Autosvarets takt og tone
Indbakken in absentia

Det vælter ind med mails, når du er på ferie, kursus eller spejderlejr. Hurra for autosvar, så du kan svare, at du ikke kan svare uden egentlig selv at svare.

Skrevet af

Mie Tomzak

Kforum.dk

4 artikler

0 indlæg

Autosvaret. Det autobiografiske mini-essay og forglem-mig-ej-notatet, der kommunikerer, at man ikke kan kommunikere. For nogle giver det en bitter smag i ganen af dårlig samvittighed over fraværet, og for andre er det en god undskyldning for feriedestinationspraleri. Her følger et indblik i Out of Office-svaret med eksempler på den automatiserede e-mailrespons.
Der var en tid, hvor indtalte telefonsvarerbeskeder var fundamentale ved fravær. Det var dengang, hvor fastnettelefonen var det hurtigste kontaktværktøj. Skulle du tale i telefon, var al bevægelse desuden begrænset af ledningens rækkevidde, og du måtte affinde dig med at være offer for den snoede teleslanges bondage-tendenser.
 
Computerens indtog på både arbejds- og hjemmefronten muliggjorde en helt ny slags kommunikation. E-mailen blev født og var næsten lige så kommunikativt revolutionerende som telegrammet i sin tid.
 
Donald Draper-typerne måtte ty til telefonerne, når kunder skulle smøres, og handler skulle landes. Var de ikke til stede, måtte sekretærerne klare skærene. De tech-savvy typer havde telefonsvarer. Kilde: GIPHY.
 
E-mails var manna-bits fra IT-himlen. Det var som breve, bare langt hurtigere. Omsider slap man for tunger, tørsprukne af febrilsk frimærkeslikkeri, og omsider kunne det mere talesky folk gemme sig bag bogstaver i stedet for at bæve sig gennem en telefonsamtale.
 
Nu er vi nået til smartphonens regeringstid, hvor vi kan have minicomputere med os overalt, være online på alle platforme og tale på farten. I dag er det ligefrem en sjældenhed ikke at kunne få fat på folk, medmindre de er erklærede eremitter eller moderne luditter (britiske arbejdsfolk, der modsatte sig teknologisk fremgang under industrialiseringen. Dagens ord. You’re welcome!).
 
E-mails er imidlertid ikke blevet erstattet af noget smartere, såsom telepatisk kommunikation via hjerneimplantater, så den moderne pendant til Out of Office-telefonsvarerbeskeden er e-mailens autosvar.
 
Et autosvar består som regel af en forklaring på fraværet, en dato for tilbagekomst og eventuelle kontaktinformationer på andre kolleger.
 
De kan være pudsige, poetiske, professionelle og platte. Ifølge Emily Gould fra The New York Times kan autosvar endda fungere som autobiografiske mini-essays. Det kan nemlig være hårdt for det moderne menneske at erkende, at man ikke er tilgængelig, og derfor giver man den gas på autosvaret.
 
Det falske håb
Du kender det garanteret. Du har forfattet dit livs e-mail og nået et højdepunkt af tekstbaseret kommunikation. Du har næsten lyst til at dele det med hele omverdenen. Men denne mail var tiltænkt et individ og kun ét.
 
Ding! Med umenneskelig hast får du svar fra selvsamme person.
 
Du når lige at fryde dig, for det er utvivlsomt mailens uovertrufne kvalitet, der har affødt så tjept et svar. Men nej. Idet du åbner mailen, indser du den barske sandhed. Du er blevet autosvaret. Av.
 
Det kradser lidt i sjælen at modtage en autosvar-mail.
 
Hej!
Tak for din mail. Jeg er på ferie og er tilbage på kontoret den 15. august.
 
Ovenstående er et typisk eksempel på et Out of Office-autosvar. De falskt-håb-fostrende svar har dog en vigtig funktion: De kommunikerer den manglende evne til at kommunikere. Et lille hyggeparadoks, man ofte støder på i arbejdslivet.
 
Don't you forget about me
Udover at den fungerer som en service til den henvendende, så kan der for afsenderen ligge en frygt for at være ”out of the loop”, når man skal på ferie/kursus/whatever. For når du er væk, er du ikke en del af arbejdsmiljøet, hvilket kan lede til, at du glemmes for en stund. Oh, the horror!
 
