Bidens k-team
All female k-team flytter ind i Det Hvide Hus

Det Hvide Hus’ nye hold af kommunikationschefer under Biden og Harris består af lutter kvinder. Kilde: buildbackbetter.gov

UDNÆVNELSER // USA – Det Hvide Hus’ kommunikationsafdeling vil blive styret af lutter kvinder, når Joe Biden og Kamala Harris tiltræder 20. januar 2021. Den tidligere kommunikationschef for Det Hvide Hus og pressetalsmand for State Department under Obama, Jen Psaki, bliver ny pressetalsmand for Biden, og Symone Sanders får samme rolle for den indkommende vicepræsident. Alt i alt blev syv kvinder udnævnt til ledelsen af kommunikationsafdelingen for den nye demokratiske duo i weekenden.
Denne artikel er bragt med tilladelse af Pov.international.
 
WASHINGTON, D.C. – President-elect Joe Biden har udnævnt sin pressetalsmand, eller måske rettere talskvinde. Det bliver en velkendt skikkelse, nemlig Jen Psaki, som er både tidligere White House communications director og tidligere talskvinde for Udenrigsministeriet (State Department spokeswoman), begge dele under Obama.
 
Joe Biden har understreget, at hans regering alt i alt vil “ligne resten af USA”, hvilket er blevet tolket i medierne som en forpligtelse til dels at udnævne lige mange mænd og kvinder til regeringsposterne, dels til at skabe en diversitet, når det gælder race og etnicitet.
 
“Jeg er stolt af at kunne præsentere den første kommunikationsafdeling i Det Hvide Hus, hvilken udelukkende er sammensat af kvinder,” lød det fra Biden, der uddybede: “These qualified, experienced communicators bring diverse perspectives to their work and a shared commitment to building this country back better.”
 
Sloganet Build Back Better var hovedparolen i Bidens valgkampagne, der bl.a. fokuserede på “genopbygningen” af USA i form af nye grønne jobs og en omfattende infrastrukturplan.
 
Endvidere har Biden understreget, at hans regering alt i alt vil “ligne resten af USA”, hvilket er blevet tolket i medierne som en forpligtelse til dels at udnævne lige mange mænd og kvinder til regeringsposterne dels til at skabe øget diversitet i rækkerne, når det gælder race og etnicitet.
 
Psaki var blot en ud af i alt syv kvinder, der blev udnævnt til chefstillinger i kommunikationsafdelingen hen over weekenden. Kilde: buildbackbetter.org
 
Det forventes, at Biden også vil forsøge at skabe en vis repræsentation i regering og centraladministration for diverse minoriteter, både hvad angår handikappede og seksuelle minoriteter.
 
Psaki var blot en ud af i alt syv kvinder, der blev udnævnt til chefstillinger i kommunikationsafdelingen hen over weekenden.
 
Psaki har også været en del af den såkaldte confirmation process for the transition, altså bekræftelserne af nye chefstillinger, som overgangsregeringen står for, og hun får følgeskab af den nye White House communications director Kate Bedingfield, som har haft en tilsvarende rolle i Bidens valgkampagne.
 

Bidens Hvide Hus er mangefarvet og fyldt med kvinder

En tredje kvinde, Pili Tobar, bliver deputy communications director, og Karine Jean-Pierre får jobbet som principal deputy press secretary. Pili Tobar har været communications director for coalitions i Joe Bidens valgkampagne, mens Karine Jean-Pierre har arbejdet som stabschef for Vice President-elect Kamala Harris.
 
Tandens forældre er – ligesom Kamala Harris’ forældre – indvandret til USA fra Indien, og hvis udnævnelsen bekræftes, vil hun blive den første woman of color som chef for det magtfulde budgetkontor.
 
Et femte kendt ansigt i det nye team af kommunikationschefer bliver Symone Sanders, som får rollen som senior advisor and chief spokesperson for Kamala Harris.
 
Hun får følgeskab af en sjette kvinde, Ashley Etienne, der får stillingen som kommunikationsdirektør for Kamala Harris. Endelig indtræder Elizabeth Alexander i samme stilling, men for den kommende First Lady, Dr. Jill Biden.
 
De tre sidstnævnte har alle arbejdet som seniorrådgivere for Biden-kampagnen i 2020.
 
Men udnævnelsen af kvinder i weekenden stoppede ikke ved kommunikationsafdelingen, selvom alle medier noterede sig, at det var første gange i USA’s historie, at en regering udelukkende har kvinder som talspersoner og til at lede pressearbejdet. Der har dog været adskillige kvindelige pressetalsmænd. Præsident Trump har tidligere haft Sarah Huckabee Sanders på jobbet, der i dag bliver varetaget af en anden kvinde, Kayleigh McEnany, ligesom præsident George W. Bush havde Dana Perino som pressetalsmand.
 
