Berlingske glemte kultur og medier
100 indflydelsesrige kvinder fra kultur- og medieverdenen

Et udklip af de mest indflydelsesrige kvinder inden for kultur- og mediebranchen. Fra øverste række fra venstre: Dorte Mandrup, arkitekt, Anne-Louise Sommer, direktør for Designmuseum Danmark, Hella Joof, komiker og debattør, Sofie Gråbøl, skuespiller, Ellie Jokar, komiker og rapper, Gitte Just, adm. dir. KLUB, Marie Key, sanger, Anne Sophia Hermansen, debatredaktør for Berlingske, Tine Thygesen, adm.dir for Creators Community. Fotos: Ritzau Scanpix.

Skrevet af
Kforum synes, der mangler en kultur- og mediekvinde eller to (eller måske 100) på Berlingskes liste over de 100 mest indflydelsesrige kvinder i Danmark. Jane Sandberg - direktør for Enigma - Museum for Post, Tele og Kommunikation - har derfor kurateret en liste i samarbejde med folk fra forskellige netværk og fagkredse. Vi betragter den som en åben liste og opfordrer derfor til, at man sender os navne, hvis vi også har glemt nogle. Så opdaterer vi listen løbende. Send dem til os på infor@kforum.dk.
Berlingske publicerede forleden en liste over de 100 mest indflydelsesrige kvinder i Danmark. Listen er inddelt i 11 kategorier, men kategorierne kultur og medier er oversete.
 
Det er ærgerligt, men egentlig også dumt. For disse to branchers aktører har meget at tilbyde danske erhvervsvirksomheder. Ikke desto mindre er det uhyre sjældent, at mennesker, der er beskæftiget i kultur- og medieverdenen, får adgang til magtens korridorer.
 

Hvilke kompetencer er det, at erhvervslivet udelukker sig selv for at inddrage, når de ikke kigger i retning af kultur- og medieverdenen, når bestyrelsesposter skal bemandes?

 
I 2015 udgav sociologerne Anton Grau Larsen og Christoph Ellersgaard bogen Magteliten – hvordan 423 danskere styrer landet. Et helt kapitel er viet til kulturens og mediernes verden og særligt til, hvorfor erhvervslivets repræsentanter er vilde for at indtræde i bestyrelsesposter på museer, teater og festivaler, men aldrig udstikker invitationer den anden vej.
 
Bogens forfattere konkluderer, at erhvervsfolket vurderer, at kulturlivets og medieverdens aktører har meget lidt at tilbyde på ledelsesniveau i erhvervsvirksomheder, og vi er derfor slet ikke attraktive som sparringspartnere ved bestyrelsesbordene rundt omkring i det danske erhvervsliv. På listen over de 423 mest magtfulde mennesker i Danmark optræder fx kun to af kulturlivets aktører. Begge hører til det administrative lag og er således ikke udøvende kunstnere.
 
Men hvilke kompetencer er det, at erhvervslivet udelukker sig selv for at inddrage, når de ikke kigger i retning af kultur- og medieverdenen, når bestyrelsesposter skal bemandes?
 
For det første overser de, at de af os, som er ledere af kulturinstitutioner eller medier, rent faktisk driver virksomheder. Med helt identiske udfordringer, som gør sig gældende i erhvervsvirksomheder. For det andet udelukker de sig fra muligheden for at have et stærkere fokus på kreative/innovative kompetencer, særligt hvis de turde inddrage udøvende kunstnere.
 
For det tredje overser de, at mediemennesker har en stærk strategisk forståelse for, hvordan journalistik og kommunikation kan bruges som ledelsesværktøj og ikke mindst til at forankre værdier blandt medarbejdere. For det fjerde er mange af kultur- og medieverdens aktører flittige meningsdannere og debattører og har derfor tung erfaring i at begå sig i medierne.
 