Med autosvaret har du muligheden for at efterlade et lille stykke af dig selv ude i æteren.
 
Ligesom Voldemort fra Harry Potter-universet splitter sin sjæl og spreder stykkerne for at opnå udødelighed, kan der være et pres for at kreere et autosvar, der holder liv i din arbejdsprofil. Indrømmet, Voldemort-analogien er måske ikke helt spot-on, medmindre du går ind for magisk segregering og trylletyranni. I så fald: held og lykke med det.
 
Gør (nogenlunde) som Voldemort og efterlad små stykker af dig selv, så din arbejdssjæl ikke dør, selvom kroppen har forladt kontoret. Kilde: GIPHY.
 
Autosvar kan alt fra at afspejle det professionelle virke til at smøre et tykt lag personlighedspostej ud over skærmen. De kan stykkes sammen på mange måder, og her kommer et par (fabrikerede og stærkt overdrevne) eksempler på autosvar.
 
Mr. Worldwide globalisering in your face
Dear Sir/Madam/Other being not comfortable with conventional gender labels.
 
I salute you! But alas, I must confess to being out of the country and therefore unreachable on this e-based channel of communication.
 
I find myself in the wonderous land of Germany (Central European Time Zone +01:00) where I shall endeavour to master the arts of the Curry Wurst until the 8th of September.
 
So long, farewell, Auf Wiedersehen, good bye.
 
Henning Henningsen
Owner, Slagter Henningsen
Herning
 
RE: Mr. Worldwide globalisering in your face: Okay, slap af, Henning, du er den lokale slagter, ikke markedsføringschef for eksperimentelle Shakespeare-opsætninger. Det internationale take kan sagtens fungere, men det kan også være svært malplaceret. Sørg desuden altid for at holde sproget enkelt og forståeligt. Det er ikke her, du skal vifte med din sprogekvilibrisme.
 
Hvis du har mange udenlandske kontakter, er det naturligvis oplagt at skrive på engelsk, og hvis du har få, så skriv et autosvar som en Nephew-sang på både dansk og engelsk. Så er der ingen, der føler sig udenfor. Vind-win.
 
Oversharer
Kære dig
 
Tusind tak for din mail.
Jeg kan desværre ikke svare, da Torben, min mand, har været indlagt med et overdimensioneret hæmorideangreb kombineret med massiv forstoppelse. Seriøst, jeg har aldrig set noget lignende, og det har lægerne heller ikke.
 
Jeg er tilbage, når Torben selv kan gå på toilettet. Lige nu har han brug for hjælp – det er praktisk talt en fødsel hver gang.
 
Med væmmelig hilsen
 
Lise-Lotte Hæmonsen
Kommunikationskonsulent
 
RE: Oversharer: TMI! Det er okay at dele livsopdateringer, Lise-Lotte, men der er dog grænser. Man kan sagtens være personlig med sine autosvar. Måske er der noget, der fylder så meget i dit liv, at du er nødt til at lade dine kontakter kende til det, så de ikke undres over dit fravær. Men mærk efter, og spørg eventuelt dine kolleger til råds, før du deler følsomt stof i et autosvar. Det hjælper altid at dele småt, før du deler for stort.
 
Ansvarsfrakasteren
Hej.
 
Jeg er på kursus og kan ikke svare på mail.
Hvis det er semi-vigtigt, skal du ikke foretage dig yderligere.
Hvis det er en normal grad af vigtighed, så skriv en e-mail til sekretær Ulla på ulla@ulla.ulla.
Hvis det er jævnt vigtigt, så skriv en SMS til mig på 01 01 01 01.
Hvis det er dommedagsvigtigt, så skriv først til Ulla og anmod om min leders nummer. Skriv herefter en SMS til min leder, og foretag efter 7 minutter et opkald til ham.
 
Jeg er tilbage 11 dage efter min første kursusdag.
 
Hilsen
Jan J. Jansen
Teamleder
 
RE: Ansvarsfrakasteren: Puha, Jan. Hvornår er noget semi-vigtigt, og hvornår er det vigtigt? Og hvornår er du overhovedet tilbage?
 
