Bill Gates’ omdømme er i frit fald
Gates-gate

Fra nørd til monopolist til filantrop til fraskilt med MeToo-sag. Foto: Getty

Skrevet af
Bill Gates er kommet ud i en gigantisk shitstorm efter sin skilsmisse. Mange års velfriseret image som tech-iværksætter, klimakriger og filantrop slår revner. Årsagen er afsløringen af hans mangeårige venskab med den nu afdøde pædofilianklagede milliardær Epstein. Ifølge de amerikanske medier er dette venskab årsagen til, at Gates’ kone vil skilles. Tilbage står den berømte milliardær fraskilt, halvt så rig og med et blakket ry. Ikke mindst, fordi han tydeligvis har underspillet og løjet om det kontroversielle årelange venskab. Hvad der kun gjort ondt værre. Nu er alle de store amerikanske medier, fra Wall Street Journal til New York Times, i gang med at grave snavs op om den helgenkårede filantrop. Nye Microsoft-MeToo-sager dukker op, mens spørgsmålet er, om Bill Gates har besøgt Epsteins berygtede sexorgie-ø. Han har jo ved flere lejligheder fløjet med Epsteins privatfly. Hvad er op og ned i Gates-gate? Og hvad kan vi k-folk lære af det? Hvad burde han havde gjort? Svaret er: Han skulle have fortalt sandheden selv fra start til slut.

 
Dengang en aura af godhed og visdom strålede ud fra tech-nørdens rare væsen. Bill Gates’ berømte, profetiske TED Talk fra 2015, hvor han advarer mod en kommende pandemi og opfordrer til investeringer og forskning i vacciner.
 
I begyndelsen af pandemien kunne Bill Gates’ image ikke have været meget bedre. Hans bog om klimakampen var netop udkommet og blevet vel modtaget overalt på kloden. På Netflix lå en næsegrus beundrende dokumentar om Bill Gates som den kloge og nøjsomme nørd, der læste en bog om dagen. Titlen var Inde i Bill Gates’ hjerne, som var han en anden Albert Einstein.
 

Bill som den nøjsomme nørd og bogorm, der blot vil redde verden. 
 
Bill Gates havde siden 2015 advaret med en global luftbåren epidemi, og ikke nok med det havde han investeret og opbygget vaccinefirmaet Moderna for at sætte alvor bag sine ord og frygt. Et firma, der against all odds lykkedes med at udvikle en sikker vaccine mod COVID-19 på under et år. Gates’ penge og rettidige omhu var altså med til at redde verden fra den frygtede sygdom.
 
I Trumps kaotiske coronahåndtering og pandemiens uhyggelige start stod Bill Gates som indbegrebet af fornuft og omtanke. Gates var altså ikke bare en af verdens største klimakrigere, men også pandemiens rige, kloge fjende nr. 1. Højere og længere kan man ikke nå i global anerkendelse i 2020’erne. Årtiers filantropiske indsats og omdømme havde nået et nyt højdepunkt, og så kom artiklen på forsiden af NY Times, som beskrev Bill Gates’ mangeårige, tætte relation til den famøse Epstein.
 
Den rare nørd, som vil redde verden, var måske blot en fake kulisse. Kilde: Gates Foundation.
 

Hvor meget, hvornår og hvortil fløj Gates med Lolita Express?

Efter New York Times’ nye afsløringer var hans image i frit fald. En bestemt artikel fra november 2020 skulle ifølge de førende amerikanske medier være grunden til, at Gates’ kone vil skilles. Ja, lige nu er der et væld af nye artikler, der dag for dag graver mere og mere snavs frem om Gates’ relation til Epstein. Ja, nu skriver hæderkronede medier også, at han har opført sig upassende over for kvinder i Microsoft. Dette skulle være grunden til hans exit fra bestyrelsen for det berømte firma. Nu er det også kommet frem, at han har fløjet med Epsteins berømte “Lolita Express”-privatfly, som også den berømte og berygtede liderbuks Bill Clinton.

 

Hvem siger journalistik ikke gør en forskel. Uden tvivl årets dyreste artikel. Da Melinda Gates læste denne artikel i New York Times, valgte hun at søge om skilsmisse og dermed halvere Bill Gates’ formue. Pludselig var hans image og omdømme i frit fald. Kilde: nytimes. 

