Bedre, men stadig forfærdelig
Dum, dummere, Donald

Trumps relativt rolige adfærd ved nattens debat var hverken imponerende eller ‘skoledrengsagtig’. Den var på grænsen til minimumskravet for almindelig præsidentiel dekorum. Har vi virkelig sænket vores forventninger så meget, at Trump kan erklære succes, så længe han ikke får et vredesudbrud eller støtter op om en racistisk gruppe? Getty.

Skrevet af
Donald Trump opførte sig ‘godt’. Som ‘en skoledreng’. Sådan lyder det i medierne i kølvandet på nattens debat mellem præsidenten og Joe Biden. Men det er forkert. Han var mindre rabiat end i den første debat. Gud ske tak og lov for det. Men en mindre rabiat Trump er ikke en mere anstændig Trump. En mindre højlydt Trump er ikke en mere sandfærdig Trump. En mindre ydmygelse er stadig en ydmygelse.
Se hele debatten her. 
 
Det er forståeligt, hvis amerikanerne åndede lettede op i nat. Sammenlignet med den første debat var nattens affære nærmest beroligende. Ingen afbrød. Ingen råbte. Moderatoren fik lov at styre slagets gang. Der blev sågar diskuteret politik!
 
Men nattens debat var stadig en pinlig affære – blot mindre pinlig end den første.
 
På halvanden time ydmygede Donald Trump endnu engang USA og sig selv. Det er rigtigt, at han afbrød mindre og havde skruet ned for volumen. Men han løj mere og var fuldstændig blottet for substans. Han angreb Biden med mulig russisk propaganda, påstod, at ingen havde gjort mere for sorte amerikanere end ham selv (muligvis på nær Lincoln), udviste generel uvidenhed og præsenterede ingen vision for fremtiden.
 
Joe Biden havde en solid aften. Hans bedste debat i mange år. Han talte nogenlunde overbevisende om en række af sine planer for USA, forsvarede sig fornuftigt mod Trumps løgnagtige personangreb og præsenterede sig selv som en samlende figur – en præsident for de Forenede Stater, ikke kun de blå eller røde stater. 
 
Trump var bedre end sidst, men hverken god eller anstændig
The non-partisan debate committee havde ovenpå en skrækkelig debat i september valgt at slukke for kandidaternes mikrofon i de første to minutter af kandidaternes taletid ved hvert spørgsmål. Det var godt for debatten, seerens blodtryk og Trump. 
 
Trump talte kun, når det var hans tur. Han roste endda moderatoren. 
 
I dag lyder det i medierne, at præsidenten opførte sig mere anstændigt end sidst. Og det er såmænd rigtigt nok. Men det var ikke hans eget valg! Han blev tvunget til at tie stille på grund af sin opførsel ved den sidste debat. 
 
Trumps roligere adfærd var hverken imponerende eller ‘skoledrengsagtig’. Det var på grænsen til minimumskravet for almindelig præsidentiel dekorum. Har vi virkeligt sænket vores forventninger så meget, at Trump kan erklære succes, så længe han ikke får et vredesudbrud eller støtter op om en racistisk gruppe? 
 
Trumps primære kritik af Biden gik på, at den tidligere senator og vicepræsident er en korrupt karrierepolitiker. Getty.
 
Præsidenten kunne ikke råbe hen over Biden i nat. Han kunne ikke skabe kaos og forvirring. Han var nødt til at sige noget reelt. Men Trumps præstation understregede, hvorfor det var nødvendigt for ham at ødelægge den første debat: Han har ingen substans, intet at sige – ingen vision. 
 
Præsidentens manglende viden var simpelthen pinagtig. Under debatten om klima pointerede Biden fx en Trump-udtalelse om, at vindmøller er årsag til kræft. Som svar sagde Trump: “I know more about wind than you do. Kills all the birds”. 
 
 
Ingen substans
Trump brugte hele debatten på at kritisere Biden. Til tider effektivt. Der var et par gode øjeblikke for præsidenten, bl.a. kritikken af Bidens lange karriere i politik. Men hver gang Trump havde en pointe med ting, Biden har gjort forkert, ødelagde han argumentet med sin egen narcissisme og et utal af løgne. 
 
Præsidenten kritiserede fx Bidens kriminalreform fra 90’erne; en reform, der resulterede i flere fængslinger af sorte amerikanere. Trump har ret i, at reformen var ufuldkommen og havde disproportionalt hårde konsekvenser for sorte amerikanere. Men han kunne ikke modstå fristelsen: I kritikken af Biden får præsidenten nemlig også lige nævnt, at han har gjort mere for sorte amerikanere end nogen anden person, muligvis med undtagelse af Lincoln.
 
Muligvis.
 