For det femte har både kultur- og mediebranchen mange kvinder placeret på topposter, og et blik i den retning giver derfor en helt indlysende mulighed for at finde kompetente kvinder til at supplere de oftest meget mandetunge erhvervsbestyrelser.
 
Så kære erhvervsledere, her er en inspirationsliste med 100 kvinder fra kultur- og medieverdenen.
 
Ditte Hansen og Louise Mieritz. Foto: Manuel Claro
 
Instruktører og skuespillere
Mette-Ann Schepelern – filminstruktør
Meta Louise Foldager – filmproducer og direktør
Lone Scherfig – Oscar-nomineret instruktør
Sofie Gråbøl – skuespiller
Marijana Jankovic – skuespiller. Senest medvirkende i Lars von Triers “The House That Jack Built”.
Christina Rosendahl – filminstruktør og formand for Danske Filminstruktører. Har kæmpet for #MeToo-bevægelsen i den danske film- og teaterbranche og for ordentlige vilkår for samarbejde med Netflix.
 
Ditte Hansen – skuespiller. Den ene del af “Ditte og Louise”, der begyndte som en serie på DR, men som i 2018 blev til en spillefilm.
Louise Mieritz – skuespiller. Den anden halvdel af “Ditte og Louise”, der er blevet brugt til at diskutere ligestilling i skuespillerfaget.
 
 

Sanne Søndergaard. Foto: sannesoendergaard.dk
 
Komikere
Sofie Hagen –  komiker. Fik prisen for årets newcomer til Edinburgh Fringe Festival i 2015 og bruger sin platform for at kæmpe for feminisme og imod tykfobi.
 
 
Sanne Søndergaard – komiker. Bruger sine sociale platforme, standupshows og podcast til at sætte fokus på feminisme.
Ellie Jokar – komiker og rapper. Muslim og LGBT-person. Hun fik sit gennembrud i DR-serien “Det slører stadig” og har siden lavet musik og standupshows.
 

Özlem Cekic. Foto: Robin Skjoldborg
 
Debattører
Hella Joof – satiriker og debattør
Nazila Kivi – feministisk debattør
Louise Kjølsen – debattør. Gjorde sig første gang bemærket som Twerk Queen og dernæst som en del af Girl Squad, der udgav bogen “Ludermanifestet”. Siden er hun gået solo og deltager jævnligt i debatter om feminisme på sociale medier og i aviser, radio og tv.
 
 
Mette Høeg – kritiker og debattør
Sherin Khankan – imam og religionssociolog
Özlem Cekic – foredragsholder, rådgiver og debattør. Kalder sig selv for Brobygger og inviterer folk, der har sendt hademails, til dialogkaffe. Gav som en af de få danskere i 2018 en TED Talk.
Geeti Amiri – debattør med fokus på den nydanske kvindekamp.
Khaterah Parwani – debattør, foredragsholder og juridisk rådgiver samt leder af Exitcirklen. Har vundet Suzanne Gieses Mindelegat i 2014, og i 2017 blev hun kåret som en af Danmarks mest magtfulde feminister af Dansk Kvindesamfund.
 

Khaterah Parwani. Foto: Niels Ahlmann Olesen. 
 
Medietyper
Maria Rørbye Rønn – generaldirektør, DR
Lykke Friis – udenrigskorrespondent i Berlin for Berlingske.
Stine Carsten Kendal – adm. direktør Dagbladet Information
Ditte Giese – journalist, redaktionschef og formand for Suzanne Gieses Mindelegat, der hvert år uddeler 25.000 kr. til en person, der har udmærket sig i kampen for ligestilling.
 

