når han fortalte, at han arbejdede for folkekirken:
 
”Samtidig har jeg altid drømt om at arbejde for enten forsvaret eller politiet; det er jo nok en drengedrøm. Så da chancen opstod, tog jeg den,” siger Kristian Danholm, der blev tilbudt et job som kommunikationschef for Københavns Politi.
 
Trods en grundig ansættelsesproces viste det sig dog, at jobbet ikke var det rigtige, og efter knap et års tid valgte han at stoppe:
”Det viste sig desværre at være det forkerte match på trods af en omfattende proces, hvor tidligere kollegaer blev ringet op og interviewet."
 
Kristian Danholm mener ikke, at hverken politiet eller han selv kunne have handlet anderledes, og understreger, at der ikke er nogen sure miner hverken hos ham eller hos hans tidligere arbejdsgiver.
 
Dog betød en ny chef, at der skete en forskydning i forventningsafstemningen. 
 
”Til samtalerne var jeg helt ærlig om, at hvis man har brug for en, der primært kan drifte en kommunikationsafdeling, er jeg ikke den rigtige. Jeg er bedre til at udvikle en organisation.”
 

Glædede sig ikke til at komme tilbage efter ferien

 
Aftenen før hans sommerferie, hvor Kristian Danholm betragtede solnedgangen fra sin terrasse, kunne han mærke, at han ikke glædede sig til at komme tilbage efter ferien.
 
”Det er første gang i min karriere, at jeg har haft det sådan,” siger han.
 
Kombineret med mange overarbejdstimer for at nå både administration og udviklingsopgaver gav det Kristian Danholm skubbet til at stoppe. 
 
I forbindelse med fratrædelsen gennemgik han et forløb med en erfaren ledelsescoach. Det vil han anbefale andre, som havner i et job, der ikke er rigtigt for dem.
 
”Jeg havde brug for at tale med en om, hvordan jeg undgår at ende i sådan en situation igen. For jeg mente jo selv, at jeg havde gjort, hvad jeg kunne, for at det ikke skulle ske,” siger Kristian Danholm og tilføjer:
 
”Coachingforløbet er en nærmest terapeutisk proces, som jeg har fortsat for egen regning, fordi jeg bruger det til at kigge på mine blinde punkter og på, hvad der er vigtigt for mig i et job.”
 
Selvom han fortsat føler sig som ”the odd one out” i folkekirken, har Kristian Danholm for nylig takket ja til en stilling som pressechef i Københavns Stift og personlig rådgiver for biskoppen. Stillingens indhold har han selv været med til at forme.
 

Drop forfængeligheden

 
Hvad gjorde du dig af overvejelser om at vende tilbage til folkekirken?
 
”Jeg ved, at den kan rumme mig, og at jeg kan rumme den. Jeg skaber udvikling og resultater, men jeg ved også godt, at jeg er en, man kan slå sig på, fordi jeg ikke er bange for konflikter. Jeg synes tværtimod, at de er spændende,” siger Kristian Danholm og tilføjer: 
 
”Nu bliver jeg personlig rådgiver for biskoppen, hvilket er noget nyt på mit cv. Han er frisk på at blive udfordret, så der kan jeg ændre noget, når det for eksempel gælder krisekommunikation.”
 
Omverdenens mening om hans retur til folkekirken betyder mindre i dag end tidligere.
 
”Jeg ved, det er noget fis, men jeg er ikke religiøs og har derfor tidligere haft det stramt med at sige, at jeg arbejdede i folkekirken, for det lyder federe at sige, man er kommunikationschef i politiet," siger Kristian Danholm og tilføjer:  
 
"Men det er jo ren forfængelighed, og hvis man har et godt job, hvor man trives, er det indlysende det vigtigste.”
 

Identificér dig ikke for meget med dit arbejde

 
Kristian Danholm havde dog ikke regnet med, at han allerede skulle til at troppe op på et kontor igen.
 
”Efter jeg stoppede i politiet, var jeg meget nysgerrig i forhold til, hvad der skulle ske med mit arbejdsliv. Så selvom det lyder forkælet, var det på en måde en skuffelse, at det gik så stærkt. En meget positiv skuffelse.” 
 
Det var blandt andet en anbefaling fra hans ledelsescoach, der fik ham til at indse, at han i jobbet fik alt det, han efterspurgte, når det gælder frihed, udfordringer og balance mellem arbejde og privatliv.
 
”Mit råd til andre er, at hvis man identificerer sig for meget med sit arbejde, bliver man meget sårbar, når man mister det. Det handler om at spille sig selv fri, så man er bedst positioneret for at se, hvordan man skaber merværdi for andre og sig selv,” siger Kristian Danholm og tilføjer:
 
”Jeg havde selv et halvt år som arbejdsløs efter Radio 24syv, hvor jeg stablede enkronerne, men pludselig sad jeg i et job som kommunikationschef. Så tro på, at det du har, kan andre få værdi af.”
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også