 
Trumps primære kritik af Biden gik på, at den tidligere senator og vicepræsident er en korrupt karrierepolitiker. 
 
Først og fremmest kritiserede Trump Biden for at have været i politik i en evighed. Hver gang Biden ville præsentere en plan for fremtiden, ville Trump frem for at præsentere sin egen plan bebrejde Biden for ikke at have gennemført planen noget før. “I ran because of you Joe”. 
 
 
På et tidspunkt i debatten kigger Biden i kameraet og fortæller amerikanerne, at valget burde handle om deres familier – ikke Trumps eller Bidens. Frustreret klandrer præsidenten Biden for at være en typisk politiker, der konstant skifter emne. “I’m not a typical politician. That’s why I got elected,” konkluderede han. 
 
 
Men argumentet har ikke samme gennemslagskraft som i 2016 mod Clinton. Trump er præsident. Han har magten. Han er selv politiker. 
 
Valget i år er en folkeafstemning om hans resultater i Det Hvide Hus. Og lige nu er der kun ét Trump-resultat amerikanerne går op i: De 220.000 amerikanere, der er døde af COVID-19. 
 
54 % af amerikanerne er utilfredse med hans håndtering af COVID-19. Det er hovedårsagen til Trumps dystre valgudsigter. Han mangler en plan for, hvordan landet kan overvinde virussen. I nat sagde han opgivende, frem for at præsentere en plan, at amerikanerne blot lærer at leve med COVID.
 
 
Gennem hele aftenen fremlagde han ikke én vision for, hvad han ville gøre med fire år mere som præsident. Kort sagt manglede Trump en platform. En mur, han gerne vil bygge. Muslimer, hvis indrejse han gerne vil blokere. 
 
Han satsede alt på at male Biden som ond. Men sandheden er, at hvor der kun er 33 % af amerikanerne, der ikke kan lide Biden som person, er der 54 %, der ikke kan lide Trump.
 
Hunter, russerne og den nye e-mailskandale
Man kan godt tilgive en præsidentkandidat for at være uforberedt, uvidende og visionsløs. Det modsatte er klart at foretrække, men i sidste ende er det op til vælgerne. 
 
Men kan man tilgive en præsident, verdens mest magtfulde person, lederen af den frie verden, for fuldstændig ukritisk at sprede en løgn om sin modstanders søn, der bunder i mulig russisk propaganda? 
 
I øjeblikket er det hotteste emne i Trump-verdenen en konspiration om Hunter Biden, Joes søn. De påstår, med udgangspunkt i, hvad der angiveligt skulle være Hunter Bidens computer (Trump kaldte den i nat “The laptop from hell”), at have fundet kompromitterende e-mails. Efter sigende skulle Hunter have udnyttet sin position som vicepræsidentens søn og beriget sig selv og Joe gennem omfattende korruption.
 
Historien er gang på gang blevet modbevist. Flere af de personer, der ‘breakede’ historien på tabloidavisen The New York Post, ville ikke engang have deres byline på artiklen! Mere end 50 tidligere efterretningsfolk har endda advaret, at historien er russisk misinformation, som led i et forsøg på at blande sig i USA’s demokratiske proces. 
 
Det var ikke en overraskelse, at præsidenten bragte historien op under debatten – ikke desto mindre var det uværdigt. “Now, with what came out today, it’s even worse. All of the e-mails. The e-mails. The horrible e-mails of the kind of money that you were raking in. You and your family. And Joe you were Vicepresident when some of this was happening. And it should have never happened”. 
 
 
Trump kan meget vel have skruet ned for volumen. Han kan meget vel have opført sig bedre. Men det er pinligt for USA, at deres præsident spreder løgne og russisk misinformation. 
 
Biden – præsidenten for hele USA 
På grund af Trumps mange løgnagtige, personlige angreb var Biden nødt til at dedikere en del af aftenen til at forsvare sig selv. Det håndterede han uden de helt store fejl. 
 
Biden stod tilbage som den eneste, der ville det bedste for alle amerikanere. Den eneste, der ville være præsident for hele USA. Kilde: Getty. 
 
Biden har selv offentliggjort 22 års selvangivelser. Hvis Biden havde tjent penge i udlandet gennem Hunter, ville man kunne se det her (endnu et bevis på, at historien er det pure opspind). Som svar på Trumps tiltale sagde Biden: “Release your tax returns or stop talking about corruption”. 
 
 
Biden forsvarede sig ved at dreje fokusset til den almene amerikaner. Som nævnt tidligere sagde Biden: “It’s not about his family or my family. It’s about your family”. 
 