Ditte Giese. Foto: Heartbeats.dk
 
Anne Sophia Hermansen – redaktør, Berlingske
Barbara Læssøe Stephensen – forfatter, tv-vært, retoriker
Annegrethe Felter Rasmussen – udenrigskorrespondent og chefredaktør for POV
Sandy French – nyhedsdirektør, DR
Christiane Vejlø – Elektronista
 
 
 
 
Lea Korsgaard – Zetland.
Lisbeth Knudsen – adm. direktør, Altinget/Mandag Morgen
Lucia Odoom – podcastvært
Sørine Gotfredsen – præst og journalist
Astrid Haug – kommunikationsekspert
 

Astrid Haug. Foto: astridhaug.dk
 
Kathrine Lilleør – præst og forfatter
Heidi Robdrup – redaktionschef Deadline, DR Nyheder og DR2 Dagen
Ane Cortzen – arkitekt og kulturchef, Kähler. Kåret til årets tv-vært 2011.
Mette Østergaard – journalist, tidligere politisk redaktør, chefredaktør på Berlingske Tidende. Har som 38-årig allerede mange års erfaring som leder i mediebranchen.
Ida Ebbensgaard – udlandsredaktør Berlingske og tidl. formand for Cavling-komiteen
 

Le Gammeltoft. Foto:  Thomas Lekfeldt. 
 
Le Gammeltoft – DJ og journalist. Stifter af kulturmediet Heartbeats.
Sara Mering – redaktør for Sein, et webmagasin drevet af unge for alle.
Sandie Westh – radiovært og klummeskribent. Bruger sine sociale platforme til at deltage i debatter om feminisme.
 
Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm – radiovært og en-mands-tæskehold. Kirsten Birgit har med egne ord påtaget sig en opdragende rolle her i samfundet.
 

Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm. Foto: Thomas Lekfeldt. 
 
Lone Frank – forfatter og journalist. Har siden 1998 skrevet videnskabsstof for Weekendavisen. Bidrog i 2010 til danskernes viden om genteknologi med udgivelsen ‘Mit smukke genom. Historier fra genetikkens overdrev’.
Mette Davidsen-Nielsen – kulturredaktør, Politiken, tidl. adm. direktør, Dagbladet Information og kanalchef for DR2
 

Carla Cammilla Hjort. Foto: Liselotte Sabroe. 
 
Iværksættere
Caroline Søeborg Ahlefeldt – iværksætter
Nadja Pass – stifter af Borgerlyst og Samtalesaloner
Anne Esther Boukris – iværksætter og leder af Den Jødiske Filmfestival
 
Carla Cammilla Hjort – innovatør og serieiværksætter med Art Rebels, Rebel Agency, Trailerpark Festival, Made in Space og Space 10, som er et fremtidslaboratorium.
Tine Thygesen – hun bringer kreative mennesker sammen via sin virksomhed The Creators Community, som er firmaet bag startup-co-working spaces Mesh i Oslo og Matrikel1, Startup Village og Founders House i København.
 

Maren Uthaug. Foto: Malene Anthony Nielsen.  
 
Kunstnere
Katrine Gislinge – pianist
Hanne Vibeke Holst – forfatter
Maya Ilsøe – manuskriptforfatter
Simone Åberg Kærn – billedkunstner
Katrine Wiedemann – teaterinstruktør
Vinca Wiedemann – rektor Den Danske Filmskole
Kirsten Dehlholm – billedkunstner, teaterleder
Anne Lise Marstrand Jørgensen – forfatter
Olga Ravn – forfatter
Marie Key – sangerinde. Har toppet hitlisterne og vundet priser både ved P3 Guld og Danish Music Awards.
Kitte Wagner – teaterchef, Malmö Stadsteater, tidl. teaterdirektør, Nørrebros Teater
Vibeke Windeløv – filmproducent, tidl. teaterchef, Betty Nansen Teatret
Sanne Kofod Olsen – dekan Göteborgs Universitet, tidligere rektor for Det Kongelige Danske Kunstakademi
Kirstine Roepstorff – billedkunstner, Danmarks repræsentant på Venedig Biennalen 2017
Pernille Ørum – tegner og animator. Designede karaktererne til børneserien DC Superhero Girls for Warner Brothers, arbejder på en tegneserie med Kevin Smith og lægger feminine kvindekarakterer op på sin Instagramprofil, der har 489.000 følgere.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sorry for lack of new work, but so little time. Here’s a little repost from last winter. #girlsinanimation