 

Fra nørd til monopolist til filantrop til fraskilt med MeToo-sag

Bill Gates’ aktuelle imagekollaps er ikke uden fortilfælde. Hans arbejdsliv har alle dage været fuld af imagerutsjeture. Microsoft var i mange år en hadet monopolvirksomhed, som få elskede, men alle købte produkter af. Virksomhedens grundlægger var her en kedelig konkurrencebesat nørd med alt for stor magt og indflydelse. Helten var Apple, som kreativt udfordrede den store softwarevirksomhed med sin Think Different-strategi. Gates var til sin store ærgrelse uelsket i offentligheden. Da Gates trak sig fra den daglige drift af Microsoft, viede han derfor sit liv og sin formue til at opbygge et nyt image som en elsket og modig filantrop, som ville give alt væk i ren og skær godhed. Ja, han blev nøglefiguren i den filantrokapitalistiske bevægelse, samme med Warren Buffet, som kæmper for, at andre rigmænd skulle give deres penge tilbage til samfundet. Præmissen var, at 1 % af multimillionærer langt bedre kunne løse samfundets problemer end stater og politikerne.  Altså, Bill Gates’ mål var at blive den perfekte rollemodel for den globale kapitalistiske verdensorden. Det gik over al forventning indtil afsløringerne og de nye MeToo-anklager.

 

Gates er QAnons hadeperson nummer 1

Gates’ krise er ikke længere blot et spørgsmål om hans manglende private dømmekraft og dubiøse netværk. Hans heroiske tidligere investering i COVID-19-vaccinen Moderna ses nu som et nyt og farligt vaccinemonopol, som vil gøre ham endnu rigere og endnu mere magtfuld. Kritikken er her, som dengang alle var efter Microsofts monopolstilling. Vinklen er, at Bill Gates burde kæmpe for at ophæve patentet på COVID-vaccinen, som han i sin tid burde have åbnet Windows som open source. Altså, hvis Bill Gates for alvor vil redde verden, kunne og burde han starte med sine egne investeringer, dengang som nu. Samtidig er han højrefløjens hadeobjekt nummer 1. På samme måde som den venstreorienterede milliardær Soros er Gates nu blevet manden, den skøre amerikanske QAnon-bevægelse elsker at hade. Bill Gates er blevet fast element i den mere eller mindre vanvittige konspirationsteori om alt fra 5G-overvågning til en hemmelig elites magtovertagelse med Gates i spidsen.

 

Et brand og en medieperson som Gates kan ikke bare gemme sig på en golfbane

Alle de mange kriser og skandaler har krævet et klogt og hurtigt svar fra hovedpersonen.  Det kom aldrig. Desværre. Hvordan har Gates så reageret på sin største omdømmekrise siden de gamle Microsoft-dage? Ikke godt, fordi skilsmissen kører rundt med ham og kører ham ned. Alt imens han har gemt sig på en luksusgolfklub og nægter at lade sig interviewe. Dette skaber en stemning af, at Bill Gates prøver at skjule noget.

 

Skilsmissen har her været meget underkommunikeret. Officielt, fordi det er en privatsag, men den manglende kommunikation har blot skabt grobund for rygter og motivefterforskning. Specielt har afsløringen af Bill Gates’ MeToo-sag fra Microsoft-tiden medført, at Bill Gates fremstår som den skyldige i skilsmissen, og som om alt ikke er sagt i de sparsomme udmeldinger. Bill og Melinda var et gigantisk power couple, men nu fremstår Gates sårbar, fordi en fraskilt mand alt andet lige har mindre status end et lykkeligt power couple, som sammen vil redde verden. 

 

Selve Epstein-sagen er håndteret håbløst i praksis, kommunikeret mangelfuldt og tænkt strategisk forkert. Forskellige talsmænd har sagt forskellige ting i forskellige medier. Bill Gates har sagt få soundbites i forskellige sammenhænge, såsom det urigtige: "I didn't have any business relationship or friendship with him." Strategisk har målet været at skabe afstand til Epstein for enhver pris. Tydeligvis bange for at gentage prins Andrews Epstein-interview, der blev prinsens selvvalgte og selviscenesatte medieharakiri, har talsmænd og skriftlige udtalelser været centrale. For at undgå dette har Gates brugt forskellige talspersoner. Disse talsmænd har først benægtet og nedtonet for senere at indrømme relationen til Epstein, men alligevel benægte den. Dette har skabt et rodet og utroværdigt forløb med skiftende forklaringer. Det har skabte en absurd skriftlig udtalelse som her: 

 

"Epstein misrepresented the nature of his meetings with Gates while also working to insert himself behind-the-scenes without Gates' knowledge and said that Gates and Epstein never socialized together and that the disgraced financier actively pursued a relationship with her client. Bill Gates regrets ever meeting with Epstein and recognizes it was an error in judgment to do so. Gates recognizes that entertaining Epstein's ideas related to philanthropy gave Epstein an undeserved platform that was at odds with Gates' personal values and the values of his foundation.”

