Bekymrer de sig virkelig om os? Eunoia og moderne politisk troværdighed

”Troværdighed”, ”folkelighed”, ”oprigtighed”, ”kompetence”, ”karisma”, ”autencitet”, og ”stærkt lederskab”. For politikere og deres rådgivere er hver dag en kamp for at leve op til mediers og kommentatorers lange liste af ”folkekrav”. Men i Nakskov vil vælgerne mest af alt bare have en politiker, der bekymrer sig om dem.
Specialet undersøger (mis)forholdet mellem mediers og kommentatorers krav til politikere og de evalueringskriterier, som vælgere egentlig bruger. Det sker ved at kombinere klassisk og moderne retoriske studier af ”etos”,  social-psykologiske forklaringsmodeller for politikerevalueringer og kvantitativ metode.
 
Specialet stiller skarp på en manglende teoretisk og metodisk klarhed i de undersøgelser, der kan skabe misforståede ”folkekrav” og diskuterer bl.a. Berlingske Politiko’s troværdighedsundersøgelses to politikerkriterier: ”troværdighed” og ”karisma”. Gennem en spørgeskemaundersøgelse udført på 148 personer i Nakskov, forsøger specialet at blotlægge faldgruber i de anvendte tilgange til undersøgelser af vælgerkrav til politikere. I krydsfeltet mellem humanistisk forskning og statskundskab leverer specialet dermed et metodisk ”road-map” til, hvordan nye undersøgelser kan udføres. 
 
Specialet er et ambitiøst metodisk forsøg på at bygge bro mellem politologi og retorik. Mellem disse to forskningsfagligheder og kommunikationsfaglig praksis, er specialet tænkt som hjælp til medier, politikere, politiske rådgivere, som ønsker at forstå, hvordan man bedre undersøge hvilke vælgerkrav, politikere er oppe imod, og hvordan de skifter – for bedre at kunne forholde sig til dem.
 
Specialet er skrevet af Thomas Albrechtsen, Institut for Medier, Erkendelse og Formidling, Københavns Universitet, og er blevet bedømt til karakteren 12. 
 
Læs hele specialet her.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også