 
Generelt var det en rigtig solid aften for Biden. Hvor Trump bare kritiserede, løj og spredte konspirationer (men med et rigtig fint toneleje), fremlagde Biden sin vision for USA:
 
  1. Først og fremmest har han en plan for at få styr på corona.

     
     
  2. Han vil bygge videre på Obamacare – Bidencare. 
     
  3. Han vil investere i grøn omstilling og udfase fossile brændsler. 

 
Biden havde også et par virale øjeblikke, blandt andet da han ironisk kaldte Trump for Abraham Lincoln, i reference til Trumps vurdering af sig selv: “Abraham Lincoln here, is one of the most racist presidents we’ve had in moderns history”. 
 
 
Biden stod tilbage som den eneste, der ville det bedste for alle amerikanere. Den eneste, der ville være præsident for hele USA. 
 
Til allersidst i debatten blev begge kandidater spurgt: Hvis I vinder, hvad ville I sige til alle dem, der ikke stemte på jer.
 
Trump svarede: “Success is going to bring us together”.
 
Biden svarede, mens Trump rystede på hovedet: “I’m an american president. I represent all of you whether you voted for me or against me. I’m gonna make sure that you’re represented. I’m going to give you hope”. 
 
 
 
Biden vandt, men det betyder nok ikke noget
Kontrasten mellem de to kandidater var stor. Men en ting var sikkert: Kun Biden havde en plan for fremtiden. Og det var nok til at give ham sejren i debatten.
 
En analyse, der umiddelbart deles af amerikanerne. Biden har nemlig vundet samtlige videnskabelige meningsmålinger efter debatten. Med to cifre! Trump brugte tiden efter debatten på at dele useriøse og urepræsentive Twitter-polls som ‘bevis’ på, at det faktisk var ham der vandt...
 
 
Men selvom Biden vandt debatten overbevisende, rykker det højst sandsynligt ikke noget i meningsmålingerne. 
 
Siden COVID-19 brød ud, og Trump snublede over sig selv i håndteringen, har målingerne næsten ikke rykket sig. Faktisk har det været en af historiens mest stabile valgkampe.
 
I en måling inden debatten havde 96 % af vælgerne besluttet sig for, hvem de ville stemme på. Og det estimeres, at over 40 millioner allerede har stemt, bl.a. med brev. Kort sagt, hvis debatten skulle rykke noget, ville det være på margenerne. Og hvis Trump skal have en chance om to uger, skal der mere end marginale ændringer til.
 

Relaterede artikler

Trump: frelseren sendt af Gud - ‘Gud sendte Donald Trump, som han sendte Jesus, for at redde os alle’. ‘Muslimerne skaber rav i den, og Koranen er ond’....
Historiske Harris - Vi har længe ventet på, hvem Joe Biden ville vælge som sin vicepræsident. I går kom svaret: Det blev Kamala Harris. Et v...
Republikansk retorik: Trump eller kaos - Trumps tale ved Republikanernes partikonvent var på mange måder et skoleeksempel på de to sider af Trumps retorik, der h...
De største myter om amerikansk politik - Valget nærmer sig med hastige skridt. Men halve sandheder og deciderede fejlagtigheder dominerer debatten om USA. Det er...
QAnon: verdens farligste konspirationsteori - QAnon er en ny form for konspirationsteori. Den er anderledes. En slags religion. Et fællesskab. En alternativ virkeligh...
Når præsidenterne taler sammen - Vi er mange, som følger de politiske retninger, der udstikkes fra den anden side af Atlanten, og nyder de retoriske godb...
Dommen over den første præsidentdebat - PRÆSIDENTDEBAT // ANALYSE – Med fem uger til valget mødtes Donald Trump og Joe Biden natten til onsdag i den første præs...
KKKatastrofal aften for Trump - I nat var verden vidne til den værste præsidentdebat i amerikansk historie. Et decideret “shitshow”. Og det var næsten u...
Taberen får det første ord - De seneste sæt af valgaftenstaler i USA’s præsidentvalg peger på en tendens, hvor den tabende part har sværere og sværer...
Namedropping-guide til #USAVALG - Det amerikanske valg er over os. Du havde egentlig planer om at læse lidt op. Men. Men fortvivl ikke. Kforum leverer her...
Alt det, du skal vide om den amerikanske valgnat - Så er det i aften, alle os politiknørder skal være oppe og overvære slutningen på den mest bizarre valgkamp, USA har opl...
Toptragikomiske Trump-tosserier - Den 20. januar 2021 ryger The Donald på porten, og Biden rykker ind i varmen. Trump vil dog ikke blive glemt foreløbig. ...
Sleepy Joe er vågnet - Hvis Biden leverer på de dagsordener, han har slået an i løbet af de første 100 dage, kan han lande en flot placering i ...

Giv din stemme

27 stemmer
2,5/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

76 JOB

Studentermedhjælper til SoMe

Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.