Et opslag delt af Pernille Ørum (@pernilleoerum) den

 
Sara Omar – forfatter. Debuterede i 2017 med sin roman “Dødevaskeren”, der handler om kvindeundertrykkelse, social kontrol
og æresdrab.  
Maren Uthaug – tegner og forfatter. Står bag Marens Blog, hvor hun i simple tegninger viser situationer fra hverdagen.
Katinka Bjerregaard – sangerinde. Dannede i 2012 bandet Katinka. Vandt samme år en Steppeulv for årets håb. En af de kvindelige artister, der i 2019 spiller på Forbrændingen i Albertslund.
Julie Nord – kunstner. Har udstillet i hele verden og havde i 2010 en soloudstilling på AROS.
 
 
 
Elisa Kragerup – dramatiker, medlem af kunstnerkollektivet Sort Samvittighed. Har modtaget fire Reumerter.
Ursula Andkjær Olsen – forfatter og konst. leder af Forfatterskolen. Skriver romaner, der gør op med de klassiske genrebegreber. Har modtaget priser og præmiering for mange af sine værker.
Merete Pryds Helle – forfatter
Helle Helle – forfatter. Dansk samtidslitteraturs moder. Modtager af et hav af priser, senest Boghandlernes Gyldne Laurbær for romanen ‘Dette burde skrives i nutid’.
Naja Marie Aidt – forfatter til digte, noveller, dramatik, sange, børnebøger. Udgav i 2017 sorgbogen "Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage".
Line Knutzon – prisbelønnet dramatiker. Udgav i 2014 sammen med forfatterne Mette Moestrup og Naja Marie Aidt bogen "Frit Flet". Bogen er skrevet af de tre i fællesskab og er en blanding af genrer, heriblandt lyrik, prosa, dagbogsnotater, sange, e-mails mm.
 

Naja Marie Aidt. Foto: Bax Lindhardt.  
 
Museumsmennesker
Maria Gadegaard – direktør, Gl. Holtegaard
Camilla Mordhorst – vicedirektør, Nationalmuseet, tidl. museumsdirektør, M/S Søfart
Karen Grøn – museumsdirektør, Trapholt
Kirsten Drotner – professor, leder af forskningsprojektet ”Vores museum”
Lise Korsgaard – vicedirektør, SMK
Anne-Louise Sommer – museumsdirektør Designmuseum Danmark
Ulla Schaltz – museumsdirektør, Museum Lolland-Falster
Gitte Ørskov – museumsdirektør, Kunsten i Aalborg, tidl. formand for Statens Kunstfond
 
 
Ulla Tofte – museumsdirektør, M/S Søfart, tidl. festivaldirektør, Golden Days, debattør
Marie Nipper – direktør, Copenhagen Contemporary
 

Marie Nipper. Foto: Thomas Lekfeldt.
 
Christine Buhl Andersen – museumsdirektør, Ny Carlsberg Glyptotek
Stine Høholt – kunstfaglig chef, Arken, bestyrelsesmedlem af Ny Carlsbergfondet.
 

Kigge Hvid. Foto: Linda Kastrup. 
 
Arkitekter og designere
Mette Tony – arkitekt, stifter af tegnestuen Praksis
Lene Tranberg – arkitekt og virksomhedsejer
Dorte Mandrup – arkitekt og virksomhedsejer
Kigge Hvid – stifter af Index: Design to Improve Life
Helle Lis Søholt – stifter og CEO, Gehl Architects
Natalie Mossin – institutleder, KADK, tidl. formand, Akademisk Arkitektforening
Lone Feifer – arkitekt, programdirektør, Velux
Lene Dammand Lund – rektor, Kunstakademiets Arkitekt- og Designskole
Irene Alma Lønne – institutleder. KADK.
 