Der var imidlertid flere kvindelige ansigter og flere ikke-hvide at udnævne i weekenden. Washington Post hæftede sig ved “diversiteten” i den samlede skare af udnævnelserne og fortalte søndag, at Biden agtede at pege på Neera Tanden som kandidat til den magtfulde post som director of the Office of Management and Budget.
 
Tanden er lige nu CEO for den liberale (venstreorienterede) tænketank Center for American Progress. Tandens forældre er – ligesom Kamala Harris’ forældre – indvandret til USA fra Indien, og hvis udnævnelsen bekræftes, vil Tanden blive den første woman of color som chef for budgetkontoret.
 
 
Hvis Neera Tanden bliver udnævnt til posten som chef for det økonomiske rård, vil hun blive den første "woman of color" på posten. Men det skal hun ikke regne med, advarer republikanerne. Kilde: buildbackbetter.org
 

Republikansk advarsel: Glem alt om Neera Tanden

Tanden er imidlertid langt fra republikanernes kop te. Hun er venstreorienteret, skarpt skåret for tungebåndet og placeret på det demokratiske partis venstrefløj.
 
En talsmand for den republikanske senator John Cornyn fra Texas var da også hurtigt ude i weekenden og slå fast, at Tanden “havde nul chance” for at blive bekræftet i Senatet, hvis partiet beholder flertallet, der lige nu er på 51 republikanere mod demokraternes 48 medlemmer.
 
 
Flertallet kan skifte, hvis demokraterne vinder begge senatssæder i staten Georgia, der har et særvalg 6. januar 2021. I så fald vil vicepræsident Kamala Harris blive den afgørende stemme ved stemmelighed, 50-50, i Kongressens øverste kammer.
 
Hovedstadens mest indflydelsesrige medie kunne endvidere berette søndag, at Biden også vil udnævne arbejdsmarkedsøkonom Cecilia Rouse, som formand for det tre mand store Council of Economic Advisers; de to andre medlemmer bliver økonomerne Jared Bernstein og Heather Boushey.
 
Rouse kommer fra en stilling ved Princeton University og som dekan for Woodrow Wilson School of Public and International Affairs. Hun har siddet i Obamas Council of Economic Advisers og været medlem af the National Economic Council i et år under Bill Clinton.
 
Det økonomiske råds primære opgave er at råde præsidenten i økonomiske anliggender, og det kan der nok blive brug for, eftersom millioner af mennesker er kastet ud i arbejdsløshed som følge af coronakrisen.
 
Rouse, der er African American, bliver ligeledes den første woman of color i dette job.
 
 
Cecilla Rouse er dekan for Woodrow Wilson School of Public and Internaional Affairs. Hun har været økonomisk toprådgiver for både Obama og Bill Clinton. Kilde: buildbackbetter.org
 
Det økonomiske råds primære opgave er at råde præsidenten i økonomiske anliggender, og det kan der nok blive brug for, eftersom millioner af mennesker er kastet ud i arbejdsløshed som følge af coronakrisen.
 
Biden udnævnte i sidste uge også en kvinde som finansminister, nemlig topøkonom og tidligere chef for The Federal Reserve Janet Yellen.
 

FØLG MED I AMERIKANSK POLITIK, OG LÆS MERE AF ANNEGRETHE RASMUSSEN HER.

Relaterede artikler

Taberen får det første ord - De seneste sæt af valgaftenstaler i USA’s præsidentvalg peger på en tendens, hvor den tabende part har sværere og sværer...
Trumpismen har vundet – selv hvis Trump taber - Trump har endnu engang overgået forventningerne, endnu engang taget røven på meningsmålingerne. Men hvad skete der, og h...
Bidens bedstefar-branding - Old school is the only school. Demokraterne har haft et kæmpe savn efter en hyggelig og gennemført hæderlig bedstefar. D...
Trumps afsindige afskedssalut - Sidste uges begivenheder i Washington D.C. har vist både talens magt og afmagt for den amerikanske præsident. Med Donald...
Bidens balancegang lykkedes (næsten) - I modsætning til regnvejret ved Donald Trumps indsættelsesceremoni for fire år siden så skinnede solen noget så symbolsk...

Giv din stemme

24 stemmer
1,9/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

49 JOB

Kommunikationschef

Se alle job Indryk job

Ugens profil

Troels Karlskov

Troels Karlskov er ny pressechef i Topdanmark, landets næststørste pensions- og forsikringsselskab. Han tiltrådte stillingen 1. april 2021.

Job

Marketing Manager

Frist: Hurtigst muligt

Live-projektleder

Frist: 7. maj kl. 18.00

SoMe-specialist

Frist: 12. maj
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.

Vi bruger cookies for at give dig en bedre brugeroplevelse.