 

Samtidig er der uheldigvis dukket gamle Gates-udtalelser op, som stiller it-nørden i et dårligt lys, fx udtalte han ifølge NY Times i 2011 om Epstein: “His lifestyle is very different and kind of intriguing although it would not work for me." Hvad der ifølge Gates’ talsperson udelukkende omhandler Epsteins indretning i hans hus og hans mange venner, ikke hans seksuelle livsstil. Næppe sandheden.

 

Bill kan ikke gå fra forkant til bagkant

Alt i alt har Gates været på bagkant med alt fra skilsmissen til MeToo-anklager, hvor talsmændenes skiftende febrilske forklaringer og undskyldninger er kommet som en reaktion på nye kritiske afsløringer. En løbende misere, fordi de store amerikanske legacy-medier tydeligvis har anonyme og meget indsigtsfulde kilder, som har været til stede, når Gates og Epstein mødtes. Dette betyder, at de kan skrive meget private ting drypvist i en længere journalistisk kampagne, såsom at Epstein rådgav Bill Gates om, hvordan han kunne komme ud af sit giftige ægteskab. Spørgsmålet er, om denne guldkilde er Epsteins fængslede partner in crime Maxwell eller en anden insider. Nogle har også givet oplysninger om skilsmissen, som tydeligvis er i Melinda Gates’ favør. Den slags kildeadgang har betydet, at Gates ikke har vidst, hvor meget medierne har på ham, og hvor sagerne vil ende. 


Løsningen har været stilhed og dårlige løgnagtige citater af skiftende indhold. Det virker ekstra voldsomt, når Gates ellers selvsikkert sætter dagsordenen og fylder meget i medierne med sin klima-/COVID-moralisme, men nu er mere væk end væk. Krisekommunikativt er det svært at gå fra ekstremt synlige Gates til usynlige Gates. At gå fra altid på forkant med samfundsdebatten til at være helt på bagkant af beskyldningerne. Bill Gates burde modigt have taget et synligt ansvar og taget sagen direkte med medierne, som han modigt kæmpede for klima og folkesundhed. En slags advokatundersøgelse i al sin gru og risiko ville være det bedste.

For kun ved at stå ved sandheden og gennemsigtigheden uanset pris kan han genopbygge sit forliste image. Altså, hvad burde han havde gjort? Fortalt sandheden selv fra start til slut. Et godt eksempel til efterfølgelse er Amazons grundlægger, Jeff Bezos, som vandt stort på at tage styring over sin egen dickpic-skandale og forsøget på afpresning. Ja, det er sådan en rigtig alfahan-milliardær bør handle, når omdømmet er i fare. Bill Gates halter efter, som Windows altid har været et forsinket og forældet program på bagkant med nutidens krav og behov.

 


 

Relaterede artikler

Jes Dorph og de falske reklamer - Danske berømtheder bliver i stigende grad brugt som blikfang i falske nyhedsartikler, der i virkeligheden er slet skjult...
Amazon sluger dig i en mundfuld - Ved du, hvad det bedste er? Legetøj fra... Wish? Fætter BR har tabt til den kinesiske e-tailer, og det gik i særlig grad...
Verdens rigeste mands dickpics - ”Vi har billeder af din stådreng – og vi offentliggør dem, med mindre du trækker dine anklager om, at vi holder med Trum...
Katastrofal kongelig krisekommunikation - Prins Andrews interview med BBC er stort set guiden til kamikazekrisekommunikation. Forsøget på at lægge afstand til den...
Pattevissen i Kastrup: den fulde undskyldning fra en fulderik - Det er overraskende svært at give en ægte undskyldning. Faktisk skal den leve op til 17 kriterier. Ugens mest omtalte un...
Punk-bryggeriets shitstorm - Siden 2007 har skotske BrewDog skabt ølhistorie med vilde reklamestunts, punk-IPA og punchlines som ”Vi ændrer verden et...
Hvis Britney var en mand? - Det er et af de spørgsmål, der har fyldt debatten, siden popikonet Britney Spears leverede en gruopvækkende tale i rette...
Græsset er grønnere hos Ghost - Bedst som vi havde vænnet os til historien om, at prominente amerikanske journalister forlader deres aviser for at start...
De Radikales effektive krænkelses-ABC - Et år efter Sofie Lindes tale. To uger efter Kristian Hegaards exit. Læren er tydelig: De Radikales læringskurve har vær...
Hvad er din SoMe-skilsmisse-strategi? - Det er svært at blive skilt, og det er svært at kommunikere sin skilsmisse på de sociale medier. For hvor meget skal du ...

Kommentarer

Få nyhedsbrev

50 JOB

Kommunikationsrådgiver

Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.