Louise Stenstrup. Foto: Bax Lindhardt. 
    
Andre seje kvinder
HKH Kronprinsesse Mary
Lise Bach Hansen – kulturproducent, Det Kgl. Bibliotek, modtager af den franske orden Arts et Lettres 2018
Louise Stenstrup – direktør, Dansk Teater
Mette Touborg – kulturdirektør, Københavns Kommune, tidl. borgmester i Lejre (SF)
Christina Wilson – kunstnerisk rådgiver, tidl. galleriejer
Gitte Just – adm. direktør, KLUB, tidligere programdirektør, Aarhus Kulturby 2017
Lise Nestelsø – chef for Gyldendal Nonfiktion
Karen Bender – kommerciel direktør for Gyldendal.
 
-
 
Input fra sociale medier
Mette Kyhne – CEO hos Henning Larsen Architects og bestyrelsesformand i DI vidensrådgiverne
Katherine Diez – litteraturanmelder på Berlingske Tidende og kommentator på TV2. Kæmpe influencer på kunst og kultur. Se blandt andet hendes Instagram
Mette Bock – kulturminister og kirkeminister, Liberal Alliance
Puk Damsgård – dansk journalist og forfatter
Mona Juul  – administerende direktør for enVision
Soulaima Gourani  – dansk virksomhedsrådgiver, foredragsholder, samfundsdebattør og forfatter.
Pia Kjærsgaard – formand for Folketinget, tidligere politisk leder af Fremskridtspartiet og stifter af Dansk Folkeparti.
Susanne Bier – Oscar-belønnet filminstruktør.
Rikke Vallentin Stoltz – livsduelig, power shipping kvinde inkl. byg og drift af verdens største vindmølle installationsskibe. Samt Lead Organizer for TED talks på Frederiksberg: TEDxFrederiksberg.com.
Trinelise Væring – sanger, komponist, tekstforfatter samt debattør.
Leonora Christina Skov – forfatter og litteraturkritiker.
Anne Linenet – sanger og komponist.
Judith Kyst – direktør i Madkulturen og bestyrelsesformand for Fairtrade, sidder i madudvalget for Copenhagen Street Food og er medlem af præsidiet for Bedre Psykiatri.
Helle Brønnum Carlsen – forfatter og madanmelder.
Anne Birgitte Agger – direktør på hotel- og restaurantskolen
Ritt Bjerregaard – tidligere overborgmester i København, forfatter og debattør
Tina Saaby – formand for Arkitektskolens aftagerpanel og stadsarkitekt i København.
Hanne Willumsen – forfatter, designer, skuespiller og dukkefører.
Rikke Viemose – ejer af Thiemers Magasin og forfatter, tidligere journalist og kommunikationsrådgiver samt underviser på Danmarks Mediehøjskole.
Pernille Caroline Lotus – stifter og administrerende direktør for influencerbureauet SMAC Agency, samt søsterbureauet Hippo Agency i samarbejde med Lakserytteren.
Lena Brostrøm – formand i Dansk Artist Forbund, formand og bestyrelsesmedlem i flere musikbrancheorganisationer samt debattør.
Trine Nielsen –  rektor på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, medlem af Medienævnet, forhenværende direktør for forretningsudvikling, Berlingske Media, samt forhenværende områdedirektør, Kulturstyrelsen.
Karen Bro – chefredaktør og medlem af bladledelsen på Ekstra Bladet.
Sananda Solaris – teaterinstruktør, debattør og verdenskendt for sin kunst på den danske teaterscene.
Lisa Holmfjord – forkvinde for Dansk Kvindesamfund og direktør for Dansk Kvindesamfunds krisecenter.  
Ann Lind Andersen – filmanmelder og filmjournalist samt medstifter af film- og tv-websitet Close-Up.dk.
Anne Mette Svane – journalist og chefredaktør på Politiken 
Lene Juul – direktør JP/Politikens Forlag
Dorthe Bjerregaard-Knudsen – koncerndirektør JP/Politikens Forlag