Nogle autosvar forvirrer mere, end de gavner, som vist ovenfor ved fx at overlade alt ansvar til modtagerens dømmekraft. Vær konkret med de nødvendige informationer og muligheder for alternativ kontakt til virksomheden. Hvis din funktion er så betydningsfuld, at det kræver en halv IKEA-manual at erstatte dig, så tjekker du nok alligevel din mail, selvom du er på kursus. Så skriver du bare det i dit autosvar, måske med et lille glimt i øjet.
 
Blærebossen
Ohøj derude!
 
Mens du sidder og begræder din sommerferietjans (haha, surt), er jeg lige nu på jordomsejling i verdens største og dyreste yacht. Ja, der er fri bar. Ja, det gælder også Long Island Ice Tea. Ja, der er on-deck swimming pool og nej, du er ikke inviteret.
 
Nyd det gode danske sommervejr (NOT) og dit gennemsnitlige leverpostejsliv.
 
GUUUUUD, EN FLOK DELFINER SVØMMER LIGE VED SIDEN AF BÅDEN NU! JEG SÆTTER ENYA PÅ DE VANDTÆTTE B&O-HØJTALERE FOR FULD SMADDER!
 
Nå, men jeg er tilbage om 6 måneder… Eller hvor lang tid det end tager at komme jorden rundt.
 
Tuttelu
Merete Mangengodt
Marketingschef
 
RE: Blærebossen: Tak, Merete, fordi du gav mig en eksistentiel krise og ødelagde Enya for mig. Din lykke blev mit had, og det er et af vor arts værste træk.
 
Der er intet galt i at udtrykke glæde over en længe ventet ferie, og selvfølgelig må du lave sjov med det. Men ret hellere morskaben mod dig selv og dit afslapningsbehov end dine modtagere og disses ikke-ferierende tilstand. Selvironi kan vinde mange hjerter.
 
Fra den virkelige verden
Hvis det ikke var tydeliggjort nok, så er ovenstående eksempler fiktive, dog med svage afsæt i virkelighedens autosvarsbrølere. Men du skal nu ikke snydes for en lille platte af virkelighedens autosvar.
 
Meta-typen
Pragteksemplaret af en mega meta-Out of Office-mail.
 
RE: Meta-typen: Et godt eksempel på et autosvar, der er trukket op på et meta-plan og derfor gør ekstra meget opmærksom på og refererer til kunsten at autosvare. Der er endda et ekstra niveau, da hele teksten er bygget op som en amerikansk ’infomercial’. For nogle kan denne form virke både for lang og for useriøs, men arbejder man inden for den kreative industri, så er autosvar som dette et must.
 
Slutkrøller
Godzilla kommer, når man mindst venter det, selv i en mail.
 
Altid godt at helgardere sig i autosvaret, i fald landets leder skulle læse det.
 
RE: Slutkrøller: Hvis du ikke er tynget af presset fra den kreative verden, men alligevel gerne vil skille dig en smule ud med dit autosvar, så prøv at afslutte med en lille ’svirp’ eller et twist. Så bevarer du din professionelle integritet, men udviser stadig et humoristisk overskud. Pas dog på, at twistet ikke bliver for omfattende eller kryptisk. Som med så mange andre ting i livet er less endnu engang more.
 
De top-professionelle karrierefolk skal nu heller ikke snydes for eksempler. Her kan man tjekke disse 7 varianter fra Small Business Sense, som alle er forretningsskarpe og on-point og kan mikses og matches efter behov.

Relaterede artikler

Drop e-mail - Verdens virksomheder kan spare masser af tid og penge ved at bruge sociale medier. Det fastslår McKinsey i en ny rapport...
Kærlig hilsen din chef - Vi modtager mellem 30 og 200 e-mails om dagen, afhængig af hvilken slags stilling vi sidder i – og hvor i hierarkiet vi ...
Er din mail en fail? - Har du ikke selv været der, så kender du med garanti en, der har. Studenter-e-mails, uheldige kombinationer af initialer...
Er du også til perfektionsporno? - De såkaldte 'satisfying GIFs' masserer din moderne hjerne til en braingasm med mønstre, maskiner og menneskelig manufakt...
Se flere kattevideoer i arbejdstiden - Det er lidt forbudt, lidt farligt og lidt umodent at surfe planløst i arbejdstiden – men bliv bare ved. Ny forskning peg...

Giv din stemme

33 stemmer
4,1/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

41 JOB

Kommunikationsspecialist

Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.

Vi bruger cookies for at give dig en bedre brugeroplevelse.