Relaterede artikler

K-kvinder med røv i bukserne - I anledning af kvindernes internationale kampdag, den 8. marts, bad Kforum Signe Wenneberg om at lave en liste over mark...
Jeg er en feministisk lille cowboy - En historie fra Berlingske om muligheden for at tæske en feministisk karakter er noget af den største opmærksomhed det n...
Alex fra blokken - Fænomenet Ocasio-Cortez var midtvejsvalgets store højdespringer, og hendes sejr understøtter på alle måder den amerikans...
Jeg har fået nok af Facebooks kunstcensur - På Facebook er der ikke plads til uperfekte kroppe, en piercet topmodel eller en sort ung mand med sminke og smykker. De...
"De sidste 15 år har vi set meget lidt innovation" - At medierne er i krise, er efterhånden et udbredt og almenkendt faktum. Vi har sat Clement Kjersgaard, Ulrik Haagerup og...
Kforums mest læste artikler i 2018 - Hvad skete der egentlig i 2018? Der var noget med et dyrt kontor, Kirsten Birgit skred fra Radio24Syv, og Hella gjorde s...
Kvinders tvangsforvoksede animus - Hvordan kvinders flugt fra opstigningen på arbejdsmarkedet er starten på en ny megatrend. Og hvordan den kan forklares u...
En misogyn drag - Så er det tid til at lægge Kirsten Birgit på briksen. Frederik Cilius’ seniorreporter-persona har løftet niveauet for da...
Fyre Festival-fiasko: Influencerstuntet, der snød alle - Fyre Festival blæste alle omkuld med verdens måske mest massive influencer-markedsføring. Men hvad der skulle have været...
Pamela Anderson er venstrefløjens nye filosof - Hvad pokker har Pamela Anderson, alle tiders badedragtsmodel og Playboy-centerfold, at gøre i en dybsindig diskussion me...
Er Mads Steffensen populær, fordi han er jyde? - Forleden hørte jeg nogle journalister diskutere, hvorfor Mads Steffensen er Danmarks mest populære radiovært. “Det må væ...
Kidfluencers er de nye supermodeller - Efter influencers kommer kidfluencers. Stjernerne på sociale medier bliver stadig yngre, men den voksende ”kidfluencerøk...
De 10 bedst kommunikerende borgmestre - Borgmestrene i de danske kommuner kommunikerer i mange forskellige retninger og repræsenterer mange interessenter. Hvem ...
Da Michelle blev Michelle - Tirsdag den 9. april gæster den tidligere førstedame Michelle Obama Danmark, og formodentlig vil hun levere en elegant o...
Livmodermisundelse - En socialdemokratisk folketingskandidat satte (endnu en gang) feministiske sind i kog, da han langede ud efter kvinders ...
Kforum Lyd: medieudviklingen set fra Rådhuspladsen - Kforums podcastserie tager livtag med alt, hvad der rører sig i kommunikationsbranchen. I hvert afsnit taler vores vært,...
Ægte indflydelse kræver ægte influencers - Influencerfænomenet stormer frem med youtubere som Rasmus Brohave og Alexander Husum og instagrammere som Sandra Willer ...
Karma is a bitch. Kvinderne vandt - Bogen She Said er et lærestykke i, hvorfor magtfulde røvhuller, der forgriber sig på kvinder, kan fortsætte uantastet, o...
Kreativ chefrådgiver bliver k-chef i Statens Kunstfond - Benedicte Evald skifter fra Bro Kommunikation til Statens Kunstfond, hvor hun i dag tiltræder som kommunikationschef.

Kommentarer

Få nyhedsbrev

38 JOB

Kommunikationsrådgiver

Se alle job Indryk job

Job

Global PR Manager

Frist: As soon as possible

Kommunikationskonsulent

Frist: Hurtigst muligt

SoMe Kommunikator

Frist: 